Hľadajú sa mamičky - chovateľky "úžitkovej" zveri
Tak mi napadalo, ze takato tema este zalozena nebola, a dufam a viem, ze nie som jedina, ktora zije trochu inym sposobom zivota, nez je dnes bezne.
Hladam mamicky, ktore doma chovaju ovecky, kozy, kone, prasiatka a podobne, ako som v nazve napisala "uzitkove" zvierata - z uvodzovkach, lebo uzitok z toho maju najvacsi samozrejme ony! 😀 A dokonca aj tie, ktore su nakoniec z laskou zjedene. (ospravedlnujem sa citlivejsim povaham za vyraz, tiez som si tym presla, kym som si zvykla)
My sa orientujeme najma na chov koz, hydiny a kralikov, a sezonne ovce, prasiatka, husy, kacky..obcas nejaky kon 😉 Pestujeme, okopavame, sadime..co zvierata nezozeru - zuzitkujeme. Byvame na samote, deti sa kupu v prameni od roka, pasieme, dojime, krmime, kosime, obcas sa v hnoji vyvalame..vsetko spolu a velmi radi. Niet krajsieho detstva!
Zainteresovany vie, ze to ma aj mnoho tienistych stranok, a tak by som bola rada ak by ste sa niekto ozvali. MOzno aj ten, kto takto nezije, ale je mu to sympaticke a mozno ho my ostatni povzbudime, ze to stoji za to - opustit pohodlie bytu.. a mozno naopak
😉
Tesim sa na prispevky!
Tak aj ja sa pridavam do klubu snivajucich 😉 Zijeme v Bratislave, ale niekedy potichucky snivam o domceku a hospodarstve. Obaja s muzom pochadzame z mesta, takze nam chyba to najpotrebnejsie - know-how 😀
@maruskass Kraaasne fotky, v dobrom zavidim 😉 Ako sa da stihat hospodarstvo a deticky? Ostatva ti aj nejaky volny cas? Lebo ja mam pocit, ze len udrzba nasho maleho bytu a dvoch krpcov mi zabera 25 hodin denne 😅
Ahojte, zaujimava temicka, rada sa k Vam zacitam vecer ked pridem z prace 😉 Prestahovali sme sa z velkomesta na dedinu, aj ked to nie je prave hospodarstvo, skor taka vilova stvrt, manzel sniva o tom ze budeme chovat nejake zvieratka, preto ma tato tema zaujala. No neviem ako budem prezivat, ak bude manzel vrazdit sliepku, alebo zajaca, doteraz som s tym nikdy neprisla do styku a myslim ze keby to bolo na mne, tak sme vsetci vegetariani, lebo ja mam problem zabit aj hnusneho pavuka 😉 🙂
@henikav vieš to je tak, ja by som pôvodne nič živé nezabila (ale teda s pavúkmi nemám problém) a začala som chovať králiky. Veľmi som riešila, ako ich budeme zabíjať, ani manžel sa k tomu moc nemal. Akože nemám problém králika odrať, ale to zabitie fakt moc nemusím.Prvú "várku" sme zabíjali, keď prišiel môj otec. No a potom som sa začala potýkať s problémami ako kokcidióza, a myxomatóza. A vtedy som nejako otvrdla, keď som vlastnoručne zahrabávala tých pokapatých králikov do zeme. Sa to vo mne zlomilo, ten strašný hnev a bezmoc, koľko som sa okolo nich nachodila a nakoniec som ich musela zahrabať. Najprv ich zakopával manžel, ale potom zahlásil, že ešte nejaký pokapú a radšej tie kralikárne zapáli, tak potom som mu už radšej nehovorila a zakopávala som ich sama. Odvtedy si hovorím, že lepší menší zajac v mrazáku ako väčší zahrabaný na záhrade. Prvý rok bol tvrdý, neviem či som ich viac zakopala alebo uložila do mrazáku, ale myslím, že viac ich bolo zakopaných. Už som odvtedy nejakých pár zabila aj ja, ale väčšinou manžel ich zabíja a ja deriem. Manžel odral len 1 králika, vraj mu to smrdí. teraz sme zohratý tím.
