Deti by mali mať priezvisko po mame, nie po priateľovi
Či som zatrpknutá? Samozrejme, že som. Pretože môj bývalý „priateľ“ sa stihol do pol roka od nášho rozchodu oženiť. Ona, tá druhá, sa nechcela iba „kamarátiť.“ Chcela mať deti, ale nie len tak bez papiera. Trvala na tom, že najprv bude svadba. Až potom môžu prísť deti. A on to z lásky k nej urobil.
@pribinak pani spisala všetky úkoria a aký dopad na život jej a detí má byť priateľkou, porodiť deti priateľovi a ešte im dať aj jeho priezvisko.
Deti sú za odmenu. Chlap si musí zaslúžiť, aby s ním žena chcela zostarnúť a spečatiť s ním svoj život deťmi.
Takto som nebola ani vydatá, ani rozvedená. Definovala ma veta: „Mali spolu dve deti, ale neboli zobratí.“ A to ALE niekedy znamená to, že v očiach spoločnosti ste menej. Nie ste žena, ste priateľka. Kamoška.
Menej to znamenalo aj pre nový vzťah môjho bývalého „priateľa.“ Ona ani on nerozbili manželstvo. Žiadne nebolo. On nemal ženu. Boli „len“ deti.
Mne ostali len dve deti a spomienky na to, ako sme sa manželstvu vysmievali. Ja som tá, s ktorou má deti. A ona napriek tomu nie je tá druhá. Ona je jeho prvá manželka. Nosí jeho priezvisko, ktoré za chvíľu bude nosiť aj ich spoločné dieťa.
Aj naše deti nosia jeho priezvisko. Ja mám svoje „dievčenské.“ Iné ako oni.
Pod clankom sa neda diskutovat?
To je len tvoja chyba. Druhá slečna mala viac rozumu, ona za to nemôže.
Dti maju 10 a7rokov a nikde na urade so nedokladovala ze su moje..a pri ceste do eu som mala zo sebou rodny list ..ziaden problem dat do kabelky.
Autorka, píšeš že “ Deti sú za odmenu. Chlap si musí zaslúžiť, aby s ním žena chcela zostarnúť a spečatiť s ním svoj život deťmi.” No s takýmito postojmi sa nečudujem, ako to celé dopadlo.
Dieťa si musia zaslúžiť obaja, nie sú to (len) ženine deti a nikdy nebudu. Vzťah a/alebo manželstvo je podľa mna tiež rozhodnutie oboch, nie len muzovo, rovnako ako vyber priezviska potomkov. Aktualni partneri si to zariadili vo vzťahu ako im to obom vyhovuje a to, čo mal muž nastavené v predošlom vzťahu s tým nemá nic spoločne, nie je to žiadna norma. Detto bývala partnerka, ak by začala nový vzťah, ma možnosť neopakovať vzorec z minulosti…
Nechapem, kde je problem. Ved aj ty si mohla trvat na svadbe alebo hodinkach s vodotryskom, ale ty si si vybrala mat deti s priatelom a dufala si, ze si ta konecne vezme alebo co… ak pre teba je svadba dolezita, tak si na nej mala trvat.
Ja som napriklad rada, ze som sa nevydala - usetrilo mi to kopec starosti s rozvodom a aj financii. A ani nemam v plane sa vydat, zatial v tom nevidim ziadne benefity.
@kittykat22 článok som nečítala reagujem len na autorku tu, ona závidí druhej, že je manželka ale ona mala rovnakú možnosť, nie? Keď to nechcela čo teraz narieka.
Ja som do dnesneho dna nechápem a ani nikdy nepochopim ženy, ktore daju dietatu/detom priezvisko po partnerovi.
@mirkam3 jej to už nie je nič platné či urobí chybu. Deti má s ex po ktorom im dala priezvisko. Muž, ktorý si ženu nevezme, si nezaslúži, aby sa deti volali po ňom (INAK AKO ICH VLASTNÁ MATKA). Tu vyvstáva otázka, koho sú tie deti viac? Či matky ktorá vynosi, porodí, vypiple, obetuje roky kariéry a stráda finančne, alebo otca ktorý sa s nimi hodinu pohrá? Aj právne je to ošetrené tak, že pokiaľ má porodiť dieťa slobodná mamička, má právo voľby ONA aké zvolí dieťaťu priezvisko.
