icon

Dávajú sa peniaze namiesto kvetov na pohrebe?

29. apr 2025

Ahojte, prave som citala tento prispevok a komentare na facebooku, a ostala som fakt prekvapena. (Davam prispevok nizsie) Este nikdy som nepocula, ze by sa na pohrebe davali obalky. (koemntare oznacene červenymi šipkami). Nemyslim to nijak v zlom, fakt ma zaujima, stretli ste sa s tym, je to bezne? A aka sa dava čiastka?

Strana
z3
autor
29. apr 2025
danniiee8
29. apr 2025

U nás je to bežné. Rodina si za to môže zaplatiť kar, veci na cintorín ale u nás najčastejšie za to zaplatia omše za zomreleho. V rodine pri poslednom pohrebe sme nikomu nehovorili o peniaze, bolo by to divné a aj tak nám veľa ľudí dalo peniaze namiesto kvetov. Kvety o pár dní zvädnú, u nás na cintorine všetky ožerú srnky, tak možno preto. Peniaze boli použité výročné omše, gravírovanie pomníka a niečo aj na kar

Inak môže to byť aj praktické. Ja osobne neznášam umelé ,,kvetiny" a vždy kupujem živý kvet, komu sa živý kvet zdá málo, môže dať peniaze, rodine to mnohokrát vie pomôcť, veď koniec koncov pohreb nie je lacná záležitosť.

janinah
29. apr 2025

Peniaze sa davaju,ak je predpoklad,ze potom pozostali davaju na sv.omse,kupuju sviecky a pod.Ja nosim symbolicky dva kvety.Tiez som tak dostala peniaze od kolegov,ktori nemohli na pohreb prist .

selest
29. apr 2025

Napr ked sme zili v zahranici tam to bolo bezne, alebo vybrali charitu na kt sa davali peniaze namiesto kvetov

lindous
29. apr 2025

Ja som sa tiež s tým ešte nestretla, u nás nič také nie je zvykom, kvety nesiem zosnulému, príde mi nejakým spôsobom zvláštne dávať “dar” (nenapadá mi lepšie slovo vhodnejšie pre túto situáciu) pozostalým… ale iný kraj, iný mrav, dokážem to pochopiť

simca06022011
29. apr 2025

ja prispevky na FB ignorujem pomaly viac ako sa hejtuje MK, preotze to su tam take hlody, ze mam dost. V prvom rade, na pohreby sa nenosi pozostalim nic. Ani ruzicka, ani kyticka, ani nic. TO sa nosi predsa neboztikovi. A tam napr. my uz nenosime vence a kytice, lebo uz sa v 99% nerobia riadne hroby a ide to vsetko do smetiakov (ale kto chce donesie), v HU mali krasnu jednu velku vazu vedla urny a tam ludia nosili vsetci po jednom kvete a odvtedy to robime takto.
pozostalym nenosim nic, ak v rodine treba pomoct s pohrebom, karom, tak to sa robi automaticky a nemusi sa zbierat trapne do obalok. To nie je svadba a start do zivota mladomanzelom... ak treba pomoct pozostalej rodine, tak tiez sa to robi inak a nie obalkami na pohrebe.

ewwe
Autor odpoveď zmazal
janetinka27
29. apr 2025

Nestretla som sa s tym, ale ked nam zomrel spoluziak, pozbierali sme sa do obalky a dali sme vdove, zostala s malym dietatom

maryetta
29. apr 2025

Ano stretla. Fuuuu uz aj pred cca 8rokmi to bolo.
Blizka rodina iba nosi kvety resp veniec.
Inac davaju peniaze....
pozostali aj tak s tymi kvetmi len "oštatu" maju. To uz podobne ako so svadbou. Co z toho ked tam mas milion kvetov? A nic z toho.... tiez si radsej pytaju zreby a pod.

danniiee8
29. apr 2025
@lindous

Ja som sa tiež s tým ešte nestretla, u nás nič také nie je zvykom, kvety nesiem zosnulému, príde mi nejakým spôsobom zvláštne dávať “dar” (nenapadá mi lepšie slovo vhodnejšie pre túto situáciu) pozostalým… ale iný kraj, iný mrav, dokážem to pochopiť

@lindous je to divné keď sa to pomenuje takto 🙂 u nás je to ale celkom bežné a fakt vždy tie peniaze idú na veci spojene s pohrebom a zosnulým, nikdy nie pre príbuzných. To by bola zbierka napríklad pre vdovu s deťmi ako dar. U nás šlo do posledného centa na vyššie spomenuté veci

autor
29. apr 2025

wau, tak vidim ze to je teda dost rozne u kazdeho 🙂 dakujem vam za info

lienka9
29. apr 2025

Ja som sa s tym nestretla,ale paci sa mi to.

