Deľba povinností v rodine. Ako je to u vás?

maminuska
12. jan 2011

Možno môj príspevok bude zaváňat momentálnym rozpoložením ale zdá sa mi v poslednej dobe určitá nespravodlivost ako sa delí u nás práca. S manželom máme malu dcérku , manžel žije v CZ , je to však len hodinka a pol cesty domov, niekedy len hodina stvrť. Mnoho mužov takto dochádza domov. Napriek tomu som sama na všetky tri deti ( dve z prvého manželstva ) a túto malu drndu. Nie som na materskej , pracujem lebo musím , starám sa o celu domácnost a ešte aj o špinavé prádlo môjho muža, ked som v CZ tak aj tam upracem.
Akosi mi v poslednej dobe dochádza dych a všímam si ako je to nespravodlivo rozdelené, narodením dcéry sa u manžela zmenilo minimum , u mna všetko, okrem toho som sa presťahovala aby sme boli bližšie k hraniciam aby to "môj muž mal kratšie "Takmer všetko sa v poslednej dobe prispôsobuje jeho práci , pritom ja zarobím fakt len o pár EUR menej + mám k tomu tri deti a dvoch psov. Psov mu ani nemôžem dat, lebo ich zabudne vyvenčiť poobede a sú u neho celý čas samy .
Ako je to u vás ? Viete mi poradiť ako toto riešiť ?

mamavera
12. jan 2011

@maminuska manželovi nevariť, neprať, nerobiť slúžku, na byt v cz sa vykašlať a pouvažovať o niekom, kto by pomohol aspoň s veľkým upratovaním, prípadne žehlením. Takto to totiž dlho nevydržíš a z toho, čo píšeš je jasné, že by sa o teba, keby sa ti niečo stalo, nemal kto postarať, lebo on sa nevie postarať ani sám o seba. Zrejme je dôvod prečo žijete oddelene, ale trvala by som na spoločnej domácnosti, keď nie, nech príde "na návštevu" ale špinavé prádlo nech si nechá tam, kde ho zašpinil. Keď neurobíš náhle STOP, bude to pokračovať ďalej, lebo jemu to zjavne vyhovuje. V žiadnom prípade nie hádkou, ideálne by bolo ísť si niekde posedieť a porozprávať sa. Držím palce.

maminuska
autor
12. jan 2011

@mamavera , žijeme oddelene lebo má v CZ dobrú prácu a je Čech , môj švagor žije v Prahe aj so sestrou a cesta do práce mu trvá hodinu - z jedného konca na druhý, napriek tomu sa každý deň vracia domov k manželke.
Kedysi som bola plná elánu , síl , tie mi však ubúdaju pomaly a postupne. Tým že som stále na deti sama, kontakty sociálne nulové , z toho staršia dcéra je tak za dve deti , lebo je mentálne postihnutá .
Čo mi fakt začína ale vadit, že pomaly ale isto sa z neho stáva workoholik, totálne ma štve ked v aute za plnej rýchlosti sms kuje, alebo odpovedá cez black bery na emaily, lebo odpovedou za 20 minut by sa svet zrutil, čo na tom že veziem manželku a aj deti.
Môjho manžela mám veľmi rada, ale to čo sa zo mna stalo v poslednej dobe .... som stále unavená , s kruhami pod očami a fakt nevládzem .

maminuska
autor
12. jan 2011

@mamavera a on chce ešte jedno biologické dieta, už pri svojom prvom mi slubovala žemi niekoho zabezpečí, ale čo som si nezabezpečila nemám .

veronikapp
12. jan 2011

@maminuska a povedala si mu to? To čo píšeš sem.

maminuska
autor
12. jan 2011

@veronikapp povedala a to niekolkokrát, vždy to je tak že sa to na čas zlepší ale ozaj len na krátky čas a potom zasa znova, okrem toho ešte aj dva dni v práci spolupracujeme, je to aj môj klient a ked vidím ako sa správa dobre k podriadeným a na mna len šteká ked niečo chcem - vraj je podráždený z množstva roboty.

veronikapp
12. jan 2011

@maminuska tak rob ako poradila mamavera...inak sa zničíš. Proste je toho na teba veľa a tvoj muž to musí pochopiť.

