Diskriminácia veľkých detí, čo sa týka finančnej podpory od štátu
Tak som sa minule zamyslela, preco sa podporuju tehotne zeny a prvaci a mladsi skolsky vek? Tehotna ma prispevky, ok. Doteraz prezili tehotne aj bez toho. Zena ide do prace po rodicovskej, a prvaci dostanu prispevok. Preco? Ved ta zena uz pracuje a na deti su dvaja rodicia. Preco nedostane prispevok aj stredoskolak-prvak? Ten nepotrebuje pomocky, ci si ma ist uz na pomocky zarobit? Ved pomocky pre prvaka stredoskolaka su drahsie. Kopa stredoskolakov potrebuje notebooky atd. Rekreacny prispevok sa preplaca len pre deti navstevujuce zakladnu skolu ak idu do tabora. Stredoskolak je uz velky, tomu na tabor nemozu prispiet? Ten na tabor nemoze ist? Ved su aj take teenagerske. To len mne sa zda nespravodlive? Ved rodicia stredoskolakov vedia, ze cim starsie dieta, tym viac vydavkov.
prispiet?
@domka222 inak real e v rakúsku príspevok 100 eur v septembri plus, konci 15 rokom. A nikto nič nepovažuje za diskriminačné. Tie decká už vedia brigádovať a áno, aj popri náročných školách, lepšie ako sa flákať.
@domka222 teraz stat na stredoskolakov kasle, o par rokov na nich kaslat nemusi. Stat sa vyvija, socialna politika sa meni. Clovek ma poukazovat na nespravodlivost, inak sa zmeny neudeju.
@maciatkolulu U nas napriklad neberieme cez vikendy a sviatky.Tie chceme my.
Aj to moze byt dovod.
Ale to nie je nespravodlivosť. Véd aj vstupné, napríklad v AT je väčšina vstúpnehi od 6 rokov a prečo? Kde sa mam sťažovať? Véd tu nejde o nejaké horibil e sumy preboha. Stredoškolák sa už vie naozaj niekde zamestnať a brigádovať. Nebýva tak často chorý, je tam veľa toho.
@littlebubble to je u vás.... Ten kto chce, si brigádu nájde a zvládne aj popri narocnejsich skolach
@maciatkolulu co ake vstupne? Preco AT? Bavime sa o slovenskych prispevkoch...
@maciatkolulu ale však o tom tu autorke píšem. Ja keď som chcela niečo lepšie, tiež som si musela zbehnúť na brigádu. A naučila som sa pri tom aj makať a hospodáriť s peniazmi.
A autorka
Tak ako tvoje deti budú na niekoho robiť, tak som ja tiež doteraz robila a ešte pekné roky budem. Je to kolobeh, takže tento tvoj argument je úplne odveci
Ale ved sa tu poukazovalo, že v zahraničí sa stuonuju prídavky na deti vekom. Áno a aj dostávajú od 6 do 15 100 eur v septembri, ale do 15.a vstup do múzeí, plavárni atď. Od 6 rokov a prečo od šesť? Je to diskriminačné. 😂😂Akože zase netreba preháňať
@domka222 moje decka brigaduju od 16tich, notebook nie je nadstandard, ale bezna skolska pomocka. Vieme toto pochopit?
@maciatkolulu ake vystupenia od 6? Akoze koncerty, ci co? Jezis meles tu jedno cez druhe, ja netusim co mas v hlave🙄
Och žena, žena s tebou je ťažko. Poukazuješ na nespravodlivosť, ktorá ti proste vadí, čiže sa sťažuješ. Ako som povedala, keby ti teraz dali na stôl peniaze pre stredoškoláka, už by ti nevadili žiadne iné príspevky,teda možno do času
Vstupné, platíš vstupné od šesť rokov poväčšine, Ježiš už rozumieš? 😂😂😂No a prečo 5 ročne nemusí platiť a 6 už áno, poďme teraz spisovat petície. Rovnako za to prečo od 6 do 15 decká dostanú stovecku a potom nič. Poďme sa v tom rýpať, napádať a dokedy by tu stovecku mali dostávať? Kde je hranica, že majú decká začať platiť vstupné. Ja neviem, no, bude sa nudíš, alebo vám chýbajú peniaze. Mne sa zdá, že je veľmi diskriminačné, že matere sedia doma do šesť rokov s deckom na vybavenú diagnózu a harant je v škôlke celý deň-stačí si tu čítať je to veľmi zaujímavé) . A matka v pohode pracuje a štát cvaka. Co majú na to povedať rodičia deti do šesť rokov s reálne vážne chorými deťmi , čo nemôžu pracovať a dieťa nie je v školkw. A dostane to isté a par drobných, možno, navyše???? To je diskriminačné. Tam by mali pridať. A nie dotovať rodiny so zdravými rodičmi a deťmi.
@domka222 och zena, ako ti mam napisat, ze mna by sa uz stredoskolske prispevky netykali? Jedno decko mam na vysokej a druhe konci strednu. Nepisem o sebe, neriesim uz seba! Iba som si dovolila napisat, ze na vacsie deti sa zabudlo. To je vsetko. Mne na stol nikto ziadne peniaze neda, ani ich necakam, ani som ich necakala. Ale mozno raz niekto prehodnoti celu socialnu politiku a ten prispevocek dostane prave tvoj stredoskolacik😏, a ja si poviem, no konecne si ich niekto vsimol. A ja z toho nebudem mat opat nic, 10x som to uz napisala, ze sme si deti vychovali poctivo za svoje.
