Feminizmus - video na zamyslenie sa
Častokrát ženy hovoria ze chcú byť rovné mužom. Je to tak ale v každej situácii? - vtedy by šlo o skutočnú rovnosť. Alebo len vtedy keď to vyhovuje?
Pozrite si toto video a napíšte svoj názor na to, či by ste súhlasili s rovnosti mužov a žien v prípade povolania do armády, v čase vojny.
https://www.instagram.com/reel/Cqa6TLNAail/?igs...
@katka700 Ale aky mier, za aku cenu? Vzdanie sa uzemia? Vlastnej identity? Slobody?
Zit v klietke s pridelom?
Tym ze rada cestujem, spoznavam rozne kultury, coraz viac si vazim, ze zijem v EU - o tomto sniva vacsina sveta... ta slbooda, moznosti, vizie... zivotna uroven je pre vacsinu sveta nepredstavitelna a zial nedosiahnutelna.
Autorka,
ale vzdy ta budu za nieco ludia aj sudit. Nech budes vo svojom zivote robit cokolvek, nech sa budes snazit vyhoviet celemu svetu. Vzdy sa najdu jedinci, ktori ta budu mat v zuboch, budu ta posudzovat.
Prečo ti tak velmi zalezi na tom, co si myslia ini ludia?
@autorka nie za to, že robí domáce práce, ale za to, že sa nechá "využívať ženou", ktorá je doma a nepracuje. Mnohí to takto vidia a radi si rypnú. Samozrejme, je potom na tom chlapovi, ako sa k tomu postaví. Môže ich hneď poslať do patričných miest s odkazom nech sa starajú o seba, alebo bude čušať ako pena...
Ja opakujem že vidím ako mladá generácia využíva čoraz viac možností plnou parou, chlapci aj dievčatá. Predsudky ich netrápia, ani ich toľko nemajú, a v ďalšej generácii sa to ešte viac posunie.
Mnohí si radi rýpnu že má niekto 4 deti, iní si rýpnu že niekto nemá deti, iní si rýpnu že byť hercom nie je práca, ďalší že práca u ktorej sa zapotíš je len pre hlupákov. Čo to má spoločné s feminizmom, to je ludská povaha.
@luccija "@liljana ty si strašne zaujatá voči ženám, ktoré sa rozhodnú byť doma."
Ani nie. Su mlade a blbe, vtedy sa javi vela veci inak, ako ked mas 40-50r a prichadzaju choroby, unava, aj sklamania a prehry. Mozno by mali pocuvat starsich a skusenejsich. Vztahy nevydrzia cely zivot. Ludia sa rozchadzaju, umieraju skor. Nemaju trpezlivost a ochotu budovat vztah a kompromisy v nom.
Vztah zalozeny na tom, ze si dvaja pomahaju, bude trvacnejsi, ako ked jeden desiatky rokov pracuje a druhy sedi doma. O tom ako je ten doma "vytazeny" svedcia rady, ved ked sa doma nudis, tak sa venuj charite,...
To ze zena nepracuje a muz ano, bolo kedysi moderne v USA. Dnes uz aj tam robia muzi, aj zeny na dvojity uvazok. Kym to k nam dojde do mody, vela zien skonci v starobe na socialnom dne. Ale ved ich vec. Ale ako tu velakrat padlo, chori nedostanu dochodky a davky, chori lieky, lebo ich vyplacame za nic tym, ktori v zivote nerobili.
Autorka, instagram nemám, ale z diskusie chápem, že si sa rozhodla ostať doma s deťmi a všetci z okolia to majú potrebu okomentovať.
Pôvodný feminizmus mal byť o možnosti voľby žiť svoj život tak ako uznáš za vhodné či sa rozhodneš byt pani domáca alebo top manažérka alebo čokoľvek medzi tým. Tiež o tolerancii a pochopení že ostatní majú svoj život, svoje priority. Feminizmus mal byť pre všetkých aj pre mužov aby sa napríklad nikto nenavazal do chalana čo si otvorí kaviareň/butik atď za to že nie je dosť chlap preto že nerobí murara/riaditeľa fabriky.
Krásnu myšlienku zhovadili mužov nenávidiace feministky druhej generácie a patriarchalni tyrani ktorí zavetrili možnosť so ženami ešte viac vydrbat. Nerealisticka predstava že musíš stíhať všetko, budovať úžasnú kariéru, zarábať ako chlap, porodiť a vychovať deti, mať dokonale zariadenu a vždy čistú a upratanu domácnosť a pri tom všetkom byt vždy dokonale upravená, štíhla krásna a vyšportovaná nie je nič iné ako produkt patriarchalnej tyranie. Keby ženy medzi sebou prestali súperiť a snažiť sa byť dokonalé rýchlo by zakapala. Lenže stačí prečítať 2-3 diskusia na MK kde sa predháňajú ktorá má dokonalejší život, lepšieho muža, viac peňazí, lepšie výchovane deti a vidíš že tu s nami ta Nerealisticka predstava ešte veľmi dlho pobudne.