Veď si rozhodla.
mas, co si chcela, druha mala viac rozumu, s tym sa zmier .. vzdy bolo manzelstvo viac ako partnerstvo, pred statom, cirkvou aj sudom... a ked to aj v dnesnej dobe (ked pocujes taketo pribehy z kazdej strany) niekto nevie pochopit, tak ma smolu ako ty... a odrazu nebolo manzelstvo "len papier"
No dojimave 😂 Teraz ako lutujes, ze si sa nemusela tahat po sudoch kvoli rozvodu a ze nemas priezvisko po nejakom chujovi, ktory ta odkopol?
niekedy je to naopak. Žena si musí toho chlapa zaslúžiť. Pretože poznám nejaké, ktoré si len dali urobiť dieťa a potom pýtali výživné nielen na dieťa ale aj na seba. Každá minca má dve strany.
Ten clanok je taky smutok opustenej podvedenej ziarliacej zeny. Ved moze jedniducho poziadat o zmenu svojho priezviska a uz nebude “ina” ako deti. Nebude “vynechana”. Deti nebudu “iba jeho”.
Autorku hryzie to, ze si nasiel inu a dokonca na jej ziadost si ju aj vzal. Stve ju, ze jej venoval “vyssi zavazok”. Lebo autorka to sama teraz vnima ako vyssi zavazok.
A vnimala by cokolvek ako dolezitejsie, lebo to dal tej druhej zene. Jednoducha rovnica.
Autorka je nastvana, ze jej bol neverny, podviedol ju a opustil ju. A hlavne, ze mu to preslo len tak. Ze ostal nepotrestany za ten rozchod. A ona nevie, akoby mu to oplatila.
Ved vazne, kto potrebuje ku kludu v dusi rozvodove papiere? Cierne na bielom, ze definitivne skoncili? Ze jemu fakt vsetko stalo za to, aby mal tu druhu a ze exka mu nestala za nic, len sa zo vsetkych sil tuzil jej konecne striast? Kto potrebuje pre uspokojenie duse rozvodovy boj, komplikacie?
(A to, ze mu nestala za nic, ma “cierne na bielom” uz v tom, ze sa zbalil a odisiel. Ked uz.)
Autorka sobas vnima iba ako moznost, zeby ho bud mohla bud skusit udrzat, alebo mu to pri rozvode dat aspon vyzrat (aby to nemal tak jednoduche odist).
Lebo aku ma zrazu sobas hodnotu pre autorku? Ze si povie, ze “ale mna si kedysi vzal tiez, som preto rovnocenna”? Ze si moze oficialne povedat, ze ta druha je hnusna, lebo rozbila manzelstvo?
Proste ziarli a este ju to nepreslo.
Keby toto nebolo, uz davno sa zameria na to, co jeho odchodom ziskala, a pokial by ju fakt tak stvalo, ze deti maju ine priezvisko, da si tu namahu a zmeni si to svoje na ich, vratane vsetkych papierovaciek okolo zmeny dokladov na vsetkych uradoch. Deti by za to stali.
Pre nu totiz sobas dolezity nebol. Zacal byt, az ked sa on ozenil s tou druhou.
Az ju ziarlivost a ublizenost z nevery prejde, znova pre nu sobas strati pritazlivost, iskru, uz to zas nebude vo vztahu najvyssia meta.
A ano, je lepsie dat detom matkine priezvisko, ak nie su zobrati. Urcite su situacie, ked jej to ulahci zivot. Ale ma za tym byt pragmaticky dovod, nie tento emotivny, ze ak si ju nevezme, ona mu ich “nedá”, budu iba “jej”.
Tiež neviem ako si pochopiť prečo žena dáva priezvisko po priateľovi svojím deťom, keď ona nie je za neho vydatá. A potom má iba problémy pretože matka ma priezvisko inakšie ako jej deti. A potom žena celý život ľutuje že nedala svojim deťom svoje priezvisko. Ale v tomto prípade si sa sama tak rozhodla veď si to tak ty sama chcela. Teraz je neskoro plakať.....
Teraz neviem o čom je reč, lebo celé toto je domotane. Autorka pletie seba a článok dohromady, vysmieva sa z manželstva a potom sa čuduje. Aj jaj, neskorá nočná a ranna hodina na takéto filozofie. Mozog už stagnuje
Tak ja ti neviem.Ja som tiež ,,len" priateľka.Manzelia nie sme a máme dve deti.
