Deti a kostol

erikad82
20. mar 2017

Ako alebo skôr čo povedať dieťaťu aby išlo (nie na silu) do kostola? Mám 3 deti, nie vždy ale pár krát do mesiaca sa nám podarí ísť všetkým spolu do kostola. Mladšie deti ok,vydržia -sú ticho,keď tak sem tam čosi zašepcú. No najstaršia 8r. sa stále mrvý... Jednoducho jej robí problém vydržať v kostole potichu 🙂 To ale neriešim,veď nerobí nič zlé ani nejaký veľký hluk,no rada by som poznala váš názor:
jej sa nechce ísť do kostola,nerozumie tomu čo tam hovoria a ešte keď tam má byť aj ticho ... Večer sa sama od seba pomodlí,aj krížiky rozdáva na čielko 🙂 ale čo sa týka kostola... jednoducho sa jej nechce ísť.
Joj snaď mi rozumiete čo tu vlastne píšem 🙂
Na ďalší rok má ísť na prijímanie, preto sa vyžaduje aj to aby do kostola pravidelne chodila a neviem ako na ňu aby tam nešla nasilu...

dominika6
20. mar 2017

@erikad82 chodenie do kostola je vždy viac menej rozhodnutie iba rodičov,deti tam chodia lebo musia,pokiaľ nemajú naozaj kňaza,čo ich maximálne zaujme..
recept aby tam nechodila nasilu neexistuje,kedže sa omša stále opakuje dookola jedno a to isté..možno ak by sedela v predu s inými deťmi a kňaz by mal bohoslužbu naozaj zaujímavú,tak problém by nebol..no čo si ja pamätám,vždy som chodila nasilu,kvôli všetkým sviatostiam a potom v dospelosti ma tam nik nedostal..
teraz už len ked je svadba,či pohreb..

obsadenemeno
20. mar 2017

@erikad82 ja ako decko som neznasala chodit do kostola...a musela som. Takze to nutenie vo mne vlastne vypestovalo odpor. Nechodim, ale zase vidim na ludoch, co ich nikto nenutil, ale skor "viedol" (nejake salezianske kruzky ci co) ze maju k nabozenstvu vztah.

Ale to zavisi aj od povahy, ty poznas svoje deti, tak by si mala vediet, co na nich plati. Moji rodicia nam na vyber nedali, proste sme chodit museli a hotovo. Tak nechodim teraz a cely ten humbug okolo cirkvi neznasam.

maslenka
20. mar 2017

@erikad82 tiež som chodila ako decko do kostola viac menej z donútenia, čo vo mne vyvolalo len odpor. Tvoju dcéru úplne chápem. Počúvať hodinu niečo, čomu nerozumie, je trápením dieťaťa. Čo tak pritlačiť na kňazov, aby bola omša pútavá aj pre deti a nekvákali sa tam storočné skostnatelé frázy dookola? Niekde predsa už robia omše aj pre deti.

vejula
20. mar 2017

No tak ak ju chceš dať na prijimanie, tak asi bude "nutená" chodiť do kostola kažťdú nedelu. NAučia ju tam totiž, že ak niekedy do kostola v nedelu nepôjde, je to velký hriech a ak sa nestihne vyspovedať a umrie v tomto velkom hriechu, tak pôjde do pekla, kde je plač a škrípanie zubami po veky vekov amen. Takže možno pod tlakom strachu sama do kostola bude chodiť, ved kto by chcel v takomto prostredí stráviť večnosť že ano 😀 JA tohoto moje deti asi ušetrím.

monicm
20. mar 2017

@erikad82 Nemáte náhodou detské omše? Tie sú fajn, zaujímavé, pútavé, aspoň tie naše. A ak nie, tak skús zistiť, prečo sa jej do kostola nechce. Možno za tým nie je len "nuda" v kostole, ale niečo iné, možno chce radšej doma pozerať rozprávku, hrať sa alebo niečo podobné. Naši chodia do kostola od malička, jasné, že preto, že chodíme my a stalo sa to "zvykom", ale keď v našom kostole vymyslia akciu pre deti pred vianocami či veľkou nocou, samé sa pýtajú a chcú chodiť aj na obrady naviac. Jasné, nie je to vždy ukážkové a tiež sú z toho občas na "nervy" a my s nimi, ale dá sa to. Vysvetlili sme im, prečo je to podľa nás dôležité a nie je v tom zastrašovanie peklom, kde je plač a škrípanie zubov po veky vekov. Áno, vedia aj o pekle, ale............. Všetko sa dá, len treba nájsť cestu ako to deťom povedať a predniesť. Každý si pozná svoje dieťa a vie, ako s ním komunikovať.

