Dôchodcovia dostali 13. dôchodok vo výške 600 eur
Dôchodcovia dostali 600€! 13 dôchodok .. 600€!!.. ja im doprajem vsak nech majú ale pre Boha 600€!!! Keď sa zvyšuje DPH,náklady na život idú hore, vraj sa majú ozdraviť verejné financie, zobrali peniaze deťom a dôchodcom dajú 600€ 🫣 ako aby sme sa zle nepochopili , ja im nezávidím, nech si ich užijú v zdraví ide o ten princíp. Berú pracujúcim ľuďom, podnikateľom sťažujú život a len tak rozhadzujú 600€ 🫣 akože sklamaná som veľmi z tejto vlady ale čo sa dalo čakať. Tu sa podporujú len starý ľudia a mladý utekajte preč. Nič dobré tu na vás nečaká. Stary ľudia dostali byty za babku, v podstate k nim prišli zadarmo, mladý teraz musia brať hypotéky na pol života také vysoké že odchod. Žiadna podpora mladých rodín .. mladých ľudí.
túto tému vníma každý podľa seba, podľa svojej sociálnej, finančnej a komfortnej rodinnej situácie. Ja autorkin výlev chápem. Máme to v rodine tiež, (napriek tomu rozumiem, že sú seniori. kt. aj trú biedu... alebo sedia vo veľkom dome a držia ho pre deti pri štvrťke chleba na 3 dni 🙄 a nevedia rozumne predať nehnuteľnosť a žiť dôstojne z predaja) napr. svokrovci- Svokra dôchodok okolo 900 €, je doma 12 rokov, byt dostala zadarmo, za komunistov zlízala všetku smotanu režimu a výhody o akých sa nám napr. ani nesnívalo. Popri dôchodku vykonávala činnosť s ktorej mala príjem cash only. Na účte natlačené. Svokor- za komunistov si chodil do závodu len pre výplatu, bol vedený ako zamestnanec len papierovo (športovec), v živote sa nenarobil. Po 90.roku pracoval na živnosť a ušetril krásne peniaze. Každý rok dovolenka, nič nebol finančný problém. Dnes dôchodok okolo 700.eur. Svokra prefajčí 300 eur mesačne, terasky, pivečko ďaľších 300 eur mesačne. Chata, záhrada, každý rok dovolenka... Biedu netrú. Prvá má však plnú hubu a smradľavú protézu rečí o tom, ako sa narobili, ako si zaslúžia, ako ONA pre tento štát niečo urobila a omladina nič!!! Ako má na vlaky ZADARMO právo a nárok, lebo celý život robila 🙄 (pri mojej pripomienke, že nič nie je zadarmo👆 a je to najdrahší Ficov sociálno ekonomický experiment v hodnote 17 mil. eur ročne- mi povie,. že závidím a nenávidím dôchodcov... No keď myslí, nebudem sa s debilom hádať🤦)
Moji rodičia- za komunistov kúpili družstevný, 32 tisíc KČS. Šetrili dlho, žili sme len z jedného platu, drhli hubu... Mama pracovala v sklade, otec ako sústružník v závode. Zarobili málo. Žiadna dovolenka, veľké rezervy. Neskôr ešte odkúpili byt do osobného vlastníctva za 100 tisíc korún. Opäť pôžička a splácanie. Dnes? Dôchodok mama 680 eur, otec 620 eur. Komplet prerobený byt, ušetrené, otec prefajčí 200 eur, mama chodí na brigádu. Nakupuje kvalitné potraviny, varí, vypeká. Skonštatovala, že je draho, ale nesťažuje sa. Otec stále omieľa odrhovačku ako bolo za komunistov dobre, mama ho hneď "sfúkne" že im je lepšie teraz. Matematika nepustí. Ak mal otec kedysi plat1600 Kčs, alebo 4000 Kčs koľko odviedol a koľko dnes poberá dôchodok? Je 10 rokov doma. Nikdy nevložil toľko koľko vytiahne 💵. Taká je pravda 👆
https://www.tyzden.sk/ekonomika/109313/data-bez...
PS: poznám dôchodcov, kt. majú dôchodky okolo,800- 900 eur, majú 86-91 rokov. Viac ako 35 rokov na dôchodku. Vianočné, trináste a ešte neviem aké dôchodky venujú vnúčatám, pravnúčatam na Iphoniky, vôbec im nechýbajú. Dokonca som videla aj v tv ankete ako priznali, že ich dajú vnúčatám 🤷♀️
PS 2: mala som 2x susedy v podnájme 2- deti, chlap plat 900 eur, žena. 600- 800 eur. Nikdy sa nesťažovali, nehladovali... A určite si vyskakovali menej ako dôchodci a nevyhadzovali z okien igelitky s tisíckami eur 💰
Nie, nezávidím, len rozumiem aj tomuto názoru a opisujem jav, ktorý vnímam ja v okolí.
