Dcérka chodí do škôky a ja mám výčitky svedomia

terezka2683
15. jan 2018

Mamičky poraďte, od septembra chodí moja dcéra, ktorá mala 3 roky v decembri, do škôlky. Aj keď moc často sme tam neboli lebo v podstate od októbra sme boli skoro stále chorí. Dokonca celý december som ju radšej nechala doma a tak sme začali celý ten kolotoč znova a každé ráno zas plače že tam nechce ísť. Som na materskej s 6 mesačným synom a myslím že v škôlke jej asi bude lepšie, že sa jej budú venovať viac ako môžem ja popri starostlivosti o bábo, ale mám výčitky či ju netrapim a normálne mi chýba. Mám pocit že si nikdy na škôlku nezvykne ani tam nepapa ani ešte nespí. som normálna že si to vyčítam že ju tam dávam?

sissy27
15. jan 2018

Podľa mňa dieťa potrebuje aj kolektív seberovných, socializovať sa, primerane veku sa osamostatniť... ale nechcem ti písať, že tvoje pocity nie sú normálne, to by boli silné slová...dcéra plače, pretože vidí, že ani ty s tým nie si v pohode... ale ak to zvládneš doma s dvoma deťmi, tak si ju nechaj ešte teraz doma, odhlás ju zo škôlky, uvoľni miesto niekomu, kto to potrebuje a rád využije a prihlás malú od septembra... bude väčšia, možno jej už s malým súrodencom "poleziete na nervy" a bude rada, že môže ísť medzi kamarátov.

gretocka
15. jan 2018

No za mna asi takto..... nemusis sa bat ze jej nieco bude chybat ak ju este nechas doma, trojrocne dietatko potrebuje viac maminu ako kolektiv....
A ak chces aby do skolky chodila, tak v prvom rade musis byt o tom pevne presvedcena ... ak budes mat vycitky svedomia a budes neista, tak si v tej skolke naozaj nezvykne lebo bude citit tvoju neistotu.
Ja som najstarsieho do skolky davala az do predskolskej, bol taky citlivy "mamincek" a ked mal tri rocky, narodila sa mu sestricka. Tak sme boli doma vsetci spolu. Ked mala 3 rocky mala, vyslovene sa do skolky pytala, tak tam sla a chodi tam rada, nemali sme ani jedno uplakane rano.
Teraz ma najmladsi 2,5 roka. Ziadost mu do skolky budeme davat, ale ci ho tam dam rozhodnem az v septembri podla toho ci bude zrely a ci bude chciet.

dominika6
15. jan 2018

@terezka2683 vždy je to na rodičovi či dieťa motivuje ísť do škôlky aby sa malo načo tešiť...v škôlke jej nič nechýba a 80% detí plače a 80% z toho vyrastie..to že ona roní slzy a teba obmäkčí tak to je jedno či má 3,4 alebo 5r...furt je to na tebe ako sa ty k tomu postavíš..

kaja73
15. jan 2018

si doma, chyba ti,ona place- naco to silit? Ma len cerstve 3 roky ,teda este ma pred sebou cele 3 roky skolky ak aj tento rok vynecha..mnoho deti chodi len 3 roky do skolky-tie co im spravne vychadzaju roky..

rembura
15. jan 2018

je uplne normalne, ze ti chyba, no raz to pride, ked bude musiet ist do skolky. cim skor to zvladnete, tym to bude aj pre nu lepsie

dankovicova
15. jan 2018

Podľa mňa len potrebuje čas aby si zvykla a začlenila sa do kolektívu 🙂 Nie je prvá ani posledná čo má takýto problém

sisaka
15. jan 2018

@dominika6 nesúhlasím. Na rodičovi síce je, aby dieťa ovplyvňoval a pozitívne motivoval, ale ak dieťa nie je emocionálne, či sociálne zrelé na odlúčenie a fungovanie v kolektíve, tak to nepomôže. Taktiež je veľmi odvážne tvrdiť, že dieťaťu v škôlke nič nechýba. Ak plače, nechce tam chodiť, tak mu tam určite nie je dobre a niečo mu chyba i keď to tak z hľadiska rodiča či iného pozorovateľa nevyzerá. Či dieťa pôjde do škôlky v 3 rokoch, 4,5 nie je vôbec jedno. Deti sú rozdielne, inak dozrievajú, majú rozdielne povahy. Niektoré si hneď zvykne a nemá problém v 3 rokoch, iné ma problém v 3, ale v 4 rokoch je už v pohode a iné dieťa ma problémy aj v 5....
ja mám síce len 2 deti, ale aj na takejto malej vzorke som videla, ake je to vysoko individuálne a keby som mohla, tak by som syna dala do škôlky až v 4 rokoch, v 3 na to vôbec nebol pripravený a mal z toho akurát stres. Stres okrem iného oslabuje imunitný systém a to spôsobuje zvýšenú chorobnosť. Keby som v tom čase nemusela pracovať, tak ho odtiaľ okamžite beriem, pretože som videla, že tak nechce byt a stresujem ho. Ak je žena doma nevidím jediný dôvod trápiť dieťa v škôlke, keď tam vyslovene nechce byt, dieťa treba nechať doma a skúsiť o rok.

