Čoraz viac žien končí s behom pre strach z útokov a zo sexizmu
Francúzsky denník Le Monde priniesol svedectvá žien, ktoré sa pre strach zo sexistických poznámok a z útokov počas behu vzdávajú svojej obľúbenej športovej aktivity a zároveň hľadajú spôsoby, ako získať verejný priestor opäť pre seba.
skusenost francuzskych zuen, ktroe behaju v skorych rannych a neskorych vecermych hodinach na nie prilis verejnych miestach nas velmi mrzi.
@nyusika temu načala angličanka.
Tak ked si vyberu odlahle miesta v case kedy tam niet ineho bezca ci dalsej zivej duse to je ako naservirovat pecene kura vlkovi rovno popod nos
Behat je jedna vec ale popritom dvat aj na svoju bezpecnost
Keď si britský herec Eddie Redmayne robil v relácii The Graham Norton Show žarty z toho, že sa počas nakrúcania filmu naučil používať mobilný telefón ako zbraň na sebaobranu, vyvolal smiech nielen medzi hosťami, ale aj v publiku. Spolu s moderátorom sa na jeho poznámkach bavili Denzel Washington aj Paul Mescal. Ten ironicky napodobnil, ako by siahal po telefóne z vrecka pri napadnutí, čo pôsobilo skôr komicky než vážne.
Do debaty v tej chvíli vstúpila aj prítomná herečka Saoirse Ronan. „To je niečo, na čo musia ženy myslieť stále,“ povedala.
Jej krátka poznámka spôsobila ticho medzi prítomnými mužmi a vyvolala potlesk publika. Tento moment sa stal virálnym na sociálnych sieťach, pretože vystihol kontrast medzi mužskou a ženskou skúsenosťou so strachom o vlastnú bezpečnosť.
Moju kolegynu obtazoval pri Eurovea na tej promenade pri Dunaji, chytil ju niekolkokrat za zadok akoze jej "oprasuje spinave leginy" aj ked sa mu snazila odbehnut z jeho dosahu a na krik, ze ma spinavy zadok ziadno nereagovala. Bolo to za bieleho dna. Odvtedy tam behat nebola.
Behávala som skoro ráno a aj podvečer popri lese a rieke a tiež ma každý strašil medveďmi - stretla som dvakrát, oba razy ma mal naháku. V Prahe sme stretali bežkyne a bežcov aj o desiatej večer v parkoch a citili sme sa bezpečne, hoci je to veľké mesto a každý nás odrádzali od nočnej prechádzky. Naopak blázna môžeš stretnúť aj v biely deň v nákupnom centre - viď Aupark v Žiline.
Tak ked si vyberu odlahle miesta v case kedy tam niet ineho bezca ci dalsej zivej duse to je ako naservirovat pecene kura vlkovi rovno popod nos
@taktotedanie Lina každý deň trénovala, pretože chcela zabehnúť maratón v New Yorku. Pred troma rokmi v lete ju však počas behu napadli dvaja muži. V ušiach mala slúchadlá, na rukách inteligentné hodinky a na nich zapnuté stopky. V parížskom parku bolo v to popoludnie menej ľudí, z čoho mala najskôr radosť, pretože sa nemusela uhýbať chodcom či deťom na bicykloch a odrážadlách.
Počas behu míňala dvojicu mužov, z ktorých jeden jej podrazil nohy. Spadla a zranila sa. Druhý z dvojice jej potom podal ruku a pomohol jej vstať. „Keď som sa postavila, zablokovali ma a žiadali, aby som sa im za ich pomoc poďakovala,“ povedala Lina pre Le Monde.
Na policajnej stanici ešte v ten večer nahlásila znásilnenie.
Nakoniec to je vina ženy, že behá v skorých a neskorých hodinách a na nie príliš verejných miestach 🤣 ako inak.. radšej stretnúť v lese medveďa, ako chlapa 🙂
Nakoniec to je vina ženy, že behá v skorých a neskorých hodinách a na nie príliš verejných miestach 🤣 ako inak.. radšej stretnúť v lese medveďa, ako chlapa 🙂
@nicoletta98 asi tak…
@taktotedanie ja viem že ma znosis za toto čo napíšem,ale že ide žena behať skoro ráno alebo neskoro večer neznamená že ma niekto právo ju sexuálne obťažovať. Chápem čo si tým chcela povedať ale problém je niekde inde a nie v tých ženách. Ja si myslím že chlapi by nemali chodiť na verejný priestor lebo sa nevedia správať a všetci sú uchylaci - to je rovnaka blbosť ako to že ženy keď idú behať skoro ráno a neskoro večer sa samé dobrovoľne ponúkajú aby ich niekto napadol
O identite a krajine pôvodu oných dvoch parížskych mužov sa nepísalo nič?
