Hľadanie v štátnom archíve

7. máj 2021

Hladali ste info v statnom archive o ludoch, co su mrtvi 25r a viac? Povedzme rodina, vzdialena rodina. Ako to funguje, ohlasili ste sa dopredu, co chcete najst a oni Vam to pripravili? Ake info dokazem dohladat? Zaujimaju ma fotky plus cokolvek, co sa da zistit. Boli ochotni? Dakujem

cacianka
10. máj 2021

BA. Ale pôvodne západné Sk. Nitriansky kraj LV.
Mam veľa spolužiačok po celom Sk, knižnice a archívy

ivanaks
10. máj 2021

Obehajte školy v tom meste/dedine - jedine tam sú školské kroniky (NEARCHÍVUJÚ sa v štátnych archívoch, nespadajú o zákona o archivníctve), ak tie staršie medzitým nezlikvidovali. Moja mama bola vedúca pionierskeho oddielu na ich ZŠ, takže viem, že aj PO mávali svoje kroniky (keď sa pionierska organizácia zrušila, kronika slabší zberu, ale Vy možno budete mať šťastie). Ani školské fotografie v archíve nenájdete... Výborný nápad je knižnica, ak má regionálne oddelenie. Tam môžete nájsť aj starú regionálnu tlač a možno aj nejakú fotografiu doplnenú menami. Ja by som šla na tú adresu osobne a pýtala sa susedov. Môžu tak bývať deti pôvodných obyvateľov a tí Vás tie môžu navigovať správnym smerom. Je v tej lokalite nejaký spolok dôchodcov, denný stacionár, kde sa stretávajú, domov dôchodcov? Napíšte mi do IP, o akú lokalitu ide. Možno zistíme, že tam niekoho poznám ja, moji známi, naši študenti (máme teraz študentov z Oravy, Gemeru, Spiša, Šariša, od Trenčína, od Trnavy, Nového Mesta nad Váhom, z Nitry)...

autor
10. máj 2021

@cacianka No toto je stredné Slovensko, Nováky

autor
10. máj 2021

Tú knižnicu určite oslovím, toto mne samej nenapadlo.

ivanaks
10. máj 2021

Ak viete, či tam dotyčný pracoval a v akom podniku (napr. bane alebo chemička), ohlaste sa aj tam. Za socializmu mali podniky svoje vlastné kroniky a v nich fotografie (1. máj, 8. máj, MDŽ, VOSR a pod.). Ak ich po r. 1989 nezlikvidovali (kroniky), aj tam by ste mohli niečo nájsť.

autor
10. máj 2021

@ivanaks Áno, robil v baniach v Novákoch a potom vraj/asi/možno v Topoľčanoch v Elektrokarbone, ale to je taká info, že... ☹

ivanaks
10. máj 2021

A ak chcete ísť stále do archívu, potom treba ísť do Bojníc, tam by mali mať aj písomnosti z Hornonitrianskych baní aj z nováckych chemických závodov, takže možno aj nejaké fotky, možno aj podniková kronika. A tiež by tam mali mať staršiu regionálnu tlač, ale to je výstrel naslepo, lebo to musíte celé prelistovať a možno nič nenájdete...

autor
10. máj 2021

@ivanaks Ďakujem za nápad, spojím sa s nimi 🙂

ivanaks
10. máj 2021

Hm, Elektrokarbon ešte existuje, ale neviem, či Vám poskytnú info, či tam naozaj pracoval, ale nezistíme to, ak to nevyskúšate. Skúste im zavolať, možno Vás nakontaktujú na niekoho, kto ho poznal. Kamarátka je z Topoľčian, napíšem jej, či nepozná niekoho, kto tam robil (jej rodičia sú narodení v 50. rokoch). Len mi dajte vedieť, asi v ktorom období tam mal/mohol pracovať.

autor
10. máj 2021

@ivanaks Budem Vám veľmi vďačná, keď sa spýtate. Roky Vám žiaľ poskytnúť neviem, pretože netuším a ako som napísala, neviem ani či je to pravda ☹
Zomrel v novembri 1994, tak od tohoto času dozadu do roku 1977, ďalej už nie.

ivanaks
10. máj 2021

Písala som jej, až sa ozve, dám Vám vedieť.

autor
10. máj 2021

@ivanaks Ďakujem

ivanaks
10. máj 2021

Kým sa mi ohlási, skúste pozrieť túto FB skupinu. Ak naozaj robil v Elektrokarbone v Topoľčanoch, možno sa Vám podarí spojiť s p. Halmom. Vyzerá, že tam poznal veľa ľudí. Link: https://www.facebook.com/staretopolcany/photos/...

autor
10. máj 2021

@ivanaks Ďakujem, idem mu hneď napísať, ste poklad ❤

ivanaks
10. máj 2021

Dobrý večer, kamarátka sa mi ozvala. Jej otec pracoval v Elektrokarbone, ale (citujem): "... bolo tam veľa oddelení ba hál a z každej asi nepozná človeka. Bolo by dobré zohnať kontakty na bývalých vrátnikov alebo mzdárky. Oni isto budú vedieť." Skúsim ju ešte poprosiť, či otec nemá kontakt na bývalých vrátnikov alebo by nevedel poradiť, kde hľadať. Našla som /dúfam) Váš pokus o kontaktovanie bývalých zamestnancov Elektrokarbonu vo FB skupine na to zameranej, tak som jej posunula to meno. Spočiatku to vyzeralo nádejne, jej otec robil s človekom s rovnakým priezviskom, ale potom zistila, že dotyčný mal iné krstné meno...

