Dodržiavanie kresťanských pravidiel
Veriaci dodrziavate vsetky nariadenia cirkvi alebo si vyberate len niektore? Ak nedodrziavate vsetko, nerozmyslate o vystupeni z cirkvi?
Chceš pochopiť zmýšľanie ľudí? Načo? Prečo niekto chodí do kostola, ako žije, z čoho sa spovedá, o čo a ako sa snaží? A čo si taká zvedavá??? Čo sa stane ak to pochopíš? Čo od toho očakávaš, že pochopíš, prečo ľudia žijú tak ako žijú? Budeš šťastnejšia? Budeš lepšia? Zmení sa niečo podstatné vo vesmíre? Mne z tvojich príspevkom vychádza len, že si strašne kritická. Aby si mala dôvod akože odísť z Cirkvi, tak kladieš ľuďom otázky, či nie sú pokrytcami. Nie, nie sú. Každý sa snaží žiť ako vie. Možno podľa svojho svedomia, možno aj podľa desatora. Každý dá toľko čo má. Niekto 1000€, niekto len tie 2 haliere ako tá stará vdova. Nemá viac - síl, viery, svedomia, lásky. Čo Ty alebo ja môžeme súdiť? Kto koľko má detí, akého má manžela, aké má manželstvo... Láskavo sa stopni, to svoje snorenie. Buď svätá a ak to nedokážeš, tak sa snaž. Tiež dúfam, že Boh ocení aspoň tú snahu, lebo od cieľa som ešte ďaleko. Ale chodím do kostola, či sa ti to páči, alebo nie, lebo verím, že ma miluje. A ja Mu dám toľko lásky, koľko dokážem.
@cervenaruza123 Ano a aj o to, ze Cirkev ignoruje nestastie druhych ludi. Vid. ta antikoncepcia, umele oplodnenie, to, ze samovrazda je vzdy prezentovana ako hriech aj ked clovek mohol byt psychycky chori, atd.Je toho vela. Kazdy riesi svoj udel. O eutanazii tiez nebude rozmyslat niekto, kto nemal v rodine tazko umierajuceho cloveka a pod. Ti ludia chodia do kostola, spovedaju sa, mozno isty cas trpia a potom si zacnu prikazania prisposobovat svojmu svedomiu. Cirkev by mohla reflektovat dobu.
@dominyca9 O moslimoch vela neviem. Staci taka odpoved?
@loliki Pochopenie posuva dalej.
Nie, pretože moslimovia nie sú jediní. Tiež nevieš veľa (alebo nič) o duchovnom prežívaní tých individuálnych kresťanov, ktorých ty považuješ za pokrytcov, a predsa si zvedavá. 🤷 Btw. keby cirkev reflektovala dobu, už nie je cirkvou. Dovolila by si si moslimovi navrhnúť, aby reflektoval dobu? Je to rovnaká blbosť, ako žiadať to od cirkvi.
Skús milovať, možno ti to pomôže viac. Alebo sa modli. Táto snaha pochopiť je úplne zbytočná. Komu neni zhúru dáno, v apatice nekoupí. Dobrú noc.
Mame kamarata velmi veriaceho a teraz sme sa presvedcili, aky je pokrytec. Ukoncili sme kamaratstvo, jeho spravanie nas opakovane urazilo.
Preco riesit druhych ludi? Mna toto osobne nezaujima, v tomto zmysle - preco robia alebo toto a tamto. Je to na ich svedomi.
Nemozes vidiet do kazdeho cloveka, to moze len Boh. On ich miluje rovnako ako Teba - Ti to pride nelogicke, ale taky je Boh. Chce kazdeho jedneho cloveka pritiahnut k sebe. Cirkev je zlozena z LUDI - a ludia su hriesni,...hovori sa svata Cirkev - to znamena, ze je svata kvoli Jezisovi, ktory je svaty. Nie ze ludia maju byt svati v zmysle dodrziavat vsetky pravidla presne do bodky.
A preto, ze sa zameriavas na tie pravidla a dogmaticky ich riesis, tak nevidis, ze sa v Cirkvi daju vidiet aj ine, dobre veci. Ja mam v okoli vela manzelskych parov, co idu naozaj "podla pravidiel" a nemaju vela deti, ked uz toto riesis.
A my budeme mat coskoro sice deti 4, ale to je nasa tuzba, my to tak chceme.
