Iľja - dievčenské verzus chlapčenské meno
Ahojte, len tak ma zaujíma, čo by ste povedali na toto meno. Podľa mňa je dievčenské, ale niektoré stránky ho uvádzajú ako chlapčenské. V Rusku je myslím normálne pre chlapca, ale ja si ho vždy vybavím v jednom slovenskom románe resp. poviedke, kde bola nositeľkou tohto mena žena.
Je to chlapčenské meno. Iná forma mena Eliáš. Ja si ho zase vždy vybavím ako bohatiera hromotĺka Ilju Muromca.
@karamelka007 preboha, to je jednoznačne chlapčenské meno, ruské... veď hoď do googlu, koľko nositeľov tohto mena ti vyhodí... Slovenskou variantou je Eliáš.
@karamelka007 meno Iľja je jednoznačne mužské. To, čo si ty videla v niektorých románoch a poviedkach, tak to je zrejme meno Iľa a nie Iľja. Je dosť možné, že si meno Iľa videla v tvorbe Boženy Slančíkovej Timravy, ktorá pochádzala z Novohradu. V Novohrade sa ešte doteraz používa meno Iľa - je to však len slangový výraz pre meno Elena.
Ilja je mužské meno.
Ale je zaujímavé, že René jeho u nás mužske, v západnom svete zas ženské.
@zuzanalumnitzerova René je mužské meno. Existuje aj Renee (vyslov Rení) a to je ženské meno.
@karamelka007 Iľja je mužsné meno. To z poviedky je Iľa - postava v Ťapákovcoch.
@sissy27 v kalendári sú obe mená v jeden deň vypísané, v googli som ho niekde našla ako ženské a inde ako mužské meno, čo sa týka Slovenska.....
@nikawero12 práveže v pamäti mám z tej poviedky meno Iľja-kráľovná, nie Iľa bez J, len si neviem spomenúť, kde som to čítala....
@karamelka007 Mužské meno Iľja má hebrejský pôvod a znamená "môj Boh". Najčastejšie je zaužívané v rusky hovoriacich krajinách.
http://www.web-stranka.sk/slovenske-krstne-mena...
ja osobne poznám troch nositeľov tohto mena (jeden je v skutočnosti Eliáš, ale celý život pre všetkých Iľja) a v spojení so ženským pohlavím som sa s tým nikdy nikde nestretla... Fakt som prekvapená, že niekto má pochybnosti...
@sissy27 tu to uvadzaju ako ženské
https://najmama.aktuality.sk/kalendar-mien/vyzn...
@sissy27 teda na zaciatku a potom uvadzaju, ze je muzske...keby nebolo tej poviedky, co som citala, tak by ma to ani nezarazilo.Preto mam pochybnosti....
@karamelka007 a text si čítala? 😀 podľa mňa sa len preklepli v kategórii... ale jednoznačne je to mužské meno...
@sissy27 citala....som doplnila, ze potom pokracuju ako o muzskom mene.
ďakujem všetkým, čo sa zapojili do diskusie, hneď som múdrejšia, ešte mi ostáva nájsť tú poviedku....
@karamelka007 je to Iľa - kráľovná, nemusíš hľadať, je o v Ťapákovcoch od Timravy, ako už bolo spomínané.

mne sa nepáči, myslím že je dievčenské...