To je také moderné príslovie: Kedysi sa Bejrútu hovorilo "Paríž Východu", ale dnes je Paríž Bejrútom Západu...
Úplne tie ženy chápem, ja sa ani na bikeu obcas necítim bezpečne 🙈
To je také moderné príslovie: Kedysi sa Bejrútu hovorilo "Paríž Východu", ale dnes je Paríž Bejrútom Západu...
@hefo keby to boli Francúzi, bolo by to iné? Keby to boli Syrcania, bolo by to iné? Keby to boli Slováci, Rumuni, Iri...bolo by to iné a menilo by to situáciu?
@hefo keby to boli Francúzi, bolo by to iné? Keby to boli Syrcania, bolo by to iné? Keby to boli Slováci, Rumuni, Iri...bolo by to iné a menilo by to situáciu?
@rude_baby no menilo lebo na domácich platia evidentne iné pravidlá. Ti budú ťažko vyťahovať rasistickú kartu. Ale chápem ako to myslíš,útok je utok
@rude_baby nie, nemenilo, lenže realita je taká, že väčšinou sú ženy v krajinách západnej Európy obťažované migrantmi z Blízkeho východu alebo Afriky. Ich mentalita absolútne nie je kompatibilná s našou, jednoducho sem nepatria. Nehovorím, že úchyláci medzi bielymi neexistujú, ale štatisticky je ľahko dokázateľné, že za väčšinou prípadov sexuálneho obťažovania stoja oni. A namiesto toho, aby sa veci pomenovali pravým menom, tu budeme chodiť okolo horúcej kaše a hľadať zbytočne komplikované riešenia typu vozne iba pre ženy 🤦
@rude_baby nie, nemenilo, lenže realita je taká, že väčšinou sú ženy v krajinách západnej Európy obťažované migrantmi z Blízkeho východu alebo Afriky. Ich mentalita absolútne nie je kompatibilná s našou, jednoducho sem nepatria. Nehovorím, že úchyláci medzi bielymi neexistujú, ale štatisticky je ľahko dokázateľné, že za väčšinou prípadov sexuálneho obťažovania stoja oni. A namiesto toho, aby sa veci pomenovali pravým menom, tu budeme chodiť okolo horúcej kaše a hľadať zbytočne komplikované riešenia typu vozne iba pre ženy 🤦
@qrstxyz Podľa mňa, ak niekto migruje z dôvodu, že sa v pôvodnej krajine necíti dobre, tak by mal v novej krajine rešpektovať lokálnu kultúru a legislatívu. Nikto ho nevolal, aby prišiel zmeniť lokálne pomery na tie, ktoré v celku nevyhovovali ani jemu, kým bol vo svojej pôvodnej krajine.
@qrstxyz Čudovala by si sa, koľko uchylakov behá aj tu.. biely a zo Slovenska. Robím v práci prevažne s mužmi, je mi na vracanie z každého piateho.
No lebo mentalita niektorých mužov tu u nás doma je priam ukážková. Žena držať ústa, postaviť sa len ku sporáku a nehovorím o tom,čo by mala slovenská manželka všetko vydržať a poddať sa v intímnej oblasti. Mentalita mužov nezávisí od farby,krajiny pôvodu ale výchovy a povahy. Keď je niekto idiot, nezáleží odkiaľ je. Veľa žien majú takých aj doma, slovenských mužov.
Našťastie na Slovensku dostaneš maximálne pozvanie na rande 😅. Čo sa mi už 2x stalo, škoda pre nich, že som vydatá s 2 deťmi. Ale teda mám pocit, že žijem v relatívne bezpečnom meste 🙏.
Možno to vyznie hlúpo, ale niektoré slečny si za to môžu samé, že sa stanú terčom úchylákov. Občas neverím vlastným očiam kam až dokážu tie push up legíny vytiahnuť. A to isté push up podprsenky o dve čísla menšie. Zámerne provokujú, sú viac odhalené ako oblečené a potom sa čudujú, že im chcú chlapi oprašovať zadky. Ak idem behať sama, skoro ráno, alebo neskoro večer, prípadne na miesta, kde to nie je celkom safe, tak tomu prispôsobím aj svoje oblečenie. Samozrejme raz, keď žena natrafí na úchyla, tak môže mať aj vrece na sebe a nepomôže jej to, ale aj tak si myslím, že vo väčšine prípadov je to tak ako píšem vyššie.