maminuska
autor
12. jan 2011

a okrem toho som pod totálnym sociálnym tlakom okolia,každý hovorí aký je super môj manžel že si ma vzal s dvoma deťmi , že to dokáže málokdo , akokeby tu nešlo o to že sme sa mali radi a aj sa dúfam máme, ale o to že mu mám byt nadosmrti za tento krok vďačná.
J anie som žiadna chudera, som dobre zarábajuca žena, samostatná , neživí ma . Ale počas takéhto života som stratila akosi samu seba, do toho mám problémy so svokrou na poli jej podnikania a ešte okrem toho ma muž naštval totálne lebo nebol schopný vyriešit dvere do nášho štvorizbového bytu , takže tu žijem bez zárubní a bez dverí .
Ale ked jeho kolegyna odchádzala od manžela, tak tam ju stahoval a ešte jej aj pomáhal veci v byte urobit.

ela2710
12. jan 2011

@maminuska ahoj, ako tak citam mas to hrozne, teraz ti nieco poviem ja, ja studujem individualne, momentalen mam az do konca januara same skusky, mam vela ucenia a krasneho maleho trojmesacneho synceka...no som rada akeho mam perfektneho priatela, ja nevarim vobec - vari on, je vyuceny kuchar casnik a tak berie kuchynu ako svoju a nema rad ked sa mu tam niekto moce...dalej domace prace mame tak akosi rozdelene, ja vysavam, zehlim on umyva riad a perie, taktiez umyva dlazky aj v byte, aj ked mame sluzbu na chodbe....co sa tyka utierania prachu striedame sa, cez den sa staram o maleho ja, v noci sa onho stara on, aby som si ja mohla pospat, maly je na UM tak to nie je problem, pravidelne sa striedame pri kupani aj pri prebalovani maleho, dokonca ho polku prechadzky kocikujem ja, polku on....mozem sa nanho spolahnut vo vsetkom a pri tom ma casovo narocnu pracu, ale nikdy nezabuda na svojho syna a na udrziavanie bytu, co sa tyka ,,oprav" v domacnosti, taktiez vsetko robi sam, a dvere nam robil tiez....ideme si kupit psika, a tiez sa budeme striedat an venceni, ked si porovnam tvojho manzela s mojim priatelom, je mi ta trosku luto, lebo toto si ziadna zena nezasluzi aby drela ako taka mulica a robila chlapovi sluzku...poradit ti mozem len jedno, treba sa s nim porozpravat a dat mu jasne najavo co si myslis o jeho lenivom spravani, on totiz uz berie ako samozrejme ze mu budes skakat okolo riti (s prepacenim)...mate 3 deti a to je myslim tazke zvladat sama, potrebujes si aj ty trosku oddychnut, nehovoriac o tom, ze este aj pracujes...verim, ze je toho na teba moc,tu pomoze len rozhovor

filipal
12. jan 2011

kocky, to ste sa mohli pridat k nam feministkam! 😅 😅
uz nam uplne tema zakapala! 😀

bodka70
12. jan 2011

@filipal , ja sa zanedlho ozvem v "našej" diskusii, len som mala určitú dobu pocit, že som povedala všetko, čo som chcela povedať a potom boli sviatky, bola som zaneprázdnená plus nejaké moje zdravotné problémy. Ale už sa vo mne nazbierali nejaké myšlienky, s ktorými sa chcem s feministkami podeliť 🙂 a mnohé dosť podobné ako zazneli v tejto diskusii, tak sa zanedlho ozvem.

filipal
12. jan 2011

@bodka70 uz sa tesim 🙂
a ja este ponocujem, lebo chytame v spalni mys!

bodka70
12. jan 2011

ja som zasa mala stretko s "vagínami" 😉 , už začíname nacvičovať, potom som ešte bola sadnúť na pivo s kámoškou a teraz zasa neviem zaspať.

