icon

Drahé reštaurácie

jt261
23. júl 2022

Myslite ze ludia objednavaju jedlo ako pred tym ? Ja osobne uz v tom nevidim zmysel pri tychto cenach. Priklad April, spagety 3,80 velka poracia nedalo sa dojest, donaska zdarma, Maj 4,80eur, porcia mensia, donaska 60centov. Jul, 5,80, porcia asi 10spagiet, donaska 1,50eur. Takze vlastne za 1/3 porciu zaplatim o 3,50eur viac a ani sa nenajem. Mate to tiez takto vo vasich mestach ?

Strana
z2
jt261
autor
23. júl 2022

@elizabet173 spagety su len priklad, hore slo vsetko, ale urcite nie o tolko o kolko ceny v resturaciach 😀

elizabet173
23. júl 2022

@jt261 ako kde, ja som nejaky enormny skok cien v restauraciach nezaznamenala. Mozno tu je vacsia konkurencia, neviem. Co s tym akoze chces robit? Alebo cenu akceptujes, alebo ides inam, alebo si navaris doma.

jt261
autor
23. júl 2022

@elizabet173 ved to bola moja hlavna otazka, ci stale ludia objednavaju tak ako pred tym, lebo ja uz si radsej navarim sam pri tych cenach a objednam len sem tam, ked to uz je nevyhnutne a nejde o to ze na to nemam a setrim, ale skor ten velky rozdiel ze tie spominane spagety si doma clovek urobi za 2eura a v restike ich dostanem za 6eur pri dnesnych cenach. Este nedavno to bolo doma za 1,5eura a v restike za 3,50eur.

bessie12
23. júl 2022

@jt261 u nas sa praveze objednava viac ako predtym 😀 ale len ked som na Slovensku.

fionaodshreka
23. júl 2022

U nas v PN som nepostrehla extrémne zdraženie, možno 2-3€ porcie sú rovnaké, chutia rovnako a objednávame rovnako stále ako máme chuť a keď nestíham variť

liz_lemon
23. júl 2022

porcie sa velmi nezmensili, ale ceny isli strasne hore, pred covidom som za menu platila max 7 EUR, teraz za to iste uz 9, ale co som si vsimla, tak nie je ludi, restiky v centre BA prazdne, tam, kde volakedy bolo stale plno, je obsadenych par stolov, takze aj tento ubytok zakaznikov asi zvysuje ceny

kristina2412
23. júl 2022

Čo sledujem u seba aj u kolegov chodíme jesť do reštaurácie menej. Chodievali sme každý deň ,teraz si väčšinou v pondelok každý donesie a v piatok tiež keďže zvykneme odchádzať skôr.

jablkovastrudla
23. júl 2022

Ano isli hore aj u nas. So synom sa chodime najest a jedno detske menu bolo 7 eur ( jedlo, napoj a zmrzlina) a teraz iba je jeho porciu platim 7,pitie aj zmrzlina sú uctovane extra. Vsetko islo hore

sisaka
23. júl 2022

Ja keď mám chuť na jedlo v reštaurácií, tak tam idem, sadnem si a najem sa ako človek. Objednávala som len vtedy, keď sme mali zákaz vstupu do reštaurácií a nechcelo sa mi variť. Mne to z tých kadejakych nádob - plastových, papierových , polystyrenovych … nejak nechuti, nie je to už ono.
K cene - u nás (Kanada) len máloktoré reštiky majú nejaké obedné zľavy, také vývarovne s rôznym menu každý deň u nás nie sú, lebo cez obed ľudia aj tak zvycajne jedia len nejaký šalát, alebo sandwich a hlavne jedlo je večera, ceny boli a sú vyššie a za $5 by nebola ani detská porcia špagiet, nie to dospelácka, ta je okolo $18-20 čiže 13-15 eur , za obyčajne, ak su nejaké, že plody mora tak minimálne $25, chodíme sa najesť zvycajne traja a pod $100 sa zmestime už len výnimočne

jonki
23. júl 2022

@jt261 spagety za 3,50? To kde take boli? Nie na obedy za 3,50 som nechodila, resp chodila napisledy niekedy cca v 2010tom.