A cyklus mam od 11 rokov velmi nepravidelny, do toho problem so stitnou zlazou, raz hyperfunkcia, raz hypofunkcia, zvyseny prolaktin, androgeny, cyklus 28-38 dni, ako kedy. Ale plodne dni sa nevypocitavaju, musis sa sledovat, viacero znakov a vtedy to ide. Vyratat sa to neda. To je ten rozdiel, musis si to dobre nastudovat. A mat partnera, ktory je tiez takto nastaveny.
@dominyca9 Cirkev v minulosti upalovalovala carodejnice. Tiez vsak reflektovala dobu, len dovtedy mnohym ublizila. Reflektuje velmi pomaly.
@loliki Moze krestan odsudzovat a byt ironicky? V skoke ucia,ze nie.
@oli18 To ma mrzi.
A čo očakávate teda od kresťanov?aki majú byť podľa teba?
Ty kresťanka si?
@terezka1947 Neocakam nic. Ludia by celkovo nemali nic ocakavat,aby neboli sklamani. Cela tema je o tom, ako to vnimaju aktivni prislusnici cirkvi, ktori vedome nedodrziavaju niektore z cirkevnych nariadeni.
A čo robia napr. moslimovi dnes so ženami? Tiež je to úplne proti prúdu súčasného prežívania. Vyčítaš im, že pomaly reflektujú dobu (ak vôbec)? Otázne je, čo od cirkvi vlastne chceš. Ak žiadaš, aby zrušila dogmy alebo zmenila svoje učenie, lebo dnes je iná doba, nevieš nič ani o kresťanstve. Prispôsob sa alebo odíď. A ostatných tiež bez odsudzovania nechaj, aby konali podľa svojho vedomia a svedomia. Len tak nebudeš pokrytec a budeš reflektovať súčasnú dobu aj ty.
Veď ti to tu píšu už na piatich stranách. Rozne.
Existuju aj prirodzene metody planovania...nemusi mat hned kazdy veriaci 10deti
Staci pri scitani obyvatelstva neprihlasit sa k cirkvi a bude menej penazi.
Neviem naco riesite oficialnu stranku "odchodu" z cirkvi...nechcem, nechodim, zijem si zivot podla seba a uz v podstate nepatrim do cirkvi
Vnímať to mozes napr. buď ako Judáš, alebo Peter.
Som veriaca, ale neriadim sa pravidlami, a nemyslim si, ze som pokryec. Ja som nechcela ist ani na birmovku, ale mama ma donutila. Aj svoju dceru som dala pokrstit,len pre klud v rodine. Vobec ju nevedieme k viere. Vodu kazu a sami piju vino. Myslis si,ze je v poho aby knaz zneuzival deti? V pojom okoli, poznam pripad,kde si farar za farske peniaze kupil celkom luxusny byt, ked sa na to prislo, siahol si na zivot. A ja sa mam citit ako pokrytec?
Veľmi nesprávne postavená otázka - ľudia sú rôzni, odlišní, inak vnímaju jednotlivé pravidla, inak ich dokážu aplikovať vo svojom živote. Každý má inú silu viery, inak"vychované" svedomie, inú životnú situáciu. Sú pravidlá, ktoré nedokážu dodržiavať, pretože na to nemajú silu, možno ju hľadajú. Základ učenia katolíckej cirkvi je však v tom, že súdi len Boh, len on vidí do srdca a vie, čo človek robí úprimne a vo pokrytecky. No v dnešnej dobe má stále viac ľudí potrebu sa vyjadrovať k životu iných, riešiť ho, a hlavne hľadať to, čo iní robia zle. Tak to však nemá byť. Sme zodpovední za svoj život, nie za to, ako čo robí sused, kňaz, náhodný okoloidúci. Áno, ak napr. Kňaz prekročí hranicu, treba na to poukázať, no nehadzat všetkých do jedného vreca. Neviem prečo je stále viac populárne len kritizovať, pranierovat chyby (nehovorím o veľkých prešľapoch ako podvody, krádeže, zneužívanie), ale nikto nepoulaze na to, koľko dobrých veci napr. Cirkev robí, o koľkých chudobných a chorých sa postarajú, dajú jesť...
Pravidlá.sa majú dodržiavať, iste, ale nie slepo, Boh je milosrdny, vie kto má na čo schopnosti a čo dokaze a on si to aj postráži.
