Dávno sa matky nesťažovali

4. júl 2023

Čo hovoríte na príspevky takéhoto štýlu? A prečo sa to páči toľko ľuďom? Pravda alebo nie?

sheila121
4. júl 2023

Úplná pravda.

petamich
4. júl 2023

nepatri medzi matky, ktore by sa stazovali kazdopadne s takymito prispevkami sa absolutne nestotoznujem a ani sa mi nepaci tato potreba zhadzovat dnesnu generaciu matiek - pouzijem ako priklad seba, moja mama sice nemala automaticku pracku a umyvacku a jednorazove plienky ale zaroven sme byvali s babkou, starsi surodenci sa starali o mladsich, mama mi v zasade absolutne nevenovala cas, pozornost a nijakym sposobom na nerozvijala a poznam velmi malo rovesnikov z nasej "ulice", ktorych by rodicia bravali na sportove a ine kruzky a pod., o domacnost sa viac menej starala babka, varili na striedacku, nikam sme nechodili, nemam z detstva vlastne ziadne zazitky spojene s cestovanim, spoznavanim sveta a je toho este x co by som mohla spomenut, takze ano dnesne matky (niekedy az prehnane) kladu na seba prilis vysoke naroky a nemyslim si, ze to maju jednoduchsie len preto, lebo nemusia prat plienky v rukach a veci spomenute na obrazku tak asi tolko k tomu

vsetko ma svoje pre a proti - aj generacie pred nami aj my a aj tie po nas

marisoul17
4. júl 2023

Nerozumiem tomu. Nerozumiem prečo má niekto vždy robiť akúsi súťaž medzi generáciami a adorovat jednu a druhú dehonestovať. Každé obdobie malo svoje plusy a mínusy. Generácie aj obdobia sa menia, menia sa aj podmienky v ktorých žijeme. To, že dnešná generácia žije inak ako minula, neznamená, že je horšia. Prestaňme konečne súťažiť my vs. oni.

amelia89
4. júl 2023

Absolutna debilina. Zabudli tam dopisat ze vtedy tiez dieta vychovavali babky tetky sesternice a neviem kto vsetko,kto chodil na dochodok v 50tke.
Tiez na zeny nebol vyvijany ziadny natlak aby dieto robilo to to hento a tamto. Zena tiez nemusela s muzom platit take hypoteky ako dnes, byt v praci do 17,bezat pre deti do skolky, varit rychlo veceru a ist zase spat…
Absolutne ina doba,neporovnatelna, a to ze nemusim vyvesiavat pradlo pred panelak ale hodim to do susicky z nas fakt nerobi neschopne matky ktore sa len stazuju…
Tym co sa to pači su vacsinou ludia v kategorii spomienkovy optimizmus.

janulik2008
4. júl 2023

Každá doba má to svoje. ;)

amelia89
4. júl 2023

@petamich teraz citam tvoj komentar, velmi podobny vo svojej podstate tomu mojmu 🙂 uplne suhlasim

petamich
4. júl 2023

@amelia89 si mi vlastne pripomenula, ze mi svokra spominala, ze o 14:00 najneskor bola z prace doma 🙂 a dnes riesime, kto vyzdvihne dieta zo skolky/druziny, lebo ani jeden rodic nestiha a nie je to tym, ze chodia do prace na 10-11:00 a o komentaroch typu "tvoj maly to este nevie", "tvoj maly ma este plienku" a pod. ale este ze mame tie umyvacky riadu, nechapem co sa stazujeme 😵‍💫

amelia89
4. júl 2023

@petamich hej lebo ved deti od 5 mesiacov sedeli podoprete vankusmi a v choditkach “chodili” od 7 mesiaca. Ja medzi nimi a v 30tke problemy s chrbtom ako 60tnička,ale na to uz tiez nikto nepozera. Napr ma fascinuje ked vidim fotky kde mali male deti cierne mliecne zuby - ale chapem ze nebol cas umyvat lebo ved vyvarali v hrnci tie plienky 🫠😜🤪😂

michaela329
4. júl 2023

Mne to príde trápne, tieto akože retro skupiny sú celkovo dosť zamerané na rozhádanie ľudí. Mne moja mama a svokra stále hovoria, že teraz je to celkovo stresujucejsie a ťažšie ako za ich mladých čias + sú na všetko vyššie nároky.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
4. júl 2023

