Čo znamená ľahšia forma mentálnej retardácie?

15. apr 2020

Ahoj dievky, chcem sa spýtať čo to znamená "ľahšia forma mentálnej retardácie". Mám bratov - dvojičky, mama po skoro tridsiatich rokoch priznala, že v dobe keď išli do prvého ročníka ZŠ im psychologička určila túto diagnózu. Bratia o tom nevedia, nik okrem mamy a teraz mňa. Vždy boli iní, takí divní, nezodpovední, ja som to tipovala na autizmus ..
Ako im môžem ja ako sestra pomôcť, mám im to povedať? Sú absolútne neschopní sa o seba postarať, chodiť do práce alebo čokoľvek vybaviť.

jaskolka
15. apr 2020

Je to nižšieIQ, títo ľudia môžu zvládnuť normálnu základnú školu, ale sú veľmi zlí žiaci,môžu opakovať ročníky, a podobne. Zodpovednosť je tiež horšia, pretože nemajú taky rozsah myslenia, aby si uvedomili trebárs dôležité veci, postupnosť, zostavili rebríček hodnôt, alebo napríklad nemajú veľmi vyvinútu slovnú zásobu, môžu byť menej empaticki, pôsobiť chladne,nevcitia sa do duševného vnímania druhých ľudí. Poviem to tak trochu laicky a možno surovo, voľakedy to boli takí "dedínski hlupacikovia". Dokážu fungovat, ale nedokážu prijať trebárs úplne zodpovednosť za vlastný život, nemusia pochopiť povedzme hodnotu peňazí, nevedia s nimi narábať, alebo ako píšeš, nedokázu si vybaviť potrebné veci, pracovať, ozaj rôzne prejavy to môžu byť, závisí veľa aj od výchovy, prostredia a okolia
Aj keď im to povieš, nepomôže im to, pretože oni jednoducho nemôžu za to, neovplyvnia to, proste ich mozog nefunguje tak ako mozog zdravého plne inteligentneho človeka.

autor
15. apr 2020

@jaskolka Môžem im ja nejak pomôcť? Mali by to vedieť, vedieť svoju diagnózu? Mama sa k tomu postavila veľmi nezodpovedne, vôbec sa k nim nespráva ako k ľuďom s diagnózou, ale ako k úplne normálnym, kričí na nich a nadáva im. Priznala, že sú pre ňu sklamaním. To ako o nich rozpráva.. bolí ma to. Podľa nej sa majú vzchopiť, snažiť, ale ako keď to nejde?

mmoonna
15. apr 2020

Neviem, či by o tom mali vedieť, to je na Vás, ale určite by sa k nim mama nemala správať ako k normálnym, keď normálni nie sú. Skôr by ich mala podporovať a pomáhať im, aby sa posúvali ďalej. To že na nich kričí a nadáva im, im veru nepomôže, skôr naopak.

jaskolka
15. apr 2020

Podľa toho, akú pomoc máš na mysli. Inteligencne už ich "nedvihnes", to hlavne v detstve je potrebný spoločný prístup psychológa, neurológa, individuálne štúdium a podobne. Podľa toho, čo píšeš, veľa sa zanedbalo, pretože jednoducho je to istý, druh postihnutia, a napríklad keby boli na vozíku, asi by mama od nich nechcela, aby chodili sami. No a toto je podobne, ale" postihnuta je hlava ". Pomoc jedine ze teraz s nimi vyhľadať odborníka,alebo skôr pomoc v zmysle, že nájsť im asistenta, pripadne cez socialku vybaviť ztp preukaz, neviem, či sú svojpravni, alebo nie, všetko sa odvíja od vyšetrení, čo absolvovali, nálezy od lekárov, či vôbec nikam nechodili?Lebo všetko sa odvíja od terajšieho stupňa postihnutia a to určí len odborník, teda odbornici
Uvediem príklad, mali sme v ústave jedno dievča, tiež s ľahkou retardaciou, celkom pekná, ale bolo jasné, že nie "normálna" bola jednoduchá, v 18 ju rodičia vzali domov, boli obaja z rómskej osady, fungovala síce s nimi, ale po roku otehotnela, porodila, syna, síce ako tak sa snažila Starátle proste to nezvládla, nevedela to. Tak malého po čase jej odobrali, je v domove,ona žije v osade, ale v podstate je taka "ľahká slečna" pre nich.
Čize jednoducho ti ľudia nedokážu fungovať normálne, nemôžu

