Dodržiavanie kresťanských pravidiel
Veriaci dodrziavate vsetky nariadenia cirkvi alebo si vyberate len niektore? Ak nedodrziavate vsetko, nerozmyslate o vystupeni z cirkvi?
Ja mam naozaj silnú averziu voči cirkvam (a je jedno ci ide o kresťanské, moslimské,...)
Koho naozaj nemusím su fanaticky vyznávači náboženstva, pre mňa su to duševne chorý ľudia bez vlastného mozgu. A teraz nemyslím klasického mierumilovneho veriaceho co si žije svoj život, ale takých tých ktorý nemajú inú tému iba presviedčanie o svojej viere.
Ja osobne veriaca som, verím v Boha (respektíve nejakú vyššiu silu) ale nepotrebujem k tomu náboženstvo.
Problém kresťanov (a samozrejme aj iných náboženstiev) je dodržiavanie nezmyselných pravidiel ktoré sú zamrznuté v dobe. My v západnom svete pohŕdame moslimami ze v niektorých krajinách musia byť ženy zahalené, cudzolozstvo sa trestá - pritom tie isté pravidlá mali kresťania ešte pred pár storočiami.
Jednym z nich je aj používanie antikoncepcie, to je presne také pravidlo ktoré 90% ľudí v kostoloch nedodržiava. Pretože správne tušia ze to nemá nič spoločné s nejakým božím zámerom.
Sorry ako keby boh chce aby sa ľudia nekontrolovateľne mnozili tak nemajú rozum (aby pochopili súvislosť medzi sexom a tehotenstvom) a majú ruju ako väčšina zvierat. Lenže človek je tvor rozumný, chápe ze premnoženie prináša skazu, že keby ma každý ľudský pár na zemeguli 10 potomkov tak takýto populacny rast nieje udržateľný.
Nehovoriac o tom ze zena určite nieje stavaná na 10 a viac tehotenstiev. Ani fyzicky a ani mentálne. Toto je také celkom veľké tabu ale v tých naozaj mnohodetnych rodinách si matka už pri nejakom 8, 9,10 tom dieťati nedokáže vytvoriť takú citovú väzbu ako pri tých prvých.
Achjaj... zase sa to zvrtlo len na "fanatické pravidlá" RKC. Ako keby iné inštitúcie, náboženstvá a vlastne všetko v spoločnosti nemalo nejaké svoje pravidlá.
Ale teda postupne.
1. Vidím, že ťa najviac trápi antikoncepcia a z toho, že všetky kresťanské páry nemajú 15 detí predpokladáš, že tie cirkevné nariadenia nedodržiavajú. Teda, ak to správne chápem, ty pod cirkevným nariadením rozumieš "zákaz antikoncepcie." Ako už bolo vyššie spomenuté, existujú aj iné metódy, stačí si ich pozrieť, naštudovať. Mám jedno dieťa a 10 rokov takto fungujeme. Nevidím na tom nič obmedzujúce, pretože s mojím mužom sa... tadáááá... toto bude veľké prekvapenie... rozprávame. A riešime. A rozprávali a riešili sme to už pred svadbou. A dokážeme sa dohodnúť a neskákať po sebe v sekunde ako to na neho alebo na mňa príde. Sex nie je v živote všetko a nie je LEN na tom postavený vzťah.
A tu sa dostávam aj k bodu 2.- kompromis. Ten prichádza na základe rozhovoru (akákoľvek situácia), veď ak sa vydáš, hádam sa predtým spolu rozprávate a riešite aj tieto veci, nie? Dohodnete sa, či budete v nedele a vo sviatky chodiť do kostola, alebo na výlety.
... ak to človek myslí s vierou vážne, žiadne "nariadenia a prikázania" nevníma ako niečo, čo musí a je to otravné. Tak buď chceš žiť vo viere a v Cirkvi, alebo nechceš. A ak chceš, tak ti všetko príde úplne prirodzené a v poriadku.
Aké nariadenia teda ti ešte prekážajú?
@rusalinka Premyslala si niekedy o tom, ze jedno dieta mate mozno preto, ze viac by ste nemali aj keby ste chceli? Antikoncepcne metody, ktore povoluje cirkev su vysoko nespolahlive.
@lujza123 Dakujem. O tomto nazore budem premyslat.
@terezka1947 Pary, ktore nemaju deti, lebo umele oplodnenie je zakazane, su potom stastne? Je stastna rodina s 10 detmi, ked nemaju financne, bytove a citove podmienky?