dominika6
15. jan 2018

@sisaka o plači v škôlke sa tu polemizuje denno denne 1000x,vid staré témy a nič sa nezmenilo a ani sa nič nezmení..
tak ako moj pohlad je čisto všeobecný tak ani tvoja odpoved nieje iná..zas a znova sa tu môžme baviť o 100 ľudí 100 chutí a podobné frazy..čo sa na tom nemení je fakt,že postoj rodiča ovplyvní další priebeh..tak ako budú obmäkčení slzami a pritom dieťaťu ozaj nič nechýba,len musí byť ráno teatro,tak platí aj fakt,že iné je dieťa kludné,vyrovnané no aj tak sa nedokáže začleniť..
takže opakujem plač je plač..

mickao
15. jan 2018

@terezka2683 ja som s mojim mala tiez problem a tak som ho na pol roka odhlasila a po pol roku isiel zas. Bolo to vsak to iste. A nezvykol si do dnes. Rana boli hrozne. Keby som bola s druhym dietatom doma, ju by som si doma nechala tiez.
Je jej tam za tebou mozno smutno a navyse sa aj mozno citi "odlozena", ked ty si doma s druhym surodencom. Ale ja som vzdy vsetko okolo mojho syna prezivala. Co uz narobim?

silvia1010
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaka
15. jan 2018

@silvia1010 podľa toho čo píšeš, tak s
@dominika6 nesúhlasíš, keďže ona je za to, aby tam dieťa išlo, či plače, či nie, keďže raňajší plač je len show, keďže deťom (zdá sa, že všetkým bez výnimky ) v škôlke predsa nič nechýba

silvia1010
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
silvia1010
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaka
15. jan 2018

@dominika6 rieši sa to tu dokola, lebo nie každá matka nad tým mávne rukou. Môj syn si plačom nič nevydobil, plakaval až v škôlke, keď sme odchádzali, lebo tam nechcel byt. Ani jediný krat neostal koli tomu doma, takze to nebol žiaden nástroj vydierania. Keby som bola doma, tak by som ho tam nedávala, nie je žiadna povinnosť pchať dieťa v 3 rokoch do škôlky, keď sa tam dieťa teší a rado tam chodi prečo nie, keď tam nechce byt nevidím jediný dôvod, okrem toho, že s ním nemá byt kto doma.

meandbaby
15. jan 2018

Su este skolky rodinneho typu, menej deti a rodicovsky pristup.Nasa znama dala svoje citlive dietatko tam, a je spokojme.este sa tam pomojkaju.Ale sukromna skolks to je.

bosoriak
15. jan 2018

@terezka2683 moja najstarsia dcera isla do skolky, ked mala 4.5 roka a o nic neprisla, pokojne mohla ostat doma aj dlhsie. Je z nej normalna baba, s normalnymi kontaktami, ziadne utiahnute kacatko. Moja stredna dcera isla do skolky ako trojrocna a po dvoch mesiacoch som ju odtial zobrala domov. Absolutne nebola pripravena. O rok isla potom do takej skusobnej skolky dvakrat tyzdenne a od 5 rokov nastupila na doobedie do skolky. Rovnako ako prva - o nic neprisla, je to normalne dieta.

Nepoviem, ak ma niekto pracu, ze dieta musi ist, vtedy sa neda nic robit, ale ja by som dieta do skolky v 3 rokoch nedavala ak by som mala tu moznost (co ty mas). Kazdy si pozname svoje deti, niektore idu bez problemov ked maju 2 roky, ine este pomaly aj v skole placu. Ja som sa rozhodla takto a podla mna spravne.