pribinak
20. mar 2017

byvam na sidlisku a mame tu detske omse, ja tvoju dceru chapem, nudi sa, nerozumie tomu co sa tam rozprava alebo deje a tak sa mrvi

tu je kazdu nedelu detska omsa, deti sedia v predu, zapajaju sa do diania, kazen je pripravena pre ne, aby rozumeli co im knaz hovori, dostavaju rozne ulohy, sutaze, nosia obetne dary, hovoria prosby, maju pocas rozdavania prijimania tanecky, ci ukazovacky, je detsky spevokol, na konci su sladkosti

stretavaju sa tu kamosi, poznaju sa a sedia v predu na vyhradenych miestach, male deti sa tu po kostole prechadzaju, nikomu nevadi, ze nieco si porozpravaju ci poplacu, ak sa im nieco nepaci,

ja som nosila synovi ovocie, chrumky, knizky, auticko, aby vydrzal a ak sa nedalo, tak sme sli von

netahaj ju nasilu, mozno keby tam mala kamosku ci spoluziacku, ze by to bolo pre nu zaujimavejsie, lebo sediet ticho a pomaly ani nedychat, tak to je trapenie deti

maslenka
20. mar 2017

@pribinak pekné, ale ešte oveľa krajšie a podľa mňa účinnejšie by bolo pestovať u detí vieru nie každonedeľným chodením do kostola, ale úplne mimo neho, v miestnosti, kde by boli obrázky , Biblia pre deti, dajme tomu katechétka, ktorá by im dokázala všetko vysvetliť na úrovni ich rozumového chápania. Do kostola by deti išli občas - Vianoce, Veľká noc a podobne, bolo by to podľa mňa osožnejšie. Ale radí tu človek neveriaci, len ma dvíha, keď počúvam, ako vláčia malé deti do kostola. tie sú tam nútené ticho sedieť dlhú dobu, čo je pre ne neprirodzené a počúvať niečo, čomu nerozumejú.

pribinak
20. mar 2017

@maslenka u nas popri kostole funguje centrum pre rodinu, su tam rozne akcie pre deti, tie ktore chodia do kostola, ale mozu sa pridat aj deti mimo kostol
su tam rozne kruzky za minimalne sumy, rozne skupinky na stretavanie, letny tabor,
deti sa tam nemodlia, ale cez rozne aktivity vedu k viere

vejula
20. mar 2017

@monicm ja ale nehovorím o zastrašovaní deti ale o princípe na akom to funguje. Deti niesu blbé, daju si dve a dve dokopy. Mna nikdy rodičia nestrašili peklom napriek tomu som mala už od predškolského veku nočné mory o tom, ako umrem a idem do pekla alebo vidim diabla. Stačí, že ma dieťa citlivejšiu povahu

m14m
20. mar 2017

My chodíme na detskú omšu..Zvyknú im zahrať divadielko o tom čo sa čítalo aby to pochopili...Dávajú otázky, zapájajú ich...Deti sú v predu dokonca to zaujíma aj môjho 2,5 ročného...Keď tam behajú nikomu to nevadí je to detská omša , chápe sa to. U nás sa dá ísť aj do bočnej chodby kde voľakedy boli hračky,sedenie a chodia tám ľudia s maličkými deťmi, mohli si ich tam nakojit. Bola som už aj v kostole kde počas omše deti boli v inej miestnosti a mali s nimi rôzny program..Skúste nájsť vo vašom okolí kostol ktorý by mal niečo podobné bude to pre to dieťa zaujimavejsie

liushkaaa
20. mar 2017

Zastávam názor, že k viere má človek aj dieťa prísť nejakým vlastným poznaním, nie nútením. Dosť podrobne som skúmala cirkevnú históriu a dospela som k tomu, že toto čo dnes poznáme z kostolov a z Biblie je poprekrúcaná pravda z rôznych cirkevných koncilov v začiatkoch kresťanstva, zo stredoveku...
Veď aj tie 4 evanjeliá ktoré cirkev uznala si navzájom úplne odporujú....

