Dodržiavanie kresťanských pravidiel
Veriaci dodrziavate vsetky nariadenia cirkvi alebo si vyberate len niektore? Ak nedodrziavate vsetko, nerozmyslate o vystupeni z cirkvi?
@cervenaruza123 Skoda,ze to takto nereflektuje aj Cirkev.
Všetky pravidlá plne rešpektujem, vidím v nich logiku a snažím sa ich dodržiavať. Ak verím tak verím úplne. Som veľmi "mala" na to aby som si pravidlá prispôsobovala podľa toho ako mi vyhovujú. Všetko má svoje pravidlá- v skole, v práci, v cirkvi, v spoločenstvách a rodinách. Aj keď v dnešnej dobe byť "obmedzeny" pravidlami vôbec nie je IN. Toto beriem ako veľkú krízu tejto doby. Hranice a pravidlá sú pre ľudí od mala doslova potrebné. Už babatkam sa "dodrziava rezim" pre ich spokojný spánok a bdnenie. Táto doba však podporuje opak - individualitu, ohľad na vlastné potreby a túžby, hrubé lakte. Si žena a chceš byť chlapom? Není problém. Chceš si vyrobiť dieťa v skúmavky? Nie je problém, Chceš sa vydať za luster? Nie je problém. Chceš vulgárne až strašidelné chodiť oblečená pomedzi ľudí? Véd to je tvoje právo. Môžeš dat postihnuté dieťa zabiť vo svojom lone aj keď cítiš pohyby ,..jasne. Véd by postihnutím člena rodiny trpela celá rodina. MOZME VSETKO no aj tak nie.sme šťastní. Nie sne šťastní aj keď životná úroveň neskutočne posskočila , nie sme šťastní aj keď sa nám stoly prehybaju pod jedlom a chladničky sú plné. Nie sme.stastni aj keď máme drahé autá a krásne domy. K šťastiu nám nepomáhajú ani dovolenky. Počet najmä detských samovražd stúpa aj keď deti sú čoraz menej trestane a majú viac slobody. Nie sme stastní a čoraz viac ľudí berie antidepresíva , aj keď čoraz viac ľudí sa nehlási k cirkvi a k Bohu, a nie sú spúšťaní pravidlami. Nie sme šťastní aj keď nám každý vraví , že jediný na koho sa môžeme spoľahnúť sme my sami.
Ja verím v Boha a verím v jeho nevestu Cirkev a v Petrov úrad. Rešpektujem pravidlá a dávajú mi istotu aj keď sa mi zem trasie pod nohami.
@loliki To nie je kompromis. To je konanie tak, ako chce ten jeden v pare. Pri kompromise musia ustupit obaja. Tu ten viac zalozeny na pravidlach neustupil vobec.
@cecilia29 stastni nie su ani ti, co sedia kazdu nedelu v kostole
Nesúhlasím. Jeden chcel výlet, druhý chcel kostol, tak sa to dá urobiť aj takto, že sa splní túžba oboch, nie že len podľa jedného konáme. Nevieš robiť kompromisy, musíš sa ešte veľa učiť. Tie cirkevné prikázania si mi ešte nenapísala.
Nie je to kompromis, je to synergia. Profitujú obaja rovnako.
@loliki Cirkevne prikazania mas v katechizme a aj na googli. Tema nie je o skusani sa z vedomosti.
@markus1 Super, tym padom ale tiez nedodrziavas asi vsetko co chce cirkev.
Pozri sedieť každú nedeľu v kostole môže aj ateista. "SEDENIE" v kostole tu šťastie nezaručí. A šťastie ako také (bohatstvo, moc..) ani my veriaci neočakávame tu na zemi. Vieme ze cely život budeme niesť kríž, tak ako ho niesol Ježiš. Ale on ho niesol sám. My už nie, nas kríž nám pomáha niesť Ježiš a nikdy neni taky ťažký aby sme ho neuniesli. A aj s krížom vieme byť šťastní lebo vieme ze nas raz čaká už dokonale nekonečné šťastie. Napríklad ak je niekto hlboko veriaci nepáčia samovraždu, lebo nespadá do zúfalstva, lebo vie ze na ten kríž nie je sám.
