icon

Dobierka

3. feb 2023

Mile dámy, robím pre maly eShop s produktami pre ženy a zaujimalo by vaše nákupné správanie. Viac ako polovica objednávok bola v januári poslaná na dobierku a z nich 14% nebolo prevzatých. Pri vratkach náklady na dopravu znasame my, dali sme si to do Excelu a ekonomika firmy nepusti, budeme musieť zdvihnúť dopravu všetkým a zodpovedne zákaznícky budú musieť znášať vyššie náklady za tie, ktoré zasielky nepreberajú.
Sme overený eShop, len s reálnymi recenziami, s uvedenými údajmi, fungujeme par rokov, aj na sociálnych sieťach, takze si myslim, že pôsobíme vierohodne. V mesiaci januar bola len jedna reklamácia, ktorú sme vyriesili bezplatnou výmenou produktu, navyse s darčekom v hodnote 17 eur, pretoze nám na spokojnosti zákazníčok záleží. Možno otázka na vás.
1, prečo preferujete zasielanie zasielky na dobierku
2, čo by vás motivovalo, aby ste zasielku uhradili dopredu (prevod, karta, paypal)
3, aká cena dopravy dobierkou kuriérom je už pre vás neakceptovateľná
4, aké by bolo vaše nákupné správanie, pokial by sa možnosť dobierky zrusila, pripadne aký financny rozdiel by vás motivoval k tomu (aká by musela byt drahá dobierka oproti bežnej doprave), aby ste si zvolili radšej platbu dopredu. Napr. Keby bola dobierka o 2 Eura drahšia od platby predom.
Dakujem a prajem pekný deň.

ahhola
3. feb 2023

Pošta je v pohode, balík na postu je top. Len drahé 3,70...a na výber zásielky 18 dní.

hendikep
3. feb 2023

@888elizabeth chapem co chces povedat, a mas pravdu ale pri takych cenach dopravy proste sa mi to ani neoplati kupovat cez net… uz beztak je vsetko drahe, ale zas mna tak neber… ja som v tychto veciach extrem… niekto neriesi postovne…a zaplati kolko pytaju a neriesi :D

hendikep
3. feb 2023

@lulu2014 a dovod preco iba dobierka?

bubinko1506
3. feb 2023

Ja si vzdy radsej vyberiem moznost platby pri prevzati, aj ked za tu moznost zaplatim viac. Uz sa mi parkrat stalo, ze ked som nieco vyplatila vopred, tak som cakal a na tovar dlho. Ale zasa objednavam len to, co potrebujem, tak nemzm dovod balik neprebrat. Raz sa mi stalo, ze som z dvoch eshopov objednala boby, lebo som ich surne potrebovala. Z jedneho ich posielali skor, tak som hned volala do druheho, nech objednavku zrusia. Nastastie to este neposlali, tak nebol problem so zrusenim. Inak, by som to prebrala a poslala naspat, alebo by sme boby posunuli kamoske

beatik3
3. feb 2023

vacsinou objednavam len z takych obchodov, ktore mam nejak overene, alebo mi poradi nejaka kamoska napriklad, to platim hned pri objednavke. ak najdem nieco na nejakom obchode, ktory nepoznam, tak automaticky hned davam platbu az pri prevzati.

zmrzlinka2021
3. feb 2023

@nelca84 ja u kuriera platim bezne kartou

zmrzlinka2021
3. feb 2023

Ak poznam eshop, mam dobre skusenosti, nemam problem zaplatit aj dopredu.
Jedinu vynimku robit v mesiaci december, lebo zial mam skusenost ze prave kvoli kurierovi sme nedostali "darcek" pre rodinu pred vianocami..

