icon

Čo vás viedlo k minimalizmu a skromnému životu?

23. júl 2025

Čaute, čo vás viedlo k minimalizmu, jednoduchému, skromnému životu a ako ho praktizujete? Nesklznete občas znovu k mamome a nakupovaniu veci, ktoré vlastne vôbec nepotrebujete?

Strana
z2
anonym_b37754
23. júl 2025

@anonym_autor viedlo ma k tomu to, že som na všetko sama. Nemám ani financie na to, aby som mala zapratane skrine, kuchyňu, spálňu, detskú izbu. Potom je to tým, že nechcem byť otrokom domácnosti a nechce sa mi 2x týždenne vyberať každú volovinu z poličiek a utierať pavučiny. Tiež nepotrebujem mať 300 tričiek a 100 nohavíc. Ani deti hračky od výmyslu sveta, len aby návšteva hykala od úžasu, čo všetko majú. Vedia sa hrať aj s legom, vedia hrať pexeso, radi maľujú, čítajú. Hracky ktoré sú pre nich už obkukané, posunieme ďalej, čo neobleciem rok, vytriedim, na sviatky si dávame zážitky. Co sa týka minimalizmus, mam rada aj čisté línie, pastelové farby, 3 farby zladené.

sweet20
23. júl 2025

@anonym_autor rozne alergie , ktore mam... ako na rozotce , "prach".. atd... my nemame zavesy, koberce.. proste nic... ja nemam ani obyvackovu stenu, ani nic... len 3 policky okolo telky

procrastique
23. júl 2025

K minimalizmu ma priviedol mentálny kolaps, keď som nejak mala celkovo "blbú náladu" a všade bolo plno a všetko sa mi zdalo preplnené.
Zavolala som prosím pekne veľkokapacitný kontajner, nadrbala do neho doslova polku domácnosti za dva dni a bolo.
Teraz si zas kupujem vecičky, všetky čo mi robia radosť a potešia ma a zároveň mám teraz pohodku, že ich mám kde dávať, len občas ma prepadne pre zmenu taký blbý pocit, že čo chudák planétka.
Neprišiel na mňa konkrétne ten pocit, že to nepotrebujem, skôr iba, že ma tie veci otravujú, zaťažujú a strácam s nimi čas... ale nemala som pocit, že sú nepotrebné.

anonym_458eef
23. júl 2025

financie.
zbytočne kupovať a potom vyhadzovať - toľko zas financii nemáme.

rozculena
23. júl 2025

financie
priestor-garzónka
nemám potrebu vlastniť napr.50 párov topánok a 30 kabeliek,to by som si nekúpila ani keby som tie financie mala.

pribinak
23. júl 2025

Neznášam upratovanie….nechcem trčať doma a ukazovať skrine a poličky a hľadať miesto na nove veci
Ja buď niečo mam a využívam to 100% alwbo to nemám, radšej kúpim 1 drahšiu ale kvalitnejšiu vec ako 10 blbosti

natalka13
23. júl 2025

Dospele deti.

anonym_61ca4a
23. júl 2025

Doma u mamy je veľa veci,preplnené a človek sa tam cíti viac nervózny,necíti sa tam dobre, a u svokry tiež a celkovo u veľa ludi. Kúpili sme vlastný dom a svokra s mamou nám nakupovali plno hovadin,aj deťom, aj mne a zrazu som sa začala zle cítit aj u seba doma,tak som veľa veci vytriedila,všimli si a už nekupujú lebo.tie veci rovno posuvam ďalej, a darovala alebo dala na taký bazár . Som rada lebo aj triedenie a darovanie veci ma mentálne unavovalo a zralo to čas ale ľúto mi bolo to vyhodit keďže to boli viacmenej nové veci. A svokra tu nosila aj svoje veci čoho mala veľa a chcela sa zbaviť,však nám sa zídu a ona nemá kde dávať. Ešte stále je tu veľa veci od muža ale to sa postupne triedi a upratuje,ale cítim sa slobodnejšie a každý nákup si rozmýšľam,nechcem mať stále mentálny stres v dome,lebo to ta zahlcuje aj keď to nevnimas

anonym_61ca4a
23. júl 2025

A navyše upratovanje mi teraz trvá úplný zlomok času,a stále mám čisto,čo mama nechápe ,a pritom ona doma furt upratuje a furt bordel má .

lenkakravcova
23. júl 2025

@anonym_autor upratovanie.. neustále pratať kopu veci. Ideálne je mať prázdne rovné plochy kde sa dá rýchlo pretrieť prach. Ale u mňa je ten minimalizmus skôr v stave ideí 😃 lebo tu kvietok, tam kvietok, tu niečo.. no stále niektoré veci zapracem aj keď sa snažím a triedim. Ale ako tak myslím že to ujde. No najhoršie je to u mňa u oblečenia, tam neviem byť minimalista. Začne výpredaj a už pozerám čo krásne sa zvýšilo 🫡😂

sense
23. júl 2025

Financie ale nie štýlom žeby bolo treba obracať každý groš ale peniaze sa dajú využiť aj rozumnejšie a na zaujímavejšie veci ako materiálne veci, ktoré len zaberajú miesto a človek ich nepoužije . A častokrát len prekladá alebo presúva z miesta na miesto

mane01
23. júl 2025

@anonym_autor cely zivot sa vyhybam nakupovaniu blbosti, najskor pre financie, teraz v kazdej veci vidim buduci odpad. Naozaj zvazujem, ci nieco naozaj potrebujem, kym to kupim. Z 10 pripadov kupim mozno 1x.