jasoni
29. apr 2025

Wau, nikdy som o takom niecom nepocula a to som na svete uz fakt dlho. 🙂 ale predstavujem si napr. horeuvedene zreby. Ako si ich pozostali stieraju na kare. 😅 Neviem si predstavit ako by som obalku odovzdala. Ze je to maly prispevok na co? Ako zvyknete take obalky davat?

simca06022011
29. apr 2025

este dodam, ze je to podla mna totalne netaktne, nechodi sa tam gratulovat a obdarovavat, pozostali nemaju chodit ovesani tastickami a obalkami. Smutia a maju smutit. Ludia pridu vyjadrit sustrast, rozlucit sa. Uz fakt vsade by niektori chceli peniaze pchat...

tairyx
29. apr 2025

Ja som sa s tým stretla, ale nie priamo na pohrebe. Tí, čo boli pozvaní na kar, tak tí priniesli nejakú maličkosť v taštičke, víno, dezert, obálku s peniazmi.

elzena2
29. apr 2025

Pre mňa je to tiež novinka. Nemajú sa take vydavky (sviecky, kar atd.) v podstate vratit tým pozostalym, ktorí to platia, neskôr z dedicstva? Že sice to platia dopredu, ale ved "vďaka" tomu, ze ten človek zomrel, prídu k peniazom. Tak nebudu v minuse za ten kar. Či to je všetko take drahe pomaly ako svadba?

simca06022011
29. apr 2025
@elzena2

Pre mňa je to tiež novinka. Nemajú sa take vydavky (sviecky, kar atd.) v podstate vratit tým pozostalym, ktorí to platia, neskôr z dedicstva? Že sice to platia dopredu, ale ved "vďaka" tomu, ze ten človek zomrel, prídu k peniazom. Tak nebudu v minuse za ten kar. Či to je všetko take drahe pomaly ako svadba?

@elzena2 je to take drahe, ako draho si to urobia

natalka13
29. apr 2025

Davali sme napr. Vdovcovi v zlej zivotnej situacii. Lepsie peniaze ako kvety ktore skoncia v kosi.
Davali sme na onkologiu- na prianie zosnuleho aj na utulok.
Aj na svadbach som Zazila taketo priania aj na jubileach.
Aj ja som mala kasicku pre utulok namiesto kvetov k narodkam

tahomi
29. apr 2025

Coze? Tak to naozaj citam/pocujem prvykrat v zivote, ze na pohrebe sa davaju obalky 😳

evienmk
29. apr 2025

V rodinnom kruhu som sa s tým nestretla, skôr sa kupujú kvety. Ale v práci to bolo u nás tak, že keď zomrel kolega (boli sme kolektív asi 50 ľudí), tak sme sa zbierali po 2 eurá a dalo sa to príbuzným.

katica06
29. apr 2025

Stretla som sa s tým, ja sama som viac krát dala

joesvk
29. apr 2025

V mojom okolí kvety/či skôr vence/ dáva najbližšia rodina.Ostatni dávajú peniaze do obálky.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
ekira1
29. apr 2025

V práci, keď ostala kolegyňa sama s malým dieťaťom, sme sa jej poskladali. Ale dali sme jej to v súkromí, na pohreb sme šli len s kvetmi. Prišlo by mi to trápne jej pred rakvou strkať obálky..

lucia13022023
29. apr 2025

Ja som o tom ešte nepočula, teraz 1x, ale našťastie som na pohrebe bola len dva krát, takže možno je to bežne

anickaaa6aaa
29. apr 2025

Tiež toto pocujem prvykraz, že by sa dávali na pohrebe peniaze. Ja som na poslednú rozlúčku hodila vždy kvet na rakvu blízkej osobe a pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť.

ikaja
29. apr 2025

Co viem, tak ked ide na spálenie sa davaju peniaze.
Mne ked bratranec zomrel, tak som nekupovala kvety ale dala peniaze do obálky.

marsmykkok
29. apr 2025

Peniaze NAMIESTO kvetov, to je proste absurdné, však kvety nedávam rodine, ale pozostalému, obálku dám rodine. Osobne ak idem na pohreb, chcem si uctiť pozostalého a nie rodinu, okrem toho rodina je aj tak väčšinou v pluse čo sa týka výdavky na pohreb verzus zostatok na účte/ dedičstvo... Viem si predstaviť príspevok napríklad od zamestnávateľa alebo ak umrie mladý chlap s malými deťmi, ale myslím, že tie peniaze by sa mali pozbierať a dať po pohrebe, nie NAMIESTO kvetov nebožtíkovi...

kukuk29
29. apr 2025

To som teda ešte v živote nepočula ,že dať peniaze do obálky ma pohreb 🤔 a to nám.už pol rodiny pomrelo, kamátkam veľa ocinov....

Strana
z3