Dom verzus byt
So svagrinou sme mali zaujimavu diskusiu. Moja svagrina nechce byvat v dome, lebo podla jej nazoru byvanie v dome zerie vela cadu a hlavne penazi (treba stale nieco kupit ako kosacku, hadice, farby, frezu atd) a taketo peniaze a cas chce radsej venovat detom vo forme vyletov, dovoleniek a zazitkov. My s manzelom ideme stavat dom, chceme detom ukazat zivot na vidieku, ako sa pestuju potraviny, a chceme tak prirodnejsie zit. Ale uvedomujem si, ze v istom smere ma svagrina pravdu. Vacsina deti zijucich na dedine ci v dome nechodieva s rodicmi na vylety, nepoznaju Slovensko, aj ked sa mi zdaju pre prskticky zivot schopnejsie. Aky je vas nazor, alebo ake su vase skusenosti?? Tie, co byvate v dome, mate pocit, ze su vase deti o nieco okratene??? Dakujem za kazdej nazor.
ide skor o to kam vas to taha. niekto je v poho v malom byte a niekto sa v nom citi stiesnene. deti ani v jednom pripade podla mna o nic neuberas, pokial im vytvoris vhodne podmienky na zivot..
určite dom. Deti maju v dome ověla vačšiu volnost ako v byte. Naviac ak máš možnost zahrady, je to super. Ak nevieš čo s detmi, vypustiš ich s bicyklom na zahradu
U nás doma podobná dilema, ale odkedy mame dieťa vyhráva domček, miesto na hranie, kľud, ticho a žiadne vŕtanie do stien celé dni pri prerábaní u susedov 🤦♀️
Nikto nehovorí že musíte stavať trojposchodovu hajovnu a obrábať tri hektáre záhrady, pekný päťizbový dom, ktorý nie je náročný na upratovanie stačí. V dnešnej dobe je sk tak veľký predpoklad, že deti pôjdu v dospelosti bývať sami alebo do zahraničia, takze zbytočne stavať opachy domy. A Záhrada sa dá tiež upravovať nenáročne, ak stačí trávnik a pár kvetov v črepníkoch, to je na údržbu akurát. Sama som vyrastala v dome, takze vychytávky ako skalky a zahony ruží by som určite neriešila.
Dá sa bývať aj v domčeku a aj čas venovať po víkendoch deťom, len to chce kompromis, jeden víkend doma druhý na výlet. Deti sa pri dome veľa naučia o práci, môže ich zo viest k zručnosti a prakticnosti.
Ja som vyrastala v dome na dedine. Bolo nás sedem súrodencov, takže nejaké dovolenky sme si dovoliť nemohli. Na výlety sme ako celá rodina tiež nechodili, nedalo sa aj kvôli vekovým rozdielom. Roboty bolo veľa, ale spoločné chvíle pri obrábaní zemiakov či sušení sena ostávajú v pamäti. Teraz bývam v byte, ale neviem si zvyknúť... Chýba mi záhrada, súkromný pozemok, kde by som si s malým vyšla kedykoľvek počas dňa bez toho, aby som sa musela x-krát prezliekať... Ale zas v zime netreba kúriť, na zimu zháňať palivo... Všetko má svoje + aj - ... Komu čo vyhovuje... Ja by som sa vrátila do domu. A keď bude možnosť, rada to urobím 🙂
necitala som komentare, len uvodny - za mna je ideal dom v meste... zijeme v byte, vyhovuje nam to, mali sme moznost ist aj do domu, ale zavrhli sme to, hlavne z dovodu dochadzania.
chodime na vylety, kruzky, cas ktory by bolo treba venovat domu v ktorom clovek byva (a cestovaniu tam a spat) venujeme spoznavaniu slovenska/ciech alebo niecomu inemu.
mame ale chalupu, tam travime leto, vikendy (nie kazdy vikend) a toto nam staci. ked ale vidim okolo ludi na tej dedine co ziju v domoch ako nestihaju - dobehnu z prace, cestou nakupia, 45 min cesta z mesta , poliat, pokosit, strecha tecie, zverinec pyta jest, okopat a to 7dni v tyzdni, 365 dni v roku... my prideme, sadneme pod altan, zapalime ohen a opekame... oni vecne nieco okolo domu robia.
