Dobierka
Mile dámy, robím pre maly eShop s produktami pre ženy a zaujimalo by vaše nákupné správanie. Viac ako polovica objednávok bola v januári poslaná na dobierku a z nich 14% nebolo prevzatých. Pri vratkach náklady na dopravu znasame my, dali sme si to do Excelu a ekonomika firmy nepusti, budeme musieť zdvihnúť dopravu všetkým a zodpovedne zákaznícky budú musieť znášať vyššie náklady za tie, ktoré zasielky nepreberajú.
Sme overený eShop, len s reálnymi recenziami, s uvedenými údajmi, fungujeme par rokov, aj na sociálnych sieťach, takze si myslim, že pôsobíme vierohodne. V mesiaci januar bola len jedna reklamácia, ktorú sme vyriesili bezplatnou výmenou produktu, navyse s darčekom v hodnote 17 eur, pretoze nám na spokojnosti zákazníčok záleží. Možno otázka na vás.
1, prečo preferujete zasielanie zasielky na dobierku
2, čo by vás motivovalo, aby ste zasielku uhradili dopredu (prevod, karta, paypal)
3, aká cena dopravy dobierkou kuriérom je už pre vás neakceptovateľná
4, aké by bolo vaše nákupné správanie, pokial by sa možnosť dobierky zrusila, pripadne aký financny rozdiel by vás motivoval k tomu (aká by musela byt drahá dobierka oproti bežnej doprave), aby ste si zvolili radšej platbu dopredu. Napr. Keby bola dobierka o 2 Eura drahšia od platby predom.
Dakujem a prajem pekný deň.
Súhlasím s tým, že by mohli, či skôr mali obchodníci (ale aj legislatívci - poslanci NR SR) trestať nezodpovedných ľudí a nepísať zákony a pravidlá pre obchodníkov tak, že nezodpovední ľudia nie sú postihnuteľní, tak si tie zvýšené náklady obchodníkov znášajú v podstate tí zodpovední a riadne platiaci zákazníci.
1. ja preferujem dobierku iba v prípade eshopov, kde nakupujem prvýkrát alebo ak eshop nie je až taký známy, prípadne má zmiešané referencie čo do spokojnosti a tovar nie je kde inde kúpiť. Alebo ak nakupujem napr. z Čiech, prípadne krajín, ktorých jazyk nepoznám.
2. zjavne lepšia cena dopravy bez dobierky, prípadne doprava zadarmo len v prípade platby vopred
3. pre mňa je psychologická hranica dopravy+dobierka nad 5€
4. pri zrušení dobierky by prvý nákup u Vás aspoň u mňa asi neprebehol, ale dobierka 2€ oproti doprave v prijateľnej cene by bola akceptovateľná
Zákazníci si totiž musia uvedomiť, že dobierka je drahý špás a paradoxne práve vtedy, ak platia kartou v rôznych balíkomatoch alebo u kuriéra. Čiže tá cena 2€ je nielen motivačná platiť vopred, ale aj odzrkadľuje reálne náklady pri nákupoch do 100€.
Z overenych eshopov preferujem platbu vopred, dorucenie do vydajneho miesta Packety, na dobierku kupujem velmi malo. Po pravde ani neviem kedy naposledy som tak nakupovala
1. ahoj, vacsinou platim vopred kartou, dobierkou len v pripade ze mam tyzden pred vyplatou a dufam ze mi medzitym pride resp. dobierka na postu sa da vybrat aj o par dni.
2. Mna motivuje zaplatit kartou to, ze nemusim sa prplat potom s vyberanim penazi pre kuriera ale proste to uz mam zaplatene a dalej neriesim.
-Mozno by Vam pomohlo spoplatnit samotnu dobierku… vela eshopov ma dobierka +1€ mozno aj z dovodu nepreberania… - a to mna motivuje zaplatit vopred kartou, ze nechcem zbytocne platit viac.