filipal
12. jan 2011

@bodka70 nooooo, kazdy mame svoje zaujmy..... 😒 😅

titkovamiriam
13. jan 2011

maminuska-tak to mas teda tazke ☹ ,tiez by som sa na take ,,vyuzivanie,,vykaslala.ja som sice so svojim priatelom ,,na divoko,, lebo jedno manzelstvo mi bohate stacila na 10 zivotov no vsetko mame rozdelne a tym ze mam velke deti tak pomahaju aj oni-malickostami ale potesi to-ked pridem z prace vynesene smeti-zapnuta pracka.priatel raz zehli a vysava-co ja z duse nenavidim.ja ked som zacinala mat druhy vztah som bola nenormalny pozorovatel aby som sa ,,nesekla,, aj koly detom aj koly sebe-ci k nam bude pasovat.bola som s deckami 7 rokov po rozvode sama,no clovek nechce byt sam cely život.Dietatko som neplanovala vobec a bol to najskor sok a potom obrovska radost.nemusela som pracovat-priatel sa o nas vsetkych vzorovo staral,dobrovolne som isla do prace skor -marek mal dva roky-lebo mi praca chybala a ubijal ma domaci stereotyp.
Velmi lutujem aj niektore kamoski ktore chodia do parce maju 1-2 deti a z prace su ,,otrokmi,,svojich manzelov a to ich maju doma pri telke alebo v krcme 😠 😠 -chcelo by to asi niake nonono!!!!

luludia
13. jan 2011

@maminuska uplne chapem Tvoje rozpolozenie. Mam totiz s muzom podobnu skusenost. Problem je v manzelovej pohodlnosti, otazka je nakolko si ty sama prispela k tejto situacii. Nejdem ti nic vycitat, len to tak mnohokrat funguje - zena sa snazi vsetko zvladat, naberie na seba starostlivost o rodinu, zaroven pracu, navrhuje riesenia, hlada cesticky. Ani si nevsimne, ze muzovi to zacne vyhovovat, stane sa to jeho zivotnym stylom. Chyba je to, ze si par nenastavi na zaciatku podmienky fungovania. Nieco podobne ako funguje vo firme. Rozdelenie uloh a ich dosledne dodrziavanie.
Mozno by si mohla skusit nastavit tieto ulohy teraz. Budes to ma tazke, pretoze ste zabehnuty v systeme, ktory teba postupne dava do kolien. No inak ako zmenou to asi nepojde.

filipal
13. jan 2011

@maminuska teraz uz vazne, vcera som bola v euforii.... 😅

vies, ako mi stiahlo pri tvojich prispevkoch zaludok? normalna neuroza z mladosti! mam ta rada, uz sa cez konika nejaky cas pozname, a preto ma tento tvoj utlak hneva!
maminuska, musis byt silna a priznat si, tvoj chlap si ta nevazi. neviem, naco si ta vlastne bral? preto lebo sa patri druhym pomahat? (ako pomaha podriadenym, kolegyni)
absolutne v tom co pises postradam jeho tuzbu po harmonickom vztahu. naozaj, ako si vystihla, pre neho sa nic nezmenilo!
ja si myslim, ze sa tak deje preto, lebo si na to ty pristupila. podla mna si podlahla klamu okolia, ze mas byt cela vdacna, ze si ta zobral s dvoma detmi. to su dobre demagogicke bludy! vo Svedsku bezne zije muz so zenou, ktora ma 3-4 biologicke deti. nie su sice zobrati (tam to nie je v mode), ale ziju ako partneri, rovnocenne.
a nepovazuju ho za samaritana! asi aj jemu to spoluzitie nieco dava, nie, ked do toho isiel!

poviem ti, ako by som konala ja. ja ale nie som taka dobracka ako ty. normalne by som zostala do 3 rokov na materskej a nechala sa nim zivit. ved ta zivi len docasne, a ty sa zato staras o spolocne dieta, pre ktore je najvhodnejsi klud doma. ziadne take, ze rozdelena domacnost. a ked ano, tak, len vtedy, keby to bolo pre mna vyhodne (chcela by som mat od neho pokoj a pod) prestala by som sa starat o jeho satnik a o jeho ine potreby.
ved chce zit nezavisle a robi len to, co vyhovuje jemu, nie? zaobstarala by som si ucinnu antikoncepciu. len nie dalsie dieta s tymto chlapom!
ak sa chces zachranit, musis mu jasne povedat, takto nie!

