icon

Čo vedie ľudí k tomu, že chodia chorí do práce a školy?

15. feb 2023

Stále neviem nájsť odpoveď na túto otázku: akỳ dôvod má niekto, kto je viditeľne i počuteľne chorý, že nezostane doma, ale ide medzi ľudí? Jednoducho to neviem pochopiť, podľa mňa je to bezohľadnosť, egoizmus. A keď už teda si myslí, že je nenahraditeľnỳ, prečo si nedá rúško?

autor
15. feb 2023

@valeria_h ja viem, že to nie je jednoduché, ľudia sú radi, že majú prácu. Ale takýto šéf ťa vyhodí za hocičo, aj bezdôvodne.

lilope
15. feb 2023

@autorka na Slovensku, tak ako aj teraz, tak aj pred pandémiou, existovali rúška rovnako, ale nikto si ich nekupoval. Aziati ich nosili aj u nás počas chrípkového obdobia, ale pre nás to bolo niečo neobvyklé napriek tomu, že boli obdobia, keď bola na Slovensku chrípková epidémia a milióny chorých. Vtedy ťa nenapadlo sa chrániť, pričom situácia bola rovnaká. Ak ti to pomáha lepšie sa cítiť, tak sa chráň, nevidím v tom najmenší problém. Chcela si odpoveď, prečo niekto chodí do práce chorý, nuž tak som ti ju napísala. To, že sa ti nepáči, nepáči sa ani mne, ale čo s tým vieme urobiť? Ľahko sa ti povie kašlať na peniaze, niekto si to jednoducho naozaj nemôže dovoliť. Ja som chorá do práce nechodila, smrkamie nepovažum za chorobu. Ale teplotu, kašel a zimnicu či bolesť hlavy, ale nikdy som nebola k tomu prinútená. Sesternica samoživiteľka, čo žije so synom od výplaty do výplaty, také šťastie ako ja, nemá. Sú ľudia, čo si to jednoducho nemôžu dovoliť. Ľahko sa kritizuje niekoho, v koho topánkach som nikdy nekráčal.

martinka13
15. feb 2023

Lebo nemá na výber. Tiež mám z toho nervy, ale nemá každý starých rodičov, u ktorých môže nechať choré deti. Sam na OČR ísť nemôže povedzme každý mesiac, keď deti nastúpia do škôlky. A na PN tiež z finančných dôvodov. Takže dôvodom sú proste peniaze.

lasona
15. feb 2023

Nech si to rusko da...ja proti tomu nemám nič...ale napríklad ja robím v 4 hviezdickovom hoteli na recepcii, a kebyže si sama zacapim rusko...tak hostia a aj vedenie ma pošlú do kelu...raz prišla kolegyňa nachladnuta a dala si rusko...a si predstav prišla manažérka hotela že si to ma dat dole lebo hostia si budú myslieť ze ma vážne ochorenie a ze to proste nie je v dresscode🙈🙈
..je to síce na hlavu ale je to proste tak...

scorpionflower1
15. feb 2023

@klarissa25 pravdaze, preco by sme mali niekoho chranit pred chorobou, ked nemusime, hadam sa nebudes obmedzovat rúškom...moj muz mal tri mesiace dozadu covid, vyfukal 6 kapesnikov a bolo po covide, zato moja mala dcera sa s nim borila mesiac a mala teploty 39. Takze, ked uz niekto pride totalne zasopleny a zachrchlany do prace minimalne by si mal dat respirator, lebo niekto v tej praci moze mat aj chronicku chorobu, resp. moze mat pribuznych s chronickou chorobou. Ak si nemozes dovolit par dni v akutnej chorobe byt doma, tak sprav maximum, aby si nakazlivu chorobu nesirila dalej.

scorpionflower1
15. feb 2023

@lasona Ked recepcnej tecu sople a je zachrchlana to asi patri k dresscodu, to je bonus k tym 4 hviezdickam, gratulujem k nadriadenej 😒

lasona
15. feb 2023

@scorpionflower1 no co ti poviem keď nemá kto robiť...povedia ti ze sa tvar ze nie si chora🙈🙈aj to som už zazila

autor
15. feb 2023

@lasona tak toto je iná diskriminácia, že zdravotnỳ stav

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
sszuzu8
15. feb 2023

A čo ťa je do toho? Ja som single mamka a nemôžem si dovoliť byť každé 2 tyzdne na očr

euka210
15. feb 2023

Nejde o nenahraditelnost, ale o peniaze.