3. v globale vzdy ked nieco konkretne kupujem, hladam postovne cez packetu, za dajme tomu 2,50€ neznasam eshopy kde je len moznost kuriera za 5€ a taky stred ktory som ochotna tolerovat je do 3,50€ .. stale zalezi o aky tovar ide.. ak nieco co ma kazdy druhy eshop, riadim sa najlacnejsou dopravou, ale ak to je nieco co sa tazko zhana, musim si priplatit 🤷🏼♀️
4. staci ze stoji dobierka +1€ a uz platim kartou ( aj tyzden pred vyplatou :D ) ak by sa dobierka zrusila, tak by mi to vobec nevadilo… jedine pri neoverenom eshope by mi to mozno prislo podozrive
@viestta Súhlasím, tiež mám rád efektívny život ... zaplatím hneď online kartou a nechám si to doručiť tam, kde prídem kedy chcem a nie je tam veľa ľudí, ktorí by ma zdržiavali (preto určite NIE pobočkám pošty a namiesto kuriérov uprednostňujem rôzne 24/7 balíkomaty alebo overené výdajné miesto, kde je malý pohyb a nečakám v rade)
Čo ja viem? Nikdy sa mi nestalo, že som neprebrala. Tak, jedine odradí poplatok za dobierku. Akurát toto máš rovnako ako poslanie späť zadarmo, to úplne všade funguje niekde majú poplatok väčšina gratis.
Myslím teraz zahraničie. Ťažko. To si už musíte ako vy firma.
Ináč, mne nevadí ani dobierka euro. Proste sa orientujem momentálne, či chcem vopred zaplatiť alebo potom
14%???.... Každý prtavý predajca somariniek na Bazosi si dáva poslať poštovné dopredu na účet. Pri neprevzali sa vám vráti tovar, ale bez škody na poštovnom. 🌍
Ja napríklad objednávam prevažne na dobierku.
Aj u kuriéra sa dá platiť kartou 🤷♀️ skontrolujem, je to ono, zaplatím.
Ak by možnosť platby na dobierku eshop neponúkal, vyhodnotim to ako podozrivé a danú vec radšej kúpim inde.
Ja som si vsimla, ze za dobierku sa na e-shope priplaca 1-2.5 eur, samozrejme kvoli spracovatelskemu poplatku, ale asi aj kvoli tymto nepreberacom exotom... aj tu na bazare je to tema, polka ludi na dobierku neposiela po zlych skusenostiach.
Akoze, myslim si, ze dovod je ten, ze ludia nieco impulzivne kupia a potom si to rozmyslia.
1, prečo preferujete zasielanie zasielky na dobierku
2, čo by vás motivovalo, aby ste zasielku uhradili dopredu (prevod, karta, paypal)
-> urcite aby boli min obe tieto moznosti: platba kartou aj prevodom
3, aká cena dopravy dobierkou kuriérom je už pre vás neakceptovateľná
4 eura
4, aké by bolo vaše nákupné správanie, pokial by sa možnosť dobierky zrusila, pripadne aký financny rozdiel by vás motivoval k tomu (aká by musela byt drahá dobierka oproti bežnej doprave), aby ste si zvolili radšej platbu dopredu. Napr. Keby bola dobierka o 2 Eura drahšia od platby predom.
Ano, ked je rozdiel dobierka a platba predom hoc 1 euto, uz volim prevod urcite
tu je skor otazka na ludi, ktori si daju poslat na dobierku a nepreberu ju. co ich motivuje k takemuto spravaniu? pre mna nepochopitelne. 14% nie je malo...
Zdvihate ceny za tie, ktore zasielky nepreberajú? To je čo za haluz? Šak radšej potrestám tie, ktoré sú poctivé a dvihnem im ceny, akoby som uvažovala sama nad iným spôsobom.
Veľa shopov dobierky dávno zrušila.
@falbala132 čo ich motivuje? Napr. ochorie alebo medzičasom kúpila niekde niečo iné a pod.... to je X dôvodov a netreba to nijak za nich hodnotiť.
Na dobierku platim len v novych eshopoch, ktore nepoznam, pripadne v tych, kde je na vyber len prevod (neponukaju moznost platby kartou). Celkovo preferujem eshopy, kde viem rychlo zaplatit, idealne Apple Pay 🙂 cena dopravy a dobierky, to zalezi, aku drahu kupujem.
Ja osobne nemám rada dobierku, hľadám hlavne e-shopy kde sa dá platiť cez PayPal.
Na dobierku si naozaj dávam posielať len v krajnom prípade, a to keď nepoznám ten e-shop, alebo keď sa nedá platiť cez PayPal a potrebujem mať objednaný tovar čo najskôr doma (prevody to vždy predĺžia o ten jeden deň ak nemáme rovnakú banku).
