icon

Hrozí mladým ľuďom bez finančnej podpory bezdomovectvo?

7. feb 2025

Len tak na zamyslenie. Téma zo života. Mladí ľudia do 30 rokov, ktorí pochádzajú z chudobných pomerov, rodičia im nepomôžu s bývaním aspoň formou platenia nájmu. Je mi jasné, že nie každý môže dať svojim potomkom dom či byt.

Čo bude s takými ľuďmi, ktorí si nenájdu dobre platenú prácu, resp. nemajú mentálnu kapacitu na štúdium a dobre zamestnanie? Myslím, že je to najhoršia kombinácia: nízka mentálna kapacita a chudobná rodina.
Zamyslela som sa nad tým preto, že akosi veľa ludi žije s rodicmi, mnohé ženy rodia deti do svokrinho domu a podobne. Ja osobne to nechápem, ako niekto môže mať deti bez finančnej istoty. Čím to je? Nízke IQ tej ženy? Alebo veľká túžba?

Je možné, že takí ľudia skončia skôr či neskôr na ulici?

Strana
z2
irusa
7. feb 2025

pri dnešných cenách by všetci asi boli bezdetní a ženy by si tie deti rodili dávno po prechode...možno v 60 kým by splatili všetky pôžičky a mali to vlastné bývanie....

bloger
7. feb 2025

Myslím, že bezdomovectvo hrozí komukoľvek rovnako. Už či je bohatší alebo chudobnejší. Na ulici sú aj tí ktorým sa darilo. Preto vždy platí to známe, že nesúdiť nikoho. A práve u tých chudobnejších to môže byť naopak. Je u bich by som povedal, že motivácia.

lensii
7. feb 2025

Možné je všetko. Ale myslím ze toto cele je najmä o hlave . Niečoho sa vzdať niečo získať. Ja napríklad tiež nie som z bohatej rodiny, vychovávala nás len mama. Učila som sa za predavačku i keď štúdium som nedokončila (peniaze) časom ale keď človek rastie pochopí že takto to proste nejde a nikto vám nič zadarmo nedá a ak niečo chceš musíš si ísť za tým sama . Začala som pracovať ako 16 ročná. Dom na sk som si kúpiť nemohla ani keby som mala 5x tpp. Nešetrili som 12 000e a kúpila dom v zahraničí. Nič extra ale bolo to moje za moje peniaze . Je síce pravda ze som musela odísť ďaleko od rodiny na miesto kde nikoho nepoznám ale aspoň viem ze som vo vlastnom a môžem pokojne spávať a nemyslieť na to co ak nebudem mat na splátku a vezmú mi dom alebo čo keď svokra príde o poschodie vyššie a bude diktovať co a ako mam robiť v jej dome . Dnes už mám 3 deti a viem že nechcem aby deti vyrastali tak ako ja ,tak ze ráno majú chlieb maslo a ""bud spokojný" ako vraví môj syn . Teraz som na rodičovskej ale zároveň stále pracujem ,chovám zvieratá starám sa aby bolo všetko tip top aj keď je to zahul

radostka
7. feb 2025

ako niekto moze mat deti bez financnej istoty? antikoncepcia tiez nie je zadarmo - pre nizkoprijmove skupiny je priam nedostupna. Zaroven su to casto ludia, ktori v takychto pomeroch vyrastli, cize im to nepride “divne” a nikto ich nenaucil, ze treba mat financnu rezervu, nemaju zaklady financnej gramotnosti a potom sa to uz nabaluje…

derdia
7. feb 2025

Osobne si myslim ze trend bude taky ze zostanu deti doma, aj s rodinami a bude to tak ako pred tym....teda tie ktoru zostanu tu na sk. A tym padom preziju bezproblemov.

stanulienkat
7. feb 2025

Tomas...si to ty? Prečo by malo mladým ľuďom hroziť bezdomovectvo?? Hadam majú určité mentálne nastavenie a chuť pracovať. Každý kto chce pracovať, sa vie uživiť, slušne žiť a má strechu nad hlavou. Toto sú také vyplakávačky alla sociálna demokracia... Ktorá doba to mala ľahké? Každý sa musí vedieť zariadiť tak na čo má. Všimni si tu diskusie. Každá túži po rodinnom domčeku, po škole odrobené dva roky, tri deti a reťazová materská, muž robí za tisíc v čistom. Treba sa prikrývať takou perinou, na akú máš. Ja sa skôr čudujem ľuďom ktorí sú v dnešnej dobe nezamestnaní a sú leniví pracovať. Zvlášť mladí ľudia-by ma hanba fackala byť na podpore pri takej nízkej nezamestnanosti akú má Slovensko posledné roky.