A "venovat sa"? co je lepsie - organizovane aktivity od rana do vecera alebo sloboda s mamou, moznost objavovat svet podla seba? Ak mas stres, ze nie je s detmi, chod do materskeho centra.

sabca99
15. jan 2018

Je normálne, že sa takto cítiš, ale nič si z toho nerob. Zvládne to, zvykne si na to. Je to zmena, takže je jasné, že bude to trvať, ale pôjde to. Ja by som výčitky nemala s dietkami jej bude dobre.

alaguema
15. jan 2018

@terezka2683 riaď sa tým, čo cítiš, počúvaj seba a svoje dieťa. Tu ti x žien napíše, ako také trojročné dieťa strašne potrebuje kolektív, samozrejme paušálne každé jedno do radu, lebo je to pre každú ženu príjemná anestéza, ale žiaľ, nie je to pravda. Aj deti sú každé iné a nie každé potrebuje "socializáciu" od troch rokov. Píšem to do úvodzoviek preto, lebo je to ďalšia spoločenská lož. Dieťa sa socializuje aj v rámci rodinných a priateľských vzťahov, nepotrebuje k tomu škôlku. Ak máš tú možnosť a ona to evidentne potrebuje, nechaj si ju doma, dopraj jej ten pocit stability a bezpečia, ktoré niektoré deti potrebuje aj o dosť dlhšie, než do troch rokov. Ak to neurobíš, budeš si to vyčítať. Ona si zvykne, všetci si zvyknete, ale ten pocit, že nebola vypočutá, že sa na ňu nevzal ohľad, ten v nej ostane.

alaguema
15. jan 2018

@kaja73 presne tak...obe moje deti chodili do mš iba jeden rok - prípravka. To bolo vtedy, keď samé od seba chceli. Napriek tomu majú kopec kamarátov, nie sú utiahnuté a osvojili si doma všetky zručnosti, ako v mš a trúfnem si povedať, že aj o dosť viac. Obe sú v škole veľmi šikovné. Vplyv mš sa tak veľmi preceňuje, ako keby si jedna mama nevedela doma vychovávať a učiť vlastné deti. Neskutočné, ako sa systému darí vymývať ľuďom mozgy.

bosoriak
15. jan 2018

@alaguema presne tak. Je obrovsky rozdiel medzi "zvykne si" a "chodi tam rada".

ivanameskova1
15. jan 2018

ja som staršieho synčeka nechala doma, dôvod bol, že má problém so srdiečkom a obyčajná chrípka je problém,
ALE chodievame na ihrisko, keď sú deti na dvore - ihrisku a hrá sa s nimi, tak tu 1 hodinu a pol sa s nimi hrá.

SKÚS toto i ty, budeš aj ty tam na ihrisku, bude ťa vidieť a bude i deťmi

bibistec
15. jan 2018

No kedze ty si doma s mladsim dietatom jej moue prist ze ju odsuvas a lubis viac mladsie dieta toto by mohol byt jej pohlad a odsuvas ju do skolky aj psychologovia neodporucaju v takom pripade davat dieta do skolky to som citala ked som nieco riesila ka a aj k btakymto nazorom.som sa dostala
Druha otazka je ak dieta stale.place ci ke na skolku uz zrele mepapa tam.ako pises ja byt na tvojom mieste dienta tam medam. Ano mas pravdu ze dieta potrebuje rovesnikov ale tych majde aj na ihriskuba pod
Cize rob tak ako to citis ma cas nic sa nestane ak pojde az o rok mozno prave maopak bude uz zrelsia

janinah
15. jan 2018

Môj syn nastúpil do školky v 3r. ja do práce a dodnes si to vyčítam...totiž on sa aj tešil,aj šiel,"len" tam nič nejedol a dovtedy normálne jediace dieťa má problémy s jedením doteraz a to už má 12rokov. Riešili sme to aj s psychologičkou a zrejme ten skorý /pre neho / vstup do kolektívu bol spúšťač. Tiež si myslím,že každá mama má materinský inštinkt a ak mi ten hovorí niečo,tak by som to mala poslúchnuť,nech si aj celé okolie aj celá veda o deťoch vraví niečo iné.Nepoznám veľké dieťa či dospelého,ktorému by vraveli- si taký a onaký,lebo si neskoro šiel do školky.Nič tvojmu dieťaťu neutečie,kludne rok si ho ešte nechaj doma,nemusíš mu extra špeciálny program robiť,stačí,že budete spolu,lebo ešte ťa potrebuje.