@elienka
noo, tak ja keby som nemala muza ktory zabija, tiez by som asi bola vegetarian! Ale viem o com hovoris - s tym zatvrdnutim. Niekedy som prosila o odpustenie kazde zviera co sme mali zjest, dnes to uz tak neprezivam. Ziju predsa nato, inak by sa ani nenarodili. Ale tieto pocity - zato moze nasa chora mestska a supermarketova vychova. 13 - rocne dievcata tu z dediny zabijaju sliepky, asistuju pri zabijackach prasiatok..atd. No uvidime co bude z nasich "deti ujdenych mestskych rodicov" 😎
@sunny1 vsetko sa da ked sa chce 🙂 - ale z niecoho musime upustit. napriklad k dokonaej domacnosti sa ja veru nikdy nedopracujem. A k dokonceniu domu ktovie kedy. Zvierata vzdy zvitazia. Ked im treba cistit, opravovat mastal, boxy, potom pridu porody - treba to sledovat, potom cas kosenia.. neda sa to urobit v iny cas. Musis sa poznat, ci ti to stoji to zato! My sme zatial neolutovali. (okrem mojho kratkeho matersko-dovolenkoveveho depkarskeho vybuchu 😀 ) A know-how? Tak to je skutocne prepotrebne! Nastastie je po dedinach este stale dost ludi, ktori poradia. A ak nie - naucite sa na vlastnych chybach ako my 😎 a interneeet - tam je vsetko 😀 Drzim palce!
@maruskass Ahoj! Parádna téma.My síce nebývame na samote,ale aj kvôli zvieratám sme sa presťahovali na dedinu.Keby to mám zrekapitulovať,tak sme chovali kozy,ovce,býka,sliepky,kačky,zajace,prepelice,vietnamské prasiatka,morky,perličky s rôznymi obmenami.Bolo to v pohode,kým deti nechodili do školy a škôlky,teraz je to už oveľa náročnejšie na čas.Ale sliepky sme si napr. doma sami liahli,máme umelú liaheň a je to super vec.Okrem toho si pestujeme, čo sa dá a a zužitkujeme všetko do posledného stebla trávy.Aj susedov máme vycvičených a pravidelne nám nosia suchý chlebík a šupky všeho druhu 😀 Škoda,že je toho času už pomenej,ale chovať budeme ďalej,síce už nie moc vo veľkom,ale mäso a vajíčka chceme mať jednoznačne len domáce(mlieho nie,na to sme alergickí 3 zo 4 členov našej domácnosti).Aj zeleninu,ovocie,zemiaky,zrno pre zvery....Hlavne nám zostanú krásne spomienky a fotky na deti medzi kuriatkami,káčatkami,kozliatkami...plánujeme s mužom,že keď sa bude dať a odrastú nám deti,tak sa presťahujeme na samotu a tam to zasa rozjedem ve velkým 🙂
@sunny1 nooooooo, oddychnut, ako sa to vezme 🙂 najlepsie je mat rodicov / surodencov / dobrych znamych, ktori si urobia relax-pracovnu dovolenku u vas doma kym vy budete na dovolenke niekde inde. (my mame rodicov byvajucich v meste ktori sa tesia ze odtial na chvilu vypadnu, je to pre nich dobra zmena. A samozrejme susedov, ak potrebujes odist len na den, ci pol dna. S tymi mame taku dohodu, ze co si za ten cas podoja, a kolko vajec najdu - bude ich 😀 ti nas obcas uz aj posielaju na vylet 😀 ) Ale reaita je taka, ze aj tak sa nevieme celkom uvolnit, furt myslime na to ako to vyzera doma, ci to vsetko zvladli, a vraciame sa domov skor ako sme planovali 😉 a zas si len povieme ako nam je dobre...
my sme sa presťahovali z mesta na dedinu pred dvomi rokmi, veľmi som chcela sliepky, aby sme nemuseli už kupovať vajcia z klietkového chovu.
Nakoniec túto jar sme sa odhodlali. Veru som sa aj bála ako to zvládneme, či chuderky nepodochnú 😀 ale sú to fakt tie najnenáročnejšie a najvďačnejšie zvieratá 🙂
môj drahý urobil tento kurín http://www.motherearthnews.com/happy-homesteade... a bol naň aj náležite hrdý, všatky návštevy ho chodia obdivovať 😀
trochu som sa bála aj zimy, či nepomrznú, ale zatiaľ sú v pohode. Aj keď je pravda, že poriadne mrazy tento rok ešte neudreli...