Inak ako riesite tie nepreberacky? Robite si nejaky Black list?
Ja kupujem iba na dobierku aj za cenu toho ze je tam navyse nejake to euro. (Pokial je to unosna cena) ak nie je moznost dobierky neobjednam. Vzdy preberiem. Obavam ze aj zaalando prestalo s dobierkami co u mna bude znamenat ze uz nebudem objednavat.
A ešte ma tak napadlo, prečo potrestať tie ktoré platia ? Vždy sa dá urobiť v systéme zoznam alá: táto prebrala, nieje dôvod navýšiť poštovné.
Táto je tu nová/ešte neobjednávala. 1x pošleme za poštovné vyššie, druhý krát už keď to bude overený zákazník vieme ponúknuť poštovné nižšie 🤔 to by napríklad mňa, ako človeka ktorý rád nakupuje online potešilo 😄
Ja osobne vyberám vždy dopravu a platbu tak, aby ma vyšla čo najmenej.. podľa toho si vyberám aj obchod z ktorého objednám
Tiež záleží, za akú cenu objednám. Ak objednávam za 20€ tak doprava a platba 4€ je pre mňa veľa. Ak objednávam za 100€ 4€ za dopravu obetujem ...
Inak poznám eshop, ktorý má "black list" nepreberačov, a tí už objednávku na svoje meno a adresu neurobia ...
1. nepreferujem dobierku, vlastne nikdy si neobjednavam na dobierku, jedine co platim pri prevzati tovaru je nabytok a povedzme deichman, ale ten ma dopravu zadarmo
2. platim kartou dopredu
3. uz teraz sa mi zdaju 2 eura viac za dobierku za dopravu vela
4. nic by sa pre mna nezmenilo, kludne mozte dobierku zrusit.
dobierku by som vyuzila vtedy, ked chcem nieco objednat od neznameho predajcu a ten tovar strasne chcem a bojim sa, ze je to podvodnik,
druhy pripad su spekulanti, ale neviem preco to robia,
este su take pripady, ze chce napriklad narychlo darcek do nejakeho datumu, tak objednaju z viacerych eshopov, ale preberu a zaplatia, len ten ktory pride prvy a ostatne nepreberu.... alebo si kupu medzitym rozmyslia.
@hendikep @heln Prečo ľudia hľadajú dopravu 2-3€a viac im príde veľa? Pracujem pre dva eshopy adiministratívu a eshop stojí balík zabaliť a odoslať v priemere 5,50€. Keď to ponúka ehsop lacnejšie, tak iba kvôli hnusným korporátom, kitoré zaviedli dopravu zadarmo / či nízku dopravu a na to sa zmotali ľudia a očakávajú to aj od normálnych eshopov. Hrozné toto.
@888elizabeth korporaty bud rozpocitaju dopravne naklady do ceny vyrobku, urcite to nerobia ako charitu ak maju dopravu zdarma, alebo ako velki zakaznici maju so spediterskymi spolocnostami dohodnute vyhodnejsie ceny. Ano, mozu byt vyhodnejsie aj pre speditera, pretoze do velkeho eshopu poslu nakladak, ktory cely naplnia a ten sa odvezie na depo.
ked nakupujem cez nejaky novy obchod vyuzivam dobierku, kedze neviem, ci balik vobec pride. no ak nakupujem cez uz mnou overene obchody a je zvyhodnena doprava - kolko krat byva pri platbe kartou aj zadarmo, tak vtedy platim dopredu
@maialeo OK, hospitalizácia v nemocnici je objektívnou prekážkou prevziať dobierku (aj keď i tu existuje možnosť zásielku presmerovať). Ale ako dôvod, že medzitým kúpila inde, proste neberiem, lebo si je potrebné uvedomiť, že obchodníkovi reálne vznikla ŠKODA vo výške poštovného, balného + poplatok za spätné doručenie.
Keby boli obchodníci dôslední, mohli by takýmto zákazníkom posielať výzvy na zaplatenie škody, čo ale v prípade nezodpovedných zákazníkov je iba prilievanie oleja do ohňa .... a navyše vymáhanie môže trvať roky, preto obchodníci siahajú po menej populárnych opatreniach ako sanovať tieto škody.
