Emigrácia s deťmi - ako to prebiehalo u vás?
Ahojte 🙂 je tu niekto, kto odišiel s malými deťmi do zahraničia? Sme komplet rodina s dvoma deťmi do troch rokov. Manžel momentálne pracuje ako montážnik. Manuálne je veľmi zručný v čomkoľvek.
Niečo málo máme našetrené.
Rozmýšľame nad odchodom zo Slovenska, ale ani nevieme kam. Viete nám poradiť?
Ak ste odišli, ako je tu u vás (fakt hocikde na svete) s prácou, zdravotníctvom, školstvom, platením daní a kriminalitou?
Vieme obstojne po anglicky.
Za všetky odpovede budem veľmi vďačná 🙂
@svetluska131 ono ak by on vo Swiss zarobil malo na to aby ich uzivil tak by oni povolenie na pobyt ako Familliennachzug nedostali, plus na to aby tu mohli oficiálne žiť potrebujú povolenie na pobyt a to nedostanú pokiaľ nebudú mať pracovnú zmluvu a adresu kde budú bývať. Lebo keby zarobí dajme tomu 6-7tis brutto tak dane by mal prakticky nulové keďže by boli tarifa verheiratet alleinverdiener mit 2 Kinder. Zrejme by im vyšlo aj Pramienverbilligung (podľa kantona) čiže by bola ďalšia úspora na zdravotnom čiže dokopy úspora min 1000chf, nemuseli by platiť opatrovanie ďalšia úspora... Lebo toto sú položky kt mňa stali cca 2000mesacne
Čiže táto krajina pre mich tak ci tak vhodná nie je podľa toho ako ona píše..
Písala si, aký jazyk ovládate? Nejak som to prehliadla.
Tak vo Švajčiarsku minieš tých 5000 behom mesiaca, takže určite šetrite ďalej a účte sa jazyky...
A s UK je to ako?? Neporadite??
Tiez by som si netrufala s 2detmi do 3r ist zit niekde z 1 obyc platu. Z jedneho nadstandart ano. Radim ti pockat az budu mat 4+ rocne. Pojdu do skolky zadarmo a mozes ist aj ty pracovat. Z dvoch platou Skor nasetrite. 5ooo e je fajn na peknu dovolenku no malo na zaciatok zivota rodiny v cudzine. Bud nech ide manzel niekde na zarobky v ramci E.U. kym si na materskej a byva niekde v ubytovni moze chodit domov kazde dva mesiace ( aj ked to Strasne si predstavit) a takto za 2-3r by ste mali nasetrene na novy zaciatok niekde inde ( nie uplne ale viac ako tych 5tisic aspon na auto a par mesiacov najmu) alebo by mal ist Sam stym ze ked sa zabyva bude mat job atd casom by ste prisli za nim. Vy mozete poziadat o immigrant visa aj zo Svk . Pockat na ne 2-3r a potom prist uz s nimi s pracovnym povolenim zdravotnou starostlivostou..
@miadi
@andreatytler baby to ake škôlky od 4 rokov máte zadarmo? Junior Kindergarten? Lebo u nás v Alberte JK tak akurát v súkromnej škole a normálna Kindergarten je len pól dňa, cely deň len výnimočne hlavne v imigrantských oblastiach, aj niektoré katolícke školy mávajú inak štandard pól dňa, ja som koli tomu musela nechať syna v daycare, ktorý mal Kindergarten classes, lebo inak by som nemohla robiť a platila som plnú sumu za full time daycare
inak súhlasím viac menej, čo píšete...
ja som vo velkom meste a u nás všetci známy tiež hokej (syn hráva, takze to je jasne) a ešte kopec ľudí baseball a tieto dva športy fičia aj v puboch....
Autorka: 5000 EUR je žalostne malo, my sme pre 3 členov rodiny pred takmer 18 rokmi potrebovali preukázať $12000. 5 tisíc pre 4 člennú rodinu v dnešnéj dobe nevydá ani na mesiac.
