Dlhotrvajúca zlosť a agresivita
cca rok a pol som extremne nevrla, vrie to vo mne, cítim zlosť a som neprimerane agresívna voči tým, co maju iny nazor. Neviem tolerovat nazory, ktore sú opacne ako mam ja. Nebyvala som vzdy taka, teraz je to extrem. Preto sa aj stranim ludi ako sa da ale nejde sa celkom odrezat od ludi. Psych. neprichadza do uvahy uz. Pocituje tu niekto podobne ako to riesite?
Musis si uvedomit, ze kazdy mame nejaku cestu. Ty mas svoju, ten druhy clovek ma svoju a pre kazdeho je ta jeho cesta spravna. Tak ho nechaj zit to svoje, aj ked ty vidis, ze je to blbost, dozic mu jeho skusenosti, ty mas svoje, ine...
Napis konkretny priklad, co ta na ludoch serie...
@0silvia0 ked sa mi napr. snazia vnucovat svoj nazor a ak ja mam iny tak som nenormalna, hlupa a neviem ake privlastky, ak sa stale snazia tvrdit len tu svoju pravdu, vtedy ma ide rodrapit. Ak maju aj iny nazor, ale v klude akceptuju ten moj, o nicom sa ma nesnazia presvedcit, nie je to take zle. A najradsej som s ludmi, s ktorymi mame presne totozne vnimanie, len tych nemam poruke a nemozem predsa kamaratke volat denne aj ked viem, ze mi vzdy doda silu.
tak musis si za tym svojim nazorom stat, byt o nom presvedcena a vtedy ta tie reci nerozhadzu. Ja ked viem, ze s niekym nemam rovnaky nazor, vyhybam sa konkretnej teme, v ktorej sa rozchadzame. Popripade poviem, ze o tejto teme sa nechcem bavit. Vybavene.
Daj si veľký pozor. Lebo takto depresia a úzkosť začína. A naozaj začni na sebe makať. Lebo to môže skončiť katastrofálne...mne sa to dialo pred cca 3 rokmi. Len žiaľ ja som si to vôbec neuvedomovala a okolie bolo ticho. Až to raz jedného pekne dňa celé prasklo a mňa vyplo...nervozita a agresivita sú varovné signály tela že niečo nie je ok. Že je potrebna zmena. Ach keby som ja vtedy počúvala svoje telo s dušu...žiaľ mnohokrát nepocuvame rec tela a potom ma vyhorenie pomaly každý druhý človek...
Preco psycholog neprichadza do uvahy?
Tiez si myslim ze ak toto nechas bez dozoru, moze to prerast do niecoho ovela horsieho.
Podla mna si pod prilis velkym stresom a nezvadas ho. Potrebujes najst nejaky metodu ako odburat stres a vyrovnat sa s tm ze zivot je iny a mozno aj ty sa muzis zmenit.
Ja by som sa nespoliehala na to ze doba sa coskoro zmeni spat na taku ako bola pred Covidom. Podla mna je dost mozne ze toto bude trvat roky.
Ale tie priklady co si uviedla co ta vytacaju... to je uplne normalne ze ta vytaca ak ta ludia oznacia za hlupu, len preto ze mas iny nazor.