abdn16
15. feb 2023

Praca: pretoze peniazeeeee.
Skola (ziaci): lebo milion pisomiek, testov....
Ja vsak nerozumiem mojim kolegom. Mozeme pracovat z domu. Ak mame meetingy, vkuse su hybridne. Nikto nikoho nenuti chodit do officu. Mam kolegov, ktori za rok pridu do prace 3x. A potom mam kolegov, ktori su chori a pridu do prace nakazit ostatnych. Pred tyzdnom som schytala nadchovy virus od kolegyne, ktora je podla mna neohladuplna a nezodpovedna... Takze asi takto by som odpovedala na tvoju otazku!

janulik2008
15. feb 2023

ono, nie je choroba ako choroba.
Keď malá chodila do škôlky tak jej spolužiačku mama dopovala toľko liekmi až chúďatko musela ísť do nemocnice na pľúcne, keďže mala tak silný zápal pľúc. Trz nedávno malá spomínala že spolužiak s takým kašľom chodí do školy že katastrofa. Ale zasa toľko čo vymeškajú niektoré deti sa človek nečuduje ani že ich pošle do školy.
Čo sa týka práce tak ešte pred covidom bola tá "chrípka" kde sa ťažko zrážali teploty. U nás v roboty sme "padali" ako muchy a skolilo to aj mňa. Asi týždeň som chodila do roboty, strašne som bola unavená ale inak mi nič nebolo až jeden štvrtok som začala kašľať a sopliť. Hovorím si, že dobre šak víkend prinajhoršom zbehnem k dr. nech mi niečo dá. Nakoniec som bola PN cca dva týždne, po pár dňoch mi bolo lepšie chvalabohu. Teploty som však nemala, ja všeobecne teploty nemávam.
V živote som nemala alergie až posledné roky a už trz tŕpnem čo bude na jar keď začne tá "burina" kvitnúť ako budem sopliť ... nie každý si však môže dovoliť ostať doma s každým soplíkom a máme v robote aj takých bláznov čo so 40tkami horúčkami idú do roboty ale to sám vedúci im povie nech ide dotyčný domov či prišiel nakaziť nás ...

belaanabela
16. feb 2023

Ja mám takého debilneho kolegu,za 15r. Ani deň PN🤦prehlasuje že nemal kovid očko.neni ani deň v karanténe žiaden kontakt....
Koľko ráz prišiel chorý,len sa tváril ok🙊🥴
On je človek kt.je po💩kaká🤎ny zo všetkého.,.

mircalla
16. feb 2023

Neviem ci si informovana, ale ludia su nachylni na vsetky choroby prave kvoli 2 rokov v ruskach. Takze ja ruska v temto dobe skor neuznavam, ma to viac minusov ako plusov.

Ale uvediem ti konkretny pripad. Po 16 rokoch som menila pracu. Nova praca zacala tak, ze som hned ochorela. Skolili sme sa naraz skupina ludi. Mohla som si vybrat - bud ostanem doma, prepasiem vsetky skolenia (nik to kvoli mne opakovat nebude) a rovno ma vyhodia, alebo pride s chorobou (nebolo to infekcne)
Mas deti? Vies co je to zivit rodinu? Zrejme nie, inak si tuto debilnu otazku vysvetlit neviem
Predtym som mala pracu, ked mam uzavierky a ak to neurobim, firma ma obrovske problemy a ja tiez.
Nesud, ked nechodis v inych topankach. Vacsinu zamestnavatelov hovno zaujima, ci si chora.

