Dodržiavate vianočné povery a zvyky?
Ake su Vase naj? Ja mam rada ze sa nesmie vesat pradlo lebo sa niekto obesi a ze sa nema zametat lebo sa vynesie stastie. Drzite sa niektorej?
@really8 dodrziavam to so smetami, ze sa nesmu vyniest, kebo sa s nimi vynesie rodinne stastie Nie, ze by som tomu verila - no je to taka spomienka na mojich starych rodicov a ich tradicie.
@oceanahory to, ze sa nema vstat od stola ja poznam tak, ze nikto nema od neho vstat - aby sme sa o rok zas vsetci zisli. No u nas nerealizovatelne, nezmestime vsetko na stol.
@simsalabim Moze byt, nikdy som to nejako neriesila. Nasa mama si asi danu poveru zveladila podla vlastnych potrieb 😁.
@minesasubu Waw a to vsetko aj stihate za jeden vecer? 😁
U nás peniaze pod obrus, nič čo m krídla sa neje aby nám neuletelo šťastie, nesmie sa vstať od stola kým posledný nedoje lebo kto prvý vstane ,ten prvý umrie 🤣🙏Nesmú sa smeti vyniesť. Vždy je prestrete aj pre jednu osobu navyše .
@oceanahory robime to celý deň ako som napisala 🙂 aj kopu ineho
chceme si užiť deň kedy sme všetci spolu nielen sa najest , darčeky a dovi dopo
@minesasubu Znie to naozaj velmi dobre 🤗 urcite mate kopec spomienok.
Mama vždy vravela že sa nemá odchádzať od stedrovecerneho stola ale vždy niekto odbehol lebo sme niečo zabudli dať na stôl 🙈 to vraj aby sa nikomu nič nestalo.
@really8 poznam ich vela, aj tu, ze najprv treba statok opatrit az potom rodinu aby kravy mlieko nestratili (nastastie nemame ziaden statok, takze o povinnost menej), ale neverim ani jednej. Je to pekna sucast nasej ludovej slovesnosti, mali by sme si ju odovzdavat z generacie na generaciu, ale hadam dnes uz na to nikto neveri
@really8 lenže aj v slovenskych tradíciách je veľa demonizmu
@oceanahory lebo bez penazi sa tazko zije...
@zmrzlinka2021 nemyslis, ze za kazdym slovom a cinom je skor dolezity zamer? Ak nieco robim preto, lebo je to pekna tradicia, ziaden demonizmus by som za tym nehladala. To je ako ked niekomu povies "ty moj hlupacik". Dolezity je zamer a ton reci... ta veta moze byt laskava aj zlomyslena.
@simsalabim z časti máš pravdu, ale z kresťanského uhlu máme veriť Bohu, nie rituálom, ktoré nás majú chrániť alebo nám niečo zabezpečiť. Ja verím, že otváranie sa poberám, carodejnictvu sprístupňuje život človeka zlým veciam.
@zmrzlinka2021 ale ved ak nevynesiem smeti na Stedry den preto, ze to je tradicia mojich zosnulych starych rodicov, tak neverim na ziadny ritual, spominam si na starych rodicov.... neverim, ze si tym "nevynesiem stastie z domu". Ty v tom vazne nevidis rozdiel??
Ja teda len jednu poznamku k tomu, ako sa tu niektore strasne zacali rozčuľovať, ze povery nepatria do 21. storocia a podobne. Povery a tradicie sa dodrziavali nielen preto, ze si ludia nevedeli vysvetlit niektore javy, ale aj preto, aby sa niektore VÝNIMOČNÉ DNI odlisili od ostatnych prave tym, ze sa pocas nich robilo nieco, co sa inokedy nerobi. My sme dneska strasne moderni, co je na jednej strane dobre, ale na druhej tu potom vznikajú situacie, ked sa ludia nevedia obliect do divadla a podobne, lebo ved "je to obycajny den". Pre nasich predkov boli taketo dni vzacne, preto asi aj vznikli tradicie, ze neprat a podobne, lebo si to uvedomovali. Co ma človek zo zivota, ked su vsetky dni rovnake a nic slavnostne, sviatocne, vynimocne sa nedeje? Rovnako ako sme este hadam neklesli tak hlboko, aby niekto na svadbu prisiel v handrach rovno z poľa, tak sa netreba ani vysmievat nikomu za to, ze dodrziava aj ked prezite "povery".
U nás sa dávajú peniaze pod obrus, aby sme mali peniažky, jeme cesnak pre zdravie a od stole nevstáva nikto počas večere. A dávame tanier naviac, pre pocestného. Inak prať neperiem, lebo nechcem mat sušiak v izbe, inak normálne vysávam, umývam a pod. A ešte k tým tradíciám, pred rokmi neboli v domácnostiach varné dosky, rúry na pečenie, práčky, vysávače, tak jasné, že sa také práce nerobili. Nie je práca, ako práca. Je iné zapnúť práčku a iné ísť prať do potoka. Ale mne sa tradície páčia, je to to málo, čo nám zostáva z našej histórie a je smutné, že o niekoľko rokov sa to úplne vytratí 😢
@earlgrey keby niekto prisiel lebo ako sa hovori host do domu, boh do domu. Inak v tejto suvislosti som si spomenula ze ak je zena tehotna tak podla toho ci prvy host bude muz alebo zena to sa jej narodi. Tak uvidime ci po vianociach tu pribudnu temy ci sa to niekomu vyplnilo😂
Davame o jeden tanier naviac pre zatulaneho pocestneho.
Supinky a peniaze pod obrus.
Imelo nad dvere, ale nikto nikoho nebozkava.
A to je asi tak vsetko.
Aj ja aj manžel sme si priniesli naše zvyky už z detstva, z rodín, dodržiavame ich nie preto, že žijeme v stredoveku, ale preto, že ich chceme zachovať a posunúť ďalej.
Napríklad adventný veniec zapáli najmladší člen rodiny.
Na štedrý deň držíme pôst až do východu prvej hviezdy.
Prestrieme aj pre zosnulého, alebo pocestneho.
Mame šupiny pod obrusom. Zapalenu sviečku z kostola. Neodchadzam ja od stola, a dávam krížik s medom na čelo, pomodlime sa, rozkrojíme jablko. A máme aj reťaz vianočnú okolo stola. 😀 Atď.

žiadnu vianočnú poveru ani nepoznám...