cacianka
11. máj 2021

Uz da mi marí tvoja vyzva na fcb.
Konecne si napisala aspon okolie. V TO mam 2 kamošky v knižnici, okresnej. V Pd mam tiež a zije ram aj byvala susedka. Vedela by som posunúť dotaz a poprosit ich o patranie a zistit info.urcite poznaju aj ine moznosti a vedia koho kontaktovať. Okresny úrad, archív, firmy, ich kolegyne su z okolia, viem ze 1je aktívna regionalne. A kazdy kazdeho pozná.
Mam kontakty v tychto oblastiach.
Taize je uz iba na tebe ci vyuzijes moju ponuku a das udaje.
Ps. Aj ja som nasla kroniky BSP Štátneho sanatória v Ba, mam odlozene v sklade. Je v nich vela fotiek a celé mená členov. Ich individualne zavazky. Akcie.výročia.
Udaje o zamestnancoch - osobné spisy musi firma archivovat do veku 70rokov.

autor
11. máj 2021

@ivanaks Áno, to na FB som určite ja. A toto je presne to, ako to ide celé 2 roky, že už keď sa niekto ozve, vždy to niekde skončí ☹

autor
11. máj 2021

@cacianka Ak by si mi mohla pomôcť, bola by som vďačná.
Topoľčany sú super, to je to druhé mesto, kde hľadám. Tam sú aj dva výtlačky topoľčianských novín, kde bola 2 roky po sebe uverejnená fotka, ale roky 94 a 95, tak to neviem, či sa k nim dá niekde dostať ☹

cacianka
11. máj 2021

Sl.nár.knižnica martin a univerzitna k. Ba maju povinny výtlačok. Tam sa daju dohladať a požiadať o fotokopie. Niektore noviny su aj zdigitalizovane.
Aj redakcia novín by ich mohla mat vo svojom prirucnom archíve, al.niekto kto ich odkladal.
Na fcb su aj skupiny na noviny a časopisy.

autor
11. máj 2021

@cacianka Si zlatá, ďakujem, toto som vôbec netušila

ivanaks
11. máj 2021

Kamarátka sľúbila, že sa ešte porozpráva s otcom ohľadne tipov na "informátorov". Skúste aj knižnicu v TO, či nemajú regionálne oddelenie, tam by mohla byť regionálna tlač. No a priamo v TO je ďalší štátny archív. Ak robil naozaj v tom podniku, pýtajte si dokumenty, ktoré tam šli od nich. Možno nájdete zoznam zamestnancov z 80.-90. rokov a možno aj nejakú podnikovú kroniku, fotky a pod. A zrejme aj regionálne noviny... Ja viem, že rok 1994 je "dávno-pradávno" a žiaden pohrebný ústav nemá povinnosť odkladať tak staré smútočné parte, ale aj na ňom mohla byť fotka. Na správe cintorína by Vám nevedeli pomôcť (napr. kto platí hrobové miesto a toho skúsiť kontaktovať)?

ivanaks
11. máj 2021

A regionálne noviny skúste pozrieť aj z obdobia po jeho smrti a pri výročí úmrtia. Niekedy sú tam oznamy o úmrtí, možno mu ho niekto dal zverejniť... Ak nenájdete v Topoľčanoch v knižnici či v archíve, ozvite sa do Slovenskej národnej knižnice v Martine, ako písala @cacianka.

ivanaks
11. máj 2021

Ohľadne regionálnej tlače sa obráťte aj na múzeum v Topoľčanoch. A tam by mohli mať aj nejaké dokumenty o Elektrokarbone. Možno ešte skôr tam nájdete fotky, podnikové knihy a pod. než v archíve.

annamivo
11. máj 2021

Keď vieš meno a iné ďalšie info tak ich tu napíš ( ak to nie je problém) možno ti pomôžeme. Slovensko je malé. Nedávno som takto riešila, z východu - Kozárovce- hľadali svojich príbuzných žijúcich. Oslovili má len tak že podobné priezvisko a bum, nakontaktovala som ich na ľudí ktorých hľadali.

autor
11. máj 2021

Dobre, napíšem sem údaje.
Dušan Švec nar. 3.12.1957 býval na ul.Baníkov 77 v Novákoch. Okolo ale to fakt len tipujem, 19 rokov prípadne 20, menej ako 19 nie odišiel do Topoľčian a tam mohol, ale je to teda neoverená info robiť v tom Elektrokarbone. Ako dlho tam robil a či vôbec neviem ☹

autor
11. máj 2021

Zabudla som napísať dátum úmrtia, to môže byť asi dôležité 27.11.1994

susanna33
11. máj 2021

Pozri na www.cintoriny.sk, či je to tento pán, ktorého hľadáš. Keď zadáš meno, priezvisko a mesto Topoľčany.

cacianka
11. máj 2021

Prihlásiť sa môžeš v ktorejkolvej lepsej knižnici kde robia MVS (medzikniznicna vypozicna služba) ak teda nemas bilzko BA a MT a oni by mohli pomôcť

autor
11. máj 2021

@susanna33 Áno, je to ono

cacianka
11. máj 2021

O hrobe si vedela ?
A ako sa ti to da použiť ?
Spravca cintorina by mal vediet kto plati hrobove miesto, na ako dlho ešte, jeho adresu.