Ahojte, aky mate nazor na chodenie deti na pohreb.. jedna sa o cirkevny pohreb a vkladanie truhly do zeme.. deti male. 8r, 5r, 2r.
Pred par tyzdnami sme pochovali moju babku - siel len najstarsi ( skoro 16r). 11 rocny a 2 rocna zostali doma.
11r - je moc citlivej povahy
2rocna dcera - co by tam preboha robila?? Ved by bola vsade a vsetci by ju poculi. Z ucty k ostatnym, zastala doma.
Za mna male deti na pohreb nepatria.
Za mňa nie, najmä 2r dieťa nie, keďže sa bude nudiť a pohreb je citlivá záležitosť. Mňa tiež na pohreb nebrávali ako dieťa a smrť beriem normálne, ako prirodzenú súčasť života, takže nemyslím si, že by nejak utrpeli, ak by sa tohto nezúčastnili.
@balerina2025 pokiaľ nejde o veľmi blízku osobu, tak nie
Nie, možno až keď majú tak cca 14-15 rokov.
Nebrala by som len to najmenšie 2 ročne. Z dôvodu, že bude možno rušiť a nevydrží obrad
Staršie deti by som normálne zobrala. Smrť a aj pohreb normálne patria k životu. Nepíšeš kto to je. Deti sa symbolicky rozlúčia
Je to stara mama deti
Moja 6 rocna minuly rok- zomrel mi bratranec, ktoreho mala velmi rada. Normalne som jej vysvetlila a spytala sa jej ci chce ist. Rozhodla sa, ze ano, chce sa s nim ist rozlucit, poplakali sme si spolu, rozlucili...aj to patri k zivotu, smutok, zial a plac.
No asi by som nebrala ani jedno, sama mám problém s pohrebom
Ja by som na obrad mozno vzala ale k spustaniu truhly nie, neviem 😔
Ale ved ten 8 rocny by uz mal vediet aj sam, ci chce ist a ci to zvladne. Ved je to sucast zivota, nemozeme stale chciet ochranit deti pred tym co je uplne prirodzene...tak vediem moje deti.
Ja by som 2-rocne dieta nebrala urcite. Nema to podla mna ziadny vyznam, ono si nepamata ani to, ze je to jeho stara mama v tomto pripade. Je proste malicke. Odhliadnuc od toho, ze to je dost napor aj pre dospeleho a treba sa tam vediet spravat tak, aby nikto nerusil ostatnych. Co neviem, ci tak male dieta dokaze. A nehovoriac o tom,ze niekde cirkevne obrady trvaju aj viac ako hodinu, ak je tam aj omsa. Vydrzia ti male deti dve hodiny byt v klude a tichu?
8 ročného by som vzala, mladších nie. Ale samozrejme záleží aj na povahe dietata
poxhovavali sme moju babku ked mala dcera 9, boli si velmi blizke ...pytala som sa jej ci chce ist a kam chce ist a vysvetlila, ze je v poriadku povedat, ze nechce ist vobec... chcela ist vsade a dodnes rozprava aka je rada, ze sa mohla rozlucit ... toho najstarsieho dietata by som sa teda opytala...tie mladsie tam.neviem poradit...ja by som asi zobrala, ale sudim to podla mojho dietata, tazko mi je povedat ci tvoje by to zvladli a aka zataz by to bola
za mna nie,tak od tých 12 rokov ano
ale inak nie, jedine potom na kar, ale samotny pohreb + rozlučka proste nie
to nie je o šetrení ale deti to vnimaju dost tažko, pretože si to môžu/ nemusia pretavit do emocie že pridu zomru rodičia atd .. zbytočny strach ano, raz sa to stane ale nemusia sa tak malé týmto zaoberat ked nemusia
4 rocna bola, ale na pohrebe v meste.
@hopatko 8 rocny je autista. A ano, sice chape co znamena zomriet ale nevie adekvatne spracovat tie emocie
Mladšie by som nebrala a 8r sa možno bude vedieť rozhodnúť sám. Takže by som sa s ním o tom porozprávala. Ja som 1x bola na pohrebe ako 11 ročná a viac som mala traumu z toho, že mama plače (umrela vtedy jej mama), ako z pohrebu samotného. Ako dieťa som vnímala, že starká je stará a starí ľudia umierajú. Ale to, že mama vkuse plače, to bolo pre mňa veľmi ťažké a dodnes si to pamätám a viem, ako zle som sa vtedy cítila.
