Ide Slovensko dolu vodou?
zijem dlhodobo v zahranici.
chcel som sa vratit domov, ale ked vidim, co sa u nas deje..
asi ani nemam chut.
to je to fakt tak vazne?
Nechod naspat aspon kym zmizne z povrchu Ficova vlada !!! ideme stale dozadu a dozadu...
Tiež rozmýšľam nad návratom domov. Kde si v zahraničí?
Ano, je a bude horsie.
Podla toho co tu chces robit, ci sa ti to oplati, podla toho by som sa rozhodla,🙂
@jana500 ešte som niekoho nevidela takto kydať na svoju krajinu. A to ma na Slovensku strašne veľa vecí vyslovene serie, ale to, že vykresluješ Slovákov ako totálnych primitívov je už dobre za čiarou. Neviem síce, čo je tvoja definícia pokroku, ale aj štáty na západe majú kopu vlastných problémov, s mnohými to ide dolu vodou. A nálepky typu konšpirátor alebo homofób aj tak nikto normálny neberie ako urážku
@benimnadir asi nezamestnavas ludi ze?
Všetko ma svoje + aj -
Ak žiješ dlhodobo v zahraničí tak očakávaj kultúrny šok. Nielen co sa týka životnej úrovne, (ne)fungovania vecí ale aj mentality. Ľudia co ziju dlho v zahraničí zažívajú určite vykorenenie, cítia ze mentalitou nedokážu úplne zapadnúť medzi miestnych ale po návrate domov prekvapivo zistia ze už ani medzi Slovákov.
Navyše u expatov funguje veľmi silný spomienkový optimizmus, proste odídeš mladý a v pamäti mas určitý typ života, okruh priateľov. Po rokoch nejak vnútorne očakávaš ze to bude také ako ked si odišiel, ale nieje, ľudia sa zmenili, stará partia rozpadla a to na človeka doľahne
Ja som bola v zahraničí viackrát, zvykanie si doma bolo vzdy narocne
Jedine obrovské plus Slovenska je podľa mňa nádherná príroda, hory, lesy, národne parky, spolu s podnebím a striedaním ročných obdobi, to majú málokde a to bola v zahraničí jedna z veci ktorá mi chýbala.
Ako jasne ze pekne bolo aj inde, no tu mi to prišlo také mne najblizsie
@natalka13 ale ano, zamestnavam, síce len dve ženy, no nerozumiem čo to s tým má.
Ale co sa týka smerovania krajiny tak je to bohužiaľ taky divoký východ, tu zmenu k lepšiemu nečakaj
Veľa ľudí ma nádeje ze vydržíme do ďalších volieb a všetko sa zmení. Z toho sa treba prebrať, stačí sa spytat ficovolicov ktorých poznáte co si myslia a či sú spokojní… Preferencie populistických strán len porastú, čím väčšia chudoba tým väčšie zúfalstvo nespokojných ľudí a tým viac sa budú radikalizovat
@lenkakravcova co tym chcel basnik povedat?🤔
@benimnadir kolko ludi co noli vonku cca 10 rokov si mala na pohovore? k nam pride vacsina s dobrou AJ a to je tak vsetko, chut pracovat skoro ziadna, lebo v zahranici TO robili tak a tak-akoze padnite zo mna na zadok a dajte mi plat 4000€.
@natalka13 potom pozývaš zlých ľudí na pohovor. Jasné, že sú aj takí, ja ti verím...no nepodnikám na svk nie som moc objektívna vzorka. Ja som si istá, že existujú takí, čo myslia, že keď prišli "z veľkého sveta" tak automaticky majú dostať každú prac.poziciu, ale ja som sa s takými osobne nestretla.
@darina77 ale aké peniaze, ved nepíšem o žiadnych peniazoch😉 ani ja peniaze neriešim ale ta zadubenost 60+ a na dedinách niekedy aj 30+ nám tu šikovných 20tnikov neudrží lebo nas už majú po krk a nie koli peniazom. Starci nech dajú šancu mladým. Preto mi opustených starých nie je ľúto oni vedia set sakramentsky dobre prečo sú sami - dobabrali si vzťahy a preto ich nikto nechce.
@natalka13 ktoré počty? Koľko z EÚ dostávame? Najnovšie dáta som našla za rok 2020, neskôr keď budem stíhať skúsim pohľadať novšie info. Každopádne ak si niekto myslí, že iné krajiny budú nám nezištne prispievať do rozpočtu, tak je dobre naivný. Rovnako ani v bežnom živote ti nikto nič nedá zadarmo 😉
No stačilo keby si sa vrátila na voľby. Čím viac normálnych voličov, tým väčšia šanca zmeniť smerovanie Slovenska.
Nic take zatial nepozorujem. Asi zijem v socialnej bubline ktorej sa to este nedotklo. Minule som zachytila vecerne spravy tusim na Markize. Kebyze tu dlhodobo nezijem tak balim a utekam.
@riyadh ty očividne netusis ako funguje ekonomika v štáte a na tvoje prekvapenie - ano Slovensko ho potrebuje a všetkých tých, ktorí odišli. Preto sme na tom tak biedne lebo odchádza pracovná sila a obyvateľstvo starne. Taký hlúpy koment ani nemôžeš myslieť vazne. Veď kľudne plat tie dane a odvody ty, z ktorých sa financuje štát, dochodky, podpory atď keď on má ostať tam kde je. Dávaj si pozor na svoje priania lebo sa ti môžu splnit. Vlastne už sa plnia každým ďalším dňom.
@riyadh si pekne obmedzena :D .. typicka sedlač :D
@drago12587 dakujem za kompliment, 👌😊

za posledný rok mi väčšina rodičov detí v ZŠ, SŠ veku povie, že nech deti idú von, študovať, pracovať, hlavne von. Ak veľa mladých odíde, na starých tu nebude mať kto robiť, sociálny systém sa rúti z kopca už teraz, o pár rokov bude na dne. Zaplatia to tí, ktorí tu zostanú. Ak by som bola teraz vonku, tak sa určite nevraciam. Nevieme ktorým smerom sa bude krajina uberať ale ak to bude na východ, tak táto krajina bude vyľudnená, bohužiaľ toto našu koalíciu nezaujíma, tí si idú svoje, nepozerajú na nikoho a na nič okrem "svojich ľudí" Ak túžiš sa vrátiť, počkaj ešte pár rokov ako sa táto situácia vyvinie.