nelca84
3. feb 2023

@zmrzlinka2021 ano, da sa, ale aj tak je to neprakticke, lebo mu nemozes povedat, nechajte mi to za branickou, alebo nechajte mi to na vratnici... co ja robim velmi casto

zmrzlinka2021
3. feb 2023

@nelca84 pockat - to ti akoze kurier aj niekde necha zasielku?
Lebo u nas vzdy tu zasielku musi niekto prevziat.

nelca84
3. feb 2023

@zmrzlinka2021 nemusi ju nikto prevziat, ked je vyplatena, necha ju kde mu poviem, aj na zemi pred domom, ak su to napr. granule pre psika, alebo v praci na vratnici, ak som prave vybehla na obed, alebo mam dovolenku atd.

bloger
3. feb 2023

Ja som skôr za dobierku. Podľa mňa by to mal každý slušný e-shop ponúknuť. Nemajú všetci možnosť platiť kartou. Väčšinou k tomu obchodníci ľudí nútia. Aby čo najmenej využívali dobierku. Nech si vyberie zákazník sám. Komu aký spôsob vyhovuje.

nikasmile
3. feb 2023

1. Lebo mi to viac vyhovuje a 90% platím cash
2. Dopredu platím iba overeným predajcom, ktorý majú aj kamenné predajne.
3. Z neoverených e-shopov som ochotná zaplatiť dobierku max 1.5e. Inak si hľadám iný tovar, inú alternatívu inak neobjednám.
4. Ak nie je možnosť dobierky pri e-shope, ktorý je overený a nemám s tým skúsenosť - neobjednám. Ja sa nestotožňujem s politikou bánk, tak radšej využívam hotovosť a v niektorých prípadoch je jednoduchšie platiť hotovosťou.

Ja si niečo objednám iba ak to naozaj chcem, za celý život som mala neprevzatú 1 dobierku konkrétne z Lidl, chcela som stornovať obj. hned po odoslaní pretože tam nastala chyba pri obj., zo zákaznickej linky mi povedali, že nemám tovar prevziať, nakoľko u nich nie je možné storno obj.

buberova
3. feb 2023

Na dobierku nikdy nenakupujem, ajtak kuriér by nemal čas čakať kým ja si to obzriem a vyskúšam. Ale je pravda že vždy si pred nákupom pozerám recenzie takže by som nenakúpila z obchodu ktorý má 3/5 hviezdičiek.
A tiež sa snažím čo najmenej peňazí utratiť za dopravu a dobierky, takže u mňa už aj 1€ je z princípu zbytočné zaplatiť a chcem sa tomu vyhnúť aj to má zmysel. A tiez nenakupujem impulzívne a bez predošlého porovnania takže som ešte ani raz nič nevrátila alebo neprebrala.. ale asi pre teba nie som dobrá vzorka

jeanne14
3. feb 2023

Vopred platím len vtedy ak viem že to eShop odosiela hneď, pripadne max 2 dni.
Ak viem, že dodanie bude trvať týždeň či dva zvolim dobierku. Napr aj teraz cakam na jednu knihu už druhý týždeň. Je to overený eShop ale viem že im poslanie trvá takto dlhšie, pripadne sa mi už stalo že po týždni napísali že tovar nemajú. V tom prípade sa mi nechce čakať mesiac na moje peniaze.

zuzks5
3. feb 2023

@jeanne14 presne tak. tiez ako ja vyuzivam dobierky casto a hlavne ak nepoznam este moc samotny obchod. vela krat sa mi stalo, ze mi nakoniec objednany tovar ani len nedosiel, tak preto som skor za dobierku

paulinam99
3. feb 2023

@zmrzlinka2021 Dnes už majú kuriéri GPS tracking a v podmienkach majú doručenie na doručovaciu adresu podľa GPS. Čiže ak súhlasíš, aby Ti to tam nechal, nechá Ti to kľudne aj pred vchodom vo dvore, či v skrinke atď. Už sa nemusí nič podpisovať.
Navyše, ak máš s kuriérom dobré vzťahy (si stály zákazník), tak Ti nechá aj na inom mieste po trase, kde si povieš. 😉

paulinam99
3. feb 2023

@bloger Nemusíš platiť kartou, môžeš platiť aj bankovým prevodom cez internetbanking (z Tvojej banky do banky obchodníka).
To je v súčasnosti najlacnejší spôsob platby aj pre obchodníka, lebo to nie je dobierka (ušetrí sa poplatok za dobierku) a nie je to ani kartová operácia (ušetrí sa transakčný poplatok kartovým firmám).