Deti majú priezviska po mne na návrh ich otca a nie preto,že si ma nechce vziať,ale preto,lebo ani on nemá rád svoje priezvisko.
Necítim sa byť spoločnosťou odsúdená ani nejak ,,menej" ako hociktorá iná žena,ktora je manželka niekoho.
Paradoxne to,že nie sme manželia najviac vadí a kole oči cudzim ženám na MK.Rodina a známi to vôbec neriešia a každý nás volá a my sa tiež voláme ,,muž a žena".
Ak sa dvaja majú rozísť tak sa rozídu,či sú manželia alebo nie.Ak su si súdení,tak ostanú spolu či sú manželia,alebo nie
a ako o co ide? v dnesnej dobe si mozes zmenit meno smahom ruky do tyzdna...
No proste autorka je zatrpknuta a nas.ata,že ju si chlapík nikdy nevzal a zrazu prišla iná žena a ju si vzal.
Autorka.....keby bol ten pravý,tak by mohlo prísť aj tisíc žien,ale on by si vybral teba.Rozchody sú bežná vec.
Autorka, píšeš že “ Aj právne je to ošetrené tak, že pokiaľ má porodiť dieťa slobodná mamička, má právo voľby ONA aké zvolí dieťaťu priezvisko.” Ved (si) sa rozhodla. Na meno dieťaťa sa pýtajú v pôrodnici, ty si rodila a teda aj riešila tieto “formality”. Zbytočne teraz zatrpknuto nariekat.
Ty si sa manželstvu vysmievala, pre tu druhu je to možno zväzok bez ktorého si dieťa nevie/nechce predstaviť (alebo jej šikovnosť? Bohvie…). Tvoj ex sa zjavne prispôsobuje partnerkam. Papier však ani jej nezaručuje, že ju raz neopustí rovnako ako teba a potom zas bude na nej, ako sa vysporiada s priezviskami.
Ináč Kamoska ma 2 deti s exmanželom, po rozvode si nechala kvôli detom jeho priezvisko. Našla si však po rokoch frajera, s ktorym chceli ešte spoločne dieta - a teraz babo raď: (i) dať mu priezvisko po otcovi=frajerovi? Ona veľmi nechce. (ii) Dať mu jej priezvisko (=jej ex-a), nech sa všetky deti volajú rovnako? Frajer pochopiteľne nechce, ešte tak s jej dievčenskym by suhlasil. (iii) Zobrať sa? To aj tak prvé 2 deti budú mat naďalej ex-ovo priezvisko, on na nejaké dodatočne zmeny určite nepristúpi.
Ja to stále hovorím pre mňa je to iba meno. U nás si priateľ viac želal aby dcéra mala jeho priezvisko a aj lepšie znelo s menom. Keby ale chcem aby mala moje tak by to rešpektoval. Svadbu aktuálne nechceme v budúcnosti možno. Ale teda ja by som si priezvisko asi nechala aj tak svoje.
Ak by som náhodou raz zmenila názor a extrémne by mi záležalo aby sme sa volali rovnako tak si dám zmeniť svoje priezvisko na jej. Ale teda za mňa je to úplná hlúposť ktorá o ničom nevypovedá.
@januska12323
@danieladeley
@belllinka ženy aspoň čítajte. Som autorkou príspevku, ale zdieľam tu príbeh inej ženy. Robím tak preto, lebo ešte stále ženy doplácajú na lečo mužov. Aj túto podľa mňa ukecal on.
@btus výživné pre dieťa a pre nevydatú ženu je jej právo keďže ostáva pri dieťati na RD a prichádza o príjem. A .. prosím ťa kde bol ten muž keď si robili dieťa? Neobhajuj tu mužov, dobre vedia čo robia.
A ako na to doplatila? Kým bola s ním, tak ju netrápilo, že má iné priezvisko? Prečo jej to až teraz vadí?
Autorka clanku by mala spravit krok vpred a nie sa lutovat a tuzit citat rozvodove papiere. A k priezvisku - moje dieta ma priezvisko po ex, s ktorym sme neboli manzelia, a kazdemu je to suma fuk, kedze som nikdy a nikde nevyplakavala, na uradoch ci kdekolvek inde problem nulovy. Ze ma obcas oslovili priezviskom byvaleho - a co, ubudlo zo mna?

Necitala som ten článok, ale veď rovnaké “podmienky spoločnej existencie” si mohla dať aj tá prvá