@hefo spomína sa tam strach žien naprieč celým svetom, nie len francúzok.
@qrstxyz zaujimave, ze Irsku ucitelku pri behani zabil Slovak.
Možno to vyznie hlúpo, ale niektoré slečny si za to môžu samé, že sa stanú terčom úchylákov. Občas neverím vlastným očiam kam až dokážu tie push up legíny vytiahnuť. A to isté push up podprsenky o dve čísla menšie. Zámerne provokujú, sú viac odhalené ako oblečené a potom sa čudujú, že im chcú chlapi oprašovať zadky. Ak idem behať sama, skoro ráno, alebo neskoro večer, prípadne na miesta, kde to nie je celkom safe, tak tomu prispôsobím aj svoje oblečenie. Samozrejme raz, keď žena natrafí na úchyla, tak môže mať aj vrece na sebe a nepomôže jej to, ale aj tak si myslím, že vo väčšine prípadov je to tak ako píšem vyššie.
@bluehorsee vyznieva to hlúpo, tam si mala skončiť. Keby to bolo o oblečení, tak v moslimských krajinách by nebolo znásilnení. Lebo o oblečení to nie je, je to o nastavení spoločnosti, je to o trestoch a vymožiteľnosti práva, je to o prístupe k obetiam, ktoré to častokrát ani nehlásia. A mimochodom - tiež behám v lete v šortkách a podprsenkovom tope, nebudem sa totiž variť v kaftane, aby nebodaj nejakému chlapovi nezišlo na um sa správať ako úchyl.
No lebo mentalita niektorých mužov tu u nás doma je priam ukážková. Žena držať ústa, postaviť sa len ku sporáku a nehovorím o tom,čo by mala slovenská manželka všetko vydržať a poddať sa v intímnej oblasti. Mentalita mužov nezávisí od farby,krajiny pôvodu ale výchovy a povahy. Keď je niekto idiot, nezáleží odkiaľ je. Veľa žien majú takých aj doma, slovenských mužov.
@zuzanita1609 fuha, čo musia všetko vydržať v intímnej oblasti? To nie je podryp, uplne vážne sa pýtam, lebo ma prekvapilo také tvrdenie 🤔
@bluehorsee toto je také typické viktimizovať obeťe. Žena si má právo obliecť vo voľnom čase čo sa jej páči. Muži bežne nosia tielka, kraťasy a nik sa nesťažuje ani ich nenapáda, neznásilňuje…
@bluehorsee nieže to vyznie hlúpo ale je to hlúpe. Aj keby ženy behali holé nikomu tým nedávajú právo na obchytkávanie, nebodaj niečo horšie.
@bluehorsee absolutne s tebou nesuhlasim. Zena moze behat v akom obleceni chce, uchyla vzrusi aj neopren. Nebezpecna zver ma byt zavreta, nie ohrozovat normalnych ludi
A ďalšia vec, keď niekto zadrie,že si za to ženy môžu samy,lebo behajú v mini sukni, atď. Tak to hold rovno na kúpaliská v neoprénoch milé dámy (ironick) a ešte keď to tvrdia iné ženy ma to vie obzvlášť ....🙄 nas*ať.
A ďalšia vec, keď niekto zadrie,že si za to ženy môžu samy,lebo behajú v mini sukni, atď. Tak to hold rovno na kúpaliská v neoprénoch milé dámy (ironick) a ešte keď to tvrdia iné ženy ma to vie obzvlášť ....🙄 nas*ať.
@zuzanita1609 no neviem neviem, neoprén je tiež obtiahnutý☝️ mozno tak v burke, alebo vlastne najlepšie bude neist na kupko vôbec, nech neprovokuju chudákov mužov v plavkách 🤦♀️
@zuzanita1609 presne tak, do …stanov s takým názorm! Tam žena nemôže ísť ani na ulicu, dokonca ju sused z domu nesmie zazrieť bez komplet zahalenia. Vyznie to, akoby muži majú právo sa odhaliť všade a žena sa má naobliekať, aby náhodou neprovokovala. Že sa tak isto môže obliecť primerane teplote, vkusu a nálade ako muži.

skusenost francuzskych zuen, ktroe behaju v skorych rannych a neskorych vecermych hodinach na nie prilis verejnych miestach nas velmi mrzi.