Formálny prepis nehnuteľnosti. Je to možné?

amandamath
6. júl 2010

Kamaratka vlastni byt. Za minuly rok ma nedoplatky za vodu okolo 1000E. Chce ho predat, ale ak tam bude dlzoba, tak nemoze. Minuly mesiac jej vsak dali tlacivo, na ktorom sa ten nedoplatok este nezobrazoval. Mne navrhla ze by ho formalne napisala na mna, teda mi ho akoze predala, s tym ze potom by som jej dala splnomocnenie na jeho predaj dalsej osobe. Vedeli by ste mi prosim poradit, ci je nieco take mozne a ake rizika by tym pre mna vznikali.
Dakujem.

andzi
6. júl 2010

@amandamath prílohou zmluvy o prevode vlastníctva bytu je potvrdenie správcu domu, že nemá nedoplatky na úhradách za služby spojené s užívaním bytu. Ak ich má, prevod vlastníctva bytu nie je možný.

amandamath
autor
6. júl 2010

@andzi dakujem za odpoved. Ak tomu dobre rozumiem ten vypis (tlacivo) teda nie je relevantne a bude sa pred predajom este robit revizia aktualneho stavu. Spravne? Totiz argumentuje tym ze to tlacivo ma platnost jeden mesiac.

andzi
6. júl 2010

neviem aké tlačivo myslíš , jednoducho povedané, keď predáva byt, nesmie mať žiadne nedoplatky, to sa preukazuje aj katastru

amandamath
autor
6. júl 2010

@andzi predpokladam, ze tlacivo je nejaky vypis o neexistujucich nedoplatkoch, este predtym ako sa robilo vyuctovanie za posledny rok. Toto je len na okraj. Mna zaujma, ake rizika pre mna nesie formalny predaj, teda prepis nehnutelnosti na mna. Mohlo by sa stat ze by tu dlzobu vymahal spravca odo mna a pod?

andzi
6. júl 2010

@amandamath zmluvy o prevode bytu robím pomerne často a so žiadnym "tlačivom" som sa nestretla, proste k prevodu je nutné vyhlásenie správcu domu, že nemá nedoplatky na úhradách za služby spojené s užívaním bytu. Pojem formálny predaj bytu nepoznám, to je čo za haluz? Tak buď predá alebo nepredá, nedá sa byt "formálne" predať.

maggie2
6. júl 2010

@amandamath to je úplne absurdné, čo Tvoja kamarátka fabuluje. Tak prevody nefungujú ani fungovať nemôžu. Spoľahni sa, Andzi Ti to tiež potvrdila

maznacik007
6. júl 2010

cele je to divne... ake splnomocnenie na predaj... to su hluposti... celel je to divne...

pokial ho chce kamoska predat tak nech si pozicia tych 1000 EUR... /co nechapem ako mohla taku dlzobou urobit za vodu ? to kolko rokov ju neplatila/ a nech dlh vyplati a potom nech byt preda a dlzobu vrati p redpokladam ze ten byt stoji o dost viac ako je dlzoba...

to ze to pojde cez teba su zbytocne peniaze za prepisy na katastroch a pod. inak kolko rokov ho ma kamaratka vo vlastnictve? lebo ked si ho prevedies na seba tak bud tam budes mat 2 roky trvaly pobyt alebo ho budes 5 rokov vlastnit .. inak budes musiet pri predaji TY zaplatit statu 19 percent zo sumy za ktoru sa byt preda na dani z prijmu...

amandamath
autor
7. júl 2010

Dakujem velmi pekne za vsetky odpovede. Kamoska ten byt vlastni niekolko rokov, ale podla jej slov ten dlh za vodu vznikol za posledny rok, ma tam nejakych najomnikov + v bytovke su vraj nejaki co udavaju zly odpocet vody, a teda sa to rozpocitava medzi tych co platia.
@andzi dakujem za objasnenie mala som taky tusak, ze ani kamoska celkom nevie, co ma za dokument a co chce.