icon

Inšpirácia ako minúť iba 1 plienku za 24 hodín 😉

klavirova
12. feb 2020

Ahojte mamičky, chcem vám v stručnosti napísať môj recept na to, ako minúť iba 1 jednorazovú plienku za 24 hodín. Moje dôvody sú ekologické, ale určite mnohých poteší aj ekonomická stránka veci a ak inšpirujem čoilen jedinú z vás, nepísala som tieto riadky nadarmo 😉
Takže môj postup: Klasické pracie plienky som rozstrihala na 4 rovnaké časti a každú z nich som poskladala do veľkosti malej ,,vložky" Tieto vkladám môjmu bábätku do jednorazovej plienky a veľakrát za deň vymieňam, aby bolo v plienke čo najviac sucho. Vymením ich aj zo 10. Výhoda je, že sa veľmi ľahko perú v ruke, výborne sa žmýkaju, rýchlo schnú. (Občas ich samozrejme treba povyvárať.) Keď vidím, že mimčo tlačí a bude kakať, vytiahnem rýchlo vložtičku (ide to aj cez oblečenú plienku, z vrchu) a pranie hovienka už riešiť nemusím. Na noc už vložky nevkladám a ráno plienku precikanú vyhodím.
Vyhadzujem teda buď pokakanú, alebo precikanú plienku po celej noci. Ak vyskúšate, napíšte mi vaše postrehy, budem rada 🙂

kittykat22
13. feb 2020

@beronsche imse vimse muselinove plienky su nekonecne 😀 Klasicke s vyssou gramazou sa sprali. Ale je pravda, ze su lacnejsie ako muselinove,

beronsche
13. feb 2020

@kittykat22 mne sa velmi paci ten vyber latkovych plienok od vymyslu sveta.. nase mamy mohli o tom len snivat.. 😀 je fajn mat alternativy k jednorazovkam, ktore su mnohokrat plne chemikalii

mondolina
13. feb 2020

@julia2018
No...porovnávať bežnú údržbu domácnosti s mini zbytkami fekálií a kadenie bábätka do umývadla. Tvoja domácnosť tvoja vec.

eva112014
13. feb 2020

@julia2018 Ja napíšem za seba. Nemyslím si, že som hygienická mamička, ale je to jedno. Ako dieťa vyrastala som v RD, postavili ho naši rodičia. A my sme tam mali "práčovňu". Tak sme to volali. Rozumej umývadlo, vysoká vaňa a pračka.
Na Slovensku sme si postavili svoj dom bez "práčovne". Máme garáž a tam mám aj umývadlo normálnej veľkosti. Nie také mini rohové ako trebárs moja suseda. Aj skrz týchto vecí, aby bolo kde umyť. No a teraz sme v zahraničí v byte. Mám tu jednu miestnosť (priamo v byte), kde mám pračku, sušičku + veľké umývadlo! Ešte máme v pivnici so susedmi spoločnú miestnosť, kde si na špagát môžeme vyvešať svoje veci. + je tam umývadlo. Je to pre ľudí, čo nepoužívajú sušičku. Inak sušička je v každom byte.
Moja babka mala kedysi k domu postavenú zvlášť letnú kuchyňu. Tam zvykla zavárať, najčastejšie. Volala to "špinavá kuchyňa". Keď bola zabíjačka, tak aj vtedy sa tá kuchyňa využívala ... a tak. Ona mala aj z vonka, veľké umývadlo, z boku. Mali záhradu, takže títo ľudia väčšinou mysleli aj na takéto veci.
Švagriná v byte, žiaľ toto nemá. Pustí vodu do nočníka, vyleje do záchoda a s vhlčeným obrúskom si to vyčistí. Takto som ju videla, keď sa chválila, že už kakáme do nočníka. cca pred mesiacom.

aylinn
13. feb 2020

Pre niekoho to môže byť super pomoc 🙂
No ja osobne by som nikdy nešetrila na pohodlí a spravnej hygiene môjho bábätka.. a tu kopu času čo by som prala a vyvárala plienky by som určite využila nejak lepšie😁

julia2018
13. feb 2020

@eva112014 my bývame v byte, mám vodu len v kúpeľni a v kuchyni, dole v pivnici je sušiarnn bez vody, ja som nočník naplnila vodou, vyliala do wc a následne umyla. Keď mala dcéra okolo roka a pol, mala na záchod takú dosku detskú, takze chodila tam

