Dávate deťom v obchode tovar pred platením?
Pekný deň zelam. Trosku taká nezvyčajná téma, alebo taká blbosť pre niekoho, no zaujímal by má názor alebo zvyky ostatných mamičiek/rodín. Prednedávnom som bola na nákupe s mojou kamarátkou s ktorou chodíme s deťmi na ihrisko, aj sme sa tam spoznali, naše deti sa kamarátia. No ale k veci. Boli sme na tom nákupe, nie prvý krát, ale vždy som si vsimla, že obom jej deťom hocikedy v obchode otvorí tycinku, ovocnú kapsicku, alebo minule dokonca veľké keksy, džús, chrumky,.. ešte pred zaplatením. Neviem, ja svoje dieťa na toto neucim a ani nikdy nebudem, jej deti tiež nevyzerajú tak že by sa bez toho nezaobišli ešte pred zaplatením, že by boli tak urgentne smädné alebo hladné že si potrebuju danú vec otvoriť a konzumovať pri 5min nákupe. Ona im vždy tie veci podstrči a chová sa ako keby to mala zaplatené a brala si zo svojej špajze. Naposledy zobrala chrumky z regála, že či chcú chrumky a oni že áno a otvorila ich každému jedny že dajte si.. ešte sa ich pýtala že aké su že keď tak to vymenia. Otvorene…to už som sa jej ja opýtala, aj keď som bola vždy ticho, lebo som to brala tak ze je to jej výchova, ale pracovala som predtým v potravinách a nad týmto som vždy krútila hlavou. Ale okej, budiš, no otázka bola ze ci jej nevadí ze tie chrumky otvorila a čo mysli tým meniť ze ich strčí naspäť do regálu? A zoberie nové? A ona sa na mna pozerá ze veď su to deti ze oni su potom ako besny obaja, ze takto je to lepšie lebo to dostanú a su spokojný…po tejto odpovedi som si len tak pomyslela, čo budú robiť jej deti neskôr, keď budú starsi? Nezvládnutá výchova. Budú kradnúť veci lebo netreba zaplatiť, rovno si zoberiem z regálu, zjem a dám naspäť prázdny obal, alebo si zoberiem bez zaplatenia. Moje dieťa to chápe. Má 5 rokov a vie, ze papanie, hračky a veci z obchodu treba najprv zaplatiť, potom si môže sladkosť spapat, alebo sa hrať s hračkou. A čo má tak kvázi už prinútilo toto napisat? Včera som bola na nákupe v drogerii stojím pri detských chrumkach a mamička vedľa mna otvorí výživu v skle, vyberie lyžičku a začala si tam kŕmiť dieťa v kociku. Samozrejme výživa nebola zaplatená. Preto sa pytam ci to beriete ako normálnu vec a ak áno tak prečo na to učíte svoje deti? Keby idem s dieťaťom na veľký nákup, kde som 2 hodiny pomaly, tak ešte rozumiem ze dieťa uz je smädné alebo netrpezlivé, tak ked nemám vodu pri sebe tak zoberiem a dám mu odpiť, ale hodím ju naspäť zatvorenú do košíka a poviem ze ju najprv musíme zaplatiť a potom mu dám fľašku do ruky. Vy si tiež neprídete do obchodu, nezjete tam tycinky a odídete.
Ked bol syn mali dala som mu občas rozok aby sa zabavil. Vzdy som ho zaplatila. Aj ked bol zjedeny tak som povedala oani predavačka. Max keby bol moc smädný tak napit. Inak nic neotvaram. Syn vie ze sa to nesmie. Napr v PL sa nam stali ze nas sama predavačka upozornila ze detam žiadne pečivo do ruky ani nic.
vodu v klude pijeme pred zaplatenim. keksiky donutky a ostatne veci konzumujeme az vonku z obchodu.
Malu stale ucime ze najprv zaplatime a tak si vezmeme danu vec ale uz sa stalo ze sme nestihali sa najest tak sme jej v obchode dali rozok/kapsicku a pri pokladni sme bud nahlasili alebo ukazali prazdny obal-niekedy este jedla...ale stale hovorime ze to zaplatit treba...ale davat velke dzusy a vyzivy v skle atd to uz je nevychovanost
Od malicka moje deti vedia, ze veci sa musia v obchode najskor zaplatit a az potom zjest alebo pouzit. Nerozumiem takemuto spravaniu, je to drze a primitivne. Aj male 2-rocne dieta to pochopi, staci, ked si to par krat zazije takymto sposobom…Nikdy sa mi deti nehadzali o zem a nevrestali v obchode za veci. Od malicka vysvetlujeme, preco toto kupime a toto nie a striktne sa toho drzime. Ak dietatu nefunguje vydieranie revom, tak to prestane robit…Nikdy by si ani jedno z mojich deti nedovolilo otvorit nieco v obchode. Tomu sa hovori vychova a nastavovanie hranic, spolocenskych noriem…
Ked bol syn mensi dala som mu bagetku ktoru sme stale zaplatili, aj tak ju vacsinou este jedol kym sme isli platit.. tiez velakrat dostal k tomu aj sunku pri mase od predavacky. Ale zeby som otvarala kapsicky chrumky a pod to nie
nikdy. Naucili sa ze su pravidla. Bodka.