ahojte . . . konecne niekto na moju strunu 🙂 . . . my sme sa v maji minuleho roku prestahovali z BA na vidiek okres DT. . . . povodne sme to mali ako chalupku, no slovo dalo slovo a sme tu . . . stihli sme uz chovat ovecky, vietnamske prasiatka, kozicky . . . . momentalne mame sliepocky a 3 kozicky . . . jedna sa nam okotila a mam dve 3 tyzdnove kozicky a etse na konci marca cakame dalsie prirstky . . . tak sa nevieme dockat . . . . z mliecka si robime syry a neviem sa ich "dozrat" 🙂 . . . . mame zatial jednu dcerku 5 ročnu . . . . vodim ju do skolky cca 15 km od nas . . . ale da sa. . . . kazdy uspech nas tesi . . . . mame nejake luky a za domcekom lesik . . . . v nasej dedinke byva cca 10 ludi . . . . tak zeny chovatelky drzte sa 😀
@cilkaamilka držím palce 🙂
krasna tema, ja tak verim ze o nejaky cas budem mat aj na dvore sliepky a chcela by som kozu a prasa urcite, ale hlavne dopestovat si zeleninku a ked sa bude dat aj nejake stromy ovocne a tak, ale uz spekulujem aj nad zajacmi 😅 , ked bude miesto myslim ze budu aj nejake kacky a tak...vysluzila som si naposledy za to dost dobre ohodnotenie - poznate to urcite od modernych ´znackovych´ludi, ale toto je to co by sme chceli aj my, potom sa budem ozyvat asi ze poradteeee 😀 pestovanie uz mame ako -tak zmaknute, ale zvieratka sme este nemali. nie svoje. tak uvidime 😉
Ked som bola malá naši chovali prasiatka,morky,zajace,kačky ,sliepky a vždy sme mali aj mačku a psa.Ja som od mala behala k sviniam do chlieva ked im otec čistil 🙂 .Raz by som chcela domček na kraji dediny,určite by som mala kozičku,zajace,sliepky,psov.Teraz máme 3 psov a ked som nemala drobca vždy som im čistila koterce,cvičila s nimi len teraz je už času menej.Ale chcem aby náš malý vyrastal so zvieratami.Ešte tak ukecať priateľa a kúpiť taký domček kedže on je skôr mestský typ no možno nakoniec povolí a budem drobnochovateľka aj ja 🙂
@maruskass V dobrom závidím taký raj na zemi ako máte,určite je to krásne byť tak blízko prírody
@cilkaamilka to som rada, ze si medzi nami! 🙂 ako sa drzia kozicky? a co na vas "deti mesta" hovoria domaci? (nasi cakali kedy zdrhneme :D)
@mracik tak ako pomrzli? 😉 U nas polovicka - "pubertiaci" spavaju celorocne na strome na konaroch ako vtaciky. Dva roky som ich noc co noc zbierala a zatvarala do kurnika. Odkedy mam deti neriesim to..a cuduj sa svete rano vzdy kotkodakaju pred dverami 😀 (a ja som zas mudrejsia)
Nááádherná téma! Jedna z mála diskusiíí, ktoré sa dajú čítať 🙂 Držím tebe aj celej tvojej rodinke palce najviac na svete a snívam a snívam a snívam...a možno sa raz prídem pýtať o rady...treba len veriť, že áno ;) Zuzana
zaujímavý článok, sympatický farmár 🙂
@basburianka cim viac nas bude tym epsi bude svet 🙂 takze pytaj sa cim skor 😀
Jéj, no ja som vyrastala v Blave a chodila som na víkendy k babke, ale tam som mala max. tak psa, príp. mačku a sliepky - ale tie som teda nemusela, kohút bol na mňa alergický a skákal po mne, dodnes mám z toho fóbiu a nemám vzťah k operencom.... Ale keďže som sa vydala na dedinu na Záhorí a manžel bol zvyknutý chovať, tak teraz sme začali s králikmi (už máme aj 15 mladých, ale veru neviem si predstaviť ich zjesť, sú také milé a už deti sa s nimi radi maznajú a aj ja) a tiež si pestujeme zemiaky, paradajky, papriku, cibuľku, šalát, reďkovku, hrach, fazuľu, a samozrejme aj ovocie.... Uvedomujem si, že moje deti majú úplne iné detstvo ako ja, že ja som sa tešila, keď vypadnem z mesta a oni žijú to dedinské čaro a tešia sa občas k babke do mesta 🙂 Je s tým robota niečo si dopestovať aj dochovať, ale zase človek si to asi aj viac váži a tiež vie, čo naozaj je..... dnes dcérka ochutnala prvýkrát náš šalátik a pýtala si aj duplu, je to super, že viem, že v tom nie je žiadna chémia....
