icon

Dávate deťom v obchode tovar pred platením?

26. máj 2022

Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.

Strana
17alexis
26. máj 2022

Tiez nechapem, preco to ludia robia. Ved najprv zaplatim a potom jem. To iste plati aj u deti. Dnes som nahodou pocas nakupu videla medzi masom ohlodany rozok. By ma zaujimalo, ci ho dotycna zaplatila.

cyberk
26. máj 2022

Wau tak toto vidiet nazivo tak si neudrzim usta zatvorene 😅 riadni sedliaci z nich budu

gemina
26. máj 2022

Je to podľa mňa maximálna drzosť, nevychovanosť, pre mňa je to totožné a krádežou...lebo ak dieťa zje napríklad celý keksík počas nákupu, či ho aj mamička poctivo pri pokladni zaplatí.... ja by som sa od hanby prepadla, keby som mala pri pokladni odovzdať prázdny obal alebo otvorené chrumky. A dáva tým veľmi zlý príklad svojim deťom, ktoré to budú prirodzene robiť tiež, ako si písala. Takže s tebou vo všetkom súhlasím.

mikadooo
26. máj 2022

Mne to nevadí ak to niekto robí, ak si tovar poctivo zaplatí, nech si zožere v obchode kľudne aj celý košík vecí. Ale aby niekto otvoril, ochutnal a vrátil, tak to je cez. A aj by som to kamoške povedala. Za mňa je to to isté ako sabotáž. Znehodnotila tovar za ktorý nezaplatila. Ja keď som mala malé deti, tak som im na začiatku nákupu strčila nejaký rohlík, nech vydržia, ale vždy pri pokladni som to poctivo nahlásila. Ináč to považujem za krádež.

bajka16
26. máj 2022

Každého vec si myslím.. keď sa ti to nepáči tak s ňou do obchodu nechodievaj.. jej deti jej výchova jej problém. Keby sa tak každý staral o seba a o to ako vychovava svoje deti.

vazky_a_motyle
26. máj 2022

Tiez nemam rada ked to vidim. Nepride mi to ako spravna vychova. Dat dietatu hned co si zmysli? Dieta musi pochopit ze existuju nejake pravidla.

terezka1947
26. máj 2022

Nie,nedavam

lulka321
26. máj 2022

Ja keď idem s dcérou do obchodu, tak jej maximálne otvorím fľašu s vodou, ale väčšinou vydrží aj bez toho. Keď chce otvoriť napr. presnidavku alebo chrumky, tak jej poviem, že musí počkať, kým jej to teta nepipne pri pokladni.

autor
26. máj 2022

@bajka16 vy ste jedna z tých predpokladám čo vám to príde v poriadku. Ale však každý má svoj názor na výchovu to s vami súhlasím. No nie je to ok. Treba sa nad tým zamyslieť. Nad budúcnosťou deti.

elanor
26. máj 2022

Davala som detom ked boli este malinke v kociku do ruky rozok. Velmi vynimocne, ked sme minuli vodu a uz sme nemali svoju, tak som im otvorila v obchode, dala napit, zeby zahnali ten najvacsi smad. A jak nacatu vodu, tak i rozjedene ci zjedene rozky som pri pokladni vzdy hlasila a zaplatila. Ale uz su vacsie, cite uz aj vydrzia aj sa im da vysvetlit a chapu, ze sa najprv plati potom papa, pije ci hra.

laurita285
26. máj 2022

Ja som tak raz hrozne "smädovala" a v obchode som si otvorila minerálku, dala si z nej glg, dva, zobrala ešte pečivo a šla na samoobslužnú pokladňu.

Bože aká hanba to bola, keď tá samoobslužná pokladna začala hovoriť, že nesedí váha/tovar a musela som to predavačke vysvetľovať, že som z toho odpila 😂

mimikarol
26. máj 2022

My si maximálne otvoríme vodu pred zaplatením.

thereisabear
26. máj 2022

Nie, nikdy som nič nedala. Ešte pri malom dieťati v kočíku, v núdzovej situácii, to viem ako-tak pochopiť...

terezka1947
26. máj 2022

Myslím,že toto je chyba rodičov. Dieťa vie vydržať pár minut,kým sa jedlo zaplatí.

autor
26. máj 2022

@mimikarol a prosím to má aký význam? Len má to tak zaujíma lebo ja som v tom nenašla logiku

viera77
26. máj 2022

Obchod nie je reštaurácia. Kedysi neexistovalo jesť/piť v obchode nezaplatený tovar (ani s výhovorkou, že dieťa je hladné/smädné). Neskutoční ľudia a doba, ktorú žijeme. Keď som pracovala v pokladni, tak toto bolo na dennom poriadku. Ak ešte vyložili prázdne obaly na zaplatenie, dobre. Ale veľmi radi "zabúdali" obaly vôbec vyložiť z košíka...alebo boli len tak pohodené v regáloch. No super, mala by som sa nad sebou zamyslieť a od zajtra sa chodiť zadarmo najesť do potravín aj s rodinou.

