icon

Revízor neuznal SMS lístok. Ako postupovať?

11. nov 2024

Ahojte zienky,
Synovi sa stala taka vec. Vzdy ked ma ist autobusom zakupime mu sms listok. Dnes pri kontrole revizorom mu tento sms listok revizor neuzal a vystavil 40€ pokutu. V cestovnom poriadku som nasla cast, kde sa pise

"Zakúpením SMS lístka cestujúci súhlasí s tým, že k overeniu platnosti tohto cestovného lístka predloží k nahliadnutiu revízorovi alebo inej oprávnenej osobe svoj mobil alebo iný mobil, prostredníctvom ktorého bol jeho SMS lístok preukázateľne zakúpený, a to nielen samotného textu prijatej SMS správy, ale i ostatných detailov tejto správy (napr. zmazania originálu SMS lístka) a že poskytne telefónne číslo a strpí čas potrebný k overeniu pravosti zavolaním. "

Mal pravo mu sms listok neuznat?
Nikto mi nezavolal. Zajtra idem smer dopravny podnik. Mozem tam ist toto riesit osobne alebo sa to robi pisomne?

Dakujem velmi pekne

Strana
z2
luliu
11. nov 2024

Prečo by mal revízor niekomu telefonovať? A ako si overí, že v tom čase nie si sama v nejakom buse a neposlala si svoj lístok? Máš poučenie, zaplať pokutu a synovi kúp lístky nech si ich cvaka

doriiis
11. nov 2024

Overiť zavolanim?
To je vtip,že?

autor
11. nov 2024

@quaxi dakujem

dadis
11. nov 2024

Ake mesto? Moje deti ked boli mensie a cestovali obcas mali taku elektricenku, kde mali nabity kredit a z toho im odratavalo po prilozeni v mhd. Alebo listok. Ani by mi nenapadlo posielat sebe sms a preposielat..to je fakt vec, ktoru zvaldne uplne sam aj prvak na zs.

majka99999
11. nov 2024

Ved mu kup listky do zasoby alebo napr. existuje elektronicka penazenka. Ze ma trebars na elektricenke 20 eur (nie mesacny predplatny), pipne si a je to lacnejsie. Zvladne to aj moj 10-rocny. Ukaze to zostatok, tak ta moze upozornit, ze uz tam ma 2 eura a treba dobit. Pre istotu mu treba kupit aj 1 ks papierovy, niekedy tie automaty nejdu. Listok sa da kupit cez appku, kartou bankomatovou na zastavke, ak nema clovek drobne, milion moznosti a ty mu preposles SMS, mimochodom najdrahsia moznost, ak necestujes trebars 33 minut, vtedy je fayn mat sms 40 minut.

colsami
11. nov 2024

@autorka prosim Ta napis mi co je nejednoznacne napisane, konkretne 12 d), este Ti to @janai1 aj vyhladala a zvyraznila, to viac blbuvzdorne napisane ani byt nemoze. Zbytocne sa rozculujes... Mate poucenie.

evaachesa
11. nov 2024

Autorka, už jednoznačnejsie to ani napísať nemohli, prepáč ale pokutu dostal právom. Dobi mu kartu alebo mu kúp papierové lístky. To určite zvládne.

maranco
11. nov 2024

Nedá sa lístok kupovať priamo v autobuse platobnou kartou, prípadne kartou toho dopravcu? To vyjde aj lacnejšie ako drahý SMS lístok. Aký je to dopravca, mesto?

namornicka
11. nov 2024

Nakúp mu papierové lístky a nech použije keď potrebuje. Takto je to nepraktické, čo ak by ťa nezastihol keď bude nastupovať na bus s kamošmi, bude čakať kým sa ti dovolá? To by mi nenapadlo takto to riešiť.

muchotrafka298
11. nov 2024

Ja som bola svedkom niecoho podobneho, ze chlapik tvrdil, ze poslal SMS a listok mu neprisiel. Revizor si od neho vypytal to cislo, nieco natukal na tom svojom zariadeni na kontrolu a zistil, ze na take cislo vobec sms poslana nebola, lebo nebolo v nejakom systeme. Cize ich neoklames.
Za mna bola pokuta opravnena, pretoze ty mas cestovat so sms listkom vo SVOJOM mobile alebo s niekym tak ,ze ty to vies ukazat ihned. NIe ze kupis niekomu a on sadne bez listka a vlastne bez nicoho do MHD. Ty si bola uplne inde ako bol tvoj syn. A nie, nestaci preposlana sms.

thunderdome
11. nov 2024

Mne na tom vadí že niekedy tá SMS nepríde hneď a bez toho sa nedá nastupovať. Teraz si predstavte situáciu: Cesta s MHD ktorú chcete absolvovať trvá pól hodinu. Spoj má interval 20 minút. Moc skoro sa to neoplatí posielať lebo od priatia to začína platiť. Takže ak si to pošlem 10 minút pred odjazdom spoja aby mi to určite prišlo, a príde mi to hneď, tak som stratil 10 minút a keď nastúpim už mi platí len 20 minút a na jazdu potrebujem 30. Ak to pošlem minutu pred odjazdom a ona mi nestihne prísť ale autobus už príde, nemôžem nastúpiť lebo niekedy to viazne aj 5-6 minút a tak nejdem riskovať. Lenže autobus odíde, a 5 minút na to mi príde lístok ale ďalší autobus ide až o 15 minút, tak som zase stratil polovicu.

