Dotkne sa nás vojna v Izraeli?
Dotkne sa / môže sa nás dotknúť vojna Izrael s Hamasom?
@elmivelmi Fiha,a pred tym roztrusenim po celom svete zili zidia vyse tisic rokov prosim kde?A pocas toho roztrusenia po svete,ked nemali zakladne ludske a obcianske prava a boli takmer vzdy a vsade diskriminovani a ponizovani,to je v poriadku?A my slovaci sme co?Od kedy si urcime tu historicku ciaru,ze mame narok na nase uzemie? Keby si si mala vybrat,ci budes susedit s Izraelom alebo Palestinou,co by si si hypoteticky priala radsej,samozrejme ak nevyznavas islam?
@stellarstar nič, len neporovnávaj Ukrajinu, keďže tá vojna sa nás dotkla veľmi a všetkých. Ja len odpovedám na tvoj komentár, že ako sa dotkla vojna vedľa
...dovolím si vložiť toto video kde je to veľmi pekne vysvetlené
https://www.youtube.com/watch?v=Rj8xnFgsJCcVojna tam je od nepamäti....to len médiá idú ľudí strašiť, aby boli ticho, držali hubu a krok a nenandavali, keď sem budú prúdiť akože utečenci pred vojnou a budú islamizovat Európu......
@chodec15 strašne
@weronika171717 bohužiaľ s týmto nemajú média nič
@tululu ja islam nevyznavam,ale za to tiez palestina nemoze ze stratili domov.Zasa oni po tom svete sa nemali zle,skor naopak.Co ale nie je s kostolnym poriadkom je nasilne vniknutie na uzemie palestiny po 2sv vojne ,lebo tak sa rozhodli Britania a Amerika.Co s tym maju povodni obyvatelia-palestincania spolocne???A to ze kedysi ,pradavni za bajneho krala davida ci salamuna co ani nie je his podlozene ze tito zili tam byval nejaka hrstka ludi co si hovorili zidia,neznamena ze za oar tisic rokov sa tam hufne nahrnu ludia co davno nemaju s routo krajinou uz nic spolocne.Takisto ako ked Rusko uz davno stratilo narok na sk ci ukrajinu.Ci rakusko-uhorsko narok na Slovensko.Ci kludne aj ans nech obsadia Madari,alebo teraz migranti ved si hladaju domovy,tiez maju krizi a ved kludne sa tu mozu udomacnit a my im dame este nase domy a zem.Ved co.Tebe sa take nieco paci ze?
Tazko povedat, ci dotkne. Usa bude podporovat Izrael, mozno uz nebude tak Ukrajinu. A prave usa posielaju na Ukrajinu najviac, ak sa rozdrobi a oslabi ich pomoc, ktovie, ake to bude mat nasledky. Takisto zalezi od toho, kto bude zvoleny za prezidenta. A co Cina a Taiwan? a Kosovo, napr. Vsetko sudy pusneho prachu. A potom co s tymi, ktori budu utekat z Palestiny. Kde pojdu? Zeby Europa? V Nemecku zrusili deminstracie na podporu Palestiny… a co Egypt, Libanon? Proste je tu tolko premennych, ze len PB vie, co bude.
@chodec15 Nie nepozeram,ja pisem o faktoch,nie emiciach a domienkach.Jednoducho-zidia ukradli Palestincanom zem.A preto tie nepokoje.Nie je to spravne ale nasilne vytvorenie Izraelskeho statu uz stali dost obeti.Ale zda sa ze ty v tejto oblasti mas chabe poznatky.A tato problematika je ti na mile vzdialena.
Židovský stat bol odsúhlasený Rezolúciou spojených národov v pomere 33 za a 6 proti. Bolo to tesne po vojne. Židia , predtým hebrejci alebo izraeliti tuto zem obývajú nepretržite niekoľko tisíc rokov. Nikto nikomu zem neukradol. Treba si doštudovať fakty…
@gabrielkaa Hlavne ze s tym suhlasili Palestincania,obyvali ale ako minorita,vatsina cats zidov noli v eu amerike.A ti zufalci po vojne nemali kam ist tak sa rozhodlo ale na ukor ineho statu a ineho naroda a preto tie nepokoje dodnes!Ci
@chodec15 áno, mnohí zdesením sa prizeráme na ďalšiu akciu z rúk extremistického hnutia hamas, odsudzujem , plačem, nenávidím takéto konflikty, ale ak sa pozriem späť do kratšej histórie mám otázku, nebolo troška nefér, že bolo "palestíncom" niečo sľúbené a nedodržané ? nemôže za to európa, štáty OSN tak trošku tiež? Bol vznik Izraela úplne košér, urobil sám Izrael naozaj všetko preto, aby sa sa konflikt urovnal?, aby netlel? až sa to neustriehlo a do rúk to zobrali extrémisti a to je teda riadny prúser..
Inak, ak by mal niekto zaujem o tuto temu, tak fajn kniha Z Izrastiny s laskou- Jakub Szanto a Kruty kontinent- Keith Lowe
@felycity preto som vyššie spomenula dve strany mince. A nie že tu niekto ide dookola tie svoje bajky o ukradnutí územia. Zidia s palestincami boli vzdy v konflikte na tomto území, aj pred vyhlásením židovského štátu. O tom akým spôsobom bojuje Hamas a všetky tieto Moslimské teroristické orgsnizacie sa vyjadrovať nebudem. Na začiatku som písala, že je to ťažká téma. Čo a aké okolnosti sprevádzali založenie židovského štátu / tu je ťažké polemizovať. Nikto z nás tam nebol osobne
@elmivelmi samozrejme nesúhlasili. Ale zidia ako píšem tam stále žili. Oni neopustili toto územie
A teraz sa tu zidu samozvani odbornici na vsetko,minuly rok vedeli vsetko o vojne na ukrajine,predtym rok to boli odbornici na vakcinaciu a choroby a dnes su to znalci Izraela. Ja osobne na to ani neskusam mat nazor,lebo to nemam dopodrobna nastudovane. Skus hladat info u ludi,ktori sa otazke Izraela venuju roky a nepytaj sa na modrom konovi
@chodec15 mas nejaky zdroj ohladom toho tvrdenia o ruskom plyne? Ako ja viem, ceny vzrastli ako nasledok sankcii a toho ze Rusi zacali predavat ropu a plyn viac do Ciny, Indie a pod. Ceny stupli v dosledku zastavenia dodavok a nie preto ze by Putin zdvihol ceny do astronomickych vysok

@sasa1310 ale co s tým I?