Ak chcete odísť koli spoločenskej situácii aká je koli covid, tak zatiaľ čakajte, v súčasnosti to v Kanade nie je ideálne i keď oproti Slovensku stále lepšie, ale tiež sú tu nezmyselné opatrenia, deti sú raz v škole, raz doma, tlaky na zaockovanie... ešte vydržte ako sa situácia vo svete vyvinie, našetrite, deti podrastú bude sa Vám ľahšie rozhodovat. My sme sem prišli naraz s manželom, jedným dieťaťom a 6 kuframi, dá sa to aj s detmi, ale treba mat stanovené jasné ciele a kapitál na začiatok
A ešte dodám - Brazília určite nie, mala som kolegyňu odtiaľ, veľká kriminalita, skúšali tam žiť s kanadským manželom, ale on si bez portugalčiny nemohol nájsť prácu, musíš tam žiť v kadejakých gated komunitách, ešte aj ihriska majú oplotené, pozamykané... tuto krajinu by som hneď vylúčila
@sisaka ha ha.... Happy Mother's Day hockey mom 😀
U nas aj v praci...najskor rozoberaju ze ako asi dopadne ten zapas co bude dnes vecer a potom na druhy den rozoberaju ako to dopadlo.
Nieviem ako dlho je ta Kidergarten od 4 rokov... je dost mozne ze je to len pol dna... ja som ani nevedela presne od ktoreho roku su... akurat viem ze je to sucast zakladne skolskej dochadzky a ta je bezplatna... @miadi sa k tomu urcite lepsie vyjadri... a je kludne mozne ze to je v Ontariu ine... kedze kazda provncia ma svoju vladu a ta je zodpovedna za skolstvo.
Ahoj, my sme s 1,5r synom sli zit do Irska.
Ale cele to bolo zariadene tak, ze manzel dostal pracu v IT a celu relokaciu zariadila manzeova firma.
Bez prace v IRL ta ani nezaradia do ich soc systemu, takze sa velmi neda ist dopredu a az potom si nieco hladat..
Vyhody: dorozumies sa po anglicky, nie je to daleko, krasna priroda, ak vyhladas, najdes aj Slovakov, zapadnejsi svet (rovne chodniky, cesty, udrziavana zelen..)
Nevyhody: naklady na zivot (najma drahe ubytovanie, poistenie auta), zdravotnictvo (pokial nemas sukromnu poistku), mozno pre niekoho pocasie, vyssia kriminalita.
Pre nas to bol krasny cas, ale po 1.5r a vdaka covidu sme s5 na Slovensku.
Vedeli sme vyzit z jedneho nadstandardneho platu, mesacne sme minuli zhruba necelu vysku tych vasich uspor, z coho bolo vyse 2tis len najomne.
@andreatytler dakujem aj tebe
@sisaka JK a SK od 9am do 3:20pm. Tak Ja som rada ze nemam hokey posadnutost. Pre mna je pozerat sport nuda a komercia. Uz som aj zabudla stretla som tu raz hokejistu uz Neviem meno.. a on robil alebo este aj robi na Svk trenera reprezentacie a mama Moja ho zas stretla v tatrach aj selfie snim mà 😂Kanadan. Svet je maly. Ja by som ani nevedela kto je co je.. no kamoska mala job v bare a bola som ju stretnut a tam z neho boli paf .Taky starsi pan.
@miadi tak očividne každá provincia to ma inak, u nás si vydychneš až keď dieťa ide do prvej triedy aj to mávame v piatky len póldnove vyučko.
Každý máme iné záľuby, pre nás to nuda nie je a hlavne je pre nás dôležité, aby sa syn nejakému športu venoval, vybral si hokej a podporujeme ho v tom, keď vidím, aká lemravá generácia nám tu vyrastá, už v predškolskom veku decká okuliare z toľkého čumenia do screen, rozkysnuté, pozatvarané doma, bez výdrže, bez koordinácie... jediné čo im dobre ide sú prsty po klavesniciach. Vďaka hokeju sme spoznali kopec úžasných ľudí - rodičov, coachov, role models pre chlapcov... šport je jedna z veci, ktoré ľudí spája a pre nás ako imigrantov vytvára prostredie, kde môžme zapadnúť...