Nejdem sa zastávať @stellarstar ,ale áno sú dôchodky pod minimálny dôchodok. Sú to hlavne kuchárky a všetci čo pracovali pre štát na nizsich pozíciách. Ešte aj na dôchodky im štát dopláca na minimálny dôchodok. Takýchto ľudí je teda naozaj dosť veľa. Aj dnes máte ľudí, ktorí pracujú v štátnom a majú menej ako je minimálna mzda. Štát im dopláca,aby mala aspoň minimum. Akurát Matovič im to podvihal. Fico to už zamrazil
A o čom je tento príspevok, keď nie o závisti? A ešte aj anonymne? Prečo sa hanbíš vysloviť svoj názor pod svojím nickom?
Ten 13 dôchodok dostanú raz ročne. Drvivá väčšina ho minie na darčeky, jedlo, drevo. Niektorí si odložia na pohreb.
Prečo tvoj príspevok nieje o tehotenskom, ktorý sa vypláca niekolko mesiacov a aj študentkám?
O nezmyselnom prispievaní na hypotéky? Prečo mám ja niekomu platiť zvýšenu hypotéku? Mne kto prispieva na zvyšujúci sa nájom?
Prečo sa neriešia hviezdy, ktoré odvádzajú štatu minimalne odvody ale keď zistia,že su tehotné, tak chcú štat odrbať a ziskat maximalnu matersku? Kde v zahraniči štat platí rodičom 3 roky za to, že sa starajú o svoje deti? A prečo štat platí rodičák aj takým, ktoré nikdy štatu neodviedli ani euro a z deti majú zárobkovy biznis? A po rodičáku ešte samozrejme so systemom vydrbat a ziskat maximalnu podporu.
Nevadí mi, keď dôchodcovia dostanú jednorazový vianočny prispevok.
Vadia mi tí, čo odrbavaju a využivaju system. Pravidelne a umyselne.
@lalenka33 Ale tom mas samozrejme pravdu, ved na tomto fore polovica zien bud nerobi, ma fejkovy predlzeny rodicak alebo sa pyta ako to vyspekulovat s co najvyssou materskej pripadne je vacsinu casu na pnke
Teraz cakam, ked mi nejaka z nich napise, ze zavidim. Nie, nezavidim, len mi je z nich nanic
@mircalla ešte raz a naposledy keď oni dostávajú toľko koľko dostávajú tak je to tak ako píšem
@nelca84 to som chcela len som už bola na ceste do práce a napísala som to tak ako napísala ved vo 02/25 keď budem doma sa kuknem so papierov
@brrunetkaa nemám pocit zeby výsluhový dochodcovia čosi dostávali.
Mne to príde ok.....akokoľvek nastavená sociálna politika ....nikdy nevyhovie všetkým....kto iní ako ti co si už odpracovali celý život......mne to príde ôk.......véd to treba podať tak ze jeden lepší nákup, lieky ....
@mircalla ja som sa o tom rozprávala s rodičmi je to možné plus mínus.Tie staršie ročníky im bol vyratany dôchodok podľa minimálnej mzdy aká bola vtedy...sú veľké nepomery medzi ľuďmi, ktori nastúpili na dôchodok pár rokov dozadu a dávno.
@stellarstar ono sa to veľa x menilo predtým stačilo posledných pár rokov dobre zarobiť, potom sa to menilo za celý pracovný život.Ked jej rodičia majú takmer 80 r je možné, že majú nízky dôchodok.Za Matovica bolo vraj najvýhodnejšie ísť do dôchodku aj predcasneho Nie každá generácia má spravodlivo vyratany dôchodok bolo to veľa x medializovane
@janai1 Tiež sa mi to zdá divné.Ze dostávajú dôchodok 300€ aj chlap 300€.To potom kde mohli pracovať?
@stellarstar
Nie je možné, aby mali taký dôchodok.
autorka - nechapem, co ti vadi. Tato vlada a aj tie pred nou rozhadzuju kade tade, posledne, co ma trapi, je tych 600 ecok dochodcom. Tak isto sa ja mozem rozculovat, ze som mala decko v "blbom" case, pretoze som nedostala ziadne "kocikovne" a rodicak bol 120 ecok 😅 Bonusy sa ma uz tiez netykali, zvysene pridavky som dostavala az jeden rok. Takze tak isto mozem povedat, ze preco by som sa ja mala skladat na prispevky pre mlade rodiny, mam ich v pazi, nech sa kazdy pretlka, ako vie a nech nema deti, ak si ich nemoze dovolit.. Toto je uplne presne ta mentalita nasa, ze ludia iba natrcaju ruky miesto toho, aby prebrali zodpovednost. Ze maju mladi hypoteky? Ano, ale pozri sa na tie naroky, domy, velke byty v novostavbach a pod a potom placu. Kolki sa realne uskromnia v 1i byte, ako napriklad my na zaciatku.. 10 rokov sme byvali na 25 m2. Zakryvali sme sa takou perinou, na aku sme mali.. Ja som absolutne proti akymkolvek prispevkom pre ludi, ktori sa dokazu uzvit sami. Absolutne mi ide na nervy tato uzasna solidarita nasho systemu, ci socialna, ci zdravotna. Je to cesta do pekla.