Ale mne sa jednoducho moc ani hovienko môjho bábätka nehnusi. Pije len moje mlieko... umývadlo zakaždým umyjem, nemá zaparenú ritku, po každej potrebe je umytý.. lepšie ako by mal čakať v plienke, kedy ho prebalím

lucka.mt
13. feb 2020

tiez sme fungovali na bezplienkovej metode, minali sme 1-2 plienky za den a deti mam od roka uplne bez plienok... da sa to, deti to vedia dat najavo... a vobec sa necudujem, ze mame planetu taku zasratu ako mame, vdaka lenivosti vacsiny ludi... takze ja tlieskam kazdej snahe o minimalizovanie odpadu 👏

michalka4193
13. feb 2020

@julia2018 tak sa nehnevaj ale teraz si dobre tresla somarinu ani dieťa má zvierac ale určite ho nevie ovladat najskôr okolo 1x5 až 2 rokov a je to aj dokázané!!!

eliska13
13. feb 2020

@mondolina ešte, keď si predstavím ako to hovienko zostane niekde v odtoku

jankalukasova
13. feb 2020

@klavirova odhliadnuc od vsetkeho... preperies v rukach bez prasku?? Len tak vo vlaznej vode? Das ususit a hura zas??? No super! A vies, ze latkove plienky sa davali vyvarat a potom sa zehlili na vysoku teplotu aby sa dezinfikovali? To aj nohavicky si len tak v ruke bez prasku preperies? Ak mas dievcatko, tak si koledujes o pekny pruser... a to teda nehovorim o tom, ze ta 1/4 plienky nemozme pojat vsetok moc. Takze dieta je v peknom svinciku. Samozrejme casom ani z daleka nebude stacit 1/4 plienky. Dietatko bude cikat viac a viac.

eva112014
13. feb 2020

@julia2018 Pozri, veď si doma vo svojom, je to tvoje dieťa a tvoja vec. Do konfliktu by sme prišli vtedy, keby si my prišla na návštevu a urobíš toto ...
Ja som bola na návšteve, kde maminka prebaľovala pokakané dvojičky v obývačke, RD. My tam sedíme, občerstvenie pred tebou ... proste fuj. To zrovna môžem jesť čipsy na záchode počas vykonávania veľkej potreby. A to má veľkú kúpeľňu na prízemí, tak ako obývačku mala na prízemí.
A ďalšia "kamoška" z pôrodnice si vypije kávu u nás doma, malú si prebalila v kočíku na chodbe a príde a dá zabalenú, použitú plienku na stôl, kde je vyložené občerstvenie. Ale už sa naučila. U mňa to nerobila potom už. 🙃

nikyball
13. feb 2020

@julia2018 asi vo vedre / lavore s vodou?ci? Je to neodpustiteľné?
A vlastný zadok asi v bidete?! Ty čo žiješ v ktorom storočí prosím ta. Či kto je viac nechutni je viac eko?

petkaaa
13. feb 2020

Ja nechápem, aké humusáčky dokážu byť niektoré ženy. Meniť vložky v detských plienkach? Nevadí ti @klavirova že moč môže presiaknuť aj mimo vkladateľnej stielky a tvoje dieťa je v tom aj niekoľko hodín? Iba občas ich vyvaríš a perieš ich bez prášku? Hygiena ti niečo hovorí?
A aby dieťa cikalo a kakalo do umývadla? @julia2018 nevadí ti, že napríklad dcéra tam môže niekedy položiť zubnú kefku? Môže jej vypadnúť alebo čo...
Neverím, že niektorých matkám dokáže takto zašibávať.

sisaka
13. feb 2020

Fuu, dobre humusná téma takto z rána.... ale musela som dočítať, zvedavosť mi nedala...
pomohlo mi to pochopiť tému, kde matka 2 deti, z ktorých jedno je v škôlke, sa nestíha cez deň ani len najesť... možno tiež sleduje svoje dieťa, kedy to naň príde ....
Všetkým ženám, ktoré nevedia, čo s voľným časom a nudia sa, byt 3 roky doma nie je povinnosť, choďte sa realizovať do práce, na takéto somariny Vám čas určite neostane