@sisaka Ja nemam nic proti hokeju ako sportu ktoremu sa clovek aktivne venuje. Ja len nemam zaujem o pasivne pozeranie v tv a prezivanie toho .,Ja sa nebudem pozerat ako plavci plavu Ja si radsej zaplavem. Moja mala miluje plavanie no zial koli covid je zruseny jej plavecky program. Vas syn mà dalej hokej ? To je super.
@miadi ja si rada hokej aj pozriem, zvlášť, keď je dobrá atmosféra niekde v pube...
syn trénuje zial s výpadkami (zápas nemal od konca októbra), ale trénoval kým sa dalo do predvčera, to už sme išli 2 týždne ilegálne ... v sobotu ich nejaká
“dobrá” duša udala, večer RCMP zavrelo arénu, takze včera už nebol, ale hľadáme cestičky, vždy sa dá a vďaka sieti známych a kamarátov, ktorých mame cez hokej vždy niečo nájdeme... žiaľ decká stratili cely rok poriadnych tréningov, zápasov, kto vie, či to nebude mat trvale dôsledky... zatiaľ mu neberieme nádej a robíme, čo môžeme... keď môžu milionári hrať, prečo nie naše deti... a sme pri tých obmedzeniach, ktoré nemajú žiaden význam, sú nelogické a škodia deťom ... ale to je už ina debata
@miadi Ja som hokej milovala. Taka hrda som bola na muza ked som s nim zacala randit, lebo on aj hrava hokej. Ale rokmi zacalo byt toho na mna privela... hlavne ked aj cez vianoce sa nepozera nic ine len hokej. Ale ako si vravela, kazdy chlap ma soje muchy. Ten moj zase pochvali upln vsetko co navarim. Aj kapustnicu so mnou zje.😀
@sisaka V ktorom veku ste dali syna na hokej? Aj ja ho chcem zapojit do sportu, lebo presne ako vravis... hrozne lemry rastu z tychto dnesnych deti. Ale mozno na zaciatok zacnem s niecim lacnejsim.
@andreatytler Ja som pocula ze daky trener povedal ze 5r uz su stari na zacatie hokeja ., ono okolo 3r by sa mohol zacat ucit korculovat. No hokej je fakt drahy sport to ho musi uprimne chytit a bavit, mozes ho dat na futbal uz v 3r a plavanie miluju skoro vsetky deti . Snad uz v Septembri znovu zacnu plavecky trening. Ja chcem dat neskor deti aj na karate self defence malej som hladala tanecnu ked dosiel Covid . ( plavanie je naj lacnejsie u nas ale pre nas aj najoblubenejsie.. )
@andreatytler neviem ako v Ontáriu, ale nejaký organizovaný hokej sa začína v prvom ročníku elementary school, dovtedy sa môže dieťa učiť korčuľovať, pripadne zoznamovať s hokejom, syn sa naučil korčuľovať, keď mal 2.5 roka, v 3.5 som ho už nedokázala nič naučiť, keďže je viem len základy korčuľovania a muž nemal na take veci čas, tak som ho zapísala na skating classes, tie urobil všetky jeden za druhým a v 4 rokoch už pre neho nič nebolo, zvysok boli pre školákov a tam ho pre vek nechceli zobrať. Syn ma talent na šport, čokoľvek mu niekto ukáže hneď to odpozoruje a sa to naučí... v škole je vždy prvý v ročníku v behoch, súťažiach na vydrž, je výborný vo futbale, basketbale, cez leto chodieva do tenisového campu, jeden rok robil aj atletiku, okrem toho lyžuje, pláva, bicykluje, teraz frči na inline skating, chodime na turistiku, keď sa dá....on si ale zo všetkého, čo vyskúšal vybral hokej a na ten sa zameral. Finančne to vôbec nie je náročné, kým sa