Určite dom..niet nato si ráno vypiť na záhrade kávičku alebo dať obed na terase..deti sa môžu hrať vonku aj samé, čo z bezpečnostných dôvodov sa okolo činžiaku nedá..
@jasminet joj ale ono to uz vacsinou v tych domoch malokde je takto ako pises..mozno starsia generacia, co sa nevie rozlucit s pozemkami, pestuju tolko ze to ani nezvladaju obrabat a chovaju lebo sa patri...
Teraz dom neznamena ze musis mat statok, pole a kopec roboty...
My byvame v dome, mame taky vacsi pozemok, ze syn tam hrava futbal, ale zas nie ze obrovsky...mame par ovocnych stromov, par krickov s malinami a cucoriedkami a zasadili sme par paradajok ci hrasku..to je tak vsetko...pokosit treba ak nechces mat dzunglu v zahrade..ale to si musia kosit aj ti co maju chalupu a chcu to tam mat pekne..kosi aj moj otec na zahrade kam chodi..a robi tam viac ked byva v bytovke a musi sa tam dopravit ako ja...ja okolo domu nevidim ziadnu specialnu robotu..domy co su teraz naozaj skor ako samostatne byty len s benefitom sukromia a nejakym travnikom nevyzaduju zas neivem aku udrzbu...spominane nosenie dreva -- ved kazdy moderny dom ma kurenie ako aj byt, casto je drevo len na image do krbu..aspon u nas...my chodime po vikendoch po vyletoch a na sportove sutaze so synom, travime cas vela prec, ale ked sme doma, vychutname si zahradu, kazdy den si dam rano v zahrade kavu, vecer veceru, syn ked ma cas sa tam vybeha, dojdu kamarati, mame priestor ...nepachtim sa po praci za ziadnou robotou, nic ine specialne inak ako bolo v byte mi netreba robit..pripravit veceru a vychystat syna do skoly..len s rozdielom, ze veceru mam vonku v zahrade, syn beha vonku do vecera a neriesim ihriska a susedov...
@m.i.r.i vsak jasne, ale na dedine kde mame chalupu, su mlade rodiny a tie sa veru lopotia furt - uz len ta cesta z bratislavy na tu dedinu kazdy den. vravim minule jednemu domacemu, ze ideme opekat, pozera, ze si ani nepamata kedy to naposledy s detmi robili, lebo stale nieco. a pritom ziadne velke pozemky tiez nemaju, ani hydinu.
kava na dvore pod altanom, obed tiez tam a okamzity vybeh pre deti su super, ale napr. ked je to rodina s detmi a v dedine nie je skola (alebo len prvy stupen), ziadne vyzitie po skole, kruzky atd a vsade treba vozit, dochadzat, to tiez treba zvazit.
@jasminet no samozrejme, povedzme si nie je dedina ako dedina a dom ako dom..to je preto tazko presne povedat co je lepsie...ked si postavim velky dom, nemam cas ho obhospodarovat tak je to ine ak mam jednoduchy bungalov a okolo travnik..tiez je rozdiel byvat na dedine napriklad blizko mesta alebo s dobrou obcianskou vybavenostou a zas niekde na samotke...je to vsetko rozne..tiez by som nesla kocikam..a do hocicoho..len zato ze je to dom a mam kavu v zahrade 😉
@jasminet moj chlap je z dediny a na dedine by uz nikdy zit nechcel, oni nemaju ziaden statok ani obrovsky pozemok, skor len zahradku na zabavku jeho mamy, ale vravi, ze jednak je stale tam co robit okolo domu (plus pomahat v zahrade aj tak), vkuse na to treba mysliet, a potom nerad spomina na neustale cestovanie za vsetkym. Kym bol decko, tak cestovanie do/z skoly na/z kruzkov, ked uz bol starsi, tak opat skola, plus vkuse mysliet na to, ze posledny spoj chodi nazad okolo deviatej, cize spontannost a spolocensky zivot nula bodov. Plus zohnat hocaku blbost/ist za hocicim, co v meste trva chvilocku, si kvoli cestovaniu vyzaduje komplikovane planovanie. Zivot na dedine, ze tiez nuda, kym bol decko, tak fajn, ale od puberty o nicom, prechadzat sa za dedinou je super, ale nie kazdy vikend roky rokuce to iste. A ze to staranie sa do kazdeho, ze to je otras. Tak neviem, len tlmocim jeho nazor. Moj otec ma inak podobny, tiez je z dediny a povedal, ze nikdy viac. Dom ma, ale nie v dedine. Ja sa vyjadrit neviem, na dedine som nebyvala, ale ani ma to veru dako nelaka, nemam k tomu vztah. Dom by som ale asi chcela casom tiez, neviem velmi, ake vsetky ine moznosti su mimo byvania na dedinach. Zatial som ale spokojna v meste, mam komplikovane zivotne 'okolnosti' a vyhovuje mi dostupnost i jednoduchost.