Keď sa budeš pozerať na to čo je dovolené zakázané to je zákon. Ak by si čítala písmo vieš že to nieje len o dodržiavani zákona to robili striktne farizeji. Cirkev je spoločenstvo ľudí ( ma to byť miesto prijatia nie odsúdenia často sa odsudzuju ľudia navzájom ani nie
tak predstavitelia cirkvi) poukazujes na to či sa všetko dodržiava no ak by si naozaj riešila vieru v Boha ( tak úprimne) a s tým spojene chodenie do kostola nepozerala by si sa na to že je to pokrytectvo ak ako kresťan nerobíš všetko na 100% lebo by si poznala Boha ako milosrdneho čiže áno máš právo zlyhať. Boh nám dal aj zdravý rozum aj tým sa treba riadiť. Boh dal najväčší zákon tým je Láska preto nemôžeš na vec pozerať že ak nerobím všetko top som pokrytec. Ak vyznávam vieru v Boha a žijem sviatostny život ( eucharistia spoveď) mňa vôbec nezaujíma čo si myslia druhý a či má neodsudzuju ..spoznaj Boha v sv.pisme ak uveris pochopíš že sviatosti sú podstatné pre duchovný život nie to akú kázeň má farár. To či budeš pristupovať ku kompromisom napr. Jeden víkend omša druhý víkend výlet keď budeš mať vzťah s Bohom budeš aj na opačnej str. Republiky odbehnes na omšu a môžeš pokračovať za výletom. To sa ale nedá nanútiť to musí každý chcieť a cítiť vo svojom ❤️. V písme sa píše chorý potrebujú lekára prišiel som ku ovciam strateným... preto z lásky k Bohu sa človek snaží dodržiavať pravidlá cirkvi ( antikonc. a podobne ale záleží aký máš skutočný dôvod prečo by si sa bránila počatiu cirkev je tolerantná ak su na to napr. Zdr. Dôvody a podobne. Treba sa snažiť nevidieť cirkev len ako čiernu machuľu lebo často je to len náš krivý pohľad na vec. Buď šťastná a hlavne pýtaj sa priamo v cirkvi keď máš chaos dnes je svet internetu vieš sa skontaktovať skýmkoľvek a dajú ti priamu odpoveď vzhľadom na tvoju situáciu lebo to je individuálne aj Boh nás každého miluje osobitným spôsobom nieje prísny sudca ktorý čaká kedy nás môže strestat 🙌😘
Neveriť v niečo a niekoho je ok,je to slobodné rozhodnutie.
Nemôžme neveriť preto,že niekto,nejaký jedinec robí niečo zle. Ale zároveň si nechať zadné dvierka "viery",keby náhodou to predsa pravda bola.Lebo toto je pokrytecké.
Keď sa pre niečo rozhodnem,mám sa to snažiť robiť najlepšie ako viem. Niekedy to ide lepšie,inokedy horšie....ale musím sa k tomu postaviť celom.
Ja som sa rozhodol,robím to takto
Neveriť,lebo iný urobil niečo zle,to je divný dôvod.
Myslím,že už čítať tu vetu nemá logiku.
@domi995 Život dieťaťa považuje Boh za veľmi vzácny už v ranných štádiách jeho vývoja - čo nám potvrdzuje Žalmista v 139:13, 16. TO JE ODRAZOVÝ MOSTÍK V OTÁZKE ANTIKONCEPCIE. Mojžišovský zákon ukazuje, že človek mohol a aj bol volaný na zodpovednosť, ak by ublížil nenarodenému dieťaťu - 2. Moj. 21: 22, 23. Tieto zásady sa do istej miery vzťahujú aj na antikoncepciu, pretože niektoré metódy pôrodnosti zrejme prerušujú tehotenstvo. Tieto metódy nie sú v súlade s Božou zásadou úcty k životu. Väčšina druhov antikoncie však tehotenstvo neprerušuje. Ako sa teda pozerať na takéto metódy kontroly pôrodnosti? Nikde v Biblii sa nenachádza nariadenie, ktoré by KRESŤANOM prikazovalo rodiť deti. "Buďte plodní, rozmnožste sa a naplňte zem" prikázal Boh prvej ľudskej dvojici a Noachovej rodine po potope - 1. Moj. 1:28 a 9:1 a Boh dobre vedel, aký zámer tým sleduje.... Stojí za zmienku, že ak podrobne skúmame Nový zákon, mnoho vecí kresťanstvo prebralo z Mojžišovského zákona /napr. vzťah človeka k modlám, či chápanie lásky agápé.... prví kresťania museli poopraviť aj svoj postoj k svojim nepriateľom /ktorých mali zásadovou láskou milovať...atď..../ ale, čo sa týka rodenia detí, o tom sa Nový zákon NIKDE