dieťa nedostane na AAA úroveň, tam to už ide idosť do peňazí, hlavne cestovanie mimo provincie, či do USA, všelijaké camps, power skating... Podľa mna je dôležité deťom ukazat rôzne športy a nechať si vybrať, zažili sme toho dosť v komunitnom hokeji, hlavne tie prvé ročníky je tam kopec deti, ktoré nemajú zručnosti, nemajú záujem, ale rodičia ho už vidia v NHL tak tlačia na pílu, vekom sa to zväčša vytriedi a v teengersklm veku sú tam už len taký, ktorý chcú naozaj hrať
@miadi 5 rokov určite nie je starý, neviem v ktorých krajinách hrajú hokej 3 ročný to si neviem celkom predstaviť, ale tu v Kanade sa tento smer nerazí...väčšina deti v tom čase nedokáže ani len stať na korčuliach, nie to ešte robiť niečo tak komplexné ako je hranie hokeja, to nedokážu dokonca ani 5 ročný, ale už tam nejaké náznaky u tých nadanejších môžu byt, tiež normálny rodič nechce, aby dieťa bolo od malého veku jednosmerne zatažované a v 10 rokoch boli burned out lebo toho bolo na nich priveľa
@sisaka no sak to Ja netvrdim to som len pocula z druhej ruky .. len som zabudla dostat ze mi je to divne. Raz som sa o tom s niekym bavila este ked nemala mala 4r a uz ze je najvyzsi cas Keby chcela hokej skusit no nechcela. 😊ale vidis aj tvoj syn zacal korculovat dost skoro 2r .,
@miadi začal skoro, lebo som s nim bola doma a vymyšlala som aktivity, čo s ním, tak som požičala korčule a zobrala ho na outdoor rink, že skúsime a íšlo mu to, tak som kúpila korčule a naucila ho to a tú istu zimu som ho naucila aj lyžovať, ale nie preto, žeby som si myslela, že bude z neho hokejista a treba ho čím skôr učiť alebo lyžiar, ale len tak, aby mohol s nami robiť aktivity, keďže mal starsiu sestru a mna nebavilo stať kdesi pod kopcom s dieťaťom a pozerať ako druhy lyžujú ...
Hokej začal hrať ako ostatne deti až v prvej triede.
Ďakujem všetkým 🙂 o toto mi šlo. Rôzne pohľady, názory. Ďakujem ❤️ máme o čom premýšľať ❤️ ste super. Keby niečo, ozvem sa vám 🥰❤️
Úžasné, že stále existujú ľudia s otvorenou náručou ❤️ @andreatytler aj ostatné ☺️ ste super.
co ste vymysleli?
Ahoj, chcem sa opýtať, či si riešila tu Kanadu ?
@bubibu @elizita zatiaľ nič moc. Prestali sme to na nejaký čas riešiť. Teraz opäť začíname.
Vieme len toľko, že do Kanady je ťažké sa dostať. Z toho čo som tu čítala to necítime tak, že by sme tam chceli ísť. Momentálne zbierame informácie o Írsku. Je ľahšie sa tam dostať, keby sa niečo výnimočné stalo.. vieme prísť na za rodinou na Slovensko, alebo rodina za nami. Prechádzame ponuky práce a podnájmy v stredozemí. Ale naozaj len orientačne. Šetríme.

Misici nerozmýšľame nad odchodom do zahraničia, ale ak by sme uvažovali tak by sme išli v prvom rade cez zamestnávateľa. Ak pracujete alebo manžel pre zahraničnú firmu ktorá má pobočky všade po svete respektíve po Európe, často sa zamestnanci presúvajú medzi jednotlivými pobočkami. Alebo teda je tu taká možnosť a je to jedna z tých ľahších ciest podľa mňa. Ja som tak dostala ponuku napríklad do Rakúska Poľska alebo švajčiarska, manžel do litvy. Nad niečím takým ste nerozmýšľali?