@petamich
@amelia89
@jj298
Uplna pravda.

terry658
4. júl 2023

Mojej mame pomáhala prať plienky svokra, ktorá už vtedy bola na dôchodku. Pretože staré mamy boli na dôchodku od 54 rokov. Moja mamina má 61 a na dôchodku ešte nie je aj keď mala 3 deti.
Varenie tiež robili spolu. Žiadne krúžky ako plávanie,gymnastika a podobne. Žiadne auto nemali lebo ho nebolo treba keďže nikam nechodili.
Žiadne vyhľadávanie relevantných informácií nebolo,lebo informácie neboli.
Všetci hovoria, že to bolo omnoho menej stresujúce ako dnes. Mladí mali istotu, že budú mať prácu a často aj bývanie k tomu dostali. Babysitting mali tiež lebo staré mamy boli doma. Hneď by som takú dobu brala.

oli18
4. júl 2023

Aj vtedy, aj teraz, boli a su rodiny, ktore mali viac, ci menej financii na zivot a podla toho zili. Nemusime pitvat, co mali a co nie. Aj dnes su chlapi, aj zeny sikovni, aj lenivi. Jedni maju a dosiahli v zivote viac, ini menej. Vsetko je o cloveku a jeho prioritach.

jaskolka
4. júl 2023

@petamich úplný súhlas👌

oli18
4. júl 2023

@terry658 a to chces povedat, ze niekedy neboli jazykove a hudobne skoly, neboli sportove oddiely, ci ako? Zato, ze vy ste nemali auto a nikam nechodili, nechodila si na kruzky neznamena, ze ini to mali rovnako.

juliacenc
4. júl 2023

Ved ked su take hrdinky, tak nech idu prat veci do jarka a zabijat kurcata kazdy den ako ich stare matere. Kazda zena/matka vyziva vydobytky doby to je hadam normalna vec. Nebude teraz prat rucne, aby nejakej krave na internete dokazala, aka je super mater… nenavidim tieto trapne debilne keci. To uz sa clovek nemoze ani postazovat a ani nemat vsetko tip-top inak je uboziak, na hovno rodic lebo niekedy to a to… a teraz to a to ….

tiezjedna
4. júl 2023

...keby mali všetko na starosť chlapi, tak by podobných duchaplných meme bolo určite ešte viac😎

terry658
4. júl 2023

@oli18 mali sme hudobnú ale až od základnej školy. Inak nič. Možno niekto kto býval v meste tak mal viac. U nás na dedine toho veľa nebolo.
Moje deti chodia na plávanie od bábätka,gymnastiku, šach a to všetko v predškolskom veku.

zuzudrnda
4. júl 2023

Tie látkové plienky sú taký vďačný symbolicky obrázok ako to maminy mali náročné a zvládali. Nepochybne,ako všetky maminy,robili čo museli a čo najlepsie. Keby mali jednorazové plienky vtedy,tak tento obrázok nie je,lebo bezpochyby by ich používali,tak ako dnesne maminy. Používam látkové,nie preto,že nemám na výber,ale je to moja voľba. A vďačím za automatickú práčku. Že staršia generácia má potrebu sa povysit nad generáciu svojich detí,možno potom niečo sami zanedbali vo výchove,ak sa im zdá súčasná generácia "neschopná". Beriem to s nadhľadom, aspoň sa snažím, skôr ako nostalgiu a spomienkový "optimizmus" za časmi minulými. Moja mamina sama vraví,že sa nám deťom toľko nevenovali, domácnosť musela byť tip top. Nuž,vyberte si.

