Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@tilonka K tