Darovanie tela po smrti na vedu a výskum
Poprosím máte skúsenosť ? Teda nie osobnú ale viete o niekom kto sa rozhodol nebyť pochovaný ale daroval svoje telo vede ? V Košiciach je nejaký ústav kde sa to dá ale netuším čo a ako. 😊
Otec spomenul že kľudne by chcel, ale nakoniec sme ho nechali spopolniť... v zasade sa to dá na každej lekárskej fakulte... niektoré (viem že v Čechách) majú v areali tabuľu s menami tak každý rok dopisujú nové mena darcov pri pietnej spomienke...
Myslím ze stačí kontaktovať lekársku fakultu a tam poradia, ale to si už len tak matne spomínam.
Tu v ke by som to nerobila. Tu si z tiel robia srandu.
Moj brat ked zomrel,nasi ho dali na vedu,poskumali jeho chorobu a za tri dni sme ho pochovali
Ahoj, ak je tu niekto, kto o darovaní tela na vedecké účely rozmýšľa, alebo už podnikol kroky a bol by ochotny povedať mi o tom viac, ozvite sa mi prosím...🙂
@mariaria1 Ahoj, ja sa zamýšľam nad darovaním tela na výskumné účely. Nemáme v rodine žiadneho pokračovateľa rodu, a nevidím význam robiť niekomu starosti s pohrebom či už klasickým alebo kremáciou...ani neviem, kto by to mal urobiť. Ak mám byť po smrti ešte nejako užitočná, tak sa chcem uberať touto cestou.

Nepoznám osobne, ale sprostredkovane pár príbehov babiciek a dedeckov, ktorí darovali po smrti telo 1.lf v Prahe, veľmi Slachetny čin, lebo vďaka nim sa môžu Medici veľmi veľa naučiť. A musím povedať, že naozaj, sa každý tam správal s úctou k telam, či už laboranti, profesori, Medici. Slovensko má problém s telami, to je už dlhodobo známa vec, prazaci si robili počas môjho štúdia zo Slovákov srandu, že máme len jedno telo na celý ročník na svk. ☹️☹️☹️