icon

Dotkne sa nás vojna v Izraeli?

8. okt 2023

Dotkne sa / môže sa nás dotknúť vojna Izrael s Hamasom?

maranco
17. okt 2023

@chodec15 toto povedie k zákazu náboženstva

freepalestine
17. okt 2023

@bigapple1 podla tvojej logiky je v poriadku ak tvoje dieta (a 500 dalsich pacientov a doktorov) zahynie ked je v nemocnici, pretoze v tej istej nemocnici osetruju niekoho, koho nepriatel chce zneskodnit?
Branit sa znamena odopriet cez 2 milionu ludi vodu, jedlo, lieky, atd?
Podla organizacie Lekari bez hranic su doktori v Gaze nuteny operovat bez podavania liekoc od bolesti, bo uz ziadne nemaju.
Kde je ludskost?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
freepalestine
17. okt 2023

@chodec15 prepac, ale velmi nevzdelane si do toho zatiahol Egypt.
Tu: https://ihl-databases.icrc.org/en/ihl-treaties/...
Zenevska konvencia a povinnosti okupacnych sil voci okupovanym uzemiam. = povinnost izraelu voci Gaze. Jasne sa pise, ze okupacna sila (Izrael) musi spristupnit vodu, jedlo a zdravotne potreby pre okupovane uzemia (Gaza)
Gaza nie je samostatny stat, ludia v Gaze nie su vsetci Hamas.
A nie, ludom nebola Palestina ukradnuta.. to len doteraz ludia protestovali, diplomaticky sa situaciu riesit snazili,… a nic z toho.. hluchy vsetci, slepy vsetci.. aj ten co ten clanok napisal si nevsimol snahu o ukoncenie okupacie. Nepocuvali ked tisice Palestincanov zomreli pod okupaciou (6000+ od roku 2008 do augusta 2023). Ale ked jedneho dna Hamas uspesne zautoci a obete su na strane Izraela, vtedy pocuje nareky izraelskych civilistov.
Nie je spravne, ze Hamas zabil civilistov.
Nie je spravne, ze Izrael zabija civilistov.
Hamas je “teroristicka” skupina.
Co je Izrael?

vevesh
18. okt 2023

@chodec15 mne sa paci ako to spravy pretocili, ze "demonstrantom za palestinu" - ti ludia, co "protestovali" za palestinu, su a boli palestinci v berlinskom palestinskom gete, cize defacto priamo postihnuti situaciou, ale to uz spravy neuvedu. A tymto pekne vidno, komu nemecko nadrza. Ani sa nedivim, ze 80% ludi chce volit novu vladu v nemecku😒😒😒😒

mircalla
18. okt 2023

@vevesh Oni su postihnuti situaciou? Mala by si si osviezit pamat, kto to zacal 7. oktobra vyvrazdovanim civilistov?

freepalestine
18. okt 2023

@mircalla pamat @vevesh isto siaha aj dalej ako to.. tento konflikt nezacal 7.oktobra.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená
freepalestine
18. okt 2023

@chodec15 ma dodrziavat medzinarodne dohody, pravo a aj vojnove pravo. Ma dat Palestincanom moznost mat suverejny stat, rozhodovat o sebe. Bol si tam?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
andromeda818
18. okt 2023

@chodec15 no, jako kdyby si s tím Izrael hlavu lámal....

aalt
18. okt 2023

@freepalestine Hamas neuznal ziadnu dohodu, ziaden navrh na nezavisly stat, nic. Ich cielom je zabit/vyhnat kazdeho zida. Kazdeho. Aj deti. A maju velku podporu. Nielen v pasme Gaza ale aj v ostatnych arabskych statoch. Inac by davno nemohli takto fungovat.

freepalestine
18. okt 2023

@chodec15 hamas je resistencia, skupina ludi, ktory bojuju proti okupaci. Nie vlada suverejneho statu. mi, Ake dohody medzinarodne podpisal hamas?
Ako som napisala vyssie, velmi nevzdelane komentujes. Ale nedivim sa ti. Ak mas informacie len zo svk a cz medii, tak mas skreslene informacie a tak skresleny nazor.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená
hiro
18. okt 2023

@freepalestine "Zenevska konvencia a povinnosti okupacnych sil voci okupovanym uzemiam. = povinnost izraelu voci Gaze. Jasne sa pise, ze okupacna sila (Izrael) musi spristupnit vodu, jedlo a zdravotne potreby pre okupovane uzemia (Gaza)"
To sa mi celkom nezda. Izrael sa z Gazy stiahol v roku 2005, nie? Vojakov, civilistov, vsetci odisli. Takze to uz nie je okupovane uzemie, nie?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vevesh
18. okt 2023

@mircalla prepac a nie su postihnuti situaciou- myslis si, ze v gaze uz nikoho nemaju a ze z gazy odisli na dovolenku do nemecka pred par dnami??? Vsak uz som ti predtym dala foto statistiky osn, kolkoze tam ludi len za scitacich 15 rokov zomrelo. 150tisic zranenych a 6000tisic mrtvych bez domu, strechy, vody, elektriky je fakt, ktory by mali zabudnut....🙄🙄🙄

chodec15
Odpoveď bola odstránená
annm81
18. okt 2023

@freepalestine "podla tvojej logiky je v poriadku ak tvoje dieta (a 500 dalsich pacientov a doktorov) zahynie ked je v nemocnici, pretoze v tej istej nemocnici osetruju niekoho, koho nepriatel chce zneskodnit?"