@ckocka Ak maju na ucte 20-50 mil eur, nech zostanu doma obaja. Taki nepotrebuju dochodok od statu. Ale tu sa hraju na zeny v domacnosti ludia, ktori maju prijem 1500-2000 eur mesacne a splacaju 30rocnu hypoteku. Potom tu placu, ze dom bol jeho pred manzelstvom, chcu odist, ale nemaju kam ani za co.
@zmrzlinka2021 Prepáč ale pleties hrušky s jablkami. Čo je slobodné na tom ze musíš narukovat a ísť na smrť lebo 1 oligarcha sa rozhodol že obnoví rozlohu krajiny spred 30 rokov?
@katka700 No Putin sa rozhodol a nechce len ukrajinu, chce toho viac - ale ak ho nezastavis, zomries - ci fyzicky, ci mentalne.
Pre mna klobuk dole pred ludmi, co brania svoju vlast. Bude to tazko vybojovana sloboda, suverenita, ale bude.. Boh je dobry.
@ckocka mne to par ludi aj povedalo,alebo sa snazili rypnut si. No nech 😀
@777januska777 ano, mas pravdu, mnohe zeny si same seba nevazia a potom na seba nakladaju ako na kona, muzi im to s radostou dovolia ale nedajboze by chcela niektora prerozdelit povinnosti okolo domacnosti a deti, tak je z nej hnusna feministka. Emancipacia zenam pridala nejake prava, ale neubrala im nic z povinnosti. Je to smutny fakt, je to nepochopenie celeho principu rovnopravnosti, rovnosti prilezitosti a rodovej rovnosti. Zial, este vela vody pretecie dole Dunajom, kym sa naozaj nastoli rovnopravnost v rozdeleni povinnosti a este viac jej pretecie kym sa zmeni zmyslanie spolocnosti ohladom rodovej rovnosti a rovnosti prilezitosti.
@mamula20 su zeny, ktore to zenu do extremu a nevyhali by ist robit do bane aby dokazali, ze su rovnako schopne ako muzi. Na druhej strane je kazdemu jasne, ze zeny maju urcite fyzicke obmedzenia ale to neznamena, ze by urcite pozicie nevedeli zastat rovnako ako muzi, ak by mohli, ak by ich spolocnost nevytlacala na druhu kolaj. Aj muzi maju fyzicke obmedzenia, ale okrem toho co im priroda neumoznila sa mozu rovnako brilantne ako zeny postarat o deti, domacnost. Len by to museli chciet.
Autorka, vratme sa takych 100 rokov dozadu, vtedy boli spolocnostou odsudzovane zeny, ktore chceli pracovat a nechceli byt zavisle od muza. Prvopociatky feminizmu. Ubehlo 100 rokov, dve svetove vojny, ked, hlavne v tej druhej zeny nastupili do tovarni, do polnohospodarstva aby zastali pracu, ktoru by inac robili muzi, ktori boli povolani do vojny. Po vojne uz zeny vedeli, ze mozu si vybrat, mozu sa vratit k hrncom alebo budu cgodit do roboty a nebudu uplne a bezpodmienecne zavisle na muzoch. To boli prvopociatky emancipacie, v rymci ktorej sice pribudla zenam 8hodinova sichta, ale ta domaca praca tak ci tak ostavala na nich. Dnes ma kazdy moznost volby, ak chce moze chodit do roboty, moze si podelit domace povinnosti s partnerom, moze ostat doma. Este chvilu portva, kym sa s tym vysporiada aj spolocnost, ale moznost volby tu je. Kto sa boji, kto sa trapi tym, ze ho za jeho rozhodnutie spolocnost kritizuje, odsudzuje tak musi popracovat predovsetkym na sebe. V konecnom dosledku mu reci okolia mozu byt ukradnute, takze preco sa nimi vobec zaobera? Preco si najde zastupny problem, a to je cisto teoreticka moznost povinnej vojenskej sluzby bez ohladu na pohlavie aby poukazal na nieco, s cim sa nevie vysporiadat on sam? Nevie sa vysporiadat s recami tych, ktori na jeho zivot nemaju ani taky vplyv ako faza mesiaca na znasku vajec na hydinovej farme v Medzeve. Preco?
