Diskusia o predpojatosti v označovaní rómov a cigánov
Dievčatá,
Včera tu bola diskusia , o jednej Pani ktorá sa nechala nachytať cigánom.
Veľmi som včera dumala či sa zapojiť do diskusií nakoniec som si povedala že to asi nemá zmysel, ale napadlo ma že sa opýtam Vás..ako to vnímate . Mňa veľmi irituje keď napíšu že oklamal má cigán ...nie slovo cigáň má irituje ...aby som to objasnila ale to škatuľkovanie ....mohla Pani kľudne napísať že ju niekto oklamal ale ona to zaskatulkovala ...na cigána.
Mňa oklamalo už veľa Neromov na stanici v KE ...ale nikdy som sa nesťažovala doma že gadžo má odrbal....chapate ...viete čo tým chcem povedať?
@pribinak Asi 3 x som mu už písala ...odpoveď ? Žiadna ....
@mimka1402 tak ked ti budu cigani vykradat auta ,dom atd a vkuse chodit za sebou žobrajuci a otravovat ta ,ked ides na nakup a motat sa okolo teba a auta a je to kazdy den,tak zmenis na nich nazor...su lenivci AMEN!!!! a moj zivot je chvalabohu vesely a zdravy,tak nesplitaj tu nieco o smutnom zivote..skor tvoji kamosi kakaovej farby maju smutny zivot,lebo su lenivci ...
@wanduska327 Však neviem na čo taký výlev.. Keby ťa to neserie tak to nepíšeš.. Zobrala si si to veľmi osobné lebo si cigánka nič viac nič menej.
Ja im hovorim este horsie niekedy. Ak si slusna a netyka sa ta to, tak neries. Co narobim, ze ja som gadžovka podla cigošskeho slovnika. 🤷♀️😃 zily mi to netrha.
@wanduska327 tak si treba somswkrwtarkou dohodnúť termin osobneho stretnutia
@wanduska327 su hrdi cigani, ktorym nevadi ani toto oznacenie a su zakomplexovani. Mala som ziacku romku. Byvali na cinziaku, rodicia chodili do prace, slusna rodina. Vkuse sa stazovali, vsetko bola diskriminacia. Odstavovali rodicov pred skolou, otravovali ich doma deti sa uz na nu bali aj pozriet, lebo kazdy na nu zazera a otec sa vkuse chodil hadat. Komplex rodicov z nej spravil to, ze sa s nou uz radsrj nikto nebavi. Cele dni lezi na lavici, nic nerobi. Ucitelia si ju nevsimaju lebo inak sa stszuju na diskriminaciu. Co z nej bude? Inak bola sikovna. Ale zneuzila to, ze nic nemusi.
Keby boli rodicia vyrovnane osobnosti, nikto by neriesil, ze je tmavsia.
Dievčatá, nechcela som aby tu vznikla hádka.
Ďakujem každej z Vás / každému, kto sa slušne zapojil do diskusie . Ďakujem aj za kritiku. Kritika je dobrá v Tom že si človek uvedomí čo treba zmeniť.
Prajem Vám pekný deň ❤️
Chápeme, čo chcela autorka napísať. Pointa je v tom, že ak o krádeži napr. informujú médiá, tak už dlhé roky nepíšu a nehovoria o etnickom pôvode danej osoby, aby zbytočne neburcovali nenávisť voči menšinám, podobne ako sa nepíše, že krádež spáchal napr. Ukrajinec. Napíšu maximálne toľko, že ju spáchal cudzinec.
Ak ja ako súkromná osoba poviem inej súkromnej osobe, že ma okradol Cigáň, je to preto, lebo týmto si daná osoba vie ľahko spraviť obrázok o situácií. Môj svokor bol nedávno okradnutý, prišli štyria kúpiť auto, svokor mal peňaženku na sedadle, auto kúpili, ale zobrali aj peňaženku. Nakoľko svokor pochádza z obce kde je veľká rómska menšina, nebol na pozore, lebo doma vie ako s nimi jednať a nedovolia si, lenže tentokrát nebol doma, ale o 120+ km ďalej. Ak teraz napíšem, že prišli štyria Cigáni kupovať auto a oni ho okradli o peňaženku, tak rýchlo si viete spraviť obrázok o tom, že čo sa asi stalo.
Ale to najdôležitejšie. Kým budú veľké percento krádeží páchať spoluobčania rómskeho pôvodu/etnika, dovtedy ich ľudia budú značkovať. Všetci vieme, že sú medzi nimi aj slušní ľudia, ale realita je taká, že aj v tejto menšine sú menšinou. Dovtedy kým neprestanú kradnúť, zneužívať sociálny systém, byť neprispôsobiví a všeobecne neprestanú byť na obtiaž spoločnosti, každý rodič bude učiť svoje deti, aby boli vždy na pozore keď vidia Cigáňa a jedným spôsobom ako ich to naučiť je to, keď sa dozvedia, že áno daný skutok zase spáchal Cigáň/Róm.
Všetci vieme, že to takto morálne nie je úplne v poriadku, ale kým sa táto menšina nezmení (čo sa asi nikdy nestane), ostane to takto. Je mi to ľúto.
@e1h Ďakujem ti za príspevok.
Máš pravdu ....len ja bohužiaľ nedokážem zmeniť ľudí a je mi to hrozne ľúto ....
Veď cigáni tiež povedia o bielom, že je gadžo.
A je to úplne jedno lebo ak ťa niekto okradol a potrebuješ tu osobu opísať tak ako ju opíšeš?
Beloch, černoch, aziat, róm.
V prípade identifikácie by to bolo jednoduchšie.
@wanduska327 nečítam všetky odpovede...ale príklad..v pondelok som bola s mamou v Piešťanoch, len tak na výlet.. šli sme domov vlakom a na stanici na vedľajšej lavičke sedel chalanisko (16-20). Nejaký Ind/Pakistanec alebo proste taký typ. Najprv si k nemu sadla nejaká pani, keď sa pýtala, či môže, veľmi slušne jej odpovedal, potom si vedľa neho položila tašku ďalšia pani a on sa hneď postavil so slovami "Sadkajte si". Proste strašne milý a slušný bol a ja som hneď vravela mojej mame, že bodaj by bol aj môj syn raz taký ako ten Ind. Rasizmus? Proste som pomenovala cudzieho človeka, ktorého som nepoznala, na základe vonkajších znakov, aby vedela, o kom zrovna hovorím.

@miska1997 Asi si nečítala všetko...ja som tiez cigánka a hrda