@monuska112 Ano, presne tak. Pisali to ludia pred mnohymi rokmi. Casom sa urcite tieto pravidla zmenia a budu reflektovat sucastny stav vedeckych poznatkov. Len to zial este bude trvat velmi dlho.
Nepremýšľam nad niečím, čo neriešim - druhé dieťa... ak by napriek našej metóde prišlo, som preň otvorená.
Doplním tiež aj to umelé oplodnenie - nie je tak úplne zakázané. Nie je odporúčané a jedna metóda je, nazvime to, povolená. Takže ani tu to "nariadenie a príkaz" nie je taký striktný, že by sa to nedalo prežiť 🙂
@rusalinka Rimskokatolicka cirkev IVF nepovoluje. Evanjelici s tym problem nemaju. Boh je pritom rovnaky.
@autor Dodržiavam nariadenia svojej cirkvi (koransky islam). Ak by som to nechcela dodržiavať, tak sa tam nehlásim.
Inak teda islam nezakazuje antikoncepciu, ani IFV - umelé oplodnenie (ak sa použijú bunky manželov), takže tieto dilemy riešiť nemusím. 🙂
Toto je veľmi komplikovaná a citlivá téma... ale v skratke - nejde ani tak o umelé oplodnenie ako také, ale zničenie "prebytočných" embryí. S tým je problém. Veľmi podrobne sa o tom píše v inštrukcii Donum Vitae. AKože je to celkom zaujímavé, lebo na jednej strane ťa zaujíma antikoncepcia - teda ako zabrániť počatiu a na druhej - ako počať, keď to nejde 😀
len potom sme znovu pri Tom ze to pisu ludia a nie Boh...
Celkom ti nerozumiem o čo ti ide. Píšeš,že tvoj problém to nie je a rypes do všetkého.
Takže zrejmá ty šťastná nebudeš.
Ale s tým cirkev nič nemá.
@terezka1947 Ak by bola RKC oddelená od štátu, tak by toto ti, ktorí do nej nepatria asi riešiť nemuseli. Ale keďže sa všetci skladáme, tak je normálne, že aj človek, ktorý tam nepatrí, sa vyjadrí alebo zamyslí nad týmito témami. A vôbec to nemusí znamenať žeby bol nešťastný.
Nerozumiem co sa pytas. Že, keď veriaci clovek porusuje prikazanie, má odist z Cirkvi, aby mohol bez vycitiek svedomia pokračovať s kludom s porusovanim prikázaní? Aby nebol pokrytec?
Vadí ti ze katolicka Cirkev ti tvrdí ze IVF je hriech?
@rusalinka Mna zaujimaju krestanske pravidla avsak uvadzam vybrane priklady niektorych z nich. Cirkev vseobecne zakazuje IVF. Aj keby par prijal napr. vsetkych 10 embryi a nenechal ziadne znicit, i tak to nie je v sulade s ucenim rimskokatolickej cirkvi.
@terezka1947 Nemozem sa stazovat. Takze nastastie sa mylis.
@lenkakravcova Ano, odluka cirkvi od statu a cirkevne dane by vela vyriesili. Zostali by tam len ludia, ktori su s vierou a cirkevnymi predpismi stozneni a aj ked by nemali silu zit podla vsetkych pravidiel, aspon by sa o to snazili. Zaroven by aj cirkev bola nutena viac reflektovat sucastnu dobu aby vobec mala nejakych clenov.
@dagmarovita Nepouzila by som slovo vadi. Skor premyslam, co vedie krestanske pary k IVF alebo k antikoncepcii a nasledne tomu, ze dalej chodia do kostola. Z diskusii na roznych forach sa z toho ani nespovedaju a nelutuju to. Vlastnym rozumom a svedomim vyhodnotili, ze je to v poriadku. Ak to tak citia ano je to v poriadku. No potom si prisposobuju cirkevne ucenie svojim predstavam a to uz asi v poriadku nie je.
Prečo by to nebolo v poriadku? Nevidím v tom problém, dodržovať to, čo mi dáva zmysel.
Ja som sa tiež nikdy nespovedala zo všetkých hriechov, len z tých, ktoré za hriechy považujem.
Nie je podľa mňa v poriadku, že cirkvev v 21.storočí považuje za hriech, keď spolu žije muž a žena a nie sú manželia. Napr. Sex pred svadbou, pokial mám stabilného partnera, tiež nepovažujem za hriech.