@dorottka presne o tom hovorim - mame 3 deti, kruzky, skola, skolka, praca - dom na dedine, nie dakujem. ako vikendovy domcek na prazdniny, volne chvile ok, ale bezny zivot vobec. to az na starobu ked sa deti osamostatnia. na to sa s muzom tesime a klop klop hadam sa toho v zdravi dozijeme 🙂
su ludia, ktori su stvoreni do mesta a su ludia co na dedinu.... moj otec by v dome (akomkolvek kdekolvek) bol strateny-max vymeni ziarovku po pol roku nesvietenia, moj dedo bol uz po 3 dnoch u nas na navsteve v byte uplne chory a na balkoniku opravoval vsetko co sa len trosku tvarilo pokazene 😀
Ja so asi tvoja svagrina. Dom NIKDY. Max. dom v meste ( moja hranica je tam, kde konci MHD), ale na tom mam rada svojho muza, aby cely zivot drel na to hypo. Ide o kvalitu byvania. My mame obrovsky byt s velkou terasou v centre KE, z terasy pozeram na 100 rocne gastany, na uzavretom dvore velke ihrisko. Plus napr. my sme realne s muzom s hodnotili, ze sme typy, co radi odpocivaju pasivne, netesi nas zhrada, kosenie, muz nie je typ kutila. Kazdy musi vyhodnotit na co ma. Par mojch kamaratok podlahlo rpedstave kavy na terase a obedu v na zahrade, slo to, kym boli deti male a ony na materskej. V momente, ked nemas plnu obciansku vybavenost v tej dedine ( skoly, skolky idealne job), tak najvac casu travis v aute a cez vikend kosis. Tak ako deti omrzi ihrisko, omrzi ich aj rovnaka zahrada. Ja milujem hodit na vylety, len tak si vybehnut na hlavnu na zmrzlinu s deckami, kazdy vikend sa nieco v meste deje, v zime mas hernicky etc..nemusis byt zavreta doma. Plati vsak, ze kazdy je iny typ, su ludia, co ocenia fakt tu zahradu, relaxuju pri tom. Svokrovci maju chalupu, tak tam travime v lete vikendy a to mi plne staci.
My sme si vyskusali byt v petrzalke, podunajskych a aj v starom meste, po zvazeni vsetkych pre a proti sme sa rozhodli pre domcek pri hlavnom meste. Momentalne sme uz vo faze, kedy si ho zaciname naplno uzivat, maly bude mat rok a zacina objavovat svet, chodievame na bycikle, pri vodu, mame tu lesik, detske ihrisko, trampoliny, mlade rodiny s detmi v podobnom veku. Kazdy si musi zvazit co mu je prednejsie, u nas vyhrala kvalita zivota nad konzumom. Museli sme vela obetovat, zopar sezon pekne odmakat aby sme dokoncili co bolo treba, to vsetko je vsak vyvazene benefitmi sukromia, svojho vlastneho priestoru na sebarealizaciu, staleho kontaktu s prirodou, tichom ci hlukom kedy my chceme a najvacsou radostou ked sa tesi nas syn. Ak nas to tu omrzi, maly vyrastie a bude nas to tahat spat do mesta, nebude problem urobit aj taky krok 🙂
Ak bývate niekde kúsok pri meste alebo v mestskej časti je jedno či byt či dom. Ak má byť dom niekde v zapadákove, tak to vyhovuje len do času keď sú deti malé. Staršie deti a pubertiaci ocenia skôr mestskú kultúru a ľahkú dopravu domov a časom dochádzanie na stredné školy...