qetka
3. feb 2023

ja na dobierku kupujem veci, ktore nechcem, aby muz vedel, ze som kupila. Naposledy som dala robit tricka pre nas aj s detmi na Vianoce a to by podla platby videl 🙂
Alebo este ak sa nam ocitne v rukach vacsia hotovost (napriklad muzova krstna da vzdy detom dost penazi, nech si nieco kupia, za co si kupili naposledy lego a platili sme to na dobierku v hotovosti.

vlastnynazor
3. feb 2023

Ja zase vzdy cez pre mna zatial mnou neodskusane e-shopy (a to objednavam, iba ak ma dobre referencie) objednavam minimalne prvykrat na dobierku. Ak nema moznost dobierky, hladam iny e-shop/obchod, kde hladany tovar najdem.

autor
3. feb 2023

Ďakujem všetkým za prispenie do diskusie. Bolo vás veľa😊
Iba upresnim, že naozaj nepracujem pre velky eShop, nemame veľké obraty, preto sa snažíme optimalizovať, kde sa dá. Teraz sme sa pozreli na zubok doprave. Mali sme nastaveného kuriera najprv zadarmo na všetky zasielky pri platbe predom, neskôr sme ho zdvihli a 4 Eura pri dobierke mame dlhodobo. Teraz mame kuriera spoplatneho, ale o 1,6 lacnejsie ako keď plati človek na dobierku (v tomto prípade dopravu čiastočne dotujeme, lebo balicek do 0,5 kg bez dobierky stoji cca 3,1). Celkovo nám vyslo, že sme na doprave stratoví vyse 70 eur mesačne (vrátane vratiek). Neratam do toho balne, ktoré stoji cca 0,5eur balik (krabica, výplňový material, reklamná kartička). A náklady na podanie zasielky. Kurier robi zvoz ulice cca o 10:30, keďže vtedy nemame ešte pobalene, musíme cestovat za ním, alebo na depo, keďže sa snažíme rýchlo odosielať a ešte musíme ist na point Packety podať zvyšok. Ročne je to už pre nás významná čiastka. Ekonomika nepusti, preto to musíme premietnuť do cien.

autor
3. feb 2023

@falbala132 aj pre nás je to nepochopitelne. Mali sme tento mesiac pani, ktorá spravila objednavku, neprebrala, zásielka sa vratila, hneď objednala zase niečo iné, zase neprebrala. Nás to stalo 2x4,62eur (zásielka vazila nad 1kg, takze Kurier stal viac).

autor
3. feb 2023

@maialeo z niečoho musíme vykryť stratu na doprave. Nemame ako potrestať tie, ktoré nepreberú, lebo nevieme dopredu, kto nepreberie. Nie je ich veľa, ktoré objednajú viackrát a viackrát nepreberú. Začali sme však dávať ďakovné kartičky do zásielok na % zlavu. Takze ti, ktori prebrali, si ju vedia uplatnit na nasledujúcu zasielku.

autor
3. feb 2023

@ropucha6 nerobíme, v systeme však vidime historiu zakaznika, či prebral, alebo neprebral v minulosti zasielky. Zatiaľ posielame opäť zasielky, ale vzhľadom na to, že je to asi u týchto osob diagnoza, tak druhykrat už im posielat nebudeme bez úhrady poštovného dopredu.