Viem že sú rôzne alternatívy ako mať vopred nachystané papierove lístky, alebo je aj taký typ čipovej karty (električenka) že ako keby na kredit. Teda že nie mesačník atď. Ale že dám si na to dvacku, a to tam je ako kredit a keď príležitostne idem, tak si z toho viem zakúpiť lístok v autobuse. Priložím, zvolím si druh lístka a odráta mi to z kreditu.

Na núdzne stavy je SMS lístok dobrá vec, len proste neni na to spolah. Ak je velký nápor systém mrzne a dlho to trvá, nepríde to hneď. Ale raz ma to zachránilo okolo piatej ráno v Bardejove že pokladnica zatvorená a pýtal som sa sprievodčíka kde mám kúpiť lístok, či sa dá vo vlaku? On že máte mobil? Pošlite SMS! Vtedy mi to do minúty došlo.

sszuzu8
11. nov 2024

@nynia screenshot je rovno na pokutu

sszuzu8
11. nov 2024

Sms cl ma byt kúpený zo zariadenia ktoré ma cestujúci pri sebe. Preposlane cl sú neplatné však keď ho máš ty vo svojom tel a synovi pošleš screen môžete dvaja cestovať s tým istým cl. Čo myslíš ze revízorom ukáže ze daný cl bol už viackrát kontrolovaný?

lizatko1009
12. nov 2024

A to takto fungujete a cestuje vzdy? Listok musi mat pei sebe ci v papierovej alebo elektronickej podobe ten, co reálne cestuje. Napríklad my mame aj aplikáciu, synovi dobijem "kredit" a sam si kupuje este lacnejšie lístky. Kedze od ďalšieho roka bude cestovat kazdy den, tak kupim rocnu elektricenku.

nynia
12. nov 2024

@sszuzu8 za normálnych okolností to nemá ako zistiť pokiaľ nie je screenshot z Iphonu na Androide alebo nejak inak viditeľne pri iných rôznych Android značkách, že to nesedí s tým mobilom 🤣 nikdy pri mne to neskúmal do detailu, pozrel 2-3sekundy a odišiel. 🤷🏻‍♀️ Ale necestujem tak denne ani pravidelne za posledných 10 rokov keď som išla MHD 20x tak je to veľa z toho som stretla revízorov 2x

tramtada31
12. nov 2024

Rieš to s dopravným podnikom, že syn si nevedel kúpiť listok (nemá oprávnenie, kredit), predpokladam, že je to Bratislava, tak adresovať verejne primátorovi. Fb robi divy, keď niečo riešiš verejne, tak už sa dá všetko vyriesit

majka99999
13. nov 2024

@tramtada31 mal mat papierovy listok. Keby neboli SMS, tak necestuje?

tramtada31
13. nov 2024

@majka99999 ale tie sms sú. Dnes je aj problem kúpiť listky, keď novinové stanky vykapali a automaty nie sú na vsetkych zastavkach

dadis
13. nov 2024

@tramtada31 Ale je zase milion inych sposobov - aplikacie, prilozit platobnu kartu, prilozit dopravnu kartu s kreditom, mat mesacny listok na dopravnej karte.. a ked tak, dieta si vie aj samo poslat sms, ked mu to vysvetlim..netreba detom robit helikoptery.

maranco
13. nov 2024

@tramtada31 keď nieje automat na zastávke, tak si kúpiš lístok kartou v MHD v automate
už vo viacerých mestách som sa s tým stretol, že vieš kúpiť lístok platobnou kartou priamo v dopravnom prostriedku

kiwi3
13. nov 2024

ved to je normalne podvod, chudak syn proste cestoval bez listka a este musel byt aj riadne vystresovany, ked ho chytili. no kto za to moze?

tramtada31
13. nov 2024

@maranco ale tak vieme, koľko ma dieťa? Má vôbec platobnú kartu?

maranco
13. nov 2024

@tramtada31 banky vydajú platobnú kartu dieťaťu od 8 rokov, TB od 6 rokov
a keď cestuje pravidelne tak už dávno má mať dopravnú kartu daného dopravcu

mamutka
13. nov 2024

Je mi ľúto tvojho syna, musel byt dobre vystresovaný, s pocitom, že celý autobus naňho zíza a ma hanbu. Proste si to nepochopila, chlapcovi vysvetli, že ta to mrzí.

tramtada31
13. nov 2024

@maranco ja mám 6,5 ročne dieťa. Keby malo kartu, stratilo by ju. Tazko povedat, či nejaký 8 ročný je zodpovednejší. A nie som ani za to, aby dieťa robilo v takto skorom veku s digitálnymi peniazmi. Oni musia fyzicky vidiet nejaký obnos a realne prežívať to, že keď si niečo kúpiš, tak o tie peniaze prídeš. Že bankomatova karta nie je magická kartička, ktorá ma bezodné dno, ale len prostriedok na realizaciu výmeny finančných prostriedkov za produkt (vyrobok alebo sluzbu). Najlepšie by bolo, keby s ním autorka chodila nakupovat normálne listky.

maranco
13. nov 2024

@tramtada31 môže mu nakúpiť papierové lístky ak to dopravca ešte používa, ak stratí lístok alebo ho zabudne doma tak pôjde pešo

sszuzu8
13. nov 2024

@nynia tak vizuálna kontrola 😃nedá sa každé číslo klikať do appky a prezvanat ci to je daný tel veď času by to koľko zabralo 🤣

stanulienkat
13. nov 2024

Neveriiiiiiim, neveriiiiiiim, neveriiiiiiiiim

dadis
13. nov 2024
luliu
13. nov 2024

@tramtada31 áno, presne takto to beží a vôbec by sa nebáli precedensu, že potom budú takto argumentovať všetci. 🤦🤦🤦

Strana
z2