Už také detaily že výlety, to je zásadne podľa nastavenia tej konkrétnej rodiny a jej členov. My napr. bývame v mestskej časti väčšieho mesta, ale kedysi to bola dedina. Každú sobotu sme s deťmi chodievali na výlety kým boli s nami ochotné chodiť. Prišla puberta a vek cca 11-12 rokov a výlety sa nekonajú, deti upredňostňujú kamarátov a vlastný program. Takže to, čo riešiš týkajúc sa výletov budeš riešiť len najbližších pár rokov, časom bude situácia aj tak iná.
vyrastala som na dome a teraz bývam v byte.... je pravda že dom žerie niekolkonásobne viac peňazí a času ako byt.... a ano je pravda že z bytu sa chodí častejšie a lepšie na výlety ako z domu lebo proste je robota ktorá sa urobiť musí treba si zvážiť pre aj proti- napr podľa mna je ideal mať dom ked je žena na materskej a deti malé lebo ma čas sa venovať aj deťom aj domu kedže nemusí tráviť 8,5 a viac hodín v robote.a povedzme si úprimne tie deti od určitého veku s vami nechcú tráviť čas a je jedno či ste v byte alebo dome a kedže na víkendy chodím k rodičom na dedinu vidím to že deti z bytov trávia oveľa viac času vonku na ihrisku hrajú sa v skupinách ako tie na dedine u nás na dedine za celý den prejdu hore dole po ulici max 4 deti zato na ihrisku ktoré mám hned pod oknami bytovky je ich každý den celá tlupa je to trošku paradox ale je to tak... a ked sú deti školopovinné tak bývanie v byte ušetri kopu času dochádzania na krúžky deti majú viac možností si vybrať čo ich baví lebo žiadna škola na dedine určite neponúka takú širokú škálu krúžkov ako v meste.... všetko ma pre aj proti a treba si zvážiť priority
@dorottka ja som zas z mesta, cely zivot v meste, babky v meste, na dedine som prvy krat bola tak na navstevu ako 12 rocna asi...a studovala som samozrejme dalej vo vacsich mestach, potom v zahranici v mega mestach..a zili sme aj u nas v Bratislave kde sa syn narodil..a teraz zijem na dedine a neviem si vynachvalit..do mesta ked nemusim tak nikdy viac..ked musim do BA pracovne, tak som stastna ked odidem, aj s muzom len bezime odtial prec..syn ma 8....od 2 do 6 rokov sme zili v meste, na dedinu sme chodili len na prazdiny..a veru, som stastna, ze sme tu uz ostali natrvalo...vsetko co sa v meste deje mame na dosah, ved do mesta zas nemam pol dna cesty...syna vypustim vonku , raz je tam u susedov raz tam..u nas tiez neviem niekedy ktore dieta skor..inak presne ako kazdy ostatny chodime a cestujeme, venuje sa sportom, autobusy zase ako kedysi nechodia raz za pol dna, ale minimalne kazdu pol hodinu ked uz..ale zatial vozime, tak ako vozi aj kamoska v BA z Race napriklad do Dubravky ...a nam to trva este kratsie...za 10 minut je na kruzku...nemame zapchy, neriesim chaos a hluk...maximalne ked susedia nieco robia v zahrade ale to je tiez zriedka..ked pridem do mesta k rodicom do bytovky, tak sa uz citim stiesnene,...sudedia hore dole, vytahy, MHD super dostupne pod oknami, ale z toho je potom hluk...deti tu u nas chodia na take iste kruzky ako tie v meste, nikomu nic nechyba..a vidime ze sa zacina tendencia prichodu na dediny z mesta, stahuju sa spat mnohi manzelovi kamarati s detstva, prerabaju si domy, sposob zivota sa meni, ludia ocenia viac klud ako hluk mesta...ale ide velmi o tie priority....ja si praveze do mesta vyjdem len ako na vylet..na shopping ked uz musim, aj tak nakupujem cez internet co najviac...s detmi do kina a tak..ale my tak vela cestujeme, ze nechyba nic a clovek oceni ten pokoj co ma doma potom...ja by som nikdy nemenila uz takto zivot na dedine...ale zopakujem - nie je dedina ako dedina...zas uplne mimo obcianskej vybavenosti by som nechcela..a su aj taki co im aj to vyhovuje..co sa tyka deti tu na okoli, tak ani pubertaci sa vacsinou nestazuju..do mesta to maju na skok...a kazdy potom ma moznost ked odide z domu si zvazit, ci sa chce vyburit v meste nalebo ako dalej chce fungovat...