Tak v tvojom pripade by som nebrala ani toho 8r
Aha, tak to potom mení vec, 8r autistu by som tiež nebrala
Chapem. Tak v tom pripade by som nebrala ani jedno dieta...uprimnu sustrast.
Za mna nie. Ja sama nechodím na pohreby. Bola som iba mojej mame ale aj ani to som nezvládla, to podávanie rúk. Musela som odísť dozadu, vrátila som sa až keď brali truhlu autom preč. Zapálim sviečku doma alebo idem potom po pohrebe zapáliť sviečku na hrob.
Manzel na to ale trva 😔 nechape moje dovody. Bola to jeho mama
V takomto pripade, ako pises, ze starsi je autista, isla by som bez deti. Lebo dve su male a pri autistovi tam nikdy nevies, ze ako sa bude spravat. To je nepredvidatelne a budes mat z toho sama zbytocne stresy. Mozete sa s babkou rozlucit inokedy na cintorine alebo zapalit doma sviecku. Lebo to nie je len ten obrad, hadzanie hliny do rakvy, to su hodiny, kedy treba udrzat nejake spravanie. A to pri tak malych detoch proste nejde. Lebo aj najvychovanejsie dieta proste nevydrzi tolke hodiny.
A ze na tom manzel trva? Tak mu to vysvetli, ze preco to NIE JE vhodne.
Ja som ako @betulinka1, ze ako dospela na pohreby nechodim, mam z toho traumy.
8 a 5 je okej ale 2 este nie..ako hlavne z toho dovodu ze by to dieta vsade bolo a prislo by mi to neuctive..alebo jedine tak ze by ste sa pri nom vystriedali niekde vonku.
A teda s deťmi by si ostala ty a nešla by si ani ty? Lebo to chápem, že môže byť pre neho ťažké, že tam nebude mať najbližších, resp teba.
Skôr nie ako áno, nakoľko si doplnila info o deťoch.
ja som bola ako dieťa na pohrebe svojej učiteľky z MS, mala som 4 roky, dodnes si to pamatám, traumu som nemala z toho. Najmenšie dieťa by som asi nebrala, pokiaľ nie je mimoriadne kludné. Starších sa opýtaj, či chcú ísť, normálne sa o tom porozprávajte. Ja som mala aj malé deti v kočíku na pohrebe, lebo som ich nemala kam dať, syn mal asi rok a vydržal pekne sedieť v kočíku a nerušil nič.
Podla toho kto zomrel, ked niekto koho ani nepoznali, tak nie, ale pokial z blizkej rodiny tak urcite ano. Svokor zomrel, ked mali nase deti 2r, 4r a 6r. Bola uplna samozrejmost, ze sli na cely pohreb, rovnako svagrina zobrala ich male deti. Smrt patri k zivotu, deti s tym maju mensi problem ako dospeli. Jedine, ze by same deti nechceli ist.
Najmensi 2r este isty cas chodil do svokrovej izby a hovoril Dede. Ked sa to detom vysvetli primerane veku, fakt my nevidime problem v pohrebe s detmi. Rovnako sme brali deti, ked zomrela manzelova babka...to mali necele 3r a 1r.
Za mňa nie. Ja mam traumu dodnes, keď som bola malá, zomrela mi babka a vtedy sa "patrilo" aby každý bol na pohrebe. Dodnes si pamätám aj otvorenú truhlu a ju bielu ako stena, ani to nebola ona. A potom ako ju spustali dolu...plač každého.
No každé dieťa je iné, ale nevidím dôvod ho brať, ak má s kým zostať.
ano nech to vedia ze smrt patri kzivotu. 2r si pamatat nebude.urcite nie k neboztikovi. je to blizka rodina ci vzdialena?
nas vystrihali a ked teraz umieraju je to zle. je to obrad , ako ostatne co su. zial smutny. deti nechapu tak smutok ako my. ale musia sa naucit ze ludia aj placu. lebo maju smutok.
aby chapali ze slzy patria k zivotu a nie su spojene len s nimi, detmi. vela deti si potom spaja plac ze daco zle urobili ci atd.
:(