20erika07
23. júl 2025

Prvenstvo vyhrava priestor. Dalej oragnizacia a upratovanie. Aj napriek tomu ,ze sa snažím byť minimalisticka ,často mam pocit ,ze v byte praskame vo švíkoch. Podla nalady. Niekedy vidim až prílišnú prázdnotu v tomto byte😄

anonym_546c74
23. júl 2025

ja som vela minala na oblecenie, potom som si zratala kolko tisic e som dala do oblecenia, ktore medzitym vyslo z modu a veru bolo by aj na nove auto za to, tak som si dala zavazok rok nic nekupit, a nejako postupne som kombinovala....AI mi dost pomaha s inspiraciou co si obliect a co skombinovat, teraz uz nakupujem pre seba tak 3x rocne jednu max dve veci a ak ozaj nieco surne potrebujem ze sa mi roztrhnu cizmy a pod

mimacaci
23. júl 2025

zeby som zila extra skromne, neda sa povedat. ak dovolenka, doprajem si. hoci len raz za 2-3 roky, ale poriadnu, taku, ze ma dobreze neobskakuju 😀 doprajem si aj dobre jedno v restauracii a nielen raz za mesiac. ale som minimalista. nenavidim zapratane priestory. nebyt toho, ze mam potomka, tak drzim doma fakt len to najnutnejsie, co bezne a casto pouzivam. ale hoci sme dvaja, tak ci onak nemame toho doma vela, asi jablko nepadlo daleko od stromu...

anonym_5cf2b2
23. júl 2025

Od januára som bola krátkodobo nezamestnaná, celé dni doma,a necítila som sa dobre vo vlastnom byte.Vsetkeho bolo straaaaaašné veľa,všetko preplnené,skrine, botník všetko.....Všetko som pretriedila,veci predala, ostatné začala nosiť,(2 ročný kabát,3 ročne topánky,ktoré som nikdy nenosila).....zrazu boli aké super,a takto to išlo pekne postupne skriňa po skrini, miestnosť po miestnosti, polička po poličke......mám záväzok že do konca roka nekúpim žiadne oblečenie,topánky, kabelky,jednoducho nič......budem nakupovať už len preto že musím (potrebujem), a nie pretože chcem,pretože sa mi to páči,pretože je to in a podobne.

anonym_4d7911
23. júl 2025
@procrastique

K minimalizmu ma priviedol mentálny kolaps, keď som nejak mala celkovo "blbú náladu" a všade bolo plno a všetko sa mi zdalo preplnené.
Zavolala som prosím pekne veľkokapacitný kontajner, nadrbala do neho doslova polku domácnosti za dva dni a bolo.
Teraz si zas kupujem vecičky, všetky čo mi robia radosť a potešia ma a zároveň mám teraz pohodku, že ich mám kde dávať, len občas ma prepadne pre zmenu taký blbý pocit, že čo chudák planétka.
Neprišiel na mňa konkrétne ten pocit, že to nepotrebujem, skôr iba, že ma tie veci otravujú, zaťažujú a strácam s nimi čas... ale nemala som pocit, že sú nepotrebné.

@procrastique presne tým si prechádzam ja. Len u nás by to toho nebolo na veľkobkapacitný kontajner ňom. Začala som tento týždeň dôkladne. Len stále triedim, rozoberám a vyhadzujem a aj tak mám pocit že je toho stále veľa. Citrus sa teraz lepšie. My sme doma 4 z toho 2 malé deti a ide má poraziť z toho bordelu akosi máme stále všetkého veľam

sara07
23. júl 2025

nemám na to priestor, nechce sa mi tolko upratovat , nemám tolko priestoru skladového zámerne , je mi luto tých veci čo nenosím , a radšej dám prachy na niečo iné ako na veci čo padá prach alebo len leží v skrini

natalka13
23. júl 2025
@sara07

nemám na to priestor, nechce sa mi tolko upratovat , nemám tolko priestoru skladového zámerne , je mi luto tých veci čo nenosím , a radšej dám prachy na niečo iné ako na veci čo padá prach alebo len leží v skrini

