Ja a môj pes
Čaute. Dnes som bol vonku so svojim psom. Je to sučka, nemecký ovčiak, je celá čierna, bude mať rok, volá sa Zora a je to strašná divoška. Často s nou chodím von, ja na bicykli, ona peši, samozrejme s vodítkom a keď je to možné, tak ju púšťam. Velmi impulzívne reaguje na iných psov. No a teraz k veci.. Dnes som sa kvalitne zdr..., no proste som spadol z bicykla. A to tak, že poriadne. Idem si po ceste, Zoru mám na vodítku v pravej ruke a oproti dve ženské, nejaké deti a samozrejme pes. Stáli na lavej strane cesty, čiže z mojho pohladu napravo a nedalo sa inak ako obísť ich vlavo. Zora zbadala iného psa a v tom momente bola besná. Teda viackrát sa mi stalo, že sme prišli do stretu s inými psami, ale vždy som to nejako uhral. Tentokrát sa Zora, ako obvykle rozbehla k tomu psovi. Mal som ju v pravej ruke na vodítku a lavú som mal na riadítkach. Reflexívne som stlačil brzdu, ako iste viete, na lavej strane býva brzda na predné koleso. No a vtedy sa to stalo. Zora sa mi vytrhla, ja som išiel k zemi a bicykel mi letel ponad chrbát. Mám e-bike, poriadne tažký, to len tak na dokreslenie situácie. Motor nezapínam, keď idem so Zorou, vlastne ani šlapať nemusím, väčšinou ma ťahá. Skončil som s lahkými zraneniami, ktoré som si sám ošetril, takže dá sa povedať, že celkom dobre. No napriek tomu, nemám úplne domyslené, ako sa zachovať v takýchto situáciách. Psa mávam na vodítku v pravej ruke, kvoli autám a tak.. No a tým pádom lavá ruka je na riadidlách.. Ak by ste mali nejakú radu pre mňa, budem vďačný. To je zatial všetko z mojej strany.. Čaute.
@cicavec2 najprv skrotit psa a vycvicit. Naucit ho, ze ked si na bicykli nie ste na venceni, kde si moze odbehnut kedy chce kam chce. Vtedy ma len klusat vedla a nic naokolo neriesit. Ak uz je nevyhnutne ist so psom na biku, tak na miesta kde nechodi vela ludi, kde nemoze dojst k stretu napr.lesna cesticka a pod. Treba sa pozret aj z pohladu druheho cloveka. Ja ked som vonku s detmi a psom(moj pes nema rad vacsinu psov) a vidim, ze sa niekto blizi oproti mne na biku so psom. Ratam s tym, ze toho psa ovlada! Dam sa bokom, psa si dam sadnut k nohe a cakam az dotycny prejde okolo. Do toho sledujem deti kde su a co robia. Ak takto nekontrolovatelne nahodou pes vybehne, moj sa s nim pobije a do toho mam este aj deti ustrazit aby neprisli k urazu. To sa neda! Vtedy by som fakt spraskaneho cyklistu nelutovala ale poriadne by ma nastval. Takze sup smer cvicak a bike bokom kym nebude na psa spolah.

Myslim ze to je jasne. Ak mas reaktivneho psa, daj mu nahubok, nejazdi s nim na bycikli a venuj sa vycviku.