kp7333
7. feb 2025

Moznosti je niekolko: 1) najdu si lepsie platenu pracu alebo remeslo, ktore ich uzivi 2) ak si nedokazu zarobit tu, odidu do zahranicia 3) zostanu byvat u rodicov a bud si nezalozia rodinu alebo zalozia a budu zit ako bolo zvykom pred 50-100 rokmi - viac generacii pokope

kofa77
7. feb 2025

niekde som citala, ze kazdeho cloveka od bezdomovectva delia dva nespravne kroky
osobne si myslim, ze trend bude, ako pise @derdia , rodiny viacgeneracne.
akurat ja to idylicky nevidim, staci si precitat Tapakovcov,alebo rozhovor s nejaou historckou o tom, ako sa zilo. ako nevesty cakali, ekdy svokra umrie... a pod.

tairyx
7. feb 2025

V minulosti generácie tiež žili spolu pokope. Nebolo to ideálne, ale doba bola zlá, takže si ľudia museli pomôcť ako sa dalo. Na dedinách keď si vezmeš tie domčeky, keď sa zamyslíš a pozrieš sa na ne- väčšinou to ako základ bol maličký donček s jednou izbou. Keď sa rodina rozrastala, pristavali pre mladých ďalšiu izbu. Veď si vezmi, že aké majú pôdorysy tie domčeky.. hocijako je to poprepájané, schodík z izby do izby...
To iba dnes sme takí rozmaznaní a ješitní, chceme svoje za každú cenu, berieme si hypotéky a splácame ich do konca života- potom robíme ako mulice, aj prácu za piatich, pretože si nemôžeme dovoliť hypo neplatiť, inak prídeme o všetko. A preto aj pracovný trh vyzerá ako vyzerá. Že zamestnávateľ ťa má v hrsti, môže si s tebou robiť čo chce, zdierať ťa, lebo veď tento platí hypo, on robiť bude, neodíde... hnus.
Ja ani nechcem aby sa moje deti osamostatnili takýnto spôsobom. Že by sa zadĺžili do konca života, a potom dreli ako otroci systému. Radšej nech sú do 40 vo svojej izbe, našetria si, a tak si kúpia niečo vlastné. Lebo toto nie je sloboda. Žiadny človek nie je slobodný, keď je zviazaný hypotékou na 30 rokov.

autor
7. feb 2025

@kofa77 ved presne. To, že budú žiť všetci pokope ako sardinky, len zvýši duševné choroby. A zhorší vztahy samozrejme.

hipuska
7. feb 2025

Čo znamená chudobné rodiny? Lebo, málokto si môže dovoliť platiť nájom alebo riešiť bývanie dieťaťu 12 rokov. Ja osobne, sa nijak necítim byť zaviazaná voči deťom a hľadať im, resp. riešim im bývanie. A nie je to ani v mojej finančnej schopnosti. Veď sú to mladí ľudia, zase z nich nerobme nekompletných. Musia sa predsa posnažiť niečo pre svoj život urobiť....

tibor79
7. feb 2025

@lensii a kde stál dom 12 000?

zltalienka
7. feb 2025

Mladí do 30 rokov nemusia skončiť pod mostom. Stačí mať prácu, minimálna mzda je aktuálne 816€ v hrubom, v čistom cca 663€. Bývanie vo forme zdieľaného nájmu. V Košiciach napríklad 2 izbový byt 800€, keď sa dohodnú 4, na jedného vyjde 200€. Zo 460€ musí mladý človek bez záväzkov vyžiť.
My sme inak nezačínali. Z chudobných pomerov, nájom nám nikto neplatil, o darovanej nehnuteľnosti ani omylom sme nesnívali.

h2
7. feb 2025

Tu sa píše o spolužití generácií, ako o nejakej novinke. Pritom vždy sa tak žilo, v minulosti dokonca častejšie, než dnes. (Pod minulosťou teraz nemyslím situáciu spred 20 rokov napríklad.) Byty sa stále stavajú, aj domy, ľudia to stále kupujú... pritom populácia nerastie takým tempom, ako v minulosti. Čiže, stále sú ľudia schopní to bývanie zaplatiť. Keby to tak nebolo, neboli by ceny nehnuteľností také, aké sú.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
nika1971
7. feb 2025

@tibor79 napriklad v Madarsku pred par rokmi...tesne za hranicami zo Slovenskom

nin12345
7. feb 2025

@1ryba vo vela pripadoch ano

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
7. feb 2025

@zltalienka 4 ľudia v dvojizbovom byte? Ako nezachadazjme do extrémov.. Ja ako prenajimatel by som v živote nedala dvojizbovy byt štyrom osobám do prenajmu. To by vyzeral ten byt. A nie každý je spoločenský extrovert sú introvertni ľudia, ktorí radšej budu bývať sami za kazdu cenu. Napríklad ja

hipuska
7. feb 2025

Ano, 4 ja ludia v dvojizbovom byte. Vsade to je normalne. A po skole sme byvali skoro vsetci tak.