@sara07 presne ja mam zrazu kazdy mesiac na letenku

sara07
23. júl 2025
@natalka13

@sara07 presne ja mam zrazu kazdy mesiac na letenku

@natalka13 tak ja radšej ten vlak, je tam aj odpad, hlavne ked vidim tie skladky ktoré by až tak nemuseli byt

subartic
23. júl 2025

my žijeme celá rodina minimalisticky, bývame vo veľkom dome , ale žiadne záclony, závesy len vonkajšie bezpečnostné žalúzie. Jedna kávová súprava, bežné taniere a jedna obedová súprava, dva obrazy v dome+ jedna soška malá starožitnosť ( všetko srdcové záležitosti ktoré sa viažu k niečomu ). Minimum topánok , oblečenia , minimum nábytku ale tak aby stačil . Hračky už iba u syna a iba tie čo ho bavia. Na začiatku tu bola synová priateľka a tá mu potom povedala, že nevedela som že ste takí chudobní . Nie sme chudobní ani zďaleka , len máme málo vecí , lebo chceme. Ale celkovo je minimalizmus beh na dlhé trate, a naučiť sa takto žiť a nastaviť si to v hlave je celkom zložité.

bludna
23. júl 2025

Pred vyse 3 rokmi som bola v situacii, ze som sa 10x v priebehu roka musela stahovat. Nikdy som nemala vela veci ale po tejto skusenosti som v nakupovani ovela striedmejsia. Balit takmer kazdy mesiac 10 ikea tasiek s vecami, z ktorych som 95% ani nepouzila bolo na ozaj velmi otravne 😀

anonym_19e790
23. júl 2025
@sweet20

@anonym_autor rozne alergie , ktore mam... ako na rozotce , "prach".. atd... my nemame zavesy, koberce.. proste nic... ja nemam ani obyvackovu stenu, ani nic... len 3 policky okolo telky

@sweet20 ani som netušila že som minimalistka😱 Nikdy som nemala závesy, iba jeden malý prateľný koberček, pod telkou jednu policu na tú škatuľku čo prijíma signál, moja teta mi chcela darovať obývačkovú stenu a urazila sa že ju nechem, do dnes obývačkovú stenu nemám, v spálni iba jednu.komodu.

anonym_3595cb
23. júl 2025

Ppd minimalizmom rozumiem byt, v ktorom sa ozýva a nie 30 kabeliek v byte, či 50 párov topánok.
Ale ja chcem bývať kde sa cítim dobre, to ale s minimalizmom ako ho poznám ja, nemá nič spoločné.
Myslím ze mnoho žien ani presne nevie, čo minimalizmus je, keď tak čítam tieto príspevky.

andrejka1974
23. júl 2025

Ja som sa naučila dosť minimalizovať pri bajmladsej je autistka a zbierať po izbe jej hračky je super tak som ich zredukovala všetky legálne po deťoch som darovala oblečenie kupujem len výnimočne ja sa uspokojím aj po druhých deti tiež dedia po druhých veľa ľudí mi daruje a mne tenisky vydržia jedny aj dva roky a to ich nosím stále nohavice troje trička tak 10 stači bohaté

quaxi
23. júl 2025

Čítala som článok o dobrovoľnej skromnosti a došlo mi že presne toto sedí na moju povahu, tak som sa na to dala

kavenkaa
23. júl 2025

K minimalistom sa zrejme zaradiť nemôžem, lebo máme doma aj dekorácie, knihy, kvety, aj záclony a závesy :D.. ale sú to veci, čo nám robia radosť.
Máme však málo kuchynského riadu, oblečenia, doplnkov, elektroniky.. Každá vec má svoje miesto, upratovanie nám trvá krátko, to mi asi najviac otvorilo oči, že som ušetrila kopec času. Ušetrené financie sú len plus. 🙂

natalka13
23. júl 2025
@anonym_3595cb

Ppd minimalizmom rozumiem byt, v ktorom sa ozýva a nie 30 kabeliek v byte, či 50 párov topánok.
Ale ja chcem bývať kde sa cítim dobre, to ale s minimalizmom ako ho poznám ja, nemá nič spoločné.
Myslím ze mnoho žien ani presne nevie, čo minimalizmus je, keď tak čítam tieto príspevky.

@anonym_3595cb ja mam 3 kabelky, vela?

procrastique
23. júl 2025
@anonym_3595cb

@anonym_3595cb Minimalizmus je, že vlastníš len veci, ktoré používaš a zbožňuješ ich a robia ti radosť/majú reálne využitie. A je jedno, či to je 5 veci alebo 500. Pointa je, že nehorduješ domácnosť a život nepotrebnosťami, nie tým, že nemáš záves. Ak ti ten záves robí radosť, môžeš kľudne aj na jednom spať a na okne mať zavesených 5 ďalších :D

namornicka
24. júl 2025
@procrastique

@anonym_3595cb Minimalizmus je, že vlastníš len veci, ktoré používaš a zbožňuješ ich a robia ti radosť/majú reálne využitie. A je jedno, či to je 5 veci alebo 500. Pointa je, že nehorduješ domácnosť a život nepotrebnosťami, nie tým, že nemáš záves. Ak ti ten záves robí radosť, môžeš kľudne aj na jednom spať a na okne mať zavesených 5 ďalších :D

@procrastique v principe minimalizmus je to, ze ti staci v zivote minimum veci, ci uz oblecenie, zariadenie do bytu, pod. Ak potrebujes 500, uz nie si minimalista (realne ich nepotrebujes).

Strana
z2