icon

Dotkne sa nás vojna v Izraeli?

8. okt 2023

Dotkne sa / môže sa nás dotknúť vojna Izrael s Hamasom?

hiro
2. nov 2023

Niekde som este zahliadol video kde robili anketu v skole v Gaze cim deti chcu byt... Martyrom. Nik nechce byt stavbarom, lekarom, hocikym. Kazde dieta je naucene ze jedinym zmyslom zivota je ist zabijat a pri tom zomriet.

andromeda818
2. nov 2023

@hiro jeden odkaz izraelský, druhý pro izraelský a třetí nevím kdo ten novinář je. Jistě zcela nezaujate a nestranne. A ani v těch odkazech se nepíše, že jim říkají, že jejich život nemá jinou hodnotu. No, je to asi taková hra, jako když si tady kluci hráli na fašisty a partizany. Dění ve společnosti prostě ovlivní. Jinak do novin se dostanou spíš ty extremnejsi případy. To nemusí znamenat, že to nutné platí obecně.

andromeda818
2. nov 2023

@hiro Ukrajina existovala stovky let před Ruskem? Jo, jako Kyjevska RUS. A je tam i propojení panovníků v přímé rodové linii co se týče kyjevska a moskevské rusi (rurikovci)

vevesh
2. nov 2023

@chodec15 vdaka tomu, ze su vsetky tie moslimske krajiny (zhodou okolnosti maju vsetky ropu alebo plyn alebo oboje) ako si ty nazval "v srackach", mas ty lacny plyn na varenie ci kurenie a lacny benzin a dostupne potraviny v obchodoch. Bez toho, uz davno by si zhanal drevo, jazdil autobusom a na 3x premyslal ci a co kupis. Ale to je kratkozrakost obyvatelov zapadnych krajin, ktori nechapu, preco ich politici udrziavaju stale konflikty v danych oblastiach alebo ich umelo vyvolavaju, ak uz nastane mier....

andromeda818
2. nov 2023

@vevesh přesně. Navíc v mnoha případech, se nábožensti fanatici dostali k moci po zásahu západu, který odstranil diktátora, pricemz měl plnou hubu keců o demokracii....

gabrielkaa
2. nov 2023

@hiro ja mám jeden odkaz, ktorý neni proizraelsky. Vo Viedni zatvorili niekoľko mešít koli podozreniu so šírenia politického islamu a terorizmu. Ale tu sa furt bude jedným smerom ťahať. V Londýne koli tomu pár rokov dozadu zatvorili pár moslimských škôl…. Ale to je tiež “pěkna blbosť”.

gabrielkaa
2. nov 2023

Takze verím tomu na 100% keď sa to snažia šíriť tu, tak na ich pôjde to nemá hranice.

gabrielkaa
2. nov 2023

*pôde, nie pôjde

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vevesh
2. nov 2023

@chodec15 jasne, pozri si fotky z cias, ked mali mier- tavy by si nasiel akurat tak u beduinov a my (ako csr) sme sa mohli strcit niekam oproti nim a ich mestam a infrastrukture- mali divadla, koncerty, auta, kanalizacie az do pustnych regionov, restauracie a do mesit chodilo minimum ludi... Inac taky iran je kompletne sebestacny vdaka tym vsetkym represaliam len preto, lebo vyhodil BP z iranu. A turecko tiez detto vdaka izolovanosti. Ked sa u nas tych par automobiliek zdvihne, tak sme nahrati na plnej ciare.....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vevesh
2. nov 2023

@chodec15 a pri jemene🙄- ide o ropu, a moc nad bab al mandad prielivom- bojuju saudi proti iranu. A kedze my, ako zapad, sme so saudmi, lebo tento prieliv je pre nas nadzivotne dolezity, a k tomu "nemame radi" iran, tak v mediach drzime hubu a krok a dodavame zbrane saudom ako blazni a je " nam" jedno, kolko ludi a deti v jemene zomrie....