Takze niekedy to je zial nutnost. Nemalo by to tak byt, ale je. Avsak najviac to vadi tym, co sedia doma na riti, nevedia, co su povinnosti, terminy a nemusia zivit rodinu

mircalla
16. feb 2023

A inak predtym mi platili 100% PN az 2 mesiace, takze nebolo to vobec kvoli peniazom, ale kvoli extremnym tlakom v praci moja draha. Robila som z domu sice, ale aj v horucke a polomrtva.
Co sa tyka deti, nie kazdy ma babky, dedkov, partnerov. Casto je to boj a rozmyslat ako to vyriesit kazdy jeden den, rovnako aj prazdniny a pod.

autor
16. feb 2023

@mircalla keď ja ochoriem, tiež prídem o peniaze, lebo budem na PN, preto ma zaráža tâ bezohľadnosť.

autor
16. feb 2023

@mircalla nie, nie som informovaná, ale som rada, že ty si, kľudne napíš viac

zuzitko74
16. feb 2023

Vidíš, tebe vadí, že chodia do práce ľudia so soplíkom a mne zasa vadí, keď ľudia so soplíkom často maródujú a potom sa my ostatní ideme zblázniť, aby sme vykryli aj ich prácu. Ja osobne budem radšej, keď ma kolega nakazí soplíkom, ktorý mi do pár dní prejde, než by som mala ťahať popri svojej práci ešte aj tú jeho a byť taká uštvaná, že môžem kvôli tomu schytať niečo oveľa horšie než soplík.

dadis
16. feb 2023

Pred koronou sme vsetci bezne s nadchou chodili do skoly ci prace. Nebolo v nasej kulture byt ohladnuplny v tomto smere, v ludoch i tak pretrvavalo presvedcenie, ze nadcha je z prechladnutia a nie je infekcna ako chripka. V istom zmysle mali pravdu. Nakazis sa iba vtedy, ked tvoj imunitny system nezafunguje v tej chvili tak, ako by mal (si v strese, unaveny, zima, suchy vzduch a pod). 2-3 prechladnutia rocne su bezne a udrzia imunitny system zdraveho cloveka v pohotovostnom rezime. Ved sa zistilo, ze prilisna opatrnost a vela dezinfekcie a hygieny sposobuje opacny efekt - znizenu imunitu a asi aj autoimunutne ochorenia. Ak ma niekto ine zdravotne problemy, chrani sa dodatocne - nosi rusko, respirator, rukavice, vyhyba sa davom.

eeffka
16. feb 2023

Neprehanas to trochu? Ak odmyslim kovid co ma trafil 2x ,tak som za poslednych 20r bola chora na PN 3x. 1x sarlach od deti a 2x po 4dni horucky. To ze mam sopel? Ako vazne sopel? Sa mam ist dat vypisat? Trosku aj imunitu treba posilnit. A ja som napr alergicka ked ma trafi sezona tak placem,sopel tecie,kycham a ked je zla tak aj kaslem. A az si dam rusko kvoli cudakom, tak sa rovno pridusim.
Deti mam zdrave, u lekara neboli asi 5r mimo preventiviek. Treba najst mieru medzi tym co sa povazuje za chorobu a co naozaj uz problem je.

autor
16. feb 2023

@zuzitko74 kde píšem o soplíku?

dadis
16. feb 2023

@autorka no pises, ze niekto dosiel zo zastretym hlasom a kaslom - co to asi bude, ked nie viroza?

autor
16. feb 2023

@eeffka to máš šťastie, nie každỳ ho má

zuzitko74
16. feb 2023

Ó, super, takže soplík už má u teba výnimku? Lebo drvivá väčšina ,,chorých" v práci má iba ten soplík.

autor
16. feb 2023

@dadis extrémny kašeľ, nedal sa utíšiť, bolesť hrdla, nàdcha, myslela slm, že mu roztrhne pľúca.toto nebolo menšie prechladnutie, ani soplík

dadis
16. feb 2023

A co to bolo? 😀

lusyyy36
16. feb 2023

Mam kolegu, ktorý s kazdym kychnutim ostava doma. Asi každý mesiac na PNke. Potom musime robiť za neho, najlepšie keď ma mať poobednu a nepride, tak sa vždy manauerka obetuje, ktorá ma doma male dieta a taka za neho aj druhu smenu.
Takže ostať doma s kazdym prdom je fakt blbost, takisto dcéra keď ma sopel a nič ine jej nieje ide do školy. U nás je OCR 10 dní za rok, takže sa to inak ani nedá.

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
lusyyy36
16. feb 2023

@lasona no ako u nás, prišla som po korone naspäť fo roboty, ešte pozitivna, dala som si rusko a všetci na mňa, že nech si ho dám Dole