juliet86
15. apr 2020

nepises kolko mas rokov ty a kolko bratia. vies im v istom veku docvakne ze su pomalsi... tento druh diagnozy vacsinou vystuduje s vyucnym listom. zahradnik automechanik kmihar a podobne. niekedy ostanu pri rodicoch byvat niekedy chranene byvanie. lahko sa mozu stat obetou trestnych cinov. mozu byt zneuzity na nelegalnu cinnost a pdoobne. niekedy sa im ciastocne v plnoletosti obmedzia kompetencie. napr. svojpravnost na pravne ucely. aby si nemohli nabrat pozicky a podobne

maminuska
15. apr 2020

ľahšia forma mentálnej retardácie je IQ pod 70. Tu nesúhlasím s
@jaskolka že tieto deti zvládnu ZŠ . Nezvládnu , proste je to nad ich sily. Veľmi zlí žiaci sú s mentálnou subnormou , čo je rozhranie medzi podpriemerom a LMR.
Nemajú ani klasické učňovky ale tie pre MR a sú to nie že automechanici , záhradníci , ale pomocné sily k daným povolaniam . Pomocná sila v záhrade , pomocná sila do kuchyne atď.

maminuska
15. apr 2020

majú nejaké ďalšie vzdelanie po základnej škole ?

autor
15. apr 2020

@maminuska Áno majú výučný list - maliar. Vôbec nevidno, že by mali nízke IQ, jeden sa zaujíma vo knihy, fyziku, matematiku no a druhý sa nezaujíma absolútne o nič. Skôr do života sú absolútne nepoužiteľní.

autor
15. apr 2020

@juliet86 Ja mám skoro 30, bratia 28. Po ZŠ si urobili učňovku, vyučili sa za maliarov. Bývajú stále s rodičmi. Jeden brat pracoval, ale len s otcom, momentálne nepracuje lebo dostal výpoveď. Druhý brat nepracuje, nemá záujem a má príšerný prístup ku všetkému, maximálne nezodpovedný.

jaskolka
15. apr 2020

@maminuska pisala som, že s veľmi zlým prospechom, mala som v 6 ročníku spolužiaka s tou formou, bol úplný štvorkar, dvakrát prepadol, napokon základnú skončil ako 16 ročný.
Čize teoreticky je to možné, ak to škola toleruje.

juliet86
15. apr 2020

coze ste davno dospeli. a ako su bratom platene zdravotne a socialne odvody ak nie su zamestnani? mozno by sa im dal vybavit napr ciastocny invalidny dochodok. skuste na fb kontaktovat pani klara dynisova. ma skupinu ztp kompenzacie. mozno by sa bratom darilo v dssku v chranenej dielni pripadne mozete ziskat prispevok z uradu prace a chranenu dielnu im vytcorit a zamestnat ich tam. mozno denny stacionar aby nestratili navyky. drzim vam palce

autor
15. apr 2020

@juliet86 Za jedného platí mama a ten druhý pracoval, ale to pracoval u známeho a spolu s otcom a nič tam dokopy nemusel robiť. Kvôli tomu aj premýšľame čo s nimi v budúcnosti, čo ak rodičia zomrú, oni nie sú schopní sa o seba postarať.