vevesh
2. nov 2023

@chodec15 ja s casti zijem na blizkom vychode, dakujem za odporucanie 🙄

hiro
2. nov 2023

@andromeda818 "Jistě zcela nezaujate a nestranne" - No, to by ma teda zaujilalo kto je teda taky zaujaty ze cvici a foti skolkarov ako sa maju zabijat Izraelcania? To ide do Gazy do skolky nejaky proizraelsky novinar a ze urobte mi predstavenie ako ich zabijate aby som mohol spravit protipalestinsky clanok? :D

vevesh
2. nov 2023

@hiro to, co je na internete, je rozhodnutie americkych a zidovskych ludi (pretoze ti su majitelmi medii a funguju v americkej loby, ktora ma dosah na to, co na internete na zapade najdes alebo nenajdes). Nepohodlne obrazky na nete budes darmo v eu ci usa hladat- napriklad, ked americke vrtulniky prevazali islamistov ci zabijali civilistov na blizkom vychode, v europe boli take videa blokovane. Takisto palestina, jemen, rusko. Ale taketo fotky hamasu pekne zapadaju do politky (nech mame dovod si mysliet, ze jedna strana je horsia) a teda akakolvek obrana je povolena, lebo hla, oni robia toto. A toto si vela ludi na zapade neuvedomuje a toto bude aj sekerou na zapad, ked bude padat dole.....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
hiro
2. nov 2023

@vevesh Ale ved to je uplne v poriadku, vieme co robi/robili Americki vojaci. Vieme co robia Izraelcania, vieme ako stavaju nelegalne osady, ako vyhanaju povodnych obyvatelov ked sa chcu rozsirit, osadnikov chrani aj armada aj sudy. Nie je to spravne.
Ale Hamas utoci kolko? 40 rokov? A co sa mu take uzasne podarilo? Viedlo to zabijanie k niecomu? Ziskal viac uzemia? Uznanie? Zenie Palestincanov k vyhubeniu. Ja vidim Palestincanov ktorym to vyhovuje. Cely svet posiela do Gazy peniaze, jedlo, energie a oni maju len 2 cinnosti - plodenie co najviac martyrov a vyroba bomb a rakiet. Ak tvrdis ze tam su ludia co s tymto nesuhlasia tak preco uz davno vladu Hamasu nezvrhli?

vevesh
2. nov 2023

@chodec15 preco by mali moslimovia ostat doma, ked usa a eu nesu demokraciu na blizky vychod? Len blby je nepoucitelny a historia ukazala, co za demokraciu zapadne krajiny nesu- uz pomaly 100rokov a zabijaju aj prezidentov, aj ludi, aj siroke masy, aj svojich spojencov-podla toho, co je prave vhod. To su take blbe kecy europanov, co robia moslimovia na zapade- no nemaju uz nervy na to, ze nieco vybuduju a potom im to zase rozbiju, ked sa vsetko v skutocnosti stale toci o rope a plyne a cely kolac so slahackou ide im a na ich uzemi ostava cela ta spinava pripava a praca.....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
hiro
2. nov 2023

@vevesh Tak to je... ale zase moze za vsetky ich vojny zapad - alebo bolo by tam menej vojen? Povedzme vojna Irak-Iran - to bola celkom dost velka supa, 1-2 miliony mrtvych. A ta vojna ma pociatky davno predtym ako tam zapad nieco riesil: "Since the Ottoman–Persian Wars of the 16th and 17th centuries, Iran (known as "Persia" prior to 1935) and the Ottomans fought over Iraq (then known as Mesopotamia) and full control of the Shatt al-Arab"

andromeda818
2. nov 2023

@hiro má Internet může dávat fotky kdekdo. Vždy se dá vybrat to vo se hodí, nelze na základě toho zobecnovat. Nicméně si myslím, že to skutečně existuje. Vybavil se mi film Obecna škola. "Jen si piskej fasisto, spojenci jdou najisto..."
Tohle je to stejné, jen s jinými symboly.

