Dať, či nedať úplatky alebo "všimné"?
dat ci nedat ..v podobe flias kaviciek alebo bonbonier?
@vejinka ano,povazuje se to za slusnost a dobre vychovani.Pozoruji sama na sobe,ze mam i po letech tradici v krvi,na rozdil od zdejsich cizincu jsem stale prehnane vdecna a slusna a 100x podekuju a pozdravim...a certi me berou,kdyz zdejsi deti neumi rict ani buuuuu.Sama vychovavam svoje dcerky v ceske tradici-zdrav,dekuj...no uz jen krucek k tomu-davej pozornosti a uplatky 😉
@vejinka Já pracovala v prodejně nábytku a protože každá věc končila devítkou, tak lidé tu korunu (bylo to v čechách) nechali, už když jsem se zaučovala, tak mi říkali že ofiko si ty peníze nesmíme nechat, ne že je nesmíme přijmout, ale musíme je nechat v kase podniku, ale když pak něco scházelo, tak jsme to museli cálovat ze svého 🙄 Do té doby jsem žila v tom že se ty peníze dávají do prasátka a když má někdo mínus, tak se z toho doplácí a ono prd... Takže když mi někdo chtěl nechat víc, tak jsem rovnou říkala že moc děkuji, ale že mi to stejně vezmou a několikrát se mi stalo že když jsem šla pak na oběd, tak ten danej zákazík mě odchytil a pozval mě na kafe, dokonce několikrát tam přišel pán a zaplatil mi objed a když už to udělal po třetí tak si kemě sednul a nabídl mi práci u něj v obchodě, nabídl úplně jiný plat a říkal že i tringelt si můžu nechat... Tak pak že s poctivostí se to nikam nedotáhne 😎
Baby, me by zajimala jedna vec - stalo se vubec nekomu, ze by ste davaly uplatek a dotycny by odmitnul? 😀
Ale tak nemyslim treba nejake vsimne nebo dekovne... Ale treba doktor, policajt nebo tak...
@czechzuzanaba ja som davala raz po prvom porode obalku pred 14 rokmi..a veru neodmietol...len tak to zmizlo vo vrecku plášťa, až mi to bolo trapne...a od vtedy som sa zaťala, že ziaden nikdy nedam...
policajtovi by som sa neodvazila dat, lebo tam riskovat obvinenie by sa mi ani nechcelo...U policajtov sa mi oplatilo neplatit pokutu na mieste a zistila som, ze im sa to nechce posielat na inspektorat do mesta kde byvam...Takze asi zalezi ako na koho...
@adunka73 Já taky učím pozdravit, poděkovat, ale dávej a ber úplatky je teda učit nebudu. Myslím že je velký rozdíl dát z dobré vůle a VLASTNÍHO přesvědčení někomu kytku, nebo bombóny jako díky za něco co pro mě udělal třeba i nad rámec poviností, aniž by něco čekal, či vyžadoval, což bych brala i jako slušnost a něco naprosto rozdílné jít (například) k porodu s dvěstě eurama, které dám lékaři dopředu, za jeho běžnou práci, za kterou je placenej... V druhém případě dle mého to i tak nemá opodstatnění, za co že to vlastně platí, aby mě to nebolelo, nebo aby se mi mezi nohama lékař usmíval 😅 První případ je jasnej, děkuji za ochotu která přesáhla rámec běžných pracovních povinností a i tak je a měla by být má dobrá vůle zda něco dát chci a dám (nemyslím finančně), nebo nechci 😉
Bere li někdo něco jako samozřejmost, ba nutnost bez čeho se to, či ono "nedá" a potom už najednou to jde, tak je to úplatek a neplnění si předepsané práce a v takovémto případě by se zaměstnavatel s touto osobou měl velmi rychle rozloučit 😉
@czechzuzanaba Mě osobně ne, ale byla jsem u toho když známého zastavili policajti a napařili mu 5000,- pokutu, nabídl mu 2000,- bez bločku a policajt s úsměvem prohlásil "Pane řekl jsem pět, tady máte lístek a moc mě neserte nebo vám k tomu přihodím pokus o podplacení veřejného činitele" známej vzal lístek a šel zaplatit pokutu, rudej až na zadku 😀
@sisaha taky by sem se policajtovi neodvazila.
Nejvic jsem zatim mela chut dat uplatek na vysoke matikarce. Kolovaly info, ze jeden spoluzak ji dal a zkousku dostal. A matika je fakt takova zkouska, ze uz to clovek dal nepotrebuje ke studiu, ale pritom na tom hodne lidi studium ukoncilo. A taaaaak mi to neslo, a tak se mi to nechtelo ucit ☹ Fakt bych radsi dala naky prachy, abych mela pokoj. Ale proste to neumim dat. Neumela jsem za ni dojit, a dat ji obalku.