Teraz som na RD, po navrate di mojej prace-obedy zabezpecuje zamestnavatel. Nie je to nic extra, no je to bez starosti.
Ano restauracia ano, no nie menucka ale poriadne jedlo, kt sa mi nechce varit doma.

elizabet173
23. júl 2022

@jt261 ja objednávam tak, ako som objednávala, mám tú istú prácu, akú som mala, teda aj tie isté možnosti, alebo idem na obed, alebo objednám. Špagety som si neobjednala nikdy, ani som ich nikdy v reštaurácii nejedla, tiež menu za 3,50 si nepamätám. Také zvýšenie, o akom píšeš, som nezaznamenala.

asia83
24. júl 2022

Vy všetci všetko nejako veľmi “chápete”. Lenže unikla vám podstata, o čom autor písal. Že mu zdvihli cenu porcie o 100 percent, zmenšili veľkosť porcie. Keď je to teda naozaj o zdražovaní potravín, palív a energií, nech zvýšia raz toľko cenu porcie, ale prečo zmenšiť veľkosť porcie? Tu je to o chamtivosti a využití príležitosti. Jednoznačne. Už by som tam neobjednávala.

babalenka
24. júl 2022

@amelie2017 ja nemám problém zaplatiť keď je jedlo ozaj TOPKA a je toho dosť .Viem ,že všetko išlo hore ,ale už keď si niečo objednám čo nezvyknem variť doma tak za tú sumu očakávam ,že s tým jedlom budem spokojná a aj ho zjem.Ale v tej konkrétnej reštaurácie čo už tam nepôjdeme nestojí mi za tie peniaze to jedlo tak muž si objednal zivanku no nedojedol ,lebo to plávalo v tom drahom oleji.Popritom to isté jedno šlo na dračku cca pred troma rokmi.Je to služba za ktoru platím nemalé peniaze keď sa tam už vyberiem tak už keď si objednám tak očakávam ,že to bude za tie peniaze to jedlo aj stáť.A nie ,že zaplatím a polku jedla nechám na tanieri.Nevravim , že všetky restiky sú také ,ale zas nemám ani peniaze ani čas ,aby som skúšala všetky restiky v okolí.Ano je jedna restika u nás v meste teda na okraji mesta ,že zatiaľ môžem povedať ,že stojí za tie peniaze ,ale ja ako nesofer nebudem tam chodiť ,lebo cesta tam trvá 45 minút .Je úplne na opačnom konci mesta pri diaľnici.My sme už aj v robote zrušili stravné lístky už mi budú chodiť len peniaze na účet.Kedze od januára mi to chcú dať na kartu a keďže s tým nemám kde platiť ( keďže sme vyradili restiky ) tak ich miniem aspoň v obchode

elizabet173
24. júl 2022

@asia83 niekto mu drží za chrbtom dýku, aby tam objednával? Stalo by sa mi raz, že je jedlo o dosť drahšie a porcia menšia a viac by som si tam neobjednala, nerozumiem, kde je problém. Ak nebýva niekde na lazoch, tak má hádam možnosť si objednať inde. Je to stále vecou ponuky a dopytu. To máš ako v obchode, alebo vezmem vec, ktorú považujem za predraženú, alebo idem inde, alebo ju oželiem, ak ju nepotrebujem. Tiež sme boli v niektorých reštauráciách len raz. Mne sa nestalo, že by zdvihli cenu takýmto spôsobom, že majú vyššie náklady, chápem, som spokojná, nemám dôvod meniť. Tým, že bude vypisovať na koňa, cenu nezmení

laila22
24. júl 2022

@jt261 áno menucka sú drahé. Pred koronou sme normálne chodili na obed každý deň za 3,50€. Ak som si nedala polievku, pani mi ešte vydala 0,3€. Plnohodnotný obed, veľké porcie. Dnes tam už nechodíme, lebo prevádzka sa presťahovala. Donáška stojí v meste od 5€ do 10€. Za 5€ si môžeš objednať akurát kebab. Normálny obed stojí 7€ a viac... Ja si varím doma. Nie som ochotná dať 140€ za obedy. Občas si ideme sadnúť do lepšej restily a áno vidno aj tam tie vysoké ceny. Takže tiež je to skôr sporadicky, ako pravidelne..
Občas objednám aj menu, keď nestíham variť, alebo sa mi nechce.

trema
Autor odpoveď zmazal
laila22
24. júl 2022

@jt261 a ešte k otázke či sa najem z chuti? Áno. Viem ako kde varia a vždy si pochutím. Stalo sa mi ale aj také, že som si nevedela vybrať, nezdalo sa mi to hodne ceny obeda.. Napr nejaké palacinky, vyprážaný syr, šalát, špagety a co ja viemčo.. Tak som neobjednala...

viki_lv
24. júl 2022

@elizabet173 presne, tiež by som si špagety nikdy neobjednala cez donášku 😁 ani žiadne také rýchle jedlo, ktoré si raz dva uvarím doma 🤷 ale tak beriem, musia byť aj takíto ľudia, aby gastro prežilo 🙃 donášku som si fakt nevšimla ani u nás, že by zdražela. Do reštaurácií chodíme výnimočne cez víkend vramci výletu a to si vyberáme už potom také nie tie najlacnejšie podniky a tam boli ceny vždy vyššie aj pred zdražovaním. Ja som veľmi rada, že cez týždeň nám obedy zabezpečuje zamestnávateľ za pár centov a nemusíme riešiť drahé menucka v reštauráciách alebo donášky. Keď som bola na rodičovskej, poctivo som 6 rokov varila každý druhý deň a z nikoho neubudlo. Kebyže mám homeoffice, tiež asi riešim donášky...

