icon

Dá sa na Slovensku ignorovať veľkonočné zvyklosti?

5. feb 2023
Strana
z4
simsalabim
5. feb 2023

Da a ja to uspesne robim uz par desatroci.

autor
5. feb 2023

@simsalabim ??????????

veronikaszabova
5. feb 2023

A preco nie?

simsalabim
5. feb 2023

Anonym - neviem, comu nerozumies. Ved som ti odpovedala 🤷‍♀️

gejb
5. feb 2023

Samozrejme, robíme to už pár rokov...proste vtedy nie sme doma-turistika, dovolenka....

klarolinne
5. feb 2023

A prečo by sa nedalo? Nie som doma, výlet a vybavené.

petamich
5. feb 2023

my tak isto uz roky, ideme vzdy niekam na predlzeny vikend alebo na turistiku...

torrente
5. feb 2023

Už nechcú byť ženy vyšibané korbáčom a obliate vodou... Doslova ignorujem iba zvyklosti ale nie velkú noc samotnú. Namiesto šibačky len ideme po návštevách. Takže uvidíme sa ale nerobíme zvyklosti.

janinah
5. feb 2023

A prečo vlastne? však aj oblievačka môže byť inteligentná teda symbolická...mne to skôr príde,že je žena pohodlná a lenivá robiť tie klasické veci- upratovať,jedlo nachystať,návštevy prijať a pohostiť..tak ideme dovolenkovať..však každého vec,len čo odovzdáme deťom,aké tradície? pre našu rodinu je to duchovná záležitosť a aj rodinná,ja sa teším,že to prežívame doma a tak klasicky "po starom"

anita1978
Odpoveď bola odstránená
lindous
5. feb 2023

Veriaci nie sme, takže táto časť u nás padá a na Veľkonočný pondelok sa ako sa ako rodina zvykneme stretnúť, deti nás aj vyšibú a podľa počasia buď robíme prvú grilovačku alebo len klasické posedenie, ale nie je to tak, že ženy čakáme doma na návštevy s výslužkou a chlapi chodia z domácnosti do domácnosti

aduskatt
5. feb 2023

áno, ignorujem úspešne už 30 rokov🙂))))

bloger
5. feb 2023

A nie je to škoda? Však to je také krásne.

angel993
5. feb 2023

Odkedy som vydatá, doslova utekám na veľkonočný pondelok k rodičom. Tu totiž nikto nechápe význam slov neprajem si, je mi to nepríjemné.
Minulý rok sme boli doma, lebo deti boli choré a prišiel mužov synovec. Muž nič nepovedal a on na mňa išiel dvihnúť ruku, tak som ho zastavila. Povedal básničku, dostal peniaze a odišiel. A potom sa ma môj 3 ročný syn pýtal, prečo ma chcel udrieť. Ešte večer na posteli sa pýtal, či ma už nikto neudrie. My k tomu deti nevedieme, ak budú staršie a budú chcieť tieto zvyky dodržiavať, v pohode, nebudem im brániť, ale tak maximálne ku kamarátkam môžu ísť. Nedovolím aby na moju mamu alebo svokru niekedy dvihli ruku. Aj keď len symbolicky. Podľa mňa je to ponižujúce a nikomu to nič dobré neprinesie.

anjelicek26
5. feb 2023

Samozrejme, ze sa to da..nepec, nechystaj a neotvaraj dvere a hotovka... ignorovali to uz moji rodicia (pri troch dcerach dal otec proste stopku a vzdy sme radsej isli na rodinny vylet)...

angel993
5. feb 2023

@janinah nie žena nie je lenivá, ale už nie sme v minulom storočí, kde ženy boli slúžky. Dnes už aj ženy môžu vyjadriť že im to je nepríjemné, a muži by to mali rešpektovať. Deti učíme že biť sa nemajú a potom im strcime do rúk korbáč, že tu máš udri babku?

