icon

Darovanie tela po smrti na vedu a výskum

30. aug 2020

Poprosím máte skúsenosť ? Teda nie osobnú ale viete o niekom kto sa rozhodol nebyť pochovaný ale daroval svoje telo vede ? V Košiciach je nejaký ústav kde sa to dá ale netuším čo a ako. 😊

pseudomonas87
30. aug 2020

Nepoznám osobne, ale sprostredkovane pár príbehov babiciek a dedeckov, ktorí darovali po smrti telo 1.lf v Prahe, veľmi Slachetny čin, lebo vďaka nim sa môžu Medici veľmi veľa naučiť. A musím povedať, že naozaj, sa každý tam správal s úctou k telam, či už laboranti, profesori, Medici. Slovensko má problém s telami, to je už dlhodobo známa vec, prazaci si robili počas môjho štúdia zo Slovákov srandu, že máme len jedno telo na celý ročník na svk. ☹️☹️☹️

miskooo1987
30. aug 2020

Otec spomenul že kľudne by chcel, ale nakoniec sme ho nechali spopolniť... v zasade sa to dá na každej lekárskej fakulte... niektoré (viem že v Čechách) majú v areali tabuľu s menami tak každý rok dopisujú nové mena darcov pri pietnej spomienke...

pseudomonas87
30. aug 2020

Myslím ze stačí kontaktovať lekársku fakultu a tam poradia, ale to si už len tak matne spomínam.

amelia000
30. aug 2020

Tu v ke by som to nerobila. Tu si z tiel robia srandu.

lenuliatko84
30. aug 2020

Moj brat ked zomrel,nasi ho dali na vedu,poskumali jeho chorobu a za tri dni sme ho pochovali

mariaria1
21. feb 2022

Ahoj, ak je tu niekto, kto o darovaní tela na vedecké účely rozmýšľa, alebo už podnikol kroky a bol by ochotny povedať mi o tom viac, ozvite sa mi prosím...🙂

anger
2. jún 2022

@mariaria1 Ahoj, ja sa zamýšľam nad darovaním tela na výskumné účely. Nemáme v rodine žiadneho pokračovateľa rodu, a nevidím význam robiť niekomu starosti s pohrebom či už klasickým alebo kremáciou...ani neviem, kto by to mal urobiť. Ak mám byť po smrti ešte nejako užitočná, tak sa chcem uberať touto cestou.