Ale asi kdyby slo treba o to zdravi a byla bych si jista, ze to nekdo uz tomu konkretnimu doktorovi dal a pomohlo to necemu, tak bych se asi prekonala, si myslim .
@mataharyy 😀 no praaave. Sak to je takovy trapas....
@czechzuzanaba Jo byl z toho (ten známej) dost špatnej, zatím co policajt z toho měl evidentně velmi dobrej den 😀 😀
@czechzuzanaba aj u nas na VS vela ludi kvoli matike skoncilo. Ja osobne som ju urobila az na prenasanej skuske na posledny pokus.. 😀 a to som vyucujucej potom povedala, ze proste na matiku bunky nemam a pravdepodobne kvoli matike tiez skoncim. na to mi ona povedala, ze hadam by som kvoli matike nezahadzovala skolu...tak sme si o tom pekne pokecali 😀 . Este mi povedala, ze je to aj o tom, ze musi na cloveku vidiet, ci ma naozaj o tu skolu zaujem, alebo chodi iba tak... ja som tam k nej chodila ako na klavir, fakt so mnou pocitala aj dve hodiny...Mozno aj prizmurila vsetky oci, ktore na sebe našla a vysla som odtial s E-ckom 😀 . Ale obalku by som jej veru nedala..to je trapas..., nevies ake hodnoty ten clovek vyznava. A keby som bola na druhej strane a za mnou by niekto prisiel s obalkou len preto, aby presiel, tak by som ho z fleku vyrazila z dveri...
Jináč asi kdy bych byla ochotná dát úplatek, tak když by šlo o život dětem, v jiném případě ne, pač když nejde o život jde o hov... 😉 😎
@sisaha toz ja taky nakonec E, ale myslim ze jen proto, ze uz sem byla pokrocila tehu. a taky prenos 😀 teda prenos matiky, ne prenos tehu....
No a to je podle me aj to, co lidi nekdy vic odradi, nez moralka....ta nejistota, s kym mame tu cest...Jestli na uplatek ceka, nebo jestli prave nechce. Treba stavebni urad...To je taky neco. Zateplovali sme balkon, nedali sme teda uplatek nikde, ale nekdy jsem fakt mela pocit, ze na to vylozene cekaji.....
@czechzuzanaba a prave na takychto uradoch ja zo zasady nedam nic...to su hyeny, ktore si tak na uplatky zvykli, ze bude trvat velmi dlho, kym ich to odnaucime
No jináč to je fakt, co kdyby jste dali málo, se urazí a vyhodí vás a budete jak bez zápočtu, tak bez prachů 😀 😀
@mataharyy me strasne vadi na tech policajtech, ze davaji ty pokuty podle ksichtu. To me vytaci. Ze nekdy vylozene cekaji, ze bude clovek prosit a ukecavat a nevim co.... Muj muz to dycky veme jak to je, jen ceka, kolik mu daji, nic jim nerika, ani se na ne nediva... 😀 A oni si pak mysli, ze je nakej arogantni....a pekne mu napari. A pak slysim kamosky, jak je zastavili policajti a ony zacly s nima jakoze flirtovat a dostali dohovor nebo nakou smesnou pokutu....Mely by na to byt nake tabulky a hotovo 🙂
@sisaha No ale vem si, ze ti fakt nakej debil stoji v ceste za tvym snem....tak sice budes hrda a moralni, ale tak nebudes moct treba stavet....... 🙂 Dobre to bylo ve Vypravej, jestli ste to nekdo videli...Jak ten hl. hrdina byl hrdy (odehrava se to za komancu) a nechtel dat uplatek, aby dostali byt....a nakonec podlehl. Protoze jinak by nebydleli.
@mataharyy neviem, ako to chodi u vas v Cechach, ale na Slovensku takto "skusaju" policajtov agenti v civile...takze, kto si chce udrzat miesto, oplati sa mu byt cestnym.
K tej matike..na fakulte nam prednasala jedna velmi mila babicka, ktora vzdy viedla vysoko moralne reci a neskor jej opadla svetecka svatoziara, ked sme sa dozvedeli, ze ju chcu vyhodit, lebo brala uplatky...
mna zaraza ze na jednej strane ludia nadavaju na lekarov jake su uplatkarske svine a na druhej strane sa tu vytvori takato tema 😠 ludia su skazeni, nie lekari.ludia mozu za to, ze su lekari nauceni na uplatky
a to iste plati aj pre vsetky ostatne profesie.
@latvia ja si nemyslim, ze jsou doktori uplatkarske svine. Ale urcite se mezi nima takovi najdou. A asi kdyz na takoveho clovek narazi, tak nebude riskovat zdravi kvuli tomu, aby se zachoval moralne.