slavomira236
26. máj 2022

Keď boli malé v kočíku okolo roka dávala som rožok do ruky polovičku idlomila dala do ruky a druhú dala do sacka a na pokladňu...alebo v Kauflande keď som krajala chlieb na Tom krajči tak som im dala kúsok...inak nic

henka123123
26. máj 2022

Ano davam pol rozka alebo makovky....ine nic

autor
26. máj 2022

@cyberk veď to som už ani ja pri poslednej situácii neudržala… lebo to už bolo príliš.

ailiba
26. máj 2022

Za mna neexistuje... Ked zaplatime, potom mu dam, uz zaplateny tovar. Od hladu a smadu urcite dovtedy neumrie. Je to len o zvyku. Mame to tak od narodenia. Syn ma 2 roky a chape to. Proste to inak nepozna. Moze si dat mnamku sam do kosika. Nema s tym najmensi problem.
Toto co pises, znie strasne. Ved rodic urcuje pravidla a vychovava. Potom sa uz len takyto rodicia cuduju, ze co robia ich uz vacsie deti...

papaya308
26. máj 2022

Ja to bežné vidím v obchode, deti vyjedajuce donúty a pod,pri kase schválne čakám, či ich sprievod oznámi, že niečo zjedli a teda 7/10 sa tvári prekvapene, že ahááá ozaaaj. Mňa by hanba fackala. Kor keď manka platia predavačky zo svojho. Teľce je slabé slovo

autor
26. máj 2022

@viera77 presne tak, asi s nami je niečo zle 😄. Nechápem len jednej veci… prečo to vie moje dieťa pochopiť, nehádže sa mi o zem keď mu poviem ze môže až potom keď to zaplatíme, vklude ide, drzi si to v ruke a predavačke vždy dá na pas, bez jediného hlasku, poďakuje a dám mu to do ruky až keď vyjdeme z obchodu kde si to v pokoji zje, alebo si vyberie hračku z obalu… nehadze sa po pulte aby si to musel rýchlo rýchlo zobrať lebo inak by mu to utieklo 🤷🏼‍♀️ To tiež veľmi často vidím..

kleopatra114
26. máj 2022

Nie, nikdy som takú vec neurobila . Minule sme kupili kartón džúsov , a doma som zistila , je je z nich podpíjane. Hnus a drzosť !

jaroe
26. máj 2022

Dávam polku rožka alebo makovky, v prípade núdze vodu. A robím to hlavne preto, aby som ho zamestnala a v kľude nakupila. Veci typu chrumky, tycinky určite nie. 2 ročný už chápe, že treba počkať a dostane po zaplatení. Podľa tvojho popisu má kamoška len hlúpy zlozvyk a tie deti by to zrejme pochopili, keby ich v tom nepodporovala.

simona92101
26. máj 2022

Uprimne?raz sa mi stalo,ze mi prislo neskutocne zle (tehotna),a nemala som vodu pri sebe.sadla som si tam na paletu a jedna pani sa mi prihovorila a zobrala z regalu mineralku a trochu ma ovlazila aj dala odpit(samozrejme som vsetko zaplatila).ale ten trapny pocit,ked sa dovalil SBSkar a zacal vysetrovat co tam robime a preco pijeme a do vysielacky hlasil kolegovi akoby sme nieco ukradli-to ma teda velmi prekvapilo.lebo nas asi sledovali na kamere,a namiesto toho aby sa spytal ci potrebujem pomoc,tak ma isiel riesit ako zlodeja🤦‍♀️
Inak dietatu bezne nic neotvaram,vysvetlim ze treba najprv zaplatit...otvaranie chrumiek a kapsiciek je uz cez,ozaj..m

tncka
26. máj 2022

No ja cumim👀 Ja by som sa jej na drzovku spytala ci to bolo zo srandy alebo je fakt taka blba🤣🙈
A ked aj bola dcera mensia,nikdy nejedla nrpila kym sme nezaplatili a nevysli z obchodu. To je zakladne pravidlo u nas,mohla by sa aj na usi postavit😅 zas neumre tie 3minuty🤣

sense
26. máj 2022

Keď mala 2-3roky áno, ale nie chrumky a à už vôbec nie žeby som dala niečo otvorené naspäť alebo žeby som to nezaplatila. Sa čudujem ze ju ešte nikdy nechytili.

ailiba
26. máj 2022

To je len zvyk a vychova, nic ine.

lenkakravcova
26. máj 2022

Napiť sa vody, považujem za neutrálne, ak sa samozrejme uhradí (je to jedno či sa najprv uhradí alebo po napiti uhradí). Smäd je smäd.
A aj maličké deti chápem s kapsičkami a keksikmi, opäť keď sa to uhradí.
Ale chcieť vymieňať otvorený tovar, ktorý neuhradím, je krádež. Nič viac, nič menej. Niekto to bude musieť zaplatiť.

kitycat
26. máj 2022

Sedlacky... S takouto osobou by som uz asi postupne prerusila kontakty... Normalne ma to nasralo.. Nepoviem suchy rohlik ale toto je na SBSku a pokus o kradez🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Strana