Existuje karma?
Zaujima ma vas nazor 🤔
Citala som knihu ako psychiater hypnotizoval ludi do minulych zivotov a rozoberal ich suvislosti, spadla som z nich na rit. Ako si duse vracaju co jedna druhej zrobili v dalsom zivote. Ale oni si to nevracaju. Oni naberaju skusenosti, ktore nemaju. Maju za sebou 200 krasnych zivotov, tak chcu terwz zazit aj nieco nove, ine, tazke, hocijake. Na dlhu debatu.
@limetka69 inak mne sa stalo ked sme na anglictine v mladom veku v ramci konverzacie hovorili, ze kto by co chcel. Vsetci hovorili o cestach okolo sveta, velkych domoch atd. A ja som povedala, ze by som raz chcela byvat v malom domceku pri potoku, kde budu plavat kacice. A hadaj kde byvam😁
Zalezi, co si pod karmou predstavujete. Ak akusi spravodlivost, zadostucinenie... Tak urcite neexistuje. Jedina istota zivota je nespravodlivost (aj ked niekedy samozrejme v nas prospech). Je na mraky dobrych ludi, pre ktorych, zial, osud prichystal utrpenie a takisto mnozstvo vyslovene zlych, velmi zlych ludi, zlodejov, vrahov, tyranov, ktori nikdy nezakusia ani len zlomok z bolesti, aku zakusi napriklad rodic zomierajuceho dietata... Vojnovi zlocinci, ktori mavnutim ruky poslali na smrt tisice nevinnych, pokojne storocni zomierajuci v kruhu rodiny v pohodli a luxuse. Prepacte za pesimisticky prispevok, no je to tak...
Ja osobne na karmu velmi neverim.kedysi som verila ale teraz uz nie.a to ze v minulom zivote ss mu to vrati pre mna nie je karma..lebo co z tojo ked sa to vrati napr inej osobe....ja poznam okolo seba tolko tolko zlych ludi a nic sa im nevracia...ja skor beriem zivot tak ze niekto ho prezije stastne bez problemov a ten druhy uz take stastie nema a moze sa mu zrutit vsetko.
Predchádzajúcu odpoved som radsej zmazala, lebo som si uvedomila, ze mam ist uz spat, inak ma karma dobehla a budem ráno nevyspata 😁
No podla mna uz len tym, ze je clovek zly, je akesi utrpenie - iba clovek, co vnutorne trpi, dokaze robit zle.
@elizabet173 no napisem ti to -ze aj jej sa to vrati. Mozno nie teraz ale o par rokov neskor.
@elizabet173 a pozeram sa okolo seba realne a zatial sa vsetko kazdemu vratilo. A su taki ktorym zatial nie, ale ja s tym pocitam ze raz sa to vrati aj o par rokov neskor kludne.ved to sa nemusi vratit hned.
Určite áno .ale nieje to vždy hneď každému sa to vráti v ten správny čas .hlavne nepreklinať .nepriať všetko má svoj čas
Nie, je to ako s nabozenstvom. clovek sa snazi zle veci v zivote nejako vysvetlit, ovplyvnit- a to co je nad nase moznosti ci sily, to zvalime na boha, karmu, matovica 🤣
@elizabet173 ta karma vsak u vojnovych zlocincov bola napr ta ze sa v tej argentine museli schovavat. Karma bola pre ich deti ze sa hanbili za rodicov vojnovych zlocincov. Vrah vyrehotany lebo ho pustili skor, no mozeme vediet ci sa mu to este nevrati inym sposobom neskor v zivote ? Ved to sa nemusi vratit hned.
@bluebriggs ako nehnevaj sa, ale karma, ze vojnovi zlocinci sa museli schovat? To je teda "karma"... Vykupili si tym tak jednu miliontinu z hroz, co sposobili... Toto mierne nepohodlie je akoze karmou za deti v plynovych komorach? To zlo by predsa nevykupili ani keby zili tisic rokov v bolestiach... Ich deti, ze sa hanbia za nich? Vacsina z nich ani netusi, kto boli ich otcovia - ak aj ano, pred kym sa hanbit? Zmenia si meno a nikto nevie, co su zac. Ani v sukromi sa az tak velmi hanbit nemusia - ak veria, ze deti predsa nemozu za ciny otcov. A takisto mnoho inych pripadov... Dobry clovek, ktory v mladom veku zomrie - kedy mu ta karma vrati to dobre, ked uz bude po nom? Vrahovi prepustenemu sa to vrati - aby to bolo porovnatelne s tym, co spravil? A vrati sa to kazdemu? Urcite nie... Toto su tak velmi tazke filozoficke otazky... Ale ak by ozaj existovala karma, nezili by sme v svete v akom zijeme...