NEZMIEŇUJE. Z biblického pohľadu je rozhodnutie, či manželia použijú niektorú antikoncepčnú metódu, pri ktorej NEDOCHÁDZA K PRERUŠENIU TEHOTENSTVA, výhradne ich osobnou záležitosťou. Prečo však katolícka cirkej odsudzuje antikoncepciu? Katolícke zdroje uvádzajú, že tí, ktorí sa v 2. stor. hlásili ku kresťanstvu PRIJALI PRAVIDLO STOIKOV, podľa ktorého jediným oprávneným dôvodom na pohlavný styk medzi manželmi je PLODENIE. Tento názor má teda FILOZOFICKÝ základ, nie BIBLICKÝ. Nebol založený na Božej múdrosti, ale na ľudskej. Táto filozofia pretrvala celé stáročia a do detailov ju rozpracovali viacerí katolícki teológovia. Až v 13. storočí pápež Gregor IX. schválil nariadenie, ktoré je v diele New Catholic Encyclopedia nazvané "prvé všeobecné nariadenie pápeža proti antikoncepcii". Nakoniec toto učenie viedlo k záveru, že mať pohlavné styky len kvôli potešeniu je hriech, a preto styky, pri ktorých sa zabraňuje počatiu, sú nemorálne. Ale, to Písma neučia. Biblická kniha Príslovia poetickým jazykom opisuje radosť, ktorá pramení z vhodných intímnych vzťahov medzi manželom a manželkou - Prísl. 5:15, 18, 19. INTÍMNE STYKY MEDZI MANŽELOM A MANŽELKOU SÚ DAROM OD BOHA. Ich účelom nie je len plodiť deti. Umožňujú skôr manželom prejaviť si nežnosť a vzájomnú náklonnosť. Takže, ak sa dvojica rozhodne, že bude predchádzať otehotneniu a použije pri tom antikoncepciu, je to ich rozhodnutie a nikto by ich za to nemal súdiť - Rimanom 14. kap . Ostáva tu na záver otázka: Budem poslúchať nariadenie človeka, ktoré nie je v súlade s Písmom alebo zásadu, ktorá má biblický základ? Áno, o mnohých veciach sa Biblia nezmieňuje, pretože bola dopísaná pred cca 2000 rokmi /kedy neexistovala antikoncepcia, ktorá je nám dnes dostupná..../. Ovšem, bola napísaná na náš úžitok - aj dnes v 21.st. Starý Zákon nie je pre kresťanov záväzný, petože sme pod Novou zmluvou - Rimanom 10:4, obsahuje však hodnotné zásady, vďaka ktorým môže byť náš život šťastný. A Boh si praje, aby sme boli šťastní a nezväzuje nás nezmyselnými pravidlami...., totižto aj v 1. st. Ježiš vytýkal náboženským vodcom, že zväzujú ľudí nariadeniami a príkazmi, ktoré sami nedodržujú......Matúš 23:4, podobne je tomu, žiaľ, aj dnes. Vytýkal snáď Boh svojmu Synovi, že prečo vyslovuje náboženským vodcom, ktorí mali ľud viesť správne - takéto slová???? Nevytýkal. Teda Ježišove slová sa mali dotknúť sŕdc jeho poslucháčov a mali svoje postoje tak trochu pozmeniť....Prieť sa nemienim, lebo to Ježiš neučil..., ale rada sa zastanem toho, čo v skutočnosti učí Písmo, lebo ho mám v úcte. A Boh si praje, aby sme si veci preskúmali vo svetle Písma a nenechali sa viesť niečím, lebo niekto niečo povedal, napísal.....
@zuzuliatko18 krasne napisane, suhlasim 😊 ...ja som napr.mala to stastie, ze som stretla uzasnych knazov, ktori co hlasali, to aj zili a boli vo svojej sluzbe velmi obetavi...ale pocula som aj o inych, nad ktorymi rozum zastaval...
...veru, Boh je laska, miluje nas takych aky sme...to je uplny zaklad.
ja len ma napadlo: "miluj svojho blizneho ako seba sameho" velmi pekne zvlast ked polovica ludi sa vnutorne nenavidi....vies niekedy je dobre si uvedomit ze to vsetko pisali ludia a ze v cirkvi je najvacsie statisticke zoskupenie psychopatov....inak som veriaca ale k cirkvi sa velmi nehlasim, pretoze je tam mnoho pravidiel ktore idu proti zdravemu rozumu

Odpoveď na tvoju otázku teda je: lebo sú to ľudia. 🤷 V cirkvi nájdeš takých, ktorí sa naozaj snažia a ide im to, aj takých, ktorí sa síce snažia, ale nejde im to a aj skutočných pokrytcov (ktorí ale takí nemusia byť celý život) - ako všade inde. Mňa by zas zaujímalo, prečo teba zaujímajú práve kresťania?