Podľa tvojej logiky je zasa úplne v poriadku, keď niekto zbombarduje nemocnicu, lebo si doma na kolene vyrába z vodovodných trubiek rakety - zaplatené z pôvodne zamýšľanej humanitárnej pomoci. Následne pod tou nemocnicu vykope sklad na muníciu a riadiacie stredisko teroristov a potom, keď sa tú veľmi nespoľahlivú raketu pokúša odpáliť zo strechy nemocnoce, tak mu to tam padne rovno na vlastnú gebuľu... samozrejme, je dôležité vždy mať na týchto miestach dostatok fotografov - toto majú Palestínci premyslené najlepšie. A prečo to všetko? Lebo život vlastného decka pre mňa nie je tak dôležitý, ako moja chorá nenávisť k židom.

aalt
18. okt 2023

@freepalestine Hamas vzisiel z volieb v pasme Gaza (v 2006 odvtedy uz ziadne neboli), tak je ich oficialnym politickym zastupcom. A ano podpisal viacero dohod. Nikdy ziadnu nedodrzal, maximalne sa tak ohradzoval aby ju dodrziavali ostatni (Izrael). Mimochodom podobne sa sprava Rusko, to tiez dodrziava iba dohody, ktore im vyhovuju.

freepalestine
18. okt 2023

@annm81 wow.. vies viac ako sa oficialne vie..
@chodec15 atd.. zial, cim viac sa vam snazim vysvetlit, ze kde je pricina konfliktu, tym viac sa opierate o wikipediu a ine subjektivne zdroje (vo wiki moze kazdy napisat clanok).
@hiro kto kontroluje hranice Gazy? Izrael.. aj tu hranicu s Egyptom, kde cez sto kamionov s humanitarnou pomocou caka, kontroluje izrael. Na koho cakaju? Na povolenie izraela otvorit hranice. Je to okupovane uzemie. Je to koncentracny tabor/vazenie pod sirym nebom.

hiro
18. okt 2023

@freepalestine Izrael nekontroluje hranicu Gaza-Egypt. Kto okupuje Gazu? Jedine tak Hamas. A ak ti civilisti nie su s nim a nepodporuju ho tak preco tam nerobia demonstracie proti Hamasu? Nezda sa mi ze by som nejake zaregistroval. Takze sa mi vidi ze schvaluju to co robi a suhlasia ze budu znasat dosledky jeho cinov.

annm81
18. okt 2023

@freepalestine čo sa zatiaľ oficiálne vie o tomto prípade? Že sa obe strany obviňujú navzájom.

A čo sa vie všeobecne už roky? Že jedna strana štandardne vopred upozorňuje, kde a kedy bude útočiť, aby civilisti mohli utiecť. Že jedna strana evakuuje svojich civilistov, ak im hrozí nebezpečenstvo. Že jedna strana má špičkové vojenské technológie, ktoré navrhuje s takým prístupom k životu, že najdôležitejšie je, aby obsluha prežila.

A vie sa, že druhá strana si ctí život tak, že nemá problém podrezávať hrdlá dojčiat nepriateľa a vlastné deti vešia na ploty okolo "civilných" zariadení, aby takým živým štítom oodradila útok nepriateľa. Že sklady munície a brlohy teroristov zriaďuje v obytných domoch, školách a nemocniciach. Že humanitárnu pomoc rozkráda na to, aby sa vyzbrojovala. Že desiatky percent jej na kolene vyrobených rakiet pri odpale zlyhajú. Hej, možno spravil tentoraz chybu Izrael, ale skúsenosti nám napovedajú niečo o pravdepodobnostiach rôznych scenárov a o dôveryhodnosti.

bigapple1
18. okt 2023

@freepalestine zial, to co pises o nemocnici, nie je v poriadku! NIE JE V PORIADKU ak teroristicka skupina zabija vlastnych! Podla mojej logiky NIE JE V PORIADKU, ked vrazdia deti a dospelych nie len izraelskeho a zidovskeho povodu! NIE JE V PORIADKU zakazat “svojim” odist z krajiny, aby sa zachranili a dostali sa k vode, k jedlu a radsej ich zavrazdit (aj ked palestincanom Izrael ukazal aj cestu). Ano mas pravdu, toto podla mojej logiky nie je v poriadku!

freepalestine
18. okt 2023

@hiro https://foreignpolicy.com/2023/10/18/egypt-hama....
Egypt caka na potvrdenie z Izraela, ze Izrael nebude utocit na hranicu Rafah. Za poseldnych par dni izrael totizto zhodil bomby aj tam.
https://www.cambridge.org/core/journals/interna...
Nie je to Harvard ako si @chodec15 zelal, ale tento clanok dava 4 dovody preco sa Gaza stale povazuje za uzemie okupovane Izraelom.

elmivelmi
18. okt 2023

@hiro ma kontrolu nad vzdusnym priestorom gazy izrael tusim aj more.