Dobrá správa pre Editku
Taketo spravy vedia vzdy sprijemnit den 🙂 <3
Výborné.. ale strašné smutné že o takýchto veciach musí rozhodovať súd a že nie je automatické pre všetky a akokoľvek choré deti urobiť možné maximum zdr.starostlivosti ktorá kdekoľvek je dostupná..
včera bolo v správach na Markíze, že aby poisťovne mohli platiť takéto drahé lieky tak prestanú preplácať napríklad bezlaktózové múky alebo špeciálne enterálne výživy... čiže zase zle
Pre Editku je to dobra sprava a dufam, ze je pomoze. Mam zhruba rovnako stare dietatko a neviem si predstavit, co musi rodina zazivat. Drzim im palce. Ale bohuzial, problem je v tom, ze na to, aby sa mohlo zaplatit jedno, musi sa ukrait niekto iny. Takze az taka "dobra" sprava to nie je :(
no veru, pre jedneho dobra sprava, horsia pre vsetkych rodicov, ktorych deti su odkazane na dieteticke potraviny, ktore sa prestanu preplaplacat kvoli takymto drahym liekom. Cize tito rodicia sa na to vlastne Editke vyskladaju...
to je super. Neviem si ani len predstaviť to zúfalstvo rodičov.
@lucka_ke no máš budget,musíš si nastaviť priority. Druhá možnosť je zvýšiť odvody a dosť radikálne
@diaszoky aké sú to bezlaktozové múky?
Zasa nech sa netvária, že takýchto liekov preplácajú neviem koľko. Doteraz preplatili 4 dávky pokiaľ viem, aj to malo každé dieťa inú poisťovňu. To ochorenie nie je chvalabohu také rozšírené, aby to tým detičkám nepreplatili.
Za Editku som veľmi rada, tiež som jej poslala už predtým nejaké peniažky. Dúfam, že zdravotný stav sa jej bude už len zlepšovať 🙏🙏🙏
@zmrzlinka2021 ako sa môžu nastaviť priority, keď napr. Enteralne výživy sú pre mnohe choré deti nevyhnutnost..
sorry bezlepkové múky
@kvetinka75 to ani ja neviem 😂😂ze take vobec su ale ja mam abkm a mne bolo povedane, ze alergikom na mlieko sa nepreplaca nic iba celiatikom
@diaszoky ja nemôžem len laktozu a stále striehnem na nejaké akcie. Tie ceny sú hrozné. Včera som videla bzl mlieko až za 2,15 a niektoré rastlinné - to je des. A neprepláca sa nič.
@lucka_ke ja to tiež niekedy domotám a musím sa zamyslieť, čo si idem vypýtať, lebo skôr sa mi derie na jazyk bezlepkové a potom si pýtam bezlepkové mlieko 😂
@jana_eyre_2 pretože tento liek je veľmi drahý a keby sa preplácal každému, štát by už nemohol financovať ine oblasti ako školstvo,.... ale súhlasím, že je to veľmi smutné. V česku sa prepláca.
@kiki68 presne tak, zdravotné poisťovne niesú banky, finančné inštitúcie a investičné fondy... Na Slovensku však zlatá baňa (pre management, team buildingy, odmeny...), práčka peňazí. Nikto ma nepresvedčí že nie. V starostlivosti a liečbe o onkologických pacientov nás predbehlo aj Rumunsko, kde ešte pred 40 rokmi ľudia zomierali od hladu a zimy za vlády Caucesca. Kde sú dnes? Susedná Česká republika detto. Minule bola v tv relácia zrovna o ďeťoch ako Riško, Editka, Alexko, komparácia SR/CZ. Pán odborník z CZ, to bol iný level odbornosti, komunikácie, prehľadu problematiky... Všetko šrandard, žiadne zaváhanie, ponižovanie rodín a ľudskej dôstojnosti, zúfalé klopanie na dvere atď... Prikladám link. o ziskoch zdr. poisťovní
https://www.teraz.sk/slovensko/mz-chce-regulova...
@kvetinka75 ved to a tie rastlinne veci vobec niesu ani tak dobre aspon premna ja napr v niektorych jogurtoch, a syroch najme citim ten taky zapach ble 😞priste niet nad klasicky jogurt
@zmrzlinka2021 Toto je bohužiaľ realita. Je nejaký rozpočet a poisťovňa sa musí rozhodnúť, či preplatí jeden takýto liek alebo zlepší život štyrom stovkám ľudí, ktorí potrebujú výmenu bedrového kĺbu. A tieto morálne dilemy budú už len narastať, ako sa budú vyvíjať lieky na ďalšie a ďalšie podobne zriedkavé ochorenia. O 10-15-20 rokov bude viac detí, ktoré budeme musieť nechať predčasne umrieť, lebo liečba síce bude existovať, ale nebude finančne dostupná. Samozrejme je úplne iná vec, že keby sa Paška uskromnil o jedno CeTečko, ušetrilo by sa na tento liek pre jedno dieťa.
@chadkroeger tomu samozrejme rozumiem.. nepreplacal.by sa však každému, iba deťom ktoré sú na jeho podanie vhodné a je to nevyhnutné pre ich život.. preplácať sa má to, čo život dieťaťu zachráni ak taký liek existuje.. nič viac ako život dieťaťa nie je dôležitejšie..
Nedávno som čítala kde sa k tomu vyjadroval lekár a ten bol toho názoru, že tu je veľké riziko toho, že rodičia ignorujú fakt, že daný liek môže editke omnoho zhoršiť stav, keďže nie je presne na ten typ diagnózy a môže to skončiť fatálnejsie než by si hocikto prial alebo žiaden účinok a aj s tým operovala poisťovňa... Som sama zvedavá ako to dopadne.. Verím, že dobre. Ale bohužiaľ najväčší boj začne práve od podania lieku..
@jana_eyre_2
No to ja neviem, tieto rozhodnutia by mali byt prijimane a diskutovane na neviem akych odbornych urovniach a zvazovane, čo je prioritou a do akej miery čo uhrádzať. Či clovek si vie uhradiť napr. mesačne za daný liek 30 eur (a ten liek užíva velmi vela ludí) a zrušíme uhradu za lieky v tisícoch / desatisíccoh eur za liek na mesiac... alebo damé doplácanie iba 15 EUR, s tým, že tá druhá strana nebude platit cashom 1000 eur, ale len 800 EUR alebo bude plna uhrada 30 euroveho lieku s tým, že clovek nebude platit 1000 eur mesacne za daný liek ale zaplatí iba 150 eur.
Proste raz keď máš 1000 EUR, nemozes minúť 1200 EUR, musís narábať s tým, čo máš. Ak chces minúť 1200, musís zvýšiť príjmy.
@annm81
No vies, priklad: ja som potrebovala endo vysetrenie, doktorka ma poslala k endokrinologicke, spravila vsetky vysetrenia, aj sono.. znama v anglicku ma 52 rokov, az teraz jej obvodna vzala krv, zistila nieco so stitnou, predpisala lieky - ziadna navsteva endokrinologicky, ziadne sono...
U nas na slovensku sa robí aj velmi vela zbytočných vysetrení. Dôvod? Strach lekarov z prípadnej zaloby a neraz sa spravia az desiatky vysetrení a nič sa nezistí.
Proste vsetko nieco stoji.

Aspoň nejaké dobré správy. ❤️