masabi
13. jan 2011

No damy nedá mi prispieť sem.Asi každá máme manžela akeho sme si vybrali.Ja som 13 rokov vydata a teraz keď je manžel dočasne doma vidim aky je pohodlný.Kym chodieval na turnusy tak to človek ospravedlňoval tým že pride domov,chce si po drine oddychnuť.Mame malího synčeka a až teraz som aj ja dvihla mandle manželovi,lebo si myslel že byť doma a astarať sa o dieťa je le n "dovolenka".Tak moj navrh bol ostaň doma na materskej,staraj sa o domacnosť ja pojdem do prace abudem robiť to čo predtým .Jednoducho sa vymenime.Neuspela som ,lebo hneď vedel že to ie je len navariť,oprať vyvesiť,ale aj umyť riady,nakupiť požehliť!!!Zozar dni nejedol lebo som mu neuvarila,po tyždni zistil že ani si nemá čo obliecť a bolo.Teraz urobi sam od seba.Al e ako dlho to vydrží???
To ale budeme riešiť keď bude treba.
@maminuska Tiež som pracovaly kym som šla na matersku a mala som aj živnosč.Aj teraz rodinu živim lebo pracujem z domu kedy mi to vyhovuje,a možno mám oproti tebe trochu vyhodu že to môžem využiť pri argumentovani že keď nerobi teraz tak nech doma aspoň niečo spravi.Držim ti palce aby si si vybrala to správne riešenie,ale určite s tým niečo urob.

ivett1
13. jan 2011

@maminuska ...skoda, ze si suhlasila s oddelenym byvanim...asi by bolo treba vyriesit toto...mozno nevie (netusi), co vsetko musis robit...resp. co vsetko mas na starosti (keby si nejako zariadila, nech sa postara aspon o deti na den-dva...a sam - asi je to utopia?)...ten "socialny" tlak okolia dobre poznam, aj ked u mna je to skor o tom, ze "ako dobre si sa vydala"...lezie mi to na nervy, aj ked som spokojna s mojim muzom....teraz... ale ci budem aj o par rokov?...ktovie
Tazko ti radit...aj ho lubis, aj on teba (ako pises...vyssie), aj chces aby zmenil spravanie...podla mna, by ste mali zrusit tu rozdelenu domacnost, nech dochadza domov...(ine by to bolo, keby robil tyzdnovky a to pol dna cesty od domova...)... a ze uvazuje (on sam?), ze by ste mali dalsie dietatko, v tomto uplne suhlasim s @filipal...zatial ti drzim palce 😉

anjelicek26
13. jan 2011

@maminuska - ked som ja zacala zas chodit do prace, tak sme si zohnali pani na upratovanie, co povysavala, poumyvala dlazky, kupelne, pozehlila. Saska mala opatrovatelku a potom dlho skolku, cez prazdniny zasa opatrovatelku. Drahy doma pomaha, kolko sa da, ale ked prijde o siedmej z prace, da akurat malej pusu a ta ide spat. Ja som zvyknuta, ze je vsetko na mne, je to odkedy sa narodila... rodina tiez nie je pomoc, kedze je na tisic kilometrov daleko... treba si fakt nastavit pravidla, ak muz nepomaha, tak si zozen pomoc inde. Myslim, ze ak vela pracuje + sa stara o svoj byt v cechach, ma toho asi tiez dost 😕 Chlapi toho tolko neznesu 😅 😅 😅 Len by som mu zatrhla to nosenie prada zenuske domov, no kde sme. Nakopnut pracku a povesit vesiak snad zvladne aj on 😝