dominika6
20. mar 2017

mňa nikdy s ničím nestrašili,ani ma nemuseli namotávať piknikom v kostole,či spolutrpiacimi kamoškami 😀...ja som sa vždy snažila vlastne iba pochopiť samostnú kázeň..a poviem pravdu to ma znechutilo...počúvať o politických nepokojoch,o modlení za zblúdilé duše,či oslavovaní narodenín nejakého biskupa či úplne pre dieťa bezpredmetné kázne...teraz najnovšie o emigrantoch,či krajinách tretieho sveta..
a bolo jedno ktorý kňaz to bol,či mladý,či starý či na inom konci kúta slovenska...vždy to bolo pre mňa nepochopitelné,nudné a nič nehovoriace..
pre toto ľudia do kostola chodiť nemusia..veriť sa dá aj doma,žiť v pokoji,láske,pokore...tie ostatné veci si môžem pozrieť aj v telke...

monicm
20. mar 2017

@vejula Ja nehovorím, že sú blbé. Hovorím, že to by mala zistiť, prečo nechce chodiť. A tiež to, aby jej vysvetlili, o čom náboženstvo je a prečo to je pre nich dôležité. Závery si už musí spraviť dieťa samé.

PS. Nie som si vedomá toho, že by v našom kostole zastrašovali a už vôbec nie deti. Áno, hovoria im, čo sa môže stať, ak budú "zlé", ale je to to isté, ako keď doma rodičia učia deti, že kradnúť sa nesmie preto, lebo môžeš skončiť vo väzení. U nás skôr učia, ako sa lepšie správať, rozprávajú im príbehy z biblie a pod. Ale jasné, záleží to od kňaza, každý ide tak, ako to cíti. Treba nájsť toho, ktorý nám bude myšlienkami a cítením najbližšie.

wicka5
20. mar 2017

ak ti mozem poradit, nenut ju - mna starka nutila, musela som do 18-ky KAZDU nedelu sediet v kostole, aj po diskotéke- a totalne mi to tam sprotivili. Ako sme sa prestahovali do mesta, mama ma uz nenutila a ja som odvtedy v kostole nebola .... takze tak

kinats
20. mar 2017

Ano, najlesie su mamicky co pridu do kostola ovesane troma detmi, co ich celu omsu nahanaju a utisuju najprv jedno, podom druhe resp. vsetky tri. "Obrazne" slovo bozie padne mimo urodnej pody pre mamicku o detoch ani nehovorim, okolie tiez z omse nic nema a je poriadne na nervy, alebo moze ist rovno aj na spoved.
Deti (najma tie hrave, neposedne, hlucne, nezvladnutelne) na beznu omsu asi nepatria. Poznal som len jedneho neskutocneho KNAZA, co vedel zaujat a podchytit aj deti, ale takych sa zial najde malo. Je asi nekrestanske vylucit ich z bohosluzieb, ale im to naozaj vela nepovie , do urciteho veku je to pre deti a aj rodicov len utrpenie . Vychova v rodine je prvorada a samozrejma ...teda pre veriacich. A rovnako slusne a dobre vychovane moze byt aj dieta co nikdy v kostole nebolo ma zaklady len z rodiny.

sardinka336
20. mar 2017

Mna najviac udivuje ako dobre vedia hlavne tí, čo do kostola nechodia ,,ako to tam funguje, na ako principe,, ohnov pekelných ....U nas je pomerne velké farské spoločenstvo, nedelná omša vylučne pre deti, tema je podavaná putavo, scenkami, zapajaním deti do ,,kázne,, určite tam nikto deti nestraší bubulákmi s rožkami. Skor si z toho mozu odniest posolstvo ze ,,dobro je lepšia cesta ako zlo,,.
Niektore deti chodia po kostole, tie menšie, iný su s detmi pred kostolom. Evanjelici maju fajn tie detské besiedky, to iste aj protestanti tzv. nedelná škola robená presne pre deti.
Ani našim detom sa nechcelo chodit ale to bola čista lenivost...skor sme sa o tom rozpravali, ze sa tam mozeme podakovat za dobré veci, ktoré máme a nie je ich málo. Dnes sa uz viac myslí na tie deti napr. saleziáni to maju celkom fajn.

maslenka
20. mar 2017

@erikad82 ideálne by bolo, aby deti boli k viere vedené hravou formou a mali možnosť rozhodnúť sa až v dospelosti, ktorú vieru budú vyznávať a či vôbec nejakú. Všetko ostatné je v podstate dobrovoľne nasilu.
Súhlasím s príspevkom @kinats, že ak omša nie je pre deti pútavá, alebo ak je dieťa priveľmi živé, nemá pobyt v kostole žiadny zmysel ani pre to dieťa, ani pre jeho rodičov a dieťa vyrušuje aj všetkých naokolo, ktorý sem prišli za iným účelom, ako počúvať pišťanie detí a upozorňovanie rodičov. Veľa z nich tam bohužiaľ chodí len preto, lebo sa to patrí, nie z vnútorného presvedčenia, aby babka ochotnejšie pustila nejakú tú dvadsaťeurovku, keď vnúča vidí v kostole a potom tu vznikajú témy ako - musíme byť sobášení v kostole, ak chceme dieťa pokrstiť? Chceme svadbu v kostole, musíme byť pokrstení? Na čo to tí ľudia vôbec chcú, keď nechcú žiť vo viere a svoje deti k nej viesť a v jej duchu ich vychovávať?