Dávam... Aj ja sama sa napijem vody predtým ako to zaplatí.... Nevidím v tom problém...
Ja sa priznám, že dám, ale iba rožok do ruky. Ale teda hlásim vždy. Všetko ostatné sa rozbaluje-konzumuje alebo sa s tým hrá až po zaplatení. Sama robím v obchode(nie potraviny) a co neviem pochopiť je, keď si zákazník otvára krabice na tovare, dotrhá ju a potom ju bud hodí naspäť alebo si zoberie nové balenie-lebo on ho chce mať pekné. A pritom by stačilo sa obrátiť na predavačku.
Ja som detom bezne davala a vzdy vsetko poctivo zaplatila. Bezne sa ma predavacky spytaju, ci mozu vyhodit prazdny obal po nablokovani. Nezazeraju na mna, su mile. Nenukam, iba ked si vypytaju, teda uz iba obcas mladsi. Nemyslim si, ze z deti kvoli tomu vyrastu delikventi. Nasi vedia, ze to musime zaplatit a davame spolu pozor, aby sme urcite zaplatili. Neexistuje, ze ak im nieco nechutilo, tak to vratime. Ak by im nechutilo, tak za to zaplatime. Mne sa uz par raz tiez stalo, ze som nemala pitia a bolo mi zle, tak som v obchode otvorila flasu a nikto to neriesil. Zaplatila som.
viac by ma trápilo to, že deťom dá do ruky jedlo a oni pred tým chytali vozík, ktorý chytilo sto ľudí len v ten deň, dvere na obchode, regál.... a potom si tými rukami chytajú chrumky, brrr.
Ja pri vchode davam vacsinou pecivo,jeden roztek a mam klud cely nakup.samozrejme vzdy vsetko zaplatim,aj ked cely rozok zjedia.takze v tomto smere mi to divne nepride.
Ale to,ze niekto zje,a polku necha v obchode,alebo cele zje a odhodi sacok a nezaplati to je vrchol..ano potom to je ako kradez a ucit to aj deti je nahlavu.
Nepríde mi to v poriadku, ale mám svoje deti a viem, že každý vychováva svoje deti tak ako uzná za vhodné. Načo to riešiť vôbec ty na tom nič nezmenis, nato sú tí rodičia a keď im to príde normálne, nech sa páči.
@zuzana76 ale veď vám to môže byť jedno. Každý zavrie za sebou doma svoje dvere a netýka sa to ich. Je to život druhých. Ty pôjdeš sedieť keď niekto niečo ukradne? Nie pôjde ten dotyčný. Proste nechápem prečo majú niektorí ľudia tendenciu riešiť veci ktoré sa ich netýkajú. Nerozumiem. Ako to vy zmeníte..nijak 🤷🏻♀️
No ak je dieťa hladné alebo nespolupracuje v obchode a nemám kde nechať dieťa a nemôže ísť muž do obchodu tak suchý rožok ok. Ale robiť si reštauráciu z obchodu určite nie, už len z hľadiska toho že zamestnanci nevedia či to zaplatí a takéto deti im môžu spôsobiť manká. Sa čudujem že jej zamestnanci/sbs nič nepovedia...
Je pravda že ja chodím do obchodu asi výrazne menej ako iní ľudia, ale teda ja som ešte nezažila že by niekto dával výživu vpred zaplatením, ani napr.cipsy že by si otvorili 😳 buď som tak nevšímava, alebo som ešte nemala to šťastie.. vidím Max že bábätku niekto strčí rožok, to som robievala aj ja veľmi málokedy, keďže som chodila malo s deťmi do obchodu (casto som sa vyhýbala uzatvorenym priestorom s deťmi aj pred koronou 😅) alebo som otvorila fľašu minerálky a dala dieťaťu napiť, keď bola nejaká kritická situácia.. čiže nie okrem otvorenej minerálky, či suchého rožku som také nikdy nič neurilobila, vždy som samozrejme všetko zaplatila.. ale nikdy som ani nevidela že by to robil niekto iný..
Nie, nikdy. Deti su take, ake si ich v rozlicnych situaciach vychovavame, takze ak ich k tomu vedieme od malinka, pride im to normalne a nebudu vyvadzat.
Je to choré, niektoré matky si myslia, že ich decko je stredobodom vesmíru. Myslím, že by od hladu a smädu nezomrelo. Mimochodom sa to berie ako krádež, neviem čo by taká maminka robila potom , ak by ju tam riešili ako zlodejku pred jej dieťaťom
Nie, nedávam. Maximálne sú drží v ruke niečo nerozbalene, (kapsička, keksy) aby bol kľudný, ale papa to až vonku.Nežiada otvárať, ani rožok nedostal ešte v obchode
tieto veci že maminky otvoria tyčinku a dajú spapať dieťaťu sa robia pri autistoch... aby autista bol ticho tak mu maminka otvorí napr. horálku a nevrieska na celý obchod... ale samozrejme všetko zaplatí...
pri bežných normálnych deťoch bez diagn. sa to nerobí...