@maciatkolulu Tak ja z vlastnej skusenosti viem, ze nie vzdy je to len o chceni, staci byvat mimo mesta a preto studentov nesudim a ak raz budem mat dieta tak od neho ziadnu brigadu na zakladne veci vyzadovat nebudem.Ja ako pracujuca potrebujem mat volno a tak isto ho potrebuju aj deti.Napriklad ja som chcela zacat skor a odist skor a nepustili ma.Chceli aby som zacala vtedy ked som mala este skolu.V dalsej chceli aby som zastupovala pocas skoly.
Od kamaratky chceli aby pracovala pocas skoly od rana do poobedia a to bola na viacerych pohovoroch kde tvrdili, ze beru studentov.
Netvrdim, ze je to nemozne, ale nie vzdy je to mozne.
@maciatkolulu ja som zalozila tuto diskusiu s tymto nametom. Ty si zaloz svoju o vstupnom a o materiach do 6 rokov na materskej, ale tych je tu dost, staci sa zapojit, mozes aj do nejakej starsej.
@maciatkolulu a nie, nechybaju nam peniaze. Este raz ti napisem, ze mojich deti by sa to uz netykalo, ani keby tie prispevky hned zajtra zaviedli? Vy aj citate co pisem? To fakt mam dokola pisat, ze o moje decka uz nejde?
pred niekolkymi strankami si kvikala, ze si mohla dat svojmu decku tazky notas za 500 eur. Keby si mala peniaze, tak by si hned kupila drahsi a lahsi 😝
No vidíš, úspešne si vychovala deti za svoje, takže toto ťa už trápiť nemusí. A ak to raz niekto prehodnotí, ako sa to možno bude týkať môjho dieťaťa, možno sa to bude týkať aj tvojich vnúčat 😉 a budeš o to radšej, že im bude dopriate. MOŽNO
Ja blba nie som 🤷.Ja som pochopila aj na prvykrat.Len nerozumiem tomu ako sa tento problem vyriesi tu na MK a osobne si myslim, ze by stacilo nezdierat ludi a ziadne prispevky okrem MD/RD by potrebne neboli.
Uplne by stacilo mat v starobe slusny dochodok ak clovek maka cely zivot a odvadza dane.
Ja vobec nie som proti tomu aby matky dostavali viac penazi na vsetky deti, ale myslim si, ze matky s malym dietatom maju vacsi narok pretoze nemozu pracovat, nie su miesta v skolkach.To je ten dovod.Pisem o aktualnej situacii.
O co vlastne teda ide? Začínam sa strácať. Lebo už vyznievas trápne.
@littlebubble tiez nesuhlasim, aby si 15rocny stredoskolak, ktory ledva vyliezol zo zakladnej zarabal na bezne pomocky do skoly. Notebook dnes je bezna pomocka do skoly a ma to zabezpecit rodic. To, ze sme my kedysi notebooky nepotrebovali a este pred 5timi rokmi ich nebolo treba je irelevantne.
@leuchtturm takto sa rozpravaj so svojimi deckami doma, tie asi kvikaju. Na taketo primitivne komenty si odpisuj sama, kvikaju prasce pokial viem
Nie, bežné pomôcky mu ma zabezpečiť rodič, ktorý snáď pracuje, nie je ibmedzjvany už tak častými ocr ako býva zvykom pri malých deťoch, nie je obmedzovany časom, lebo decká už snáď teda chodia same do školy a to skoly
Bolo ich treba uz za mojich cias na ZS na vsetky projekty, prezentacie.
Spomenula som to len preto, ze ked uz clovek fakt potrebuje tak si na to zarobi, ale absolutne neschvalujem brigadu na zakladne potreby.Brigada ma sluzit na nejake somarinky ktore si chcu deti kupit.Suhlasim s tebou.
@maciatkolulu neposudzuj ostatne decka, ostatne ocr ky a vozenie deciek do skoly podla seba. Kazdy to ma inak. A niektori maju viac deti s vascimi rozdielami, takze co rodina, to ine podmienky.
@littlebubble na skolkarov paradoxne ziadne mimoriadne prispevky nie su, len na prvakov, ktori nastupuju do skoly ako 6rocni, cize bezne matky uz davno pracuju.
tak si davaj pozor na to, co pises. Lebo vyznievas ako obycajna zavistliva socka. A mimochodom, ak chces nieco zmenit, chod do politiky, nie na kona 😉
@leuchtturm mne je jedno ako vyznievam, a ty sa nauc normalne komunikovat bez osocovania a vulgarizmov. Na koni sa riesia vacsie hovadiny ako toto, tak ak sa nudis, najdi si lepsiu temu, mne tu v tejto teme chybat nebudes.
ty by si si v prvom rade mala skulturnit prejav a doucit sa, ako funguju demokratické staty 😉 A aj menej zavidiet 😉 Budes mat potom jednoduchsi zivot.

@domka222 NESTAZUJEM, poukazujem... ja som sa o svoje deti postarala bez prispevkov. Kym tvoje decka budu stredoskolaci, tak tie moje budu davno makat aj na tvoje prispevky pre tvoje decka.