vejula
20. mar 2017

@sardinka336 nehovorím, že na omšiach strašia, zle si ma pochopila. Ide o princíp ktorý proste v náukách RKC je asi základným. A dieťa, ktoré ide na prvé sväté prijimanie predsa je oboznámené s tým prečo chodíme na spoved, čo su ťaťžké hriechy, čo nám za ne hrozí atd... Čiže nehovorím o strašením bubákmi, ale o zakladnej filozofii ktorá sa celým tým nesie. Podla mna nie každé tak malé dieťa sa s tým dokáže normálne vysporiadať bez následkov. Jednoducho deťom , predsa, ked idu na prvé sväté prijimanie musí byť jasne povedané o celom tom princípe ako to podla kresťanov katolíkov funguje a peklo je toho nevynatelnou súčasťou. Či sa mýlim? Nikde som o strašení bubákmi v kostoloch nepísala, akurát to čo si myslím, že je pravda, že deti v príprave na prijimanie budu oboznamené s tým, že neisť v nedelu do kostola je velký hriech, za ktorý hrozí peklo, pokial sa z toho nestihneš vypsovedať. a KEdže nikdy nevieš kde a kedy, riziko, že ti to bude osudným vzhladom na tvoju večnosť tam je. A do kostola som chodila pomerne dlho asi len 4 roky nechodím, takže myslím, že vcelku dobre viem ako to v kostoloch chodí. Ono niekedy takému citlivejšiemu dieťaťu stačí také fajne čitanie či evanjelium, kde je štavnato opísané čo sa stane s nehodnými, nemusí to byť hned kázen. PRoste malé dieťa toto často nevie spracovať vo svojom veku. Ja som bola typickým príkladom toho napríklad, proste citlivejšia povaha. PReto by som osobne svoje dieťa tomu nevystavovala... ale každý si samozrejme spraví ako chce.

miluna777
20. mar 2017

Keď vynechám svôj osobný názor, že náboženstvo sa nemá pchať do detí, ktoré si chúďatá nemôžu vybrať, tak asi takto:
Ponúknuť jej aktivity so spoločenstvom, isto sú na fare voľnočasové aktivity, mohla by sa dostať lepšie medzi iné deti, ktoré by ju tam "dotiahli". No inak neviem, nútiť dieťa do kostola nasilu = vychovať absolútneho ateistu.

maslenka
20. mar 2017

@sardinka336 no vedia to tak, že chodia do kostola ich rodinní príslušníci - rodičia, súrodenci a čiste náhodou tam veľmi dobrí známi hrajú na organe a spievajú. Každú nedeľu. Okrem toho pre dotvorenie skutočného obrazu stačí mať otvorené uši a počúvať deti, ktoré idú náhodou z náboženstva práve vtedy, kedy iné z krúžku a sem-tam sa zúčastniť omše, či už svadobnej, alebo pohrebnej.

mima4
20. mar 2017

@erikad82 aj mne robi problem vydrzat v kostole, takze tvojho syna chapem

maslenka
20. mar 2017

@vejula vieš čo je pre mňa nepochopiteľné? Že kopa rodičov sa doslova bojí niečo dieťaťu odoprieť, prikázať, od niečoho ho odnaučiť, aby nemalo psychickú ujmu. Ale nechať ho počúvať kázeň, ktorá preň nie je vôbec vhodná, tak to bez problémov.

