Dotkne sa nás vojna v Izraeli?
Dotkne sa / môže sa nás dotknúť vojna Izrael s Hamasom?
@gabrielkaa zili ako zili,zili asi v atekj mensine ako u nas cigani ,a ked sa k nam anstahuju cigani z celeho sveta tiez tu mame mat romaky stat??
@chodec15 ak chces veci zhrnut, tak si treba nasledovne uvedomit.
Izrael okupuje Palestincanov (gaza a west bank) a dopusta sa porusovania medzinarodnych zakonov o okupacii.
@elmivelmi zili hlavne na svojom území, a boli stokrát vyspelejší ako Palestínci. Takže prirovnanie k cigáňom je trošku odveci.
@chodec15 ano aj podľa mna mna je rozdiel medzi neumyselnym zabitím a zákernou, pripravovanou a brutálnou vraždou. A vo vojne vzdy umierali nevinní a aj deti. Bohužiaľ. V každej jednej. Nielen v tej kde je zapojený Israel
@chodec15 Izrael utoci na vsetky typy objektov kde su civilisti, utecenecke tabory, a juh pasma Gazy kam Izrael nariadil civilistom odist.
@gabrielkaa neumyselne zabitie? 9000+ neumyselnych zabiti?
Neumyselne zabitie 15 ludi pri utoku na ambulanciu vcera?
Teba bud niekto plati, alebo ti niekto vymyl mozog.
@freepalestine Hamas si z ľudí robí terče. Keby to iste robil Israel tak by bolo 100x viac obetí na israelsjej strane. Hamas vypáli na Israel 200 rakiet a Izrael odpovie desatinou z toho. Akurát Israel si svojich ľudí chráni a Hamas ich nastrči ako terče
To je ten rozdiel v obetiach. Israel vedie defenzívnu vojnu. Teda do 7.10 viedol. Teraz zaútočil
@gabrielkaa uznavas, ze to, co robi izrael nie je “neumyselne zabitie”?
@gabrielkaa hamas je skupina bojujuca za slobodu palestincanov… to som si z wikipedie vycitala ako ste mi tu doporucovali. Takze ziadne terce si z ludi nerobi, kedze za ich slobodu bojuje.. ale na ine som chcela reagovat..
hustota obyvatelstva (pasmo gazy ma 20x vatsiu ako izrael); typ rakiet, ktore ma hamas vs ktore ma izrael a iron dome su dovody preco je taky rozdiel v obetiach.
@chodec15 suhlasim s tebou, “… ze utocnik dostane taku na papulu, ze sa z toho nepozbiera.”
Nesuhlasim, ale s tym kto ten utocnik je.
Ale kto som ja aby som davala moje nazory do popredia? Kazdy ma daky nazor.. su ale odbornici, organizacie atd; ktore roky situaciu sleduju, informacii maju omnoho viac ako ty a ja vynasobene, a prisli k zaverom:
“ Fifty years after Israel occupied the West Bank and Gaza Strip, it controls these areas through repression, institutionalized discrimination, and systematic abuses of the Palestinian population’s rights, Human Rights Watch said today. ” (2017)
“ Israel’s apartheid against Palestinians: a cruel system of domination and a crime against humanity” (Amnesty International, 2022)
“ “The complete siege of Gaza coupled with unfeasible evacuation orders and forcible population transfers, is a violation of international humanitarian and criminal law. It is also unspeakably cruel,” (OSN, 2023)
@freepalestine určite. A preto sa schováva v tuneloch a svojich ľudí nechá zabíjať .
@chodec15 ale ano, ma rakety lebo bojuje za slobodu palestiny. Bojuje proti okupacii. Preco ma izrael rakety?
A co sa vody, elektriky a jedla tyka..
“ Under IHL, Israel is required, as the occupying power, to make sure that the basic needs of the population of Gaza, such as food and water, are met.” (Reliefweb.int)
@gabrielkaa tak já se ne ptám, proč si to mají vybrat Židé, ale proč si to má tak vybrat zbytek světa
@chodec15 1) i to 7.stoleti je na mne moc dávno.
A co se Ukrajiny týče, na základě čeho tvrdíš, že je to její historické a nezpichybnitelne území. Vždyť Ukrajina před rozpadem sovětského svazu nikdy pořádně neexistovala. Akorát kolem roku 1917, to existovaly Ukrajiny dokonce 2 (+ nějaké ukrajinské pidistatecky) , ale ani nebyly pořádně uznany a v podstatě jen stranou občanské války.
2.ten konflikt rozhodně nezačal nedávným útokem hanasu
@andromeda818 čo myslíš ?

@andromeda818 a aký si majú vybrať keď tam stále žijú