S prepáčením nechať dieťa srat do umývadla?
Vždy som rozmýšľala, keď bola téma o svokrach -humusačkach, ake asi boli, keď boli mladé... daj bože nech moje deti niečo takéto v živote nestretnú 🤪

janulik2008
13. feb 2020

@fokuska
@julia2018
@smejko25 ono myslene je to dobre len ... co zdravie toho drobca. Predstava ze niekto handricku preplachne s osr.tej kde plavaju kusku hovienka je 🤢🤢🤢

luciab19
13. feb 2020

Veď tá jednorazová plienka musí byt rozmrvena, že ďakujem pekne... tá buničina v nej sa musí trením s všetkým úplne zničiť. Nie je už rozumnejšie dávať rovno látkové a prať ich a hotovo? Toto je ozaj choré

fokuska
13. feb 2020

@janulik2008 No ved toto, ta hygiena... ved uz po prvom vyplachnuti ked su v nej fekalie by mi bolo hnusne handircku zas namocit do toho a utriet dieta. Nieze cely den to tak mat.
A jej problem nebol to, ze toto robi, ale to ze jej manzel to potom vyleje a umyje v kuchynskom dreze.
Ani neviem co z toho je vacsi hnus.

klavirova
autor
21. feb 2020

@deti95060810 menej ako jednorazové plienky...periem v jadrovom.mydle a som.nadmieru spokojna

klavirova
autor
21. feb 2020

@luciab19 vôbec nie je rozmrvena, je takmer úplne sucha, rovnako ako ritka môjho bábätka. Keď je treba ju samozrejme vyhodim. Tých 24 hodín bol príklad, samozrejme to je zväčša aj menej.

klavirova
autor
21. feb 2020

@petkaaa nepochopila si vôbec môj príspevok. Moje bábätko je v oveľa vacsom.suchu ako bežné dieťa a plienky samozrejme vyhodim vždy, keď je to potrebné. 24 hodín bol.priklad.

klavirova
autor
21. feb 2020

@petkaaa no a k tomu praniu, periem v jadrovom mydle..A som.velmi spokojna

klavirova
autor
21. feb 2020

@jankalukasova ja nechápem kde ste to všetci zobrali že dostatočne.neperiem a že dieťa je vo svinciku...som.az. nadmieru.cistotna a záleží mi.na tom, aby dieťa bolo čo.najviac v suchu a čistote....plienky vyhadzujem vždy keď treba, žiaden.skvaseny moc, ani rozmrvena plienka....po každom.hovienku umyta ritka...nikdy žiaden problém

klavirova
autor
21. feb 2020

@aylinn ja na pohodli svojho dieťaťa nesetrim....doprajem.mu suchu a cistu ritku .plienky najviac ako to ide

klavirova
autor
21. feb 2020

@nikyball v iba latkovych plienkach riešiš aj hovienko. Ja hovienko prať nemusím...taká výhoda. Moje dieťa ľutovať nemusíš...je v excelentnom suchu a čistote celý deň aj noc.

jankalukasova
21. feb 2020

@klavirova nadmieru cistotna zena neperie pochcane plienky v ruke. Spinave plienky sa vyvaraju. Nic menej, nic viac.

uhnakova
21. feb 2020

@michalka4193 vie ho ovladat aj skor, hlavne ak ho na to rodicia zvykaju od utleho babatkovskeho veku. Moj syn od tristvrte roka kazde rano cikal a kakal na nocniku. Pozri si nieco o bezplienkovej metode, naozaj to ide aj inak nez si rodicia zvykli v poslednych desatrociach.

klavirova
autor
21. feb 2020

@beronsche mojou metodou nemusím prat z plienky hovienko, som.s ňou spokojná. Ale vďaka za slušný a vecny príspevok.

klavirova
autor
21. feb 2020

@eliska13 o mone dieta sa bat nemusis...je vo velkej cistote a pohode a to, ze mu pred kakanim niečo z plienky vytiahnem ho môže nanajvýš rozosmiať.

uhnakova
21. feb 2020

@jankalukasova latkove plienky sa uz davno nevyvaraju. Zvykne sa k nim do pracky pridat dezinfekcny prostriedok na plienky a operu sa na 40 az 60 stupnov.

klavirova
autor
21. feb 2020

@katarinka89 každá snaha sa počíta...tvoj výsmech je vcelku hlupy