@luuubik nehnevam sa. A kazdy ma na to svoj nazor.. tak ako ty ze nie je a ja ze je. Pekny vecer alebo uz skor noc prajem..
@bluebriggs iste, na toto sa neda mat jediny spravny ci nespravny nazor... Ja koniec koncov tiez verim, ze nieco medzi nebom a zemou iste existuje... Len je to este zlozitejsie ako nasim ludskym rozumom dokazeme obsiahnut, zlozitejsie nez karma... Dobru noc.
Ked u sa tu tolko pise o tych podvadzackach, pridam toez svoj pribeh. Byvaly ma podviedol snad s 20 zenami, paralelne so mnou tahal niekolko mesacny vztah. Po rozchode, ked uz city vychladli ma zrazu chcel spat a prosil ma aby som neodchadzala z jeho zivota. Toto nazyvate karmou? No tak asi takto ta karma funguje.. 🙂 logicky som odmietla akykolvek kontakt, on si nasiel inu s ktorou ma dieta. Podvadza aj ju. Ja uz roky nie som schopna najst si stabilny vztah, ktory by mi dal co potrebujem. Takze karma funguje? Lebo mne sa to nezda 😄
Mame v rodine velkeho suknickara. Zena je s nim napriek tomu 20 rokov, aj ked vie ze ju uz podviedol snad s kazdou suknou, ktora sa onho obtrela. Podla karmy by sme nad nim mali hromzit, ze sa mu to raz vrati. A cudujte sa svete.. dotycny si zije spokojny zivot, bez vycitiek, nonstop vysmiaty. Takze tak.
btw, takychto pribehov je habadej. Ale ked sa hovori o karme, jasne ze zrazu iba vytahujeme tie, ktore sa k danej teme hodia 😉
@halabolka nenapadlo ti, ze v minulom zivote si bola mozno ty ta, ktora podvadzala? Tak v tomto zivote si si musela vyskusat to, co si cinila druhemu a prezit si to, co museli prezivat pri tebe ini ludia... touto skusenostou si karmu vybijas, vyrovnavas... Ale prijat to, akceptovat to - uz ziada pokorneho cloveka. Ludia toto vacsinou nedokazu pripustit, ze moje JA kedysi cinilo zle veci. Kazdy tie zle veci vidi skor na inych a rad na ne poukazuje.
P. S. : pisem to ako moznost, nie ako nezlomnu pravdu.
Blbost
Karma nie je zadostucinenie pre nas. Nie je o tom, ze vidime, ako sa niekomu vrati presne to iste, co urobil, alebo mu jeho ciny sposobili nejaku inu ocividnu skodu.
Ona sa vrati v podobe toho, co pre neho je zle. Aj ked nam sa to moze zdat nedostatocne. Alebo mozeme mat pocit, ze sa mu nic nevratilo.
Ale dotycny clovek chodi po svete s usmevom a v duchu sa trapi trebars tym, preco to, co by najviac chcel, tak to mu dopriate nie je.
@0silvia0 ja na ziadne minule zivoty neverim 🤷🏻♀️ Takymi zvastami by sa dalo odovodnit cokolvek. Je to to iste ako s nabozenstvami - ludia kedysi zili jednoduchym zivotom, vrazdili sa vo vojnach a zomierali na choroby, ktore nevedeli liecit. Tak si vsetko odovodnovali “bozim trestom” alebo mozno niektori aj minulymi zivotmi. Pritom su to len bachorky, vojny a choroby tu vzdy boli aj budu a nemaju nic spolocne s konkretnymi jednotlivcami.

@renab amen. Nic viac netreba dodat. Krasne si to zhrnula