dorottka
20. mar 2017

presne, snaz sa najst detsku omsu, na dospelacku ju nenut chodit, i tak z toho nic nema a pozor nedava... osobne sa jej ani necudujem, ja som mala aj v dospelosti problem udrzat pozornost (ale to nielen v kostole), kazdy je ina povaha. A ako dieta - nutenie je najhorsie, sprotivi sa mu to maximalne, pamatam si, ako som sa desila napriklad Velkej Noci, kde treba do kostola chodit vkuse a na strasne dlho, bol mi jasny vyznam sviatkov, ale pre decko je to prilis vela a nuda jak hovado. Akurat ma potom do zasobnika "hriech", ze nedavala pozor na svatej omsi - to bola moja stalica kazdu spoved, citila som sa vkuse stale previnilo a pritom som za to ani nemohla 🙂

miluna777
20. mar 2017

@sardinka336 A inak aj ja som bola veriacou, no otrávili ma všetci tí pokrytci, čo leštili zadkom lavicu, no inak podvádzali manželov/manželky, ohovárali, robili zle, a nestotožnila som sa s predstavou, že napr. malé nepokrstené dieťa, keď zomrie, príde do pekla kvôli dedičnému hriechu. A sama som svedkom, že peklo a večné utrpenie sa v RKC vyťahuje stále a stále. A tak som si povedala "aj tak podľa nich skončím v pekle za hocijakú somarinu, tak načo sa otravovať ešte každú nedeľu na kázeň"....a moja viera bola v keli. Neviem, na čo hustiť do malých deciek, že skončia v pekle v podstate za čokoľvek, lebo škála hriechov je priveľmi pestrá a človek aby sa bál aj uprdnúť, lebo skončí v pekle.

dorottka
20. mar 2017

@sardinka336 tak ty mas potom dobry kostol, to je velke stastie, chapem, ze si spokojna, tak to ma byt 🙂... ja som ich prestriedala za mladi par, lebo som tiez chcela najst to 'svoje', ale mne ziaden farar neprisiel zapaleny, tam si odkrutil, co mal a kaslal na vec. Boli aj dobre casy, za stareho kaplana, co dosiel na misiu z Talianska, to bol fakt svaty muz, presne bolo vidno, ze vie, co je laska a ma to v hlave zrovnane, vela sa aj venoval mladezi... ale inak hrozna slabota a hanba :-/ Velka skoda.

sardinka336
20. mar 2017

@vejula ano mýliš sa, citujem ta: deti v príprave na prijimanie budu oboznamené s tým, že neisť v nedelu do kostola je velký hriech, za ktorý hrozí peklo, pokial sa z toho nestihneš vypsovedať.

Toto je tvoje tvrdenie, tvoj uhol pohladu..minuly rok mal moj syn prijimanie a nič take tam neodznelo ani to nebola ,,nosna konštrukcia,, nejake ťažke hriechy a ,,čo za ne,,. Sorry si mimo...alebo si tam fakt zažila nejaku traumu z kazne, tak tu neprehanaj ze v RKC paušalne strašia peklom...uz je to fakt trapne. Nehovorim, ze sa nenajdu ,,staré školy,, čo natáraju dve na tri, ale mladý knazi na to dnes idu uplne inak. Iste ich prva kazen detom pripravujucim sa na prijimanie nie je o tom čo su hriechy a ze za to ze nie su v nedelu na omši budu v pekle. To snad taka inteligentna osoba ako ty, nemoze ani mysliet vazne.

maslenka
20. mar 2017

@miluna777 som na tom podobne, ale to, čo si opísala, je len časťou toho, prečo neverím, veľa som študovala, kým som k tomu dospela a mala som dokonca šťastie na dvoch úžasných kňazov a ešte jedného som poznala, ale len z rozprávania. Takže viem, že existujú, napriek tomu som vždy odlišovala vieru a cirkev, cirkev si urobila z toho perfektný nástroj na ovládanie ľudí a strach je niečo úžasné, dá sa s ním výborne manipulovať. Nemám vôbec nič proti veriacim, ako som písala, aj moji rodinní príslušníci sú veriaci, chodia do kostola, rešpektujem to, je to ich vec, ak sa im žije s vierou ľahšie, je to úplne v poriadku. Ja som našla pokoj v duši bez nej, som rada, keď to okolie tiež rešpektuje.

dorottka
20. mar 2017

@vejula ja som sa zasa ako decko bala, ze nielenze diabol, bo Pater Pio a tak, ale ze sa aj mne zjavi Panna Maria (vtedy sa vkuse riesili zjavenia), normalne som sa toho desila, doteraz si pamatam, ako som sa triasla pred zaspatim v posteli :D

nanervy_2
20. mar 2017

nenut. skus sa popozerat v okoli po detskych omsiach, pripadne komunitach (skauti a pod) tak ju to skor bude bavit.

liushkaaa
20. mar 2017

Horenie v pekle za hriechy je vyplod cirkvi, keď predávala odpustky... A verím, že keby Ježiš ,,zmrtvychvstal" druhýkrát, utekal by do Vatikánu a nakopal všetkých čo si to zaslúžia do prdele.