maminuska
autor
13. jan 2011

@filipal prestaťpracovat nemôžem , podnikám a prerušením by som prišlao klientov, ktorých y som nikdy viac nezískala spät a potom by som už bol ana nom závislá aj finančne.
On má v CZ byt - dva byty, ktoré platíme zo spoločných prostriedkov ( hypotéka ) , v jednom býva on a v druhom jeho mama. O podnikaní jeho mamy na manželovo meno ( a teda už aj na moje ) som už písala v jednom bloku - Príjmy ano ale zdopovednost nie. Financujeme jej aj vlastne bývanie.
Manžel pracuje v CZ jednak preto že je Czech ale aj preto že si nabral ako slobodný kopec úverov na kupu tých bytov.
Napríklad dnes som v Martine u klienta, malu mám v sukromných jasliach , musím ju vybrat do 5 hodiny, ja to mám hodinu a pol a aj môj manžel to má hodinu a pol, čo myslíte kto ide pre nu ?
Toto všetko by som nejak vydržala ,ale ked žijete v byte ktorý má síce 90 m2, ale nikde nie sú dvere, nie je omaľovaný , nemáte skrine a všetko už pol roka v krabiciach, nemáte zo spodu zvonček a s každou doporučenou poštou musíte behat na poštu lebo sa k vám poštárka nedovolá , to by asi už zlomilo aj tu najsilnejšiu povahu.
Čo je horšie začína vo mne narastať zlosť, a to dost veľká a viem že sa schyľuje k silnému konfliktu . Včera som si čítala s nostalgiou čo mi vypisoval ked si ma chcel vziat, ako budeme spolu podnikat, ako on si spraví skušky na určitu licenciu , ak ako ....... Dnes nič nie je z toho pravda, na skuškach síce bol asi 5 krát ale čo ich môže spraviť ked sa nepripravuje dostatočne a pritom má po večeroch čas , ale on musí pozerat ten debilný šport. Vždy ked ku nemu prídem , bordel ako v tanku ,všade kôpky bielizne.
Napriek tomu všetkému ho lubim , ale lubim aj svoje deti ktoré ma potrebuju zdravu a nie mamu ktorá je psychicky aj fyzicky odrovnaná.

maminuska
autor
13. jan 2011

@anjelicek26 on síce vela pracuje a aj dost zarobí, ale veľa penazí odíde na jeho výlučný majetok v ktorom žije on s mamou. Jasné že je unavený alepríde domov a kantáre 😠. Ja prídem tiež domov o 5 - niekedy o siedmej a už ma čakaju deti čo bude na večeru , neuprataná linka, kopec prádla v koši .

inkinka
13. jan 2011

@maminuska hm, delba prace v rodine - taky nazov si dala svojej teme, takze, nemohla by napriklad ist dnes do jasli pre tvoju malu dceru tvoja velka dcera? A so psami von syn? Nepises, ako ti pomahaju deti. Aj nejaku platenu pomoc zvonku by som zvazila, zachrana zdravia za to stoji. Burnout sice je teraz v mode, ale nechces sa k nemu dopracovat, ci? K manzelovi ti uz toho dost popisali kocky.

anjelicek26
13. jan 2011

@maminuska - nerozmyslala si nad tym, zobrat si skutocnu pomocnu silu do domacnosti? Myslim pani, co by miesto drahych jasli sa starala o vasu dcerku u vas doma, pri tom trochu popratala, povesala pradlo, pozehlila, navarila kym ty prijdes domov? Viem, co stoja sukromne jasle a o tolko viacej, ver mi, by ta to nevyslo. Mala by si istotu, ze je niekto doma, ked dojdu deti zo skoly, ze mala ma pevnu osobu kazdy den a nenachyta milion bacilov, ako v jasliach... Ja by som nad tym velmi uvazovala. Odpadlo by ti toooolko nervou z vyzdvihovanim a vodenim malej, z domacnostou... hned by to bolo o inom.

A tiez si myslim, ze starsie deti uz by rozhodne mali mat svoje povinnosti... Nie su to mali spuntici...

A k bytiku, zavolaj si majstrov, necakaj na neho, lebo sa nedockas, ved nebudete s detmi byvat v nedokoncenom byte. K tomu, ze vela peniazkov ide na byt jeho maminy, no ono je to tak, deti sa staraju o svojich rodicov, to by som mu az tak za zle nemala. A byty nie su jeho vylucny majetok, pokial sa splacaju zo spolocneho uctu. Len to sa neskor tazko dokazuje 😖

dadis
13. jan 2011

@anjelicek26 @inkinka len maminuska pisala, ze ta starsia dcerka je chora ☹ , takze by aj pomohla, ale neda sa...ale spravila by som to tak, ako pisete, na dokoncenie domacnosti zavolat majstrov a miesto jasli by som si nasla spolahlivu pani, ktora by sa o dietatko postarala, navarila by a upratala...ved teraz je tolko ludi v preddochodkovom veku, co nema pracu a myslim, ze by ta to nevyslo ovela viac nez sukromne jasle a vyhod ovela viac... a zaplatil by majstrov aj tetu muz, kedze nema s peniazmi problem 😉 a mozno ked zisti, co to vlastne vsetko stoji, tak mozno ruku k dielu prilozi aj on...