elizabet173
24. júl 2022

@viki_lv veď každý nech sa zariadi podľa seba, ak sa mi to zdá drahé, porcie malé, ďalej tam neobjednávam, idem inde. Ak nemám možnosť sa v práci stravovať, nechcem donášku, lebo je predražená, navarím si doma. Ak nemám ani možnosť si to v práci zohriať, zabalím si niečo na studeno a urobím si teplú večeru doma. Mne sa nepáčila cena môjho auta a ? Potrebujem ho, nemôžem sa bez neho zaobísť, nedostala by som sa do práce, tak som kúpila, čo iné mi zostávalo, keď staré už dosluhovalo? Ja som zaznamenala zvýšenie nepatrné, viem, že všetko išlo hore, najmä nafta, benzín a keďže sa všetko vozí, tak to akceptujem.

kris_tin257
24. júl 2022

Ja dávam každý deň v práci za obed cca 8-10€, čo už všetko išlo hore 😊

laurita285
24. júl 2022

Objednávame aj chodíme do reštaurácie stále rovnako. Resp. skôr objednávame. Jednoducho je mi voľný čas a pokoj prednejší ako tých pár eur koľko stojí jedlo v reštaurácií. Treba si uvedomiť, že ľudia zarábajú rôzne aj potrebujú rôznu krmnú dávku 😂

elizabet173
24. júl 2022

@laurita285 krmnú dávku 😂, skoro som kávou monitor oprskala 😂 Máš pravdu, ja porciu v reštaurácii ani nezjem, môj partner v pohode

zuzi56
24. júl 2022

@jt261 robím v gastro, vôbec nezdraželi o pár centov, ale EUR , keď chceme variť kvalitne musíme kúpiť kvalitne potraviny, nie do polievky nalit polievkove korenie a vegetu, napríklad kuracie prsia sú drahšie i 3€, múka o 0,30 až 0,40€, a samozrejme nafta .
A v neposlednom rade treba dať šikovnému kuchárovy 8€ na hodinu.

zmrzlinka2021
24. júl 2022

@jt261
Isli hore energie, suroviny, aj ludska praca. Zvysuje sa minimalna mzda, stale sa nieco zvysuje, je preto logicke, ze sa zvysuje aj cena denneho menu.

My sa cez tyzden stravujeme na menuckach, lebo aj ja, aj manzel sme pracujuci ludia a odmietam varit doma, chcem mat po praci priestor na seba, rodinu, ak tepla vecera tak prazenica, krupica, omeleta...

VArit doma su nielen cas (velmi podstatny pre pracujuceho clvoeka), ale aj energie, suroviny.

liljana
24. júl 2022

Restauracie cez covid boli zavrete, boli v strate. Teraz inflacia, vsetko hore. Suroviny, mzdy, energie,... Treba to brat ako to je. Ale stazovat sa na ceny v restauraciach, kde kuchar a casnik musia urobit pracu s jedlom, zaplatit dane, odvody, prenajom priestorov, zariadenia a zaroven byt pohodlny varit? 🙂 Kupit kare za 4,5 eur, 5kg zemiaky za 3 eur. Zeleninu za 3 eur. Narobit za 30min minutky (dat do mrazaka, nech nejete viac dni to iste) a cela rodina ma za 10-12 eur co jest niekolko dni. V restauracii je to cena jedneho chodu.

guliver19
24. júl 2022

@zuzubb007 a. Preco musis mat maso kazdy den. To co je za predpotopny vyrok😁, onzierat sa kazdy den masom je nezdrave, a dost kontrarpduktivne.

zuzubb007
24. júl 2022

@guliver19 lebo sa nenajem z cestovin, alebo syra ci ineho, kazdy nech si je co chce nestaram sa do druhych, ani nediktujem mudrosti o zdravosti

elizabet173
24. júl 2022

@guliver19 to je hádam každého vec, nie? Ja nemusím mať mäso každý deň, ale tiež by som si nikdy špagety neobjednala, ani som ich nikdy v reštaurácii nejedla, kľudne si dám bezmäsité rizoto, ale špagety nie

bessie12
24. júl 2022

@guliver19 moj priateľ tiež musi mat mäso kazdy den. Podobne ako @zuzubb007 sa z iných jedál nenaje. Aj keď uvarim napr. Sladky obed ci večeru alebo nieco vegetariánske, tak nefrfle, ale vtedy radsej uvarim 2 jedlá.

nelka93
24. júl 2022

Ja som zdraženie v reštauráciách nepostrehla až tak výrazne, menucka v práci nejem, nosím si z domu, lebo viem čo jem aspoň. Donáška pizze je rovnaká a do reštaurácie idem asi raz za mesiac a tam sa ceny nezdvihli takmer vôbec.

Strana
z2