28 A prečo ste takí ustarostení o oblečenie? Pozorujte poľné ľalie, ako rastú: nenamáhajú sa a nepradú. 29 No hovorím vám: Ani Šalamún sa v celej svojej sláve neobliekal tak ako hociktorá z nich. 30 Keď teda Boh takto oblieka trávu na poli, ktorá dnes je a zajtra ju hodia do pece, či neoblečie oveľa skôr vás, vy maloverní? 31 Nehovorte teda ustarostene: Čo budeme jesť? Čo budeme piť? Čo si oblečieme? 32 Veď toto všetko zháňajú pohania; a váš nebeský Otec predsa vie, že to všetko potrebujete. 33 Hľadajte však najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko sa vám pridá. 34 Nebuďte teda ustarostení o zajtrajšok, lebo zajtrajšok sa o seba postará. Každý deň má dosť vlastného trápenia./Matus/
@sunyrose dobre, o pochopení by sa dalo diskutovať (keďže Biblia nemá jeden výklad) .. skús si prečítať toto od o. Samuel M. Peter Lovás OP
Moja otázka znie: aké state Biblie potvrdzujú tvrdenia, že plánované rodičovstvo je OK a kondóm nie?
Dobrý deň aj Vám.
Ďakujeme za otázku. Vidno, že sa snažíte úprimne hľadať pravdu. A máte pravdu: kondóm aj plánované rodičovstvo majú za cieľ neotehotnieť. Rovnako máte pravdu, že je správne a zodpovedné naplánovať si rodičovstvo. A odpoveď na Vašu otázku znie, že neexistujú state v Biblii, ktoré by explicitne tvrdili, že plánované rodičovstvo je OK a kondóm nie. Rovnako ako nie je vo Svätom písme trebárs napísané, že otroctvo je hriech. A je to zarážajúce, pretože otroci existovali aj v dobe Pána Ježiša, a ten nikdy nepovedal ani slovo, že by malo byť zrušené alebo že je hriechom. Čo o otroctve píše sv. Pavol? „Otroci, poslúchajte pozemských pánov s bázňou a chvením z úprimného srdca ako Krista. Neslúžte iba naoko, ako tí, čo sa chcú páčiť ľuďom, ale ako Kristovi služobníci, ktorí z tej duše plnia Božiu vôľu“ (Ef 6, 5-6). Človek by čakal, že napíše o nespravodlivosti existencie otrokov vôbec… ale nie. A predsa, keď o niekoľko storočí neskôr bolo otroctvo zrušené, bolo to najmä vďaka angažovaniu Cirkvi, evanjeliovým hodnotám, ktorými západná civilizácia „nasiakla“ a… prirodzenému zákonu. Človek totiž nepotrebuje Slovo Boha na to, aby vedel, že otroctvo je jednoducho nezlučiteľné s prirodzenosťou človeka, ktorej základ (čím sa odlišujeme od zvierat) stojí na rozume a vôli. Ak teda, keď niekto inému človeku uprie slobodu vôle, okrem prípadu spravodlivého trestu (t.j. väzenie), dopúšťa sa hrubej nespravodlivosti voči blížnemu. Teda pácha zlo (hriech).
Biblia ale nemá ambíciu odpovedať na všetky otázky. Okrem toho, že v čase, keď bola napísaná, niektoré mravné otázky neexistovali (napr. používanie kondómov), na iné potreboval dozrieť čas (napr. zrušenie otroctva). No Pán nám okrem Sv. písma dal už spomenutý rozum (keď nás stvoril) a Učiteľský úrad Cirkvi, slovami: „A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi“ (Mt 16, 18-19). Práve prostredníctvom Učiteľského úradu (t.j. dnes pápež s kolégiom biskupov) nám v situácii, keď ľudský rozum, poznačený dedičným hriechom, je náchylný na zlé, Pán spoľahlivo ukazuje, čo je dobré a čo zlé. Nie je to tak, že by pápež určoval morálku skutkov, ale on to spolu s Cirkvou (biskupmi, teológmi aj laikmi) celé stáročia poznáva a verejne vyhlasuje v cirkevných dokumentoch.
Prečo je teda plánované rodičovstvo OK, a kondóm nie, keď oboje majú rovnaký cieľ a navyše ani kondóm nevylučuje počatie, pretože mu nedokáže zabrániť na sto percent? Keby sme povedali, že ak dve činnosti majú rovnaký cieľ, sú morálne totožné; znamenalo by to, že je jedno, či živiteľ rodiny peniaze pre svojich blízkych získa poctivou prácou alebo ich ukradne, pretože cieľ je ten istý. A keďže je cieľ dobrý (živobytie jeho rodiny), sú aj prostriedky dobré – čo je, samozrejme, nezmysel. Účel nesvätí prostriedky. Záleží teda na tom, čo a ako sa deje; nielen na cieli, príp. úmysle konajúceho. Problém prezervatívu alebo prerušovaného styku nie je v cieli (zabrániť počatiu – k tomu smerujú aj metódy plánovaného rodičovstva), ale v tom, čo sa pri tom deje: že pohlavný styk sa uskutočňuje proti svoje prirodzenosti (čo k nemu integrálne patrí), t.j. spermie úmyselne neskončia v ženskom pohlavnom orgáne.