vevesh
2. nov 2023

@hiro porazit hamas sa neda. Preco? Lebo ide o ideologiu. S ideologiou sa neda bojovat zbranami a takymto stylom. Proti ideologii sa da bojovat zlepsenim zivotnych podmienok a vzdelanim(!). A toto v palestine chyba. Ze psovi v ohrade pod polorozbitou strechou hodis saty a jedlo, nech sa lepsie chova, nedosiahnes nic, len to, ze bude dalej zit a plodit dalsie generacie, ktore budu viac a viac nenavidiet. Postav skoly pre deti, daj moznost sebarozvoja -a potom hamas nenajde zakladnu, lebo ludia sa odvratia od radikalnych myslienok, ked maju istoty v zivote a naopak...vidno tu aj na diskusii, ze ked sa niektorym nedari, tak moslimovia su na vine a nech idu domov....🙃🙃🙃

vevesh
2. nov 2023

@hiro ano, moze - tiez tam islo aj kurdov a vlastny stat, ktory doteraz nemaju a toto bude aj svar na dalsie roky - predsa len 40milionove etnikum, ktore ako jedine porazilo islamistov, bude si narokovat na vlastny stat. Blbe, len ze ich uzemie je na najvacsich ropnych a plynovych zasobistiach a pokial bude nasa spolocnost takto nastavena, bude to krvave uzemie. Inac irak bol podporovany v danej vojne usa, dokym to bolo vhodne- to je aj viacerymi zdrojmi potvrdene. Nemci velkodusne dodavali chemicke zbrane,lebo uz vtedy iran lezal v zaludku kvoli tomu, ako chomeini presiel americanom a britom cez rozum...

gabrielkaa
2. nov 2023

@vevesh Ano. Takto by to fungovalo u normalnych ludi. Ale im nejde o ľudí, im ide o územia. Jeden z hlavných predstaviteľov Hamasu, na otázku prečo v podzemných tuneloch ktoré vybudovali na boj s Izraelom neukrývajú civilistov a bolo by omnoho menej civilných obetí keďže sa Predpokladá že tunely majú viac ako 100 km, tento predstaviteľ odpovedal že to je pre nich, pre bojovníkov, o ľudí nech sa stará OSN….

gabrielkaa
2. nov 2023

Oprava. Stovky km. Ako sa predpokladá. Nikto nevie

vevesh
2. nov 2023

@gabrielkaa aha, takze zbombujeme cele uzemie, kasleme na civilistov, lebo pod nimi su bunkre -ktore sa mozno zrutia, mozno nie a ktovie kde zasa hamas vylezu, aby si mohli tych par rakiet vystrelit. Super, pokial nepatris ty alebo tvoja rodina k tym civilistom, ktori nemaju kam -vsak ste v povolenych stratach, takisto ako zabiti izraelci stranou hamasu. Len zaujaty clovek nevidi, ze je to to iste- a preto je potrebny novy pristup. Ale to je aj o voli, ktora na zapade absentuje, pretoze media prezentuju, ze je to okej, lebo je to odveta a obrana a nenapadne sa vyraba hecovanie proti moslimom. Vidno to aj na diskusiach tu ci inde. A toto moze vyvolat taky konflilt, ktory znici znova polku planety...

chodec15
Odpoveď bola odstránená
vevesh
2. nov 2023

@chodec15 pouzijem rovnaku logiku ako ty- a my sa mame bat v krajine mojho muza, lebo ty sa nechces vzdat ropy a plynu? A preco by sme mali ist vobec do krajiny mm-ja som europanka, mame rovnake pravo byt tu ci tam, ako sa rozhodneme - lebo ty sa bojis nejakych pomatencov, ktorych vlady tu same nastahovali???
A s tymi saudmi a susedskymi moslimskymi statmi to mas trosku popletene- kazdy stat (aj ked maju rovnaku rec-totizto ani rec nie je u arabov rovnaka) je iny s inou kulturou. Preco by mali niekoho totalne cudzieho pustat k sebe, len na zaklade nabozenstva? Ako slovensko si tu ma pustat bulharov, vsak su tiez katolici ako slovaci a rec podobna...??? A maju sa mat lepsie ako domaci len na zaklade rovnakej viery a podobneho jazyka, lebo u nich padaju bomby? Vsak toto nespravi ziadny normalny stat....dali tolko ako ktorykolvek cudzi stat a tam to haslo. To len ignoranti realii davaju vsetko do jedneho vreca- ti prezradim novinku- v takom nemecku ci francuzsku su slovaci v rovnakom vreci ako ti moslimovia...

chodec15
Odpoveď bola odstránená
chodec15
Odpoveď bola odstránená