tiezjedna
7. feb 2025

@autorka spoločné bývanie je pre mnohých nevyhnutný kompromis. Môže a nemusí to priniesť zlú krv. Záleží ako sa k tomu všetci zúčastnení postavia. A určite to vo viacgeneračnom rodinnom dome bude fungovať inak než v dvojizbáku na sídlisku... A čo sa týka tých mladých - tam je buď zlý návyk už z rodiny alebo neschopnosť (buď mentálna alebo získaná). Ale priemerne inteligentný mladý človek by sa o seba mal vedieť postarať, nevidím dôvod, aby skončil na ulici.

la_dolce_vita
7. feb 2025

Nedavno mi znamy rozpraval, ako jeho rodicia zacinali v jednej izbe spolu so starymi rodicmi a narodili sa im takto 2-3 deti. Pre mna nemyslitelne... Oni to casom samozrejme vyriesili, ako kazdy sikovny clovek. Ti menej sikovni a inteligentni ako napr ludia z osád, ti to neriesia, ani pocet deti, ich zmyslanie je ine, pre nas nepochopitelne. Napriek tomu si nevazia, ak dostanu zadarmo byvanie a ine vyhody. Ale sikovny clovek sa nestrati v ziadnej dobe.

zltalienka
7. feb 2025

Niekto je tu rozmaznaný. Áno my sme boli 4 v 2 izbovom byte a bez problémov nám ho majitelia prenajali.
Či si myslíš, že keď ostanú deti bývať v s rodičmi dajme tomu v 3 izbovom byte, koľkí tam za chvíľu budú? 2 rodičia, 2 deti (štandard), z toho 1 v detskej izbe a ten druhý aj s partnerom a dieťaťom v obývačke. Spolu 6 ľudí v 3 izbovom byte. Lepšie?
Kúpeľňa a WC či v 2 alebo 3 izbovom byte je len 1x.
Otázka je, kde sa podeje to druhé dieťa rodičov?

andaluzia12
7. feb 2025

Mňa by duševná choroba postihla pri bývaní u svokry alebo u rodičov …pre mňa hypotéka predstavuje slobodu, slobodu žiť vo vlastnom byte, mať svoje súkromie, nedeliť sa s mamou, pripadne svokrou, robiť si všetko po svojom..

michaela789
7. feb 2025

Reálne - komu to bezdomovectvo nehrozí? Drvivá väčšina "majiteľov" nehnuteľností aj tak tie nehnuteľnosti nevlastní, ich bývanie je podmienené hypotékami, ktorých podmienky sa menia z mesiaca na mesiac. Reálnym vlastníkom je stále banka. Takže dnes má niekto bývanie a javí sa ako zabezpečený, budúci rok mu skončí fix, splátky vyletia niekam na obežnú dráhu zeme a nemusí to zvládnuť... Preto napríklad ja ani nehovorím, že "bývame vo vlastnom". Nie, nebývame. Platíme hypotéku a splácame, takže možno raz budeme mať vlastné.
K tomu si pripočítaj čo sa deje s cenami, daňami, zdravotníctvom (kde si za chvíľu budeme prenajímať aj miesto v čakárni),... Nie je to otázka mladých a chudobných.
Určite by mali uťahovať opasky všetci, s prácou aj bez, s rezervou aj bez,... nie len chudobní, ktorí to väčšinou aj tak robia najmenej a žijú zo dňa na deň bez toho aby sa nad týmto zamysleli.

lensii
7. feb 2025

@tibor79 v Hu

macatt
7. feb 2025

Keď vidím nejaké sociálne prípady ako hospodária, väčšina fajči, pije, spoliehajú sa na dávky atď tak si kúšem do jazyka, veľa krát som chcela pomôcť, ale tí ľudia nechcú nič meniť🥹
Majú v sebe opiáty a len zlobu, nezdravé sebavedomie, nebudú sa prispôsobovať atď a som presvedčená, že naozaj každý má svoje miesto a možnosti, len treba chcieť..
Zachytila som, že sa začne s výstavbou nájomných bytov atď, to by mohlo byť pre mladých, pracujúcich snáď dostupné..
Dnes je aj móda byť oficiálne bezdomovec, keď chce byť človek nezastihnuteľný tak majú v trvalom pobyte len mesto😇 tak to môže skresliť štatistíky☝️
Ja mám vo vchode 3 dôchodkyne, čo bývajú v 3 izbovom byte samé(boli 4)netuším prečo, majú dospelé vnúčatá, suseda podomnou má 2 izby úplne voľné a nevyužité, to priam nechápem, prečo tam niekto s ňou nebýva😀

slniecko5
7. feb 2025

Nikto z dospelých deti mojich známych neskočil pod mostom. Bývajú v nájmoch, neskôr berú hypo. Klasika.

Strana
z2