my sme takisto z tych stastnejsich, mame nadhernu zahradku a maly chov. dakujem bohu za to. je to krasne. nemenila by som za vikendy v nakupnych centrach ani za nic. vsetkym, ktori si zelaju domcek so zahradkou prajem, aby sa vam to splnilo 😉
tak uz mam "pozehnanie" na 3 slepocky, 1 kacku a 1 zajacika 😝 pozerala som si domceky, len mi poradis ako to zorganizovat 😎
@maruskass jeej krasne fotky, moja by uzivala och🙂 my nemame okrem psa nic, ale kazde rano, ked sme doma chodime na luku ku kozam a sliepkam🙂 a mala uz pisti ked ich vidi, neboji sa nicoho🙂 uz som sa aj pohravala s myslienkou ze jej aspon jednu sliepku kupim , aspon na hranie:D bo doma ich ma gumenych milion a nic len Koka, koka / chorvatsky sliepka/ s kokou sa ide spat, s kokou sa ide jest :D ale neviem kto by sa mi o nu staral ked vycestujeme na slovensko:D
My tiež bývame na dedine. Máme sliepočky, kačky a perličky. Rada by som mala ešte kozu, uvidíme. Máme dva kuríny do ktorých náš najmladší syn stále chodí. Veľmi rád ide k nim aj do ohrady, tam si sadne a pozoruje ich. Neboja sa ho, ani on ich. Malý ich rád aj kŕmi. Už sa teším na jar, v Nitre budú trhy pre chovateľov, nejaké zvieratká si tam určite pôjdeme kúpiť.
ahojte pridavam sa my tiez byvame na dedinke ... zatial mame iba sliepocky.. presne 7 🙂 vsetci ma prehovarali ze nech ich nechovam ze sa to vobec neoplti ale som rada ze som si urobila po svojom ..sliepocky mame od konca juna minuleho roka naklady na pipky boli 15 eur + do konca roka psenica (kupujeme iba psenicu ..manzel z prace nosi zbytky z kuchyne 🙂 ) cize psenicu sme kupovali celkom 2x po 12 eur s cuduj sa svete ale za to odbobie od konca juna do konca decembra sme mali 564 vajicok 😀 .. zatial my vychadzaju naklady na jedno vajicko 4,8 centov 🙂 ..ale to este nieje uplna suma kedze je v cene zapocitana aj suma za pipky a tie veselo znasaju dalej ..dokonca aj teraz cez zimu mavame okolo 4-5 vajicok denne (klop klop) 🙂 zatial sme spokojni a uvazujeme aj nad kacickami pretoze manzel robi vybornu pecenu kacicu 🙂
@maruskass dobrý, ešte Ste mohli dať foto Vášho domčeka - nech tíško závidíme /ale v dobrom/ určite to tam máte krásne... idemem aj my do domčeka.... možno už tento rok...prerábame.... chcem sliepky....mm zatriaľ nie,,, uvidíme.... asi ho privítajú sliepky tak ako psík..... tiež nechcel psa a priniesla som a je tu s nami 🙂 zatiaľ máme z tých chcených zvierat andulku a psíka a z nechcených myslím teraz hmyz pavúci... komáre... 🙂
@maruskass ahoj. Krasna tema. Tiez sme sa prestahovali z mesta do domceka na malu dedinku. Tento roknkedze som na MD planujem sliepky a mozno nejakeho zajacika pre deti. Doteraz som sa venovala zahradke. Testujem co sa tu vysoko v horach urodi 🙂. Na kozy ovce a pod. si zatial netrufam. Pekne postupne. Aj ked ak by som zostala po materskej bez prace dala by som sa na chov kravku mozno pre radost konika. Byvat 20 km od mesta, denne chodit do prace na 8 hodin, stihat domacnost a zvery povazujem za nerealne. Takze pekne v malom a postupne. Zatial mame psika, macku 😉 pribudnu sliepocky. Klobuk dolu pred vsetkymi kt. sa rozhodli prekonat vlastnu pohodlnost a ist do toho. Je ine ked pri tom odmalicka vyrastame a ine ked vsetko pohodlie hodime za hlavu obujeme gumaky, do ruky kosu ci vidly a idme na to a casto do neznama. Prajem vsetkym radost a spokojnost z plodov svojej prace 😉
@danielle37 v tomto smere nie je velmi co zavidiet 😀 Roky byvame a prerabame, prirabame..a este dlho budeme. No dobre, skusim nieco schopne pohladat 😉

Krásne fotky 🙂 Potichúčky v dobrom závidím. Niekedy si s manželom hovoríme, že s mestom raz praštíme a kúpime si malé hospodárstvo. Obidvaja pochádzame z dediny, a niekedy nám to chýba. Veľmi by som chcela záhradku a ovocný sad, určite sliepky. Manžel zase stále sníva o kravkách, ktoré by choval na mäso, aby vedel, čo jeme. Už len nazbierať odvahu a ísť do toho.