lucik194
5. feb 2023

ignorujem taktiez

0silvia0
5. feb 2023

My ignorujeme, zvyky nezvyky, tieto zvyky sa mi odjakziva nepacili a neznasam ich. Nebudem robit nieco, co sa mi prieci. Pokojne nech to dodrzuju a zachovavaju ti, co z toho maju radost.
Ked bol syn maly, muz s nim isiel "sibat" po rodine lebo sa to "patri". Ale ani muzovi, ani synovi to sympaticke nebolo, tak s tym velmi rychlo prestali.

quaxi
5. feb 2023

mam skoro 40 a ziadnu tradicnu velku noc som nezazila za cely zivot. Moji rodicia to ignorovali odvzdy, chodili sme na chatu starat sa o zahradu, jedina tradicia bola ze nam tam chodil "zajacik" a po zahrade sme hladali balicky so sladkostami - to je aj jedina velkonocna tradicia co zazivaju nase deti. Nastastie moj manzel je v tomto uplne rovnaky, ziadne sibanie a oblievanie na mna nikdy neskusal, chodime v tom case na vylety alebo rodicom pomahat na zahradu a mame svaty pokoj.

kikulienkadd
5. feb 2023

Jasné, zoberiem bicykel, pekne sa rozlúčim s rodinkou a idem si vyvetrať hlavu do ticha prírody na cyklovýlet.

angel993
5. feb 2023

A naozaj sa čudujeme týraným ženám, že veria, že to oni môžu za to že ich muž bije, keď od malička vštepujeme deťom, že dievčatá budú pekné a šikovné ak ich chlapci raz za rok udrú? A dievčatá im za to majú dať sladkosti a peniaze?

janinah
5. feb 2023

@angel993 v mojom regione sa nešibe,len vodou oblieva,u nás je to symbolických pár kvapiek v kupelni na ruky,aby som zdravá bola....a zas nepreháňaj,aj malé dieťa pochopí,že nie je bitka ako bitka a na čo sa korbáčik používa,len sa o tom treba rozprávať predtým,nie že zrazu bez prípravy dieťa vidí korbáč a "bitku"

kornelies
5. feb 2023

Ja neignorujem. Viazem synom a navstevam krasne dlhe stuhy na sibaky, synovia maju vzdy upletene 1,5 m. Som rada, ze si muzi na mna v dobrom spomenu, pridu pozriet, porozpravat sa. Velmi rada ich uhostim a darujem cokoladove vajicka. Nikdo ma nebije, ja mam sibacov distingvovanych. Chapem, ze vela rodin ignoruje Velkocny pondelok, lebo nemaju financii nazvys a snazia sa "zatajit alebo utiect" z domu.

modrava
5. feb 2023

jedna vec je krestansky vyznam sviatkov, to je v poriadku.
druha vec je zahananie nudy nasimi predkami a snaha zabavit sa. ved vela tych moznosti nemali.
tak ako na luciu nebehaju tisice, desattisice ludi v plachtach mavajuc s husimi kridlami, tak by kludne nemuseli behat tisice a desattisice s korbacmi a vedrami.
stacilo by ak by ludia pochopili co znamena slovo symbolika…

doriiis
5. feb 2023

Samozrejme,že dá....ja to robím už 20 rokov

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
angel993
5. feb 2023

@janinah nie dieťa to proste berie ako udretie a vysvetľovať že teraz môžeš a teraz nie?
A je úplne jedno či je to voda alebo korbáč v každom prípade sa treba pýtať či s tým žena súhlasí.

mikadooo
5. feb 2023

Pravdaže. Kopec báb/párov/rodín ide niekam na predĺžený víkend a majú pokoj svätý od "zvyklostí". 😄. Tento rok snáď aj my.

banalu
5. feb 2023

Jasne, len treba chciet... resp. nechciet 😊

zuzulka558
5. feb 2023

ja som sa snazila nase velkonocne zvyky dodrziavat tak normlane kvoli starsej dcere ked bola mensia este v skolke,,,chcela sibak tak sa jej urobil tesila sa ,no svokra jej to sprotivila skoro cele sviatky lebo ze dievca nema co zo sibakom chodit,,odvtedy si doma vyzdobime byt malujeme vajicka ale na velku noc aj tak chodievame prec ako rodina

Strana
z4