Podobne by sme sa mohli spýtať, prečo je klamstvo hriechom. Áno, Božie slovo nám to hovorí dokonca v Desatore. Ale aj bez Božieho slova: reč bola vymyslená na to, aby človek komunikoval to, čo má v mysli. Ak teda úmyselne nehovorím pravdu o realite, ako ju vnímam, je medzi mojou mysľou a rečou rozpor, čo je zlo (hriech). Teda morálne správne (t.j. dobré) je užívať reč aj sexualitu spôsobom, ktorý im patrí z našej prirodzenosti, a ktorý im Boh dal, keď nás stvoril. Zlo nám vždy škodí. Aj v prípade, že nevieme, že je niečo zlé. Preto Cirkev nemôže mlčať, keď vie, že nejaký skutok je zlý
Tak si odpovedaj na otázku, či je podľa teba správne chcieť od niekoho "porušovanie pravidiel", ktoré sú pre neho dôležité, a to len preto, že pre teba podstatné nie sú. Tak choďte na výlet, ty seď v kaviarni alebo pozeraj pamiatky a manžel nech je hodinku v kostole. Ty ale zrejme neveríš (inak by si neriešila takú maličkosť, ako je pravidelné chodenie do kostola), len tu hľadáš výhovorky a zámienky na vystúpenie z cirkvi. Keby chceš dodržiavať pravidlá, tak sa o to aspoň snažíš. Tak vystúp, ak chceš. Je to tvoj život.
Anonym a ak ide o tu nedeľu ci sviatok- 1h omša nas nikdy v ničom neobmedzovala. Ani výlety ci dovolenky sme kvôli tomu neobmedzovali. Ak máš Boha na 1. mieste.tak je všetko na tom správnom a kožné stihneš viac toho ako by si ocakavala
Mne sa zdá, že tu dosť pletieš pojmy a asi ani nevieš o čom píšeš. Kľudne mi ich sem skopíruj. Pýtam sa, prečo ti vadia cirkevné prikázania. Prečo si myslíš, že Pán Ježiš ustanovil sviatosti?
Keď sme všetci anonymne,nemusela si zakladať tému ako anonym.
@dominyca9 Ten priklad sa ma vobec netyka. Ja sa len snazim pochopit zmyslanie prislusnikov cirkvi.
@loliki To nie je o tom, ze mi vadia nejake cirkevne prikazania. To je o snahe pochopit zmyslanie ludi, ktori su krestania a zaroven nedodrziavaju krestanske prikazania a ani sa ich nesnazia dodrziavat. Najjednoduchsie priklady su asi ta antikoncepcia a umele oplodnenie. To sa da najlahsie demonstrovat a robi to i najväcsie problemy v rodinach. Bolo by toho vsak urcite viac. Ved kolko krestanov chodi do kostola len na vianoce.
@cervenaruza123 ale prave toto "zakonnictvo" Jezis kritizoval, u farizejov. Oni riesili len pravidla, dokolecka a snazili sa aj Jeho nachytat.
Tiez napriklad porusil vela vtedajsich pravidiel - v zaujme vyssieho dobra a aby ukazal, ze chce milosrdenstvo, nie obet. Teda dobre a ludske, laskave srdce, nie striktne dodrziavanie pravidiel. Napriklad uzdravil chromeho pocas Sabatu, ucenici si natrhali pocas Sabatu tiez klasy a jedli ich. A bolo toho ovela viac.
@autorka strasne si zamerana na pravidla, choro, nepruzne. Ale toto, co riesis, nevyriesis na fore, to Ti zarucujem. Ja som sa stala katolickou pred 11 rokmi, tiez som mnoho nechapala, ale taketo forum Ti nepomoze najst odpovede na otazky, ktore Ta trapia. To treba hladat inak a inde. Ale nesmies sa sustredit len na jednu cast a pravidla. Zameraj sa na ine - na Milosrdenstvo Bozie, na to, ze Jezis Ta miluje, jedinecne, blaznivo, chce od Teba cele srdce, chce, aby si ho milovala. A on dokonci a dotvori to ostatne. On prisiel nie kvoli zdravym, ale chorym - teda kvoli hriesnikom, nedokonalym ludom. Miluje Ta, nech robis cokolvek. O tomto je viera, nie o pravidlach. V pravidlach sa len zaseknes. Maju sice svoje zmysel a miesto, ale nie je to podstata.
Čiže idem dedukovať (možno nesprávne).
Si veriaca,máš priateľa,manžela neveriaceho a riešiš,čo ďalej v živote?
No je to ťažké a ľahké zároveň.
Keď si skutočne veriaca,niečo pre teba ťa omša,spoveď,prikázanie znamená,napriek všetkému,budeš hľadať ďalej človeka,kt.to bude chcieť a brat rovnako.
