icon

Extrémne ceny ovocia a zeleniny na trhoviskách

17. júl 2023

Baby podelte sa prosim o svoje skusenosti s nakupom sezonneho ovocia na trhu v inych mestach. Ja tam teda casto nechodim,lebo to mam od ruky,ale tak deti si chceli ist povyberat ovocie na trh v hlavnom meste,tak reku ideme. Vsak je sezona,spravime si leco,najeme sa ovocia. No ale mne z tych cien normalne dekel odpalilo🤯 . Najnovsie uz neuvadzaju ceny ovocia za 1kg, ale 500g, aby Vas rovno neporazilo,ked zistite,ze ste si kupili 1kg marhul ci broskyn 🍑 za 5-6e 🫣,slivky tiez 5e, paradajky🍅,paprika🫑tiez 4e, ceresne 🍒 7-8e 😵‍💫 1,50-2e klasok kukurice a melon za 3e /kg to je tiez topka. Vsetkeho tam pritom maju hromadu,makke,pomaly uz hnile,ale nepredaju to lacnejsie ani za nic,radsej to do kompostu hodia. Ako ja chapem,ze to tam musia doviezt, prenajat si stol, ale vsak 90% trhu tvoria potetovani smelinari. Nepamatam si,ze by sezonne ovocie bolo niekedy tak drahe. Keby som chcela zavarat,vsak to sa ani neoplati,kupit si 5kg marhul za 25e + pohare + energia + cas. To fakt si radsej za 2e ten pohar kupim. Extrem,ze sa stalo ovocie a zelenina takym luxusom,ze so 100e,aby ste na trh chodili.To fakt radsej v tom obchode kupim. To je v kazdom meste tak,ci to len v BA rataju s tym,ze tu ziju milionari?milionari?

cookie29
18. júl 2023

@erikavesela prepac ale to asi nepises mne, ze, citujem svoj prispevok:

"ale to uz roky rokuce funguje tak, ze na trhu nemas domacu produkciu. Uz o tom pisali aj clanky, aj reportaze atd atd"

a co sa tyka chuti, nuz zalezi, kde kupujes, ze ano. V Lidl ci Kauflande ide najma o cenu, ale najdes zelovoce a ine obchodiky, kde je ovocie ci zelenina drahsia, ale ma chut. Ono hodne zavisi, ci napriklad to mango alebo ananas cestovali mesiac lodou, alebo prisli za noc lietadlom, ved aj ta cena... to je len priklad.

roja01
18. júl 2023

@79viktoria79 my sme mali marhul tento rok tolko, ze som ich nevedela spracovat nakolko som pre uraz bola (a este som) imobilna.

kvetinka75
19. júl 2023

@roja01 no škoda že som nevedela, mohla som odkúpiť . Ja som zháňala domáce a z okolia každému pomrzli

kvetinka75
19. júl 2023

@1fifinka1 tak máš šťastie že sa ti tam darí pestovať. Nám sa darí akurát jahody, hrach , cibuľku, cviklu a cukety vypestovať. Nič iné čo je v zemi - 0 bodov. šaláty tiež. Paradajky, ako kedy, kareláb, všetko napadnuté. Uhorky zožrali mi slimáky tento rok. Z ovocia ríbezlé a muchovník. Dozrievajú černice ale v týchto teplách, kým dozrejú tak už aj hnijú. Nahodených je veľa, spotrebujeme málo. Čerešne, broskyne pomrzli. Hrušky, keď nestriekame - čo nerobíme, sú niečim napadnuté tak uvidím na jeseň čo z nich bude. Jablká detto. Takže teraz okrem cukety , cibule - ktorú mám ešte tak na 2 mesiace, pretože to nemám kde skladovať, tak veľa nesadím a paradajok, všetku zeleninu kupujeme.
Takže veľa záleží od podmienok. A ty to máš pre vlastnú potrebu. Takže keď máš , spotrebuješ, keď nemáš kúpiš. Takí čo to pestujú na predaj, nemôžu riskovať, že sa niečo neurodí, tak hnoja, striekajú, tak ich to stojí oveľa viac + zisk.

roja01
19. júl 2023

@kvetinka75 ja som nemala prehlad ako sa dozrievanie marhul vyvijalo, len som prvych 10dni doma lezala. Medzi tym moje deti priviedli kamaratov, aby si pozbierali. A foto mi poslali, ked uz bolo na zemi rodeo. Na konci nazbierali nieco aj pre mna a ja som horko - tazko zavarila 18 kompotov a asi 12 dzemov. Zial poslednu dobu sa strieda rok bez urody s rokom s urodou, takze tak ako minuly rok, ani buduci necakam, ze marhule budu.

ivuska027
19. júl 2023

@autorka ostatné príspevky nečítam, ale je pravda, že častokrát na tych trhoch majú z velkoskladov. Sama som ako študentka pred strasnymi rokmi už takto brigadovala. Ako prvé by ti málo udriet do očí, že predávajú veľa druhov, alebo také druhy, čo spolu nedozrievaju. Inak, napríklad v Kosiciach na znamom Dominikanskom pľaci začali dávať predajcom plakety zaruceneho domáceho pestovatela po tom, ako si osobne na záhrade preveria, že tam reálne pestuje to, čo predáva. Aspoň tak by mal byť kupujuci chránený pred šmelinármi.