A keďže platí jednoduchá poučka, že podnikateľ žije/podniká z peňazí platiacich zákazníkov, tak zvyšujúce náklady musia zaplatiť práve platiaci zákazníci (to je logické).
Sú potom len dve možnosti:
- zvýšiť cenu predávaných tovarov a/alebo
- zvýšiť cenu služieb (poštovné a balné)
Teraz ide len o to, či sú zákazníci "citlivejší" na zdvihnutie cien produktov alebo zdvihnutie cien poštovného ... 😉
Nikdy neobjednavam na dobierku. Nejako v tom nevidim ziadny zmysel. Vsak objednavam, rovno zaplatim a potom preberiem (alebo niekto iny, ci doma, ci v bytovke ci v praci). Na co este pri preberani riesit platenie?
1. Preferujem dobierku na malých slovenských eshopoch, pretože sa mi častokrát stáva, že vec ktorú si objednám a majú ju "skladom" mi odošlú po niekoľkých týždnoch alebo aj mesiacoch. Je to pravdepodobne, že taký eshop danú vec objedná z aliexpressu a potom mi ju prepošle. Ale tak to by som mohla si to rovno z allexpressu objednať ja. Alebo čakajú na dodávatela alebo len zabudnú (hlavne malé eshopy, ktoré majú ľudia ako bokovku). Od slovenských obchodov očakávam určitú rýchlosť, ak je to skladom, chcem to do týždňa doma.
2. Paypal určite, ale do toho ti ísť neodporúčam. Ja mám paypal na svojom eshope a je to horšie ako problémy s dobierkou. Veľké poplatky a preferencia zákazníka. Zákazník otvorí dispute, že vec je nefunkčná a aj keď klame, paypal mu vráti peniaze a nechá mu aj produkt. Toto bude vačšia strata ako nejaké poštovné z dobierky. Ale ako zákazníčka paypal preferujem.
3. Záleží čo objednávam, ale bežné prkotiny do 2kg tak viac než 4eurá nerada dávam.
@jesenzima "Inak poznám eshop, ktorý má "black list" nepreberačov, a tí už objednávku na svoje meno a adresu neurobia ..."
... hmm, to je síce praktické, z hľadiska morálky aj akceptovateľné, avšak z hľadiska slovenského práva a práva EÚ neprijateľné = protizákonné.
Ak nejaký produkt má e-shop vystavený (predáva ho), musí mať zreteľne uvedenú cenovku a musí zreteľne uvádzať aj ďalšie poplatky (poštovné, balné a pod.).
Ak zákazník kúpi, je to uzatvorenie zmluvy na diaľku a obchodník ju už musí akceptovať a nemôže zákazníka diskriminovať, t.j. nedoručiť mu tovar len preto, že v minulosti zásielku neprevzal.
Inak: ak by takýto zákazník s potvrdením o uskutočnení objednávky dal podnet na ŠOI, obchodník by mal problém.
Obchodníci pri predaji na diaľku žiaľ stále "ťahajú za kratší koniec" pri "súbojoch" s neplatičmi, resp. tými, ktorí zásielky nepreberajú. Spory sú totiž veľmi dlhé.
@paulinam99 čo si kto má reálne uvedomiť nechaj na konkrétneho človeka. Možno si si nevšimla, medzi akými dementnými ovcami žijeme. Veď X ľudí nevie vypísať podací lístok. To, že máš niečo ty nastavené nejak neznamená, že aj ten druhý to tak má.
Robím roky astroterapie a teda stretla som sa s kdečím. Napísať viac kníh na pokračovanie by to chcelo.
ja vsetko platim vopred kartou uz len preto, lebo som doma na RD a kurier ma tazko zastihne 😁 uz su nauceni, ze ich poprosim, aby mi to nechali tam a hentam.. nechcem, aby ten, kto je ochotny mi to preberat mal este opletacky s platenim 😁
pred kuriermi uprednostnujem Packetu a vydajne miesta SPS, ci DPD.. a nestandardne ako jedna z mala aj postu 😊

ja nikdy neobjednavam na dobierku, nedrzim u seba hotovost a vyslovene ma to obtazuje, objednavam len z overenych e-shopov