pieksamaki
15. apr 2020

Tvoji bratia by mohli byt uzitocni aj na manualne prace...dokladanie tovaru atd...len musia byt tym pracovnym navykom vedeni...
Ak by pracovali postupne pre nejakeho zamestnavatela......predpokladam ze maju ZTP preukaz....na nich maju danove ulavy....preto ich aj radi zamestnavaju
Alebo sa spytaj na upsvr

juliet86
15. apr 2020

existuju systemy podpory. urad prace opatrovatelstvo dss chranene dielne. venuje sa tomu klara dynisova jana zitnanska a ine. treba na nich pozerat ako na zdravotne znevyhodnenych a hladat moznosti drzim palce

deti95060810
15. apr 2020

Tieto deti chodia na špec. školy. Sú samostatné. Prídu samé do školy, dokáž si samé vybrať učebnice, .... ale s rozmýšľaním je to horšie. Napr. matematiku majú v 6 tr. približne ako deti v 2 tr. na ZŠ. Učiteľka sama vidí či môže ísť ďálej s dieťaťom alebo nie. Učia sa dosť ťažko. Po skončení ZŠ chodia na rôzne učňovky - skôr tie ľahšie ako napr. záhradník a pod.

tncka
15. apr 2020

Su to chlapi,to je bezne nepouzitelne plemeno do zivota🤣🤣🙈 Poradit ti neviem🥺

gloria31
15. apr 2020

Nadávať im nemusí ale to správanie ako k normálnym je správne. Není to taka diagnóza že by sa k nim malo správať ako k chudiatkam.

vevesh
15. apr 2020

@gloria31 nesuhlasim. Maju urcitu formu "dysfunkcie" oproti normalnym ludom, tak treba na to prihladat aj v komunikacii , aj v konani. Nemyslim tym, ze bude hovorit detskou recou alebo ako sa ludovo hovori s "dementom", ale urcite nie ako s normalnym clovekom. Takisto ocakavat, ze budu zodpovedni je mimo cestu. A celkovo tvarit sa, ze im nic nie je , nie je v poriadku-z textu som pochopila, ze sa ani vysetrenia neskor po urceni diagnozy poriadne neurobili, lebo ignoracia problem vyriesi....

eliska13
15. apr 2020

A načo by si im to hovorila?Možno by boli rovnaki aj, keby nemali diagnózu.Vystudovali, pracujú ako tak....možno spravila chybu mama vo výchove podľa toho, čo píšeš ani vo veku 28 r sa k nim nesprava ukážkovo.Teraz možno nemusia prijať zodpovednosť, lebo sa rodičia postarajú mama zaplatí....pred toľkými rokmi by psychológia dali takú nálepku vela dnešným deťom s autizmom či inými odchylkami.Zda sa mi to trocha neskoro viesť k deti k zodpovednosti.

mirage
15. apr 2020

@tncka to mas zo zivota tento nazor?

eliska13
15. apr 2020

To vyšetrenie a diagnostiku spred 22 r treba brať s nadhľadom.Mozno sú len takí "neprebudeni"

maminuska
15. apr 2020

@jaskolka tak to boli veľmi ojedinelý prípady lebo taketo deti jednoducho ZŠ neprejdú a sú zaraďovaní do špeciálnych škôl, so súhlasom rodičov. Veľmi zlí žiaci sú s mentálnom subnormou.Sama mám 24 ročnú dcéru s LMR A teda tento proces mám za sebou.