simsalabim
4. júl 2023

@petamich suhlasim, este by som vselico pridala, ale nema to cenu. Ale som si ista, ze autor obrazka vyssie je urcite chlap.

alexandra383
4. júl 2023

Tiez nesuhlasim. Moja mama mi prednedavnom spominala, ze ona si vobec ani nepamata obdobia, ked nam rastli zuby, predbene noci, nosenie do skolky atd. Pretoze obe babky uz boli od 54rokov na dochodku a pomahali. Nie ze museli, ale chceli. A tak sa to staranie o deti a domacnost rozdistribuovalo. A dokonca za cias mojej babky, ked bola dieta, tak jej mama bola len doma ako zena v domacnosti. Je sice rozdiel, ci sa byvalo na dedine alebo v meste. Mama mojej babky ako zena v domacnosti chodila po kavickach, na rozne spolocenske akcie atd, na varenie mala este aj pomocnicu v domacnosti. Co by som ja za to dala 🙄. Takze nie kazda zena zo zaciatku 20. storocia chovala 50 husi, 10 krav a obrabala hektaroce role. A teda tych mestskych zien vyssej vrstvy nebolo malo v tej dobe.

janka1011
4. júl 2023

Pravda je, že kedysi ženy toho stíhali oveľa viac a neboli také rozmaznané, no zasa sa menej venovali deťom. ALE zasa vďaka tomu, že rodičia na nich nemali toĺko času boli deti samostatnejšie a hlavne vedeli sa zahrať a zabaviť samé, čo v dnešnej dobe strašne veľa detí nedokáže a len čakajú, aký program rodič pripraví. Alebo mobil do ruky a ideš...

nevenka
4. júl 2023

@petamich svata pravda toto

letfenixa
4. júl 2023

Moja mama čoskoro po mojom narodení informovala môjho otca o kúpe aut.pracky bez debaty (som r.1980). Otec tomu nerozumel, v jeho rodnej dedine sa prádlo na potoku. A este roky rokúce sa tam tak pralo. Minimálne plákanie.
Ale kupili ju.

nevenka
4. júl 2023

@amelia89 aleee...nase deti maju aj teraz cierne zuby, teda nie zhnite, ale take cierne povlaky, co nejdu dole, len speci pastou u doktorky. A zuby umyvame poctivo.

sense
4. júl 2023

Nuž moja mama povedala ze škoda ze keď sme boli malí neboli vymoženosti tejto doby. Mohla sa nám viac venovať a tráviť čas s nami efektívnejšie.

jana_eyre_2
4. júl 2023

Ale jasne že sa sťažovali.. tak ako vždy - boli ženy čo brali život tak ako šiel a boli také čo sa sťažovali.. je to dnes snáď inak? Nie.. rozdiel je len v tom, že teraz máme informácie o rozličných ženách z každej strany, kedysi mohli ženy pozorovať len svoje susedy a rodinu.. ľudia su stále rovnaki, jediné čo sa mení sú technológie a ich využívanie..

sara07
4. júl 2023

mna len udivuje jedno , ked bolo tak super tak prečo tie teraz babičky použivajú práčky, myčky , plienky , prečo ked to bolo tak super a strážia napr na poobede vnučatka nevytiahnu ten boži hrniec a vnučatkám tie plienky nevyvarie ale tiež strčia pampersku
prečo ked to bolo také super všetko prečo si dost z toho neponechali ved to sa dá byt bez mobilu bez fb internetu atd ...

alexandra383
4. júl 2023

A dalsia vec, vtedy neexistovalo, ze babicka sa nepostarala o vnucence ako to byva dnes. Ze ved ja som si deti vychovala a dajte mi pokoj. Na dedinach byvalo niekolko generacii v dome a dokonca mavali spolocne dvory viacero domov a vzajomne si pomahali.

simca06022011
4. júl 2023

a neviem ako vase.. nase babky si to sinuli domov z prace o 14tej..v praci ich bolo tolko ze o seba zakopavali a vacsina veci isla vo veget tempe