@lenkakravcova skladám sa na kopu veci,kt.nevyuzivam a ani polka Slovákov nemá šancu využiť a neriešim.
Jednoducho je to tak nastavené.
Nikto nikoho nenúti patriť k nijakemu náboženstvu.
Nemusí sa dať pokrstiť,nemusí ako pokrstený žiť vieru,nemusí sa k náboženstvu hlasit pri sčítaní ľudu.
Kde je problém?
To je potom super.
Ak si chce človek vytvoriť svoje vlastné náboženstvo,so svojimi vlastnými prikázania mi,ok.
Ale nemôže nadávať na tie,kt.veria iní.
Veď aj v štáte dodržiavame zákony,tak aj v náboženstve,pre kt.sa slobodne rozhodneme,je logické,že poznáme jeho zákony a budeme ich dodržiavať.
Načo sme si ho potom vybrali?
Keď sme sa rozhodli z neho "vystúpiť",ok.
Nesúhlasíme s tým,čo hľasa,tiež ok.
Ale ešte preto,že mne nevyhovuje,je automaticky zle.
Teraz je éra nového náboženstva" ja som pán Boh svoj".
@terezka1947 Si si naozaj ista, ze nikto nikoho nenuti? Ani pani Zaborska a jej podobne osoby? Pripadne skupina poslancov, ktori pred par rokmi navrhovali väzenie za absolvovanie umeleho tehotenstva? Tlak proti registrovanemu partnerstvu? Cirkev ma v tomto state velmi silne slovo a vo velkej miere ovplyvnuje zivoty vsetkych obyvatelov. Nielen veriacich. Naopak to neregistrujem. Nepostrehla som napriklad, aby ateista nutil veriaceho brat antikoncepciu a pod.
A si si istá,že to,čo chce cirkev,je naozaj pre ľudí zle?
Prečo si myslíš,že toto všetko je dobré?a v akých hraniciach,je to ešte ok a kde sú hranice,že to ok nie je?
Je ľahšie všetko brať,na všetko mať právo,nikým a ničím sa neobmedzit?
Ok,berme,že je to všetko zle. Beriem tvoj názor.
Ale nebudete ti to vyvracať. Skrátka,cirkev je zlá,skostnatela inštitúcia a ľudia v nej hlúpe ovce.
To je úplne v poriadku.
Tak nie sú praktizujúci katolíci. Takych je vela ludí v kazdej oblasti zivota. To mas ako ludské prisahy pravnik má hájiť právo a spravodlivosť, politici skladaju sluby, humanitní pracovníci majú kódexy ako majú hlavnú zásadu etické princípy a porusujú sa velmi, neni u kazdeho chrbtová kosť, aj manzelia si slubujú vernosť a uz nejeden z manzelov klame pri vyslovovaní slov..slubujem. no vidis aki sme pokrytci, sme slabi ludia, a u veriacich je to smutné, vela ludi nechodí do kostola za ludí akych tam stretli.
@terezka1947 To co je pre cloveka dobre a zle, vie kazdy rozhodnut sam. Spolocnost ma zabezpecit dostatok informacii, priestor na diskusiu a nasledne sa clovek ma rozhodnut sam o tom, co je pre neho dobre alebo zle. Preto ludia dostali rozum a slobodnu volu.
Áno,...dostali rozum a slobodnú vôľu.
Rozum nepoužívajú,alebo pouzicaju vo svoj prospech a slobodnú vôľu tiež,podľa toho,kde im v ten moment pasuje.
Preto na svete nie sú potrebné zákony,ani ľudské,ani božie. Nie sú potrebné armády,všetci sa ľúbime,prajeme si navzájom dobre a je svetový mier.
Lebo človek sa vie rozhodnúť sám.
Autorka. Lenže ja problém s dostatkom informácií, liberalne strany napr nechcú podporovať zákony ktoré hovoria o lepšie informovanosti napr. v prípade potratov. A ak hovoríme o potratoch tak cirkev háji práva tej najslabsej osoby ktorá sa nevie brániť
@terezka1947 Kto si ty, aby si niekomu zakazovala a prikazovala?

Prikázania nie sú proti človeku a nie sú proti zdravému rozumu,práve naopak,chránia ľudské šťastie.
Ale ťažké je ich dodrziavat,ľahšie obkecat....pretože by to znamenalo,že musíme zmeniť svoj život, seba....
Čiže veľké nepohodlie pre človeka.