@0silvia0 sa mas. Ja cim som starsia tym to je so mnou horsie 🙈😂
@kittykat22 ty si dobra😁... mna to hodilo do levelu "vsetko je tak ako ma byt" a ludkovia vo svojich vyvojovych stadiach ma nerozhadzu ☺️
@0silvia0 nechces ma pozvat na prevychovu? 😂
@kittykat22 jaj, to bol dlhorocny proces, tazko vybojovany. Sto knih precitanych, hodiny prednasok roznych ludi vypocutych... a stale som v procese, ale v podstate som rada ze je to tak ako to je😔
Ahoj, necitala som celu diskusiu, ale tiez som bola takato. "Zacalo" to ked sa narodili deti, a vygradovalo, ked som potom isla do prace. Vsetko podla pravidiel, racionalna, a ked nebolo podla mna alebo podla planu, tak ma islo rozdrapit. Zachvaty hnevu velmi casto, kvoli blbostiam v podstate, ale nebolo v mojich silach to potlacit alebo ventilovat inac. A velmi dlho mi trvalo kym som sa ukludnila, doslova hodiny. Stavalo sa mi ze som musela autom zastat na kraji cesty, ked sa deti vzadu skriepili, aka som bola vytocena. Psychologa som odmietala, ked mi ho niekto len spomenul, hned ma to startovalo. Snazila som sa pomoct si sama, zaobstarali sme si pomoc v domacnosti, po dvoch rokoch som odisla z prace, trochu sa to zlepsilo, ale nestacilo to. Postupne som citala kopu knih o sebarozvoji, pocuvala podcasty... Ked chces ist touto cestou a nevies kde zacat, odporucam knihu Preprogramuj svoj mozog na lasku, je to o meditaciach, ale vysvetlene na urovni mozgu a mozgovych prepojeni, nie stylom ze "treba meditovat lebo to pomaha", ale presne co a ako sa v mozgu deje. Pre moju racionalnu dusu to bola velmi dobra knizka. Potom vselijake dychove techniky, napriklad kniha Dych je fajn. Ale je to na dlhsie, nebude to zmena za tyzden ani za dva.
psychoterapia. institut virginie satirovej. fajn ze s tym chces nieco konstruktivne urobit. ocenujem to. agresivita je casto kvoli bezmocnosti. nevies zmenit druhych. vies zmenit seba
Traumu mnohi začnú po čase nazývať povahou. Povaha však nie nikdy u dieťaťa agresívna.. Možno si bola citlivá, temperamentna, mozno pravdovravna a v detstve si bola vystavená potlačeníu svojich čŕt. Potom si si žila svoj život a zrazu sa čosi v tebe ozýva a chce to von - trauma chce ísť z tela von..preto sa to nedá zmeniť len uvedomenim. Telo si už robi svoje a nedá sa ovládať len rozumom. Ideálne navštíviť terpeuta, aby ste zistili odkiaľ sa valí zlosť, hnev - lebo to sú už len symptómy. Treba riešiť korene a vytrhnúť ich... Dlho boli tvoje emócie zamrznuté a teraz si už hľadajú agresívnu cestu von
toto co opisujes v dnesnej dobe citi vela ludi, nie si v tom sama a je fajn, ze dokazes svoje pocity popisat, tiez sa v poslednej dobe zamyslam ako komunikovat s ludmi, ako sa vyhybat konfliktom, ako sa nepohadat do 5 minut s vlastnou sestrou, ktora ma diametralne odlisne nazory na mnoho veci, niekto sa ventiluje sportom, iny si naleje pohar vina, dalsi hladaju pomoc u Boha, kazdy ma tie svoje paky, mne napriklad v prvej chvili pomaha vyrozpravat sa z frustracie, hnevu, to ze ma niekto pocuva a vedie so mnou dialog, podpori ma v mojom nazore, alebo polozii otazky ktore si sama nekladiem je takou prvou pomocou, ked ma vsak vnutorne mejaka konfrontacna situacia dlhsie zoziera prichadzaju na pomoc barlicky ako vino, dobry film, prechadzka, nakupy, planovanie dovolenky, kniha, vedome zlahcovanie neprijemnych situacii, ano zijeme v tazkej dobe ale jedneho dna sa skonci, treba sa upriamit na svetly zajtrajsok, plus hnev a agresivita su negativne emocie, snad nechces byt dovadena s celym svetom, existuju techniky na ovladnutie hnevu, mozno by ti pomohla joga ci mediacia, mas len jeden zivot, treba si povedat ked nejde o zivot….inak dnes som na tuto temu pocula super podcast - Dobre Rano SME - Ako sa rozpravat ked hlboko nesuhlasime, mne pomohol pozerat sa na ludi, s ktorymi nesuhlasim inymi ocami….

@0silvia0 Vidis, ja som prave taka nebyvala, len teraz sa to zo mna stalo.