tinika
13. jan 2011

@maminuska tak toto ja nepoznam, uz ked sme s mm začali zit, tak nebolo dna aby sa neprisiel do kuchyne opytat či netreba niečo pomoct, od kedy mame maleho, skoro kazdu noc je hore so mnou a umyvanie schodov ma na starosti on ked kedy je maly na svete, havu venči vačšinou on, varim ja ale nema problem navarit on, pradlo vesa vačšinou on a najnovsie aj zehli ked nestiham popri praci, doteraz som mu zakazovala bo mu to trva 3x dhlsie ako mne a by sme skrachovali na elektriku 😀 ale teraz mu to slo super rychlo a musim uznat ze zehli lepsie ko ja ja tak tricko rovno nepozehlim 🙂 ked mam skolenie alebo niečo, uplne mozem byt pokojna o maleho sa dokaze postarat, dokonca ma posielal na trojdnovy seminar a viem ze by to zvladol len ja uz nie tak dlho bez maleho 🙂) a vysavat tiez nema problem. takze určite by si si s nim mala sadnut a povedat mu svoj pohlad na vec, opytat sa ho pripadne prečo ti nepomaha a pod. argument ze pracuje a je unaveny nezavazi kedze ty tiez pracujes a navyse mas 3 deti, z toho jedno naročne a celu domacnost, takze ako prve by som asi podla rad bab nechal nech si perie a vari sam nech vidi čo to je prist domov z prace unavena a mat este kopu povinnosti to asi na začiatok, ale bohuzial kazdy je iny a aj na kazdeho chlapa plati niečo ine, musime byt velmi kreativne aby sme odhadli spravnu mieru "trestu" aby si uvedomil a zmenil sa

tinika
13. jan 2011

aj napad s pani do domacnosti je super 🙂 určite o tom uvazuj a daj to zaplatit muzovi nech vidi čo ty musis zadarmo robit

maminuska
autor
13. jan 2011

@dadis ano dievčatá zrejme nepostrehli, 15 ročná dcéra je mentálne postihnutá a je tak na 8 rokov. Ale keďže doma nie je namontovaný zvonček a ona sa nenaučila používat kluče nemôže ani chodit so psami von , ani mi na drobné nákupy lebo potom dostane taku paniku že sa nemôže odstat dovnútra že ju utešujem ešte celý večer. Syna využívam ako sa dá , skôr až zneužívam, vo svojich 10 rokov som mu toho nakládla dost, ale tým že je on taký mamonársky, tak mu sem tam niečo za to prihodím k vreckovému.
Pani si zaobstarať no ... neviem ako by u nás fungovala v takom stavenisku , všade samý materiál, nedokončené veci a tak . Dosť času pracujem aj doma asi tak polovička z mesiaca, tak tá pani by ma tam vyrušovala.
Skôr som uvažovala o niekom kto by jednoducho prišiel a upratal tak raz za týždeň, požehlil.
Ale v každom prípade som dnes oznámila manželovi , že na práce objednávam majstrov a čakám od neho finančný obnos na účet 😉 .

inkinka
13. jan 2011

@dadis dakujem za upozornenie, nevsimla som si, je mi luto ☹ , tak to je este horsie, to naozaj sama nemoze zvladat, pani na vypomoc v domacnosti aspon na urcity cas mi pride ako rozumne riesenie

inkinka
13. jan 2011

@maminuska ano, prehliadla som, ale potom by ta pani bola prospesna aj kvoli starsej dcerke. Mozno je to len otazka zvyku, spolahnut sa na niekoho cudzieho, ale ak sa ti to osvedci, mozno sa sama budes cudovat, ako si mohla fungovat predtym.

dadis
13. jan 2011

@maminuska mas inak moj obdiv, ako to vsetko zvladas! ja mam len 2 deti, som na materskej, nepracujem, manzel pomaha a doteraz som bola na seba hrda 😀 ...ale zase chapem aj tvojho manzela, cestovat 1,5h kazdy den musi byt unavne, su to predsa 3h z dna...takze v tom pripade je lepsie, ked tam ma byt, moze v tie dni, ked tam ostava si odpracovat viac a ked ide domov, moze sa uvolnit skor z prace...o tom potom, ze tam nadobudol " nezrdrave domace navyky", ale taki su bohuzial niektori muzi, napr. moj brat, ktory byva s rodicmi 😠 ...lutujem zenu, ktora si ho raz ulovi...