79viktoria79
19. júl 2023

@ivuska027 ja ked kupujem tak zemiaky od takeho čo ma len zemiaky,melony tiež,ked vidim ze ma na ztole všetko možné,uz viem ze to ma z velkoskladu,a ešte poslednú dobu výrobky ako calamadu,pikant kedy by to robili? a co chodime kupovat kapustu na jeseň tak oni tiez predavaju zemiaky,uhorky, paradajky a papriku a to je vidieť ze oni su opálený ako na tej roly robia

kittykat22
19. júl 2023

U as 17eur za 1kg ceresni 😀😀😀😀 a chlap, ich radsej vecer vyhodi akoby znizil cenu

kvetinka75
19. júl 2023

@kittykat22 😨, to kde? blázni. toto je už fakt moc. Ale nechápem tú logiku, radšej vyhodiť a nezarobiť ako dať za menej a predať?

lienka.7
19. júl 2023

@kvetinka75 lebo mu stačí ze za tu mega prestanú cenu niečo aj tak preda a v podstate zarobí. Niektorým vo svojej chamtivosti v podstate ani nedochádza, ze platí pria umera, znizim cenu, predám viac, zarobím viac 👌

ivuska027
19. júl 2023

@lienka.7 krivka dopytu a ponuky funguje trochu inak. Tam aj iné faktory sa zohľadňuju 🙂

kvetinka75
19. júl 2023

@lienka.7 s tou úmerou to nemusí byť pravda. Možno predá denne za toľko, že mu to stačí a keby dal nižšiu cenu, predá viac a zisk možno ten istý. Len človeku je ľúto toľko vyhodených potravín a možno by si pri nižšej cene tie potraviny mohli dovoliť aj rodiny ktoré nie sú fin. na tom dobre, príp. dôchodcovia. Ale na SK nič také nefunguje. Tu je iná mentalita ľudí.

kittykat22
19. júl 2023

@kvetinka75 Praha

77daniela77
19. júl 2023

@ivuska027 Ano,treba si vsimat kto ma plaketu na Dominikanskom trhu👍

katka700
19. júl 2023

@kvetinka75 Možno keby namiesto buzeracie spotrebiteľov a vtlkania nezmyslov do hláv ľudí ako nesú priamu zodpovednosť za štatistiky typu kila vyhodenych potravín na hlavu začali pokutovať 'podnikateľov' za vyhadzovanie správanie by sa zmenilo.

victoriab
19. júl 2023

tu na trhu v nitre to uz roky tak funguje, ja nostalgicka, ako nakupim cerstve a vsetko je to z madarska. jedine, kto ma domace, su stare tetusky, ktore maju vylozene styri papriky, tri cibule, par cukiet ci petrzlenovu vnat v pohari, ostatne nie. najlepsie je, ako predavaju stiplavu paprikovu pastu ci calamadu vsetci rovnako zabalaenu, no prwco asi, ked kupuju z rovnakeho skladu 🤦

marsmykkok
19. júl 2023

@kittykat22
@kvetinka75 Podľa mňa predá všetko, na trh ideš s tým, že si raz za rok dopraješ napríklad jahody alebo čerešne. Veľa ľudí cenu nerieši, sú vycvičení, že všetko išlo hore a radšej majú viac prác, siahnú na úspory. A aj čo riešia, tak nekúpia 2 kilo, ale iba kilo, ale kúpia. Ak by dal lacnejšie, možno už na obed nemá čo predávať a má viac voľného času, ale do večera predá všetko alebo skoro všetko.

kittykat22
19. júl 2023

@marsmykkok nepreda nic. ved vidim ze to bali o 5ej a ma vsetko plne. Ako kupovat ceresne za 400kc/kilo, si asi spadla z jahody :D nemam problem platit za jedlo, ale robit zo seba idiota, to teda nenastane.

autor
19. júl 2023

@lienka.7 A toto je prave to smutne. Ja ked pozeram Cestou necestouo Slovakoch zijucich v zahranici, tak v kazdej krajine su miestne trhy s domacou produkciou za bagatel. Ja necakam,ze vsetko bude stat 1e, ale ocakavam,ze kvalitativny rozdiel tam bude,nielen cenovy. Ale popravde ani ten chutovy rozdiel pri vsetkom nebol. Min.rok sme tam kupili nakladacky a boli totalne bez chuti,ze v Kaufe som kupila chutnejsie. Neviem teda,kam uz ma ist clovek pre tu kvalitu v sezone. Zas nepotrebujem zo vsetkeho 20kg objednavat vo velkom,ale tak pre radost a chut si vybehnut na nieco dobre. Ale veru neoplati sa.

autor
19. júl 2023

@ivuska027 Super napad👍Ved ano,podla toho aj kupujem. Ked vidim,ze to vyzera jedno ako druhe, niektore este navoskovane ako v obchode🙈,take obchadzam. Problem je,ze takych tam je vacsina.