@kachita jednoznacne za mna doma. Skusila som aj byt aj dom a teda dom vyhrava - hlavne ked su deti. Vyrastala som na dome, 2 deti, na vylety sme chodili menej to je pravda, ale skor to bolo o tom ze rodicom sa velmi nechcelo nikam. Teraz byvam so svojou rodinou na byte, sme tam takmer 5 rokov a mam toho dost. Hlavne ked pridem unavena z prace a chcem si napriklad v klude vypit kavu, musim ist s malym von - tzn. upravit sa, zobrat veci a stale sa presuvat z miesta na miesto. Nie je lepsieho ked sme u babky a maly sa vonku hra na piesku, kresli s kriedami, clapka sa v bazene a ja pri nom mozem byt aj v pyzame a mame sukromie. Mam kamosky co ziju na domoch, zahrady extra velke nemaju, nieco si dopestuju, pokosia travnik a to je asi tak vsetko. Chodia normalne na vylety ako ludia ktori ziju v byte. Mne zivot v byte pride ako zivot v kralikarni, ja by som sa hned odstahovala ak by bola moznost.
Ja mozem porovnat-vyrastala som v dome pri BA, teraz zijem s rodinou v byte. Dedina bola super do gympla. Potom som sa musela terigat vlakom, s kamoskami diska, najlepsia zabava, krasni chalani a ja som sa musela ponahlat na posledny vlak. Vyska detto. Svojim detom by som take daco NIKDY neurobila. A taxikara im robit nemienim.. ani vramci BA.
Byvame v Ruzinove v obrosvkom byte, dve velke terasy, vedla skola skolka... nemenila by som. Som emocne zalozena, ked su deti male, taha ma to na dvor, dedinu.. mat aspon chalupu. moj racionalny muz vzdy zdvihne obocie s otazkou, kto by sa o to staral.. jasne, chodit na chalupu kazdy vikend, najprv popratat, pokosit, navarit.. prijemna predstava, no sialena....
Autom uz nechodim, mam vsetko v pesej vzdialenosti. Lutujem vsetkych v autach, co sa kazdy den v zapchach terigaju do satelitov.
A to, ze sa ludia hufne vracaju naspat do mesta nie je ze jedna babka povedala, ale holy fakt, poznam asi 10 rodin...
A to, ze nebudes chodit na dofce je cisto individualne... my sme kazdy vikend dakde, treba vyvencit deti🙂
Moja sestra zije s nasimi v rodicovskom dome. Obrovsky pozemok, zahrada, zvery... ti sa nedostanu nikdy nikam. Tak su z toho vystaveni. Teraz cchu ist na 5 dni do nemecka a to je hotova logistika, musim tam dojst s deckami, krmit zvery, polievat... uz teraz sa na to “tesim”
Ale oni su tak celkovo usadeni, ani ako deti sme nikam nechodievali. A podla mna to nie je tym, ze sme mali dom (mozno z malej casti), skor povahou...
