icon

Čo vás prekvapilo/šokovalo?

spolumatka
22. aug 2023

Ahojte ,

Dúfam ,že to nevyznie hlúpo len dnes som tak premýšľala ,že ozaj každodenná chémia ,ktorá nás obklopuje aké to má naozaj dosahy či už kozmetika ,čistiace prípravky a podobne …..
Chcem sa opýtať, dozvedeli ste sa niečo čo vás prekvapilo / šokovalo a nepoužívate danú vec našli ste alternatívu ?
Ja som takto chcela kúpiť olej do prania Puella myslím ,že dobre ,že som si najprv prečítala všetko a aj keď mám naozaj rada vôňu , sviežosť prádla toto mi za to nestojí
Taktiež som zmenila alternatívu deodorantu na tuhý čo najviac prírodný , postupne sa snažím aj čo najmenej agresívne prostriedky 🙏🏻
Uvedomujem si ,že žijeme v 21. Storočí a veľa veciam sa nevyhneme ale možno sa niečo nové v diskusii dozviem čomu by som mohla predísť
Ďakujem

liz_lemon
22. aug 2023

mna kazdy den prekvapi, kolko ludi skoci na vselijake podvody, aj ked sa to dokola omiela uz hadam vsade

sissy27
22. aug 2023

@maranta_leuconeura nikdy som netvrdila, ze udeniny (kam mimochodom vo vseobecnosti patria aj masove vyrobky neudene, napr dusena sunka) su skvele zdrave jedlo, to nie je ani veganstvo… ja si len v obchode vyberiem tu verziu, ktoru povazujem za lepsiu. Predpokladam, ze ty si jakziv nemala v ustach kus masa a ak ano, tak takeho chovaneho a spracovaneho niekde na oblaciku siedmej galaxie, ktore je uplne bezpecne po vsetkych strankach.

Je fakt, ze vselico ma vie este prekvapit, ale ta protivnost poniektorych uzivateliek mk uz davno nie 😃

beata_k
22. aug 2023

@spolumatka Mna sokuju ludia, co si davaju dezinfekciu do prania.

mateson
22. aug 2023

@maranta_leuconeura tak osviežovače vzduchu a vonné sviečky mať nemusím. Ale bez parfému si neviem predstaviť vyjsť ráno z domu🤷 kľudne to tu priznám

maranta_leuconeura
22. aug 2023

@sissy27 ja maso jem a vyberam si slovenske (bio) chovy. Bohuzial je to nakladnejsie a rozumiem, ze nie kazdy si to moze dovolit. Ale kazdy si moze dovolit nekupovat sunku, slaninu, klobasu. Skor to bolo ako upozornenie, udeniny su problematicke nie kvoli konzervantom navyse. Rovnako ako v kole nie je problem cukor, takze zero verzia s umelymi sladidlami nie je o nic zdravsia.

fadama
22. aug 2023

Mňa vždy šokuje modrý koník 🤣🤣 aj keď si myslím, ze uz ma nič nemôže šokovať😆🤣🤣

luccija
22. aug 2023

@maranta_leuconeura minule som čítala v Téme článok s gastroenterológom, že nikdy sa nepotvrdilo, že hovädzie mäso je skodlive.Praveze hanil veganstvo, že to, čo ponúka mäso nikdy nenahradís s tofu, strukovinami.Vela deti je anemickych, lebo nejedia červená mäso len biele kuracie, morčacie.
Prekvapila ma štúdia o vode v ktorej sú stopy po antikoncepcii a antidepresivach

luccija
22. aug 2023

A celkovo, že niektorí ľudia si potrpia, že musia mať bio stravu, bio oblečenie a potom si pichnú botox, na perách ruže, x prípravkov makeup,plus niekde som čítala aký je škodlivý kokosový olej, ale propagovalo sa jeho používanie v kuchyni.
Detto oriešky plesne väčšina orieškov dovážaných z Iraku, Iránu sú kontaminované
Losos...jablká navoskovane, aby dlho vydržali a boli krásne lesklé, aby upútali.

veselo_neveselo
22. aug 2023

@spolumatka Sokuje ma stale, ako ludia pouzivaju avivaze a kopy prasku na pranie aby im pradlo vonalo, a to aj vtedy, ked nemaju penazi nazvys.
Rovnako ako ked niekto povazuje sunku za zdrave jedlo.
Nechapem nakupovanie siat kazdu sezonu.
Pouzivanie potravinovych folii. Single baleni v plaste cohokolvek.
Ale aj sledovanie reality shows, serialov a kvazi vtipnych debatnych relacii - to mi hlava fakt neberie.
Nechapem obdivovanie a sledovanie akoze slavnychch osobnosti - hercov, zabavacov, moderatorov, influencerov apod.

veselo_neveselo
22. aug 2023

@luccija Prosim ta to si kde citala o tom veganstve? Rada by som si to precitala, nemohla by si prosim ta pohladat link? Dakujem 🙏

maranta_leuconeura
22. aug 2023

@luccija cervene maso je v moznych karcinogenoch https://en.m.wikipedia.org/wiki/IARC_group_2A spracovane maso v potvrdenych https://en.m.wikipedia.org/wiki/IARC_group_1_Ca...
Cize pri urovni dnesnych poznatkov je rozumne spracovane maso uplne vylucit a cervene aspon obmedzit. Ja cervene tiez jedavam, ale nie ako niektori, ze kazdy den musia mat maso. Pritom denny prijem bielkovin sa da vyskladat aj inak

maranta_leuconeura
22. aug 2023
maranta_leuconeura
22. aug 2023

Inak rakovina nie je samozrejme jedina choroba, najviac ludi celosvetovo zomiera na srdcovocievne ochorenia, tie tiez suvisia so zivotnym stylom aj stravou

janewithane
22. aug 2023

@beata_k ach to je moje guilty pleasure.. proste peries vsetko so vsetkym..