Áno dávam,ukamenujte ma....jedine čo má povolené v obchode načat ....je kapsicka,má čiarový kód,pri pokladni prázdnu zaplatim...má 2 roky....on si to zuzle ja môžem v kľude rýchlo nakúpiť.....pýtala som sa v obchodoch do ktorých chodím pri pokladni či to vadí,či je to v pohode,...povedali,ze bez problémov,keď si to riadne zaplatím nevadí im to.....áno už je vo veku keby to pochopil....keď ju zbadá je zvyknuty,že toto môže.....áno som pohodlná,nechce sa mi s ním obchode naťahovat....áno dám a mám pokoj...starší má 6 ten samozrejme vydrží....vie že sa to nesmie,keď bol v kočíku tiež dostal max. tu kapsicku....moja mama dávala pred 30 rokmi tiež bratovi do kočika žužlať rožok...pri pokladni povedala že plus jeden rozok....bežne deti mali aj majú rožok v kočíku....nikto sa nad tým nepozastavoval...ale otvoriť si chrumky a podobne tak to nie...
Nie. Je to primitivizmus.
Pozor dievcata, nenechajte sa kriminalizovat. Dat rozok dietatu v obchode, nie je ziaden precin, ani kradez. Ved uz tolko neohybajte ten chrbat.
Nakupujete v obchode, ktory zaraba na tom, ze tam nakupujete. Nie oni si budu diktovat pravidla, ale vy.
Vo väcsine vyspeleho sveta sa obchody klanaju zakaznikovi, len na Slovensku ma zakaznik v obchode pocit, ze obtazuje, ze je zlodej.
Sbskari, predavacky buzeruju ako kapovia v tabore. A take smiesne podmienky, ze clovek musi mat vozik alebo kosik v ruke, aby mohol vstupit do obchodu🤦♀️ Alebo pri ovoci stoji predavacka a sliedi, ci spravite uzlik a nie maslu na sacku, ked odvazite a nalepite cenovku, aby ste si nahodou do sacku neprihodili este jedno neodvazene jablko🙈😀
Nakupujem v obchode, kde sa citim prijemne. Akonahle by ma tam niekto buzeroval, alebo by za mnou sliedil sbskar ako je na svk zvykom, odchadzam a rodinne nakupy budem robit v inom retazci. Hotovo.
Zijeme mimo svk. Tu je to vsetko na dobrej voli zakaznika. Nie, ze nam tu zakazuju jest v obchode(pobavila ma hlaska z komentara vysie, ze obchod nie je restauracia), ale oni nam tu na kazdom rohu nieco ponukaju. Idem okolo syrov, dostanem na ochutnanie syr, idem okolo mäsovych vyrobkov, dostanem klobasu, alebo salamu, idem okolo napojov, tak dostanem plechovku nejakeho napoja. Decko dostane keksy alebo jablko. Ked platim a som s dietatom, tak dostane vzdy alebo tabulku cokolady, alebo hracku, alebo vymalovavanku.
V obchode vedia, ze ak je dieta hladne, mrzute, tak sa budem ponahlat domov a nenakupim za tolko, za kolko by som nakupila, ked dieta bude v pokoji obhryzat pecivo. A aj keby som ho zabudla zaplatit, tak na mne zarobia.
Nerieste druhych, rieste seba, ked teda nie ste sedlacky, ale ste damy😀 (Mimochodom nazvat niekoho sedlakom, je maximalny dokaz toho, ze na urovni nie ste.) Zlodejov/nespratnikov nech si poriesi obchod.
Otvorit chrumky a nechat ich v obchode nezaplatene, to nerobi skoro nikto, to robia iba neprisposobivi jedinci. Ok kamaratka autorky temy je neprisposobiva, ale to nema nic spolocne s tym, ked niekto da pecivo dietatu pred zaplatenim.
Ja dám kapsičku dcére do ruky, keď nechce sedieť v košíku, keď dopapa, hodim prázdny obal do košíka a pri pokladni zaplatím. Aj rožok som niekedy dala, ona ho takmer nikdy nedojedla, tak som ho zobrala a zaplatila samozrejme. Mne to nepríde zvláštne. Iná vec už je ochutnať a vrátiť 🙄
Necitala som vsetky komenty, ale napr. ja, ked som s malym 2 r. na nakupe, niekedy sa stane, ze neobsedi v kociku, vozíku zoberiem ovocnu tycinku, otvorim mu ju, kym ju zje, mam nakupene. Prazdny obal, dam samozrejme do kosika a zaplatim pri pokladni. Tak isto je to aj s pecivom napr. ked sme na dlhsom nakupe, z toho peciva, co maly zuje, vzdy zoberiem 2 ks, ak by jeden cestou ku pokladni zjedol (co sa nestava) , aby som mohla pani pokladnicke povedat, ze mame 2ks. Ja by som sa hanbila sama pred sebou, keby to zjedene nezaplatim. Samozrejme, ze to takto ale nerobime pravidelne.

Ano ja to robim. Nikdy som nic otvorene nesupla do regalu späť a co otvorim to si aj pekne zaplatim