Takze v konecnom dosledku je to na tebe, su tu zastancovia domu aj bytu. Ludia su rozni, nik ti neda presny navod na zivot.
vyrastala som na dome a aj teraz v dospelosti byvam v dome v mestskej casti,cize vyhody mesta. na vylety sme vzdy chodili a aj budeme,cestujeme velmi radi. nikdy som nemala vztah k uzitkovej zahrade,o okrasnu sa starame s mm,kt.je velmi pracovity a na byte by zahynul 🙂 ja si celkom viem predstavit byvat na byte.i ked teraz cakame prve babo a pre deti je isto dom plus. viac miesta, bazen, preliezky vo svojom... za nevyhody domu patri vysoka cena pozemkov (v meste), urcite viac prace ako na byte i poplatkov.
@m.i.r.i ja suhlasim, ja na to nemam nazor, ja som len prispela nazormi dvoch ludi z mojho okolia 🙂 Len upresnim - u nas sa nik v meste nevyburuje, len je to pre nas praktickejsie kvoli, ako hovorim, predovsetkym komplikovanej situacii doma. Robim cely den v meste a z roboty musim pravidelne odbehavat na kratko ci uz domov, alebo inde. Pre mna aktualne zial dom neprichadza do uvahy, to by sa nedalo. Inak zalezi aj na tom, kde byvas, mne sa dediny v okoli Kosic, zdaju tragicke, bud su spinave kvoli okolitym zavodom, alebo neprisposobivym alebo su uz fakt daleko so zlou pristupovou cestou. Dom ale raz urcite chcem, uvidime ci vyda zivot 🙂
@angelyana to je ozaj zvlastne co ludia preferuju 🙂 ja zas v Ruzinove v krasnom byte v novostavbe, v dobrej casti a super vybavenosti som trpela..a ked sa narodil syn, tak este viac..hladala som tiche miesto na kocikovanie, sice super, ze bezbarierova bytovka, vsetko krasne..ale vsade elektricky, sanitky a hluk...okolo Strkovca som sa nakocikovala, ze aspon trosku zelene a ako tak priroda....
Teraz ked niekam chodime a vidime tie mnozstva aut BA/BL ako sa trepu do Tatier, Donovaly, vsade...do prirody, na chaty, chalupy..k rodicom cez vikendy na vidiek...moj muz sa klepe po cele, ze co neostanu v meste, ked im je tam tak dobre...ale vsetko uteka von, hlada prirodu a klud...lebo cez tyzden trpia v bytovkach...
Jedna vec je samozrejme praca a dostupnost, preto nemusime hovorit o tom, preco vela ludi zije takto v mestach a hlavne vo vacsich...zial, praca nie je vsade
Ale tak ako ty poznas 10 rodin co sa vracia do mesta, ja poznam 10 co sa vsetko vracia spat na dediny...a kazdy nam hovori to iste -- v meste nikdy viac..tie divadla a koncerty v dostupnej vzdialenosti za to nestoja..tam si zajdem kedy chcem ...
Ja som vyrastala v meste a veru tiez sme lutovali dedincanov co utekali na autobus domov a my sme si chodili po meste..ale tu ked sa rozpravam s ludmi co ty vyrastli a dalej si tu zalozili rodiny a sa ich pytam, ci im to nevadilo, tak, ze preco..ze to bolo super, ze maju zazitky z cestovania do skol vlakom, ze boli radi ze mohli pristo domov na dedinu a nie v kralikarni sa tlacit..malokto to tak vnima ..
Ale je to vysoko individualne...tak ako niekto kto bol jedinacik uz to detom nechce spravit a iny jedinacik si to nevie vynachvalit, tak aj toto , clovek vela robi podla toho co zazil v detstve, co mu chybalo alebo vadilo a nechce to spravit detom, pritom deti to mozu vnimat uplne inak a aj doba je ina...ten pohlad na mesto vs dedina je uplne iny ako kedysi...