@elizabet173 ano, to by tu uz bolo od rana aspon 15 stran. 😀 Doprajme mu odpocinutie vecne na smetisku virtualnej reality. Je to akurat tyzden, co tam bol odideni
Autorka, ja som sa nejako stratila v tvojom úvodnom príspevku a v tom, čo vlastne riešiš. Však keď tebe a tvojmu mužovi vyhovuje, že si ženou v domácnosti, tak ňou buď. Nikto ti to nevyhovara, len si dostala nejaké upozornenia, čo by mohlo nastať keby...ja môžem napríklad len za seba napísať, že mne by to nevyhovovalo, lebo za 1. by ma to nebavilo, po nástupe syna do škôlky, za 2. nemam rada, keď som na niekom finančne závislá. Ale ľudia sme rôzni a máme rôzne potreby. Feminizmus a účasť vo vojne by som do toho fakt neťahala.
@liljana ja som mala 39, keď sme sa rozhodli, že si dám s prácou na pár rokov utrum a predám firmu. Už toho bolo dosť a cca rok dozrievala ponuka na odkúpenie, ktorú som nakoniec akceptovala. Jedno dieťa bolo veľké, druhé nastupovalo do prvej triedy a trietie do škôlky. A poviem ti len jedno - bolo to najlepšie rozhodnutie aké sme mohli urobiť. Hlavne ja. Pohoda na všetkých frontách. Osobne ani nevidím moc význam tej trojročnej RD, ktorú som mimochodom nikdy nezažila. Skutočná potreba riešiť deti prichádza až s nástupom do ústavov, kedy buď majú priebežne nudle až za ušami, alebo je treba venovať im čas s učením, krúžkami atď. Som neskutočne happy, že si toto obdobie môžem užívať vlastným tempom, podľa seba a svojej rodiny a nie podľa diára, ktorý mi dlhé roky pretekal termínmi. Predaj firmy do veľkej miery prispel k tomu, že sme si mohli konečne splniť sen o druhom domove pri mori. Presne tam si odškrtla veľkú vnútornú spokojnosť sama so sebou. A manžel to svojim veľmi slušným príjmom istí. Sme v tom spolu, vždy sme boli a vždy budeme. Tak to vidím a cítim dnes. Či to tak bude aj o 10 rokov netuším, nie som Nostradamus. Jediné, čo viem na 100 % je to, že si nejakým "čo ak" nehodlám kaziť prítomnosť 😉
Ja popravde nejak extra nesúhlasím ani s tým, aby bežní muži boli nútení ísť bojovať do vojny 🤷♀️ Takže tak... Sú aj ženy vojačky, nepovažujem to za čisto akože mužské povolanie...
A čo sa týka toho, že zostane žena doma v domácnosti.. Však.. Nech si zostane.. Keď to vyhovuje jej, aj jej mužovi, tak nie je o čom.
@dreamss, toto je chlapska logika. Vymysliet si sprostost a potom krutit realitou az potial, aby to vyzeralo rozumne. Žiadna logicka vojna neexistuje. Ani spravna, ani moralna. Je uplne jedno, ktora mocnost si pripise na svoj vrub imaginarne vitazstvo. Na strane porazenych budeme stat vsetci vratane "vitazov". Milióny mrtvych, znicena zem, splundrovane hospodarstvo, stratene generacie... bez akejkolvek zaruky, ze o 10, 20 ci 50 rokov nejakemu megalomanskemu idiotovi znovu nenapadne, ze svet je rozdeleny nespravodlivo.
Vojna nie je matematika. Iste, mohol by si mat armadu 50/50, potreboval by si uplne inú strategiu boja a generali by sa zmysili. Ale nezabezpecil by si rovnake straty na stranach muzov a zien, plus by ti doma zostala generacia zabudnutych starcov a stratenych deti, to by ta polozilo viac nez cela vojna. Proste nieco ako seversky model. Na papieri to vyzera fajn, ale realita je desiva.
@dreamss zbytočne sa navazas do hypotetickej myšlienky ktorej podstatou bolo, že keby mali vojaci a odvedenci možnosť odmietnuť bojovať tak tá vojna možno ani nezačne alebo rýchlo skončí . Mám svoj názor a ty svoj. Kľudne si ver vojnovej propagande. Oligarchom na oboch stranách konfliktu je sveta žiť, však na vojne sa super bohatne a na ich zisky sa skladáme všetci cez raketový rast cien potravín a energií, mozno časom keď im to nebude stačiť príde niečo iné. Chudáci ukrajinci ktorým ostane zničená krajina, ale však nejaký dobrý investor im to opraví za cenu privatizácie takže im neostane nič.

@tiezjedna Čo si vypočuje? To som nezaregistrovala, že by sa muži navzájom odsudzovali za to, že nejaký z nich nerobí domáce práce. 🙂