catherinah
3. feb 2023

@zmrzlinka2021 mne vsetci nechavaju pred dverami. Asi 50 balikov som tak uz "prebrala".
Platím vzdy vopred

lenkakravcova
3. feb 2023

1. Zavedte si registráciu pred objednávkou - znižuje to nepreberacov až na 1-2% (z vlastnej skúsenosti píšem).
2. Pri neprevzatiz zásielky pri prvom doručovani, volajte zákazníkovi osobne - na telefón (čo sa deje atď - niekedy len nebol doma a tak po riešite druhé doručenie s kuriérom, väčšina kuriérov to ma v cene)
3. Urobte si black list a požadujete slušným mailom alebo sms uhradenie spôsobenej škody na poštovnom (tak 1/3 to uhradí)
4. Dobierka by mala byť o 1,5 až 2€ drahšia než bezdobierkova zásielka

Píšem zo skúseností vlastníka eshopu. Možno vám to pomôže. 🙂

maialeo
3. feb 2023

ja si myslím, že trestáte tých, čo preberú. Sorry, ale celé zle. Aký ste to eshop? Vám sa vyhnem.

maialeo
3. feb 2023

Pri kategorizácií zákazníka, komu áno a komu nie by som si dávala pozor na znenie zákona... ktorý hovorí jasne o tom, že takto segregovať zákazníka nie je možné.
Jednoduchá cesta je zrušiť dobierku, len platba vopred a čau... neviem čo tu riešiš zbytočnosti. Kto chce zaplatí hneď, kto nie tak nie.

paulinam99
3. feb 2023

@maialeo Vieš, ono v štátnej správe to tak funguje, že úradník povie klientov, buď to splníš, alebo choď do preč.
Súkromník si to dovoliť nemôže, lebo 1 nahnevaný zákazník je horšie ako 100 spokojných. Po ďalšie: ak zákazníkovi čokoľvek nepáči, spravidla ide inde. A o to podnikateľ nemá záujem si odháňať klientov.

Preto to podnikatelia 2 spôsobmi:
A) cenovo "znevýhodnia", resp. vykalkulujú dobierku reálne (cca 2€) a/alebo
B) cenu dobierku rovno zaúčtujú do ceny produktu a dobierku nechajú zadarmo alebo iba za symbolickú sumu.

Mne sa páči viac možnosť A), kto chce dobierku, si proste priplatí, ale zároveň ho podnikateľ motivuje lepšou cenou radšej zaplatiť vopred.

x_mery_x
3. feb 2023

Ja objednavam len na dobierku, lebo nemam kartu, ani neviem ako to funguje a vyhovuje mi hotovost nechcem to menit. Postovne viac ako 4€ je dost uz vela.

autor
4. feb 2023

@maialeo a ako by si to riešila ty? Ti, čo zaplatia vopred, majú momentálne o niečo lacnejšiu dopravu kuriérom/packetu ako platime my prepravným spoločnostiam. Plus dostanu zľavový kod na dalsi nakup. Dobierkovi musia platit viac a budeme im musieť zvýšiť cenu dobierky (ti čo preberú, dostanu zlavu na dalsi nakup). Rátala som to, odhadom by sme boli asi 800 eur ročne stratoví, keby dotujeme vratky+nizsie nastavene ceny prepravy. Nikdy sa to nedá nastaviť úplne spravodlivo, lebo cena prepravy sa odvíja od hmotnosti/dobierky. Riesenim by možno bolo nastavenie hmotnosti produktov, čo ešte by náš eShop zvladol a preratavanie poštovného podľa hmotnosti, ale ako vravím, nedá sa donekonecna dotovať doprava. Mame aj kopec inych nakladov s e-shopom (IT sprava systemu, reklama teraz cca 500eur mesačne), veľa veci si robime sami sprava sociálnych sieti, grafiku, fotografie, výrobu, aj balenie balikov, neriesime to cez externý sklad. Je toho veľa, čo maly eShop musí robit…