juliacenc
22. aug 2023

@spolumatka mam to rovnako snazim sa vsetko co najviac prirodne, neskodlive. Vsetko od stravy cez kozmetiku aj oblecenie… je neskutocny sajrajt. Viem, ze sa vsetkemu nevyhnem, ale podla mna je lepsie vyhnut sa co mozno najviac ako to neriesit a vsetok sajrat do seba pchat…

marcellka32
22. aug 2023

@bluka2 k tomu bio jedlu, nie všetko je bio čo má nálepku bio..
My jeme sezónnu zeleninu a ovocie zo záhrady

bluka2
22. aug 2023

@marcellka32 to by som chcela aj ja… omnoho lepšie, jasne. Tak aspoň takto, keď nemám už tu záhradu…

oslo1
22. aug 2023

Ja som si kupila Tuto knihu, po tom, co som si vypocula podcast: Ultra-Processed People: Why Do We... https://www.amazon.co.uk/dp/1529900050?ref=ppx_...
Mozem odporucit.

Teraz som si kupila instant pot, Taky tan hrniec , kde je kuchya, slow cooker a podobne. Kupila som ho koli yogurt.
Lebo the yogurty v obchodoch subsame svinstvo.

luccija
22. aug 2023

@veselo_neveselo v Téme skúsim ráno nájsť článok

raffaella
22. aug 2023

Mňa šokuje nepoužívanie deodorantov/antiperspirantov a presvedčenie "ja to nepotrebujem, ja sa nepotím" 🙈

marianini17
Odpoveď bola odstránená
sunshine_007
22. aug 2023

V De kupujem tekute mydlo bez parabenov a silikonov, ktore ma „v nazve znacky“ uvedene, ze je bez pridavnych latok.. nedavno som analyzovala tento produkt cez aplikaciu CODE CHECK a 3 ingrediencie mydla su oosudene ako kriticke. Hrozne oklamanie zakaznika. ;(

nikoletta1712
22. aug 2023

@bluka2 Deodorant raz za rok???Ty kokos….

katka700
22. aug 2023

@spolumatka Oleje do prania nechápem. Práčku nepretazujem, občas čistím kyselinou citrónovou a oblečenie dávam do prania mierne špinavé a nikdy sa nestalo že by veci po praní smrdeli.

marianini17
Odpoveď bola odstránená
kacenocka2
22. aug 2023

@bloger pripojim sa.. tiež som sa zlakomila,tak ako vianočný darček som si kúpila..po pol roku som ho predala, pretože nespĺňal to čo som očakávala.

jamimo
22. aug 2023

@mamickalisticka tak ja ťa možno s tými nohavičkami prekvapím.... celkom zaujímavá informácia:
https://m.vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000649/24668...
https://tech.sme.sk/c/23205658/v-menstruacnych-...

lilope
22. aug 2023

@marianini17 jéj to si ma potešila že nie som jediná ktorú šokuje, keď niekto aby nemal kúsok mäsa na linke, ho klepe cez nikroténový sáčok a kúsky sáčku vklepáva do mäsa 😂 Veď predsa už vieme, že aj voda v plastovom obale obsahuje mikroplasty, že sa do nej uvoľňujú, nie to ešte keď to mechanicky vtlčieme do mäsa. Dať po hlave tomu, kto tento,, zlepšovák" vymyslel. 😂

jamimo
22. aug 2023

@spolumatka všetky ženy, muži kt. tu prispeli majú kus pravdy, a je úplne jedno o aký výrobok sa jedná. Mňa prekvapuje zatemnená myseľ, ak sa s niekým rozprávam o podobných záležitostiach a popiera to, prípadne tomu neverí, vôbec nad tým neuvažuje 🤔 Napr. téma mäso, polotovary, mleté mäso vo vaničke z Lidla... pre moju sestru top produkt. Keď sa vyjadrím, no zbohom, nevedno, čo je tam pomleté, ohradí sa: Ále prosím ťa, však to kupujú všetci a nikomu sa nič nestalo... antibiotiká v kurčatách.... ále prosím ťa, to ich len konkurencia chce zničiť... škodliviny v aviváži... ále prosím ťa, veď to sa vždy používalo a nikomu nič nieje...Neviem, ja tomuto (ne) rozmýšľaniu nerozumiem. Ešte ma "fascinuje" haló okolo green dealu, namasírovaná verejná mienka o výhodách elektromobilov, ako máme všetci cítiť vinu a vypnúť všetky spotrebiče....a ľudia tomu skutočne veria...

podmostom
22. aug 2023

@spolumatka mňa šokuje napríklad ze plackovu alebo takú daru rolins sledujú státisíce ľudí. Že prečo? Mne to príde strašne divné 😃 A že si mladé pekné baby dávajú hrozné plastiky neprirodzené. Šokuje ma ze ľudia volia Fica, peleho, vysukame sa borisa, Matovica, republiku.. Ved ja som stále šokovaná 😄 Ale verím že niekto je aj zo mňa. Napríklad moja svokra ma pravidelne rozdychava. A strašne ma šokuje že niektoré moje vzdelane kamošky veria hoaxom najhrubsieho zrna.. A najviac ma šokuje že človek nemá návod na život a stačí jedna sekunda, aby sa život obrátil hore nohami..