rhodesian
19. júl 2023

@autorka ja si 90% ovocia a zeleniny pestujem doma a poviem ti je to záhul. Čili papričky? V januári urob priesady zo semienka, staraj sa , hnoj, polievaj, presádzaj. Na konci mája dáš do záhrady? Každý deň striehni na to aby ti ich nezožral slimák, aby tam neprišli vošky.
Paradajky ? Podobný postup, len tento krát ešte kúp oporu a dávaj pozor na dážď, lebo príde pliesen a máš po urode.
Marhule ? Veľmi veľa úsilia aby to nezamrzlo.
Cuketa ? Slimaky. Zemiaky ? Mandolinky.
Stále polievať, denne mi trva záhradu poliať hodinu-hodinu a pol. Zbierať tie slimaky, mandolinky, raz za dva týždne to pohnojit. Dokupovať substráty aby bola pôda výživná, chrániť priesady pred vetrom, krupami atď. Mohla by som pokračovať, je toho milión. Áno ceny sú vysoké, no žiaľ náklady tiež. Tento rok mám 70 rastlín paradajok a je s tým toľko roboty ze keby to mam predávať tak pod 5-6€ za kg nepôjdem. Radšej rozdam rodine. Ešte včera som sa tešila z prvého baklažánu ktorý rástol, žiaľ nevšimla som si slimáka a baklazan už nieje 🤷‍♀️ je to naozaj náročné, no za kvalitné, ozaj domáce sa oplatí priplatiť.

viestta
19. júl 2023

@rhodesian presne, teraz sa u nas prehnala burka s krupami. Som zvedava co na zahrade najdem...

kvetinka75
19. júl 2023

Lenze v zahranici maju polnohospodari dotacie. Otazne je ak by mali aj u nas, ci by sa ceny znizili alebo by to iba podnietilo ich chamtivost

mon29
19. júl 2023

@viestta nepošleš mi kontakt?

viestta
19. júl 2023

@kvetinka75 maju aj u nas, lenze ake a je s tym tolko oracii, ze radsej ani nic nepestuju, pretoze sa to neoplati ani s dotaciami. Zelenina a ovocie napriek vsetkemu pokroku su nesmierna narocne na rucnu pracu a tych ludi nezaplatis, ked zakaznik v obchode nezaplati za zeleninu tolko aby sa to rentovalo. Jednoduchsie a ekonomicky vyhodnejsie je nasiat 5 hektarov repky ako na tej ploche pestovat zeleninu. Alebo nasiat lucnu zmes a raz v roku to pokosit a nechat na poli zhnit.
Myslis si, ze preco je toko samozberov? Pretoze inac by to nemal kto pozbierat. Ked pojdes na jeden den na jahody zistis, ze kilo jahod za 3,50€ je v konecnom dosledku ferova cena, a to uz je len final, kde je to vsetko co treba spravit odkedy sa pozbiera posledna jahoda az do dna, ked zas pride cas zberu.
Velkopestovanie zeleniny a ovocia je nikym nedocenena charita, castokrat stratova zalezitost. A ziadnemu farmarovi nikto neodlozi splatku za traktor len preto, ze dosli krupy a nic nezarobil. Jeho zamestnanci tiez chcu vyplatu kazdy mesiac, presne tak ako kazdy vo fabrike, lebo tu papriku opatrovali celu sezonu az do jednej tragickej burky, po ktorej ju uz len mozu zaorat.

viestta
19. júl 2023

@mon29 poslat mozem, ale on vozi len v ramci Kosic

mon29
19. júl 2023

@viestta to je pruser🙈, ale možno pozná niekoho kto vozí okolo Mosonyu, ci BA

kvetinka75
20. júl 2023

@viestta lenže tie dotácie sú slabé. Zaujímavé, že v zahraničí to funguje. Raz som bola vo Franzúzsku na jednej farme v blízkosti Paríža. Bolo to pred xy rokmi. Produkty drahšie, ale všetko bolo eko , bio , probio 😉. Sám majiteľ povedal, že také ceny si môžu dovoliť vďaka dotáciám. Inak by musel dvojnásobne zvýšiť ceny a to by pre neho bolo likvidačné. Ale s dotáciami , aj keď mal ceny vyššie , ale zase to bolo v lokalite, kde mal svojich odberateľov, bol ziskový. A tiež prežili už všelijaké roky. Ono je to všetko o ekonomike. A keď ju nemá kto poriadne riadiť, tak to vyzerá ako to vyzerá.

gubka71
21. júl 2023

Presne tak to je, že drvivá väčšina na trhu v Ba ma ovocie a zeleninu z veľkoskladu.. Málinko je takých čo tam predávajú vlastnú úrodu.

natalka13
21. júl 2023

Prepac, ale to si na trhu bola prvykrat?
Ved to ze niektore ovocie bylinky...su z velkoskladu vidno a predava sa to tak viac ako 20rokov.
Aj melony popri ceste su casto z Lidl.