Kompromis je nešťastná vec. A žiť v manželstve s tým,že môj kompromis ako veriaceho bude,že nebudem tak často chodiť do kostola,nebudem riešiť v rodine nič duchovné,či budem musieť vnútorné zľaviť vo veľa veciach,lebo partner ich nechápe,je začiatok konca pre teba ako veriaceho človeka.
Tým nechcem napísať,že veriaci=dobrý človek. Neveriaci=zlý clivek.
Ale téma náboženstva,praktizujuceho,v partnerstve je kľúčová téma. A musí sa vyriešiť pred vážnym vzťahom.
@terezka1947 Dobre. Som.Evicka1957. Je to teraz uz lepsie?
Príslušníkmi cirkvi sú (omylní) ľudia. Rovnako ateisti sú (omylní) ľudia. A ľudia sú rôzni, či už patria do tej alebo onej skupiny. Z "každého rožku trošku" nájdeš všade. Prečo sa nesnažíš pochopiť napr. ateistov, ktorí síce tvrdia, že neveria a predsa mnohí riešia astrológiu, veštice a podobné veci? Celá táto téma je akosi odveci.
@terezka1947 Dedukujes nespravne. Tema nie je o mojom probleme, ale u pochopeni pristupu ,,vyberiem.si co mi vyhovuje a tvarim sa krestansky,,.
@nevenka Ano,toto beriem. V cirkvi to vsak nevidim.
@dominyca9 Zajtra mozeme zalozit aj temu o astrologii, no dnes ma zaujima cirkev.
existuju metody planovania rodicovstva… kde si vyratavas plodne a neplodne dni ako ked chces otehotniet len s opacnym zamerom - a to nie je povazovane za antikoncepciu a je to cirkvou uznane takze nie, nie kazdy kto nema 10 deti je pokrytec
Tak prepáč dedukciu.
No a k tej druhej časti....
Neviem...a ani nechcem sa nad tým zamýšľať.
Možno ti ľudia chcú žiť "po svojom" no zároveň nie sú si úplne istí,že to je úplne ok. A tak do toho kostola chodia,hľadajú tam niečo,ťahá ich tam niečo.
Ale,opakujem. Mám čo robiť sama so sebou,čiže čím som staršia,tým menej riešim iných. Lebo...nevieme. nevidíme do vnútra.
@hendikep Tato metoda funguje len pri pravidelnom menstruacnom cykle. Co ma robit ten zvysok krestanskych rodin?
Kedze ma kazdy inu situaciu, tak cirkev dava vseobecne odporucania a ludia sa potom o svojej vlastnej situacii maju ist poradit s knazom ci niekym inym, kto im vie poradit konkretne v danej situacii. Alebo si citat z Pisma, modlit sa, meditovat, hladat to, co je prenho spravne. Ale vacsina ludi na to nema privela casu, aby si aj boli isti tym, ze sa dobre rozhodli, tak je jednoduchsie ist za duchovnou osobou. Nie je pravda, ze Cirkev niektore veci podava tak ci onak a nijak inak. Kto sa zaujima, ten vie zistit, ako sa co da aplikovat v ktorych situaciach. Uprimne veriaci krestan bud zisti, co ma robit vo svojej situacii, na ktoru je tazke aplikovat vseobecne "pravidlo". Alebo uzna, ze v niecom kona zle a prestane to robit. Alebo uzna, ze kona zle, ale je prilis slaby na to, aby to zmenil, tak zije vieru aspon v tom, co vie, ked v niecom inom zlyhava.
Tebe ide asi hlavne o tych, co sa tvaria ako svatci a vyslovene ignoruju niektore pravidla, lebo si ich vylozia uplne inak ako kaze cirkev a ani sa nesnazia hladat ine riesenie. Tak to sa zase stava vo vselijakych skupinach, nielen v Cirkvi. Vsade budu vzdy ludia, co si veci vysvetlia podla seba, co nemyslia veci uprimne, co porusuju pravidla. Boh povolava vsetkych, tak logicky aj v Cirkvi budu aj takito ludia. Snazia sa podla seba, svedomie im vravi, ze je to tak dobre, mozno chcu byt hluchi k tomu, co im vravia ini, mozno to nechapu a pochopia az casom. Niektori si mozno myslia aki su super a lipnu na hlupostiach a ine veci porusuju a zahanbia sa az pred Bohom, ked pochopia. Lenze Boh je milujuci Otec a neverim, ze zavrhne ludi, ktori si mysleli, ze robia dobre, ked to tak citili, ked si mysleli, ze ho potesia prave takto. Pokial to robili z lasky k nemu a v uprimnom presvedceni. A uprimnost druheho nikdy nevieme posudit. Treba posudzovat vlastnu uprimnost. Uprimnost a laska su dolezite.

V tomto prípade môj kompromis by bol: ideme na výlet, tam kde môžem ísť aj do kostola.