My byvame v dome. Nemyslim si ze ked mas dom a zahradu tak nechces chodit na vylety, je to skor o povahe ludi ktory v tom dome byvaju🙂 mat zahradu je neskutocna deviza hlavne pre deti. Hraju sa alo chcu, behaju spinave, objedaju maliny,jahody, uhorky paradajky, behaju so psom. Ked chceme ideme na prechadzku , na bicykel, k vode, na vylet aj na dovolenku. Rozdiel medzi domom a bytom je aj v tom napr ze dom je spravidla vacsi a treba ho dlhsie upratovat, vacsie naklady, samozrejme sem tam sa nieco pokazi. A to ze na dedine je hluk.. je to pravda ze stale sa tu nieco buduje alebo susedia kosia, pilia, psi stekaju.. mna najviac hneva ked kazdu hodinu v noci kikirikaju kohuty ktore su dost blizko a cez leto ked spime pri otvorenom okne sa mi maly na to budi. Ale tieto ,,hluky,, mi vadia len ked maly spi takze ked vyrastie a nebude spat na obed mi to bude jedno, stale lepsie ako elektricka pod oknom
Ako uz bolo pisane, je to vsetko o prioritach.
My mame dom 1,5km od CENTRA mesta, takze vsetko na skok. Najblizsieho suseda mame 10m od nasho pozemku a za domom horu.
Ja si na dome cenim najviac sukromie. A teda, mame troch chalanov, stvrte baby na ceste a neviem si to uprimne s nimi predstavit v byte.
Poznamka o cestovani mi pride uletena, my stale niekam cestujeme, aj teraz sme akurat na mallorke.
Okolo domu je o malo viac roboty ( ale priznavam ze mame upratovacku a vyuzivame aj sluzby zahradnika) ale to je mala cena za vsetky tie bonusy, co dom prinasa.
Ked je clovek stary, uz je to asi narocnejsie, ale napr moja babka este aj ako 80 rocna byvala sama v dome a vela vladala, lebo proste musela.
Moj muz je taky ze neobsedi chvilu, stale musi nieco robit a on v byte velmi trpel, lebo sa nudil. Takto si stale nejaku zabavku najde 🙂
A ten pocit, ked rano este v pyzame bosa vybehnem do travy pokrytej rosou a nazbieram si cerstve maliny, ci natrham matu na caj, tomu sa nevyrovna nic, co by dokazal ponuknut byt.
@m.i.r.i preto vravim, ze ludia su rozni a nikto nemoze nikomu inemu povedat, ako ma zit. My sme s muzom velmi spolocenski, me radi kaviarne, divadla, restiky, kino... neviem si predstavit, zeby sme sa museli vzdy trepat dakde do mesta. A nejak podvedome to uz deti prebrali od nas..aspon ten starsi.
A ja vyslovene trpim u nasich s dcerou (je zly spac). Teraz cez vikend sme tam boli a nemohla zaspat. Tam stekol pes, tam sused treskol brankou, tam kohit zakikirikal.. ona uz je asi zvyknuta na ten neustaly sum. Ako ja nehovirim dakomu s domom, ci mu preskocilo, ze isiel dakde do riti do domu, tak ja tiez ocakavam, ze nik sa nebude starat, ze som v byte (lebo nasi maju taku tu sedliacku tendenciu hovorit, ze byty su len pre lenivych)
ja sa pripajam k fanusikom domov. teraz sme sa stahovali z bytu vo velkom meste do domu 12 km od mesta. a sme nadseni!!! mame dve auta cize niesme viazany na cestovne poriadky takze dochadzanie ziaden problem. dokonca manzelovi to do prace cez cele mesto trvalo rovnako dlho ako teraz ked dochadza, pretoze nemusi chodit cez centrum mesta. takze treba priliadat na viac faktorov a nehadzat vsetko do jedneho vreca....aj tymi pracami okolo domu je to ine ked niekto robi vsetko svojpomocne a ked si zavola na to ludi. tu na dedine je kopec sikovnych majstrov, susedov.... a pomozu za zlomok ceny, ktoru by na to vyslo v meste.

Tiež pekný článok na inšpiráciu pre nerozhodných http://stastnedomy.sk/stastne-byvanie-rodinou-b....