@stellarstar ja tomu verím,myslím, že takého nízke dôchodky majú, alebo mali ľudia, ktorí pracovali na majeri, alebo družstvena panstve... (chlapova babka kedysi..) Ináč aj kamarátkina mama má taký nízky dôchodok, okolo 400.eur, pracovala na technických službách v kancelárii. Viem si to vysvetliť len = extrémne nízkym platom v tej dobe ako trest v režime kedy jej otec bol utýraný a zomrel na Pankráci ako politický väzeň za niečo čo ani neurobil, nechyroval a s ňou to šlo celý život, alebo vychytala zlú dobu výpočtu kedy nastupovala do dôchodku. Myslím že to bola doba Dzurindu, kedy sa všetko osekávalo. 🤔
PS: a tá kamarátka je ID 35 rokov má teraz 60 rokov a id okolo 800 eur.
@zaba21 no je žiaľ a už nemienim opakovane vysvetľovať
@stellarstar Absolutne nevysvetlis a nemas ako vysvetlit nieco, co zo zakona neexistuje a nie je mozne. Musia mat aspon tych 390 eur. To je, akoby si tvrdila, ze im zle vypocitali dochodok. Samozrejme aj to je malo, ale ide o princip. Je to ako tvrdit, ze niekto ma pridavok na dieta 10 eur.
@jamimo neda mi nezareagovat na toto: "nevedia rozumne predať nehnuteľnosť a žiť dôstojne z predaja". Pri tomto si treba uvedomit jednu zasadnu vec - ci sa bavime o dome na Kolibe, alebo o dome v Niznych Cabinach ci Nagove. Nie vsade je to s tym predajom jednoduche a tym ludom v podstate nezostava nic ine, len ten dom nejako zivit a udrziavat v stave, aby im nepadol na hlavu.
@mircalla ako si prišla na to, že tu polovica žien nerobí?
Štatistika odkiaľ?
Z pár príspevkov?
Lebo ja poznám kopu žien, ktoré robia, kopu žien ktorým manželia platia odvody (čiže tam sa nedá hovoriť že nič nedávajú) a pár žien, ktoré nerobili a nerobia a nebudú a ani nikdy za nich nikto odvody nebude odvadzat. A tie sú väčšinou na invalidnom dôchodku (teraz neriešim či skutočne alebo špekulatívne), a tie sú zo strednej vekovej kategórie, nie mamičky s deťmi.
nerobte si ilúzie, že niekto z tejto zberby chcel pomôcť dôchodcom. Dôchodcovia sú poväčšine (česť výnimkám) ich voliči, tak si ich bolo treba poistiť = kúpiť aj do budúcnosti, tak ako si kúpili Huliaka, Danka a pod. Fico nič nerobí bez príčiny, je len tvrdý pragmatik, nečakajte od neho nejaké city alebo empatiu
@lenkakravcova Nejde o to, koho ja poznam. Vsetky zeny, co poznam, pracuju a nehraju sa na to, ake davky dostat. Vychadzam z toho, co tu denne citam. O par prispevkoch by som nehovorila, su to tisicky prispevkov. Mam pocit, ze to je bezny standard.
@danica2711 Ano, uplne si to vystihla. Cely cas tvrdim, ze Fico si chce akurat poistit svojich volicov a pragmaticky dava peniaze tam, kde sa mu to oplati.
Najvacsia chyba je si mysliet , ze dochodcovia si zasluzia 13 dochodok, ked krajina nato ekonomicky nema a
ze po 35 rokoch demokracie sme tam kde sme a to aj vdaka terajsim dochodcom ,
lebo toto sposobilo aj ich volba pri volbych a ci neucast pri volbach ...

@stellarstar Ale to museli mať zamestnanie s malým platom, lebo moja mama tiež nemala ako predavačka nejak veľký plat a má dôchodok 550€, otec mal väčší plat aj robil dlhšie, požiadal si až 65 ročný a má 850€, ale ten 13 dôchodok im naozaj netreba závidieť, Odor navrhoval skrátiť materskú - na dva roky. Len nech by tu bola pravicová vláda, tak od tej by nebola podpora mladých rodín ani taká ako je teraz.