cairka
15. apr 2020

Úprimne, im už mamina pomohla až až. Verím, že to robila s dobrým úmyslom, chcela ich ochrániť. Len nevydalo. Najviac im pomôžeš tým, že ich začneš brať ako ĽMR a pokúsiš sa im pomôcť naučiť sa žiť samostatne. ALE! Rátaj s možnosťou, že sa to už teraz nepodarí a ako prvé si vyrieš v sebe, či si ochotná im venovať veľa svojej energie, celoživotne. Ber to tak, že miesto dospelých mužov, sú to 12- 15 roční chlapci - a v tom veku nenájdeš ani zodpovednosť, ani pracovné návyky.... A čo je najhoršie, oni v tomto "veku" ostanú navždy. Je nádej, že nejaké veci si zautomatizujú. Píšeš , že si mala podozrenie na autistickú poruchu, skúsila by som ísť na nich formou režimu, ideálne si to aj schématicky znázornite. Čaká vás ale veľa práce, veľa vecí, ktoré nám prídu automatické, ich bude treba naučiť po jednotlivých krokoch. Keď napriek diagnóze dali školu, tak sú šikovní, pôjde to, Ide o to, či rodičia budú ochotní sa k tomu pridať .
A či im to povedať? Hm, oni to vedia, mám dieťa PAS + ĽMR a vie, že iné deti robia toto a ona to rada nemá, že iné deti rady chodia tam a ona sa tam bojí.... Takže oni vedia , že sú iní, ani by im to nik nemal vpáliť do očí štýlom :" Ty si taký deb.." ale pre nich môže byť aj upokojujúce, keď im to niekto vysvetlí pekne, ľudsky. Že každý má svoje možnosti a on nemôže za to, že nedokáže sám pripraviť izbu na vymaľovanie, ale je šikovný, silný a môže s tým pomôcť otcovi.

momusik
15. apr 2020

Ale zas je celkovo vela chlapov v ich veku ze su ,,lajdaci,,nechce sa im chodit do roboty mamahotel do 30-35 rokov,ziadna robota pre nich nie je dost dobra a nepojdu za pas robit za 500€ ,tak je mozne ze sa este uvedomia,ale urcite ich treba usmernit a vysvetlovat im ze ako sa zije

h_petra
15. apr 2020

@jaskolka prosim ta, uz nikdy nepis taketo nezmysly.

h_petra
15. apr 2020

@cairka "Ber to tak, že miesto dospelých mužov, sú to 12- 15 roční chlapci"

Ja sa asi rozplacem, to vazne este tento nazor vladne vo svete? 😭😭😭

cairka
15. apr 2020

@h_petra , aký? Že ľudia s ĽMR dosahujú v dospelosti úrovne 12-15 ročných ľudí? Tak ako to je teda, ja sa nechám poučiť.

h_petra
15. apr 2020

@cairka uroven 12-15 rocnych ludi v akej oblasti zivota?
Vies, ja mam napriklad svoje znalosti chemie tiez na urovni asi 14 rocneho ziaka ZS a nemam mentalne postihnutie.
Uz davno sa to takto v odbornych, ale snad ani laickych kruhoch nehodnoti a nevnima.
Paradigma mentalneho postihnutia zaznamenala za posledne roky posun vpred a velmi vyrazny. Nastastie.

cairka
15. apr 2020

@h_petra , wikipedia: 😁 "Rozsah IQ od 50 do 69 (u dospelých, mentálny vek od 9 do 12 rokov). Výsledkom budú pravdepodobne problémy s učením v škole. Veľa dospelých je schopných pracovať, udržiavať dobré spoločenské vzťahy a byť prospešnými spoločnosti."

Ja som písala, že má k nim tak pristupovať, nech si odborné kruhy vravia,čo chcú, keby som ku mojej 10 ročnej pristupovala ako k 10 ročnej, tak trpíme obidve. Nedokáže naplniť všetky očakávania ,ak má mentálny vek 7-8. Rovesníci sú štvrtaci, ona sa učí učivo 1-2 ročníka. Takže pre mňa je podstatné poznať jej mentálny vek a tomu prispôsobiť prístup aj očakávania. A takisto to je aj s dospelými, myslím.

yukki
15. apr 2020

@h_petra v sociálnej oblasti, mentálnej, tiež v ich reakciach môže prevládať pudove správanie najmä pod stresom, v úrovni sebaovladania, vo vytrvalosti, v pevnej vôli, schopnosti samostatné začať aj dotiahnut do konca prácu a počas toho samostatne vyriešiť prípadne neočakávané problémy, ktorých riešenie vyžaduje aplikáciu.....