Fakt zaujimava tema. Pridam teda jeden prikalad zo zivota. Moj otec mal pre 40 timi rokmi vazny uraz nohy. Vtedy to bol mlady 25 rocny chlap s dvomi malinkymi detmi. Najskor mal nohu v sadre, ale zacalo to hnisat, tak ho vzali do nemocky a v podsatate len obcas preväzovali. Samozrejme, ziadne lieky, ziadna starostlivost. Situacia sa horsila, noha hnisala otec dostal vysoke horucky. Vtedy primar rozhodol nohu odrezat. Moja (teraz uz neboha babka) chodila do nemocky ako na klavir a prosila nech nieco robia. Nevedela si predstavit, zeby taky mlady chlap zostal bez nohy. Ked jej x krat lekar povedal, ze sa nic ine neda len rezat, nastvala sa a zacala primarovi nosit uplatky (peniaze, keramiku, zahranicne kavy a co ja viem co este). Uz po prvom uplatku sa zacalo konecne nieco diat a otca liecili, denne preväzovali a zrazu uz bola mozna aj operacia. Nohu sa podarilo zachranit a po rocnom pobyte v nemocke otec odkracal po vlastnych domov. Ano, bolo to od primara nemoralne a co ja viem ake. Ale co by ste spravili vy? Nechali niekomu blizkemu odrezat nohu alebo dali uplatok keby ste vedeli, ze je este snad moznost ako ju zachranit? Viete si predstavit, zeby vas muz ostal na voziku, bez nohy a vy mate hypoteku na krku a dve male deti? Netvrdim, ze davanie uplatku je spravne, to ani omylom, ale mne uplatok zachranil otca. P.S. Ako pisem vyssie ja osobne som uplatok zatial nedala (iba podakovanie v podobe cokoladky, kavicky a pod.) a snad ani nikdy nebudem nutena to spravit. Ak by vsak na tom zaviselo zdravie mojich blizkych...........
Uplatok ako taky (peniaze alebo nieco pred vykonom) nie. Ale drobna pozornost z dovolenky napr. pre detsku lekarku, ktora moje deti osetruje postupne 22 rokov, vzdy mila a usmievava, pozna kus historie celej rodiny, moja najstarsia dcera si k nej dava svoje buduce prvorodene dieta a na ktoru sa doktorka pyta, ked tam idem s najmladsou, aj ked uz ju roky neosetruje, lebo je dospela... to si viem predstavit. To je clovek, ktory presiahol ramec obycajneho formalneho vztahu.
Alebo ked partia VS studakov kupi svojmu vyucujucemu flasu dobreho vina, lebo tento ich oblubeny vyucujuci prave dosiahol na dalsi titul a na hodine (vsetci pripraveni na vyucovanie) to spolocne oslavia.
Nie, na tom nevidim nic zle.
@stardust jasne ze nemusia brat uplatky, ale potom nech sa ludia, ktori uplacaju lekarov nestazuju aki su bezchrbtaci! hlavne ked niektori ti tlacia uplatky do ryky dobre ze to po tebe nehodia a ujdu prec 🙄 a vonku hned hlasi ze doktori len uplatky beru a ludia nemaju ani na chlieb 🙄
@czechzuzanaba vies, ak clovek narazi na uplatneho dr, ma stale moznost to riesit. v dnesnej dobe maju pacienti velku moc nad uplatnymi lekarmi. minimalne media tychto lekarov vedia poriadne rozdupat, takisto ak ich pristihnu pri uplacani tak trestne oznamenie z ktoreho sa tak lahko nevymania....a povest doktora je to naj na co mozu pacienti siahnut.ked sa uz raz rozsiri ze je to uplatna svina, mnohi k dotycnemu nepojdu...len ludia idu s prudom a tvaria sa ze sa s tym neda nic robit 😠
@stardust este k tym inym profesiam....mna neskutocne zeru casnicky. minule som nenechala jednej tringelt tak sa na mna len zamracila a ked som jej podakovala a pozdravila sa na odchod tak sa na mna ani nepozrela a urazene odisla bez pozdravu prec. toto ma byt tiez pristup profesionala?? toto je podla mna to iste ako uplatny lekar, tiez caka nieco navyse, a ked to nedostane tak sa k tebe chova jak k odpadu.
@cecil36 ja som sa stretla s roznymi lekarmi, ja viem ze vsetci nie su dokonali, viem ze viaceri su uplatni a nehanbia si povedat sumu za ktoru zdvihnu svoju rit zo stolicky a pozru na pacienta. ja to nikomu neupieram tuto pravdu. mna len stve, ze ludia si takto vychovavaju lekarov sami 🙄 a potom breptaju
a na zapade tie uplatky funguju inak, staci mat to spravne poistenie na to, aby pacienta behandloval primar a tak podobne..

lenze toto sa nezmeni zo dna na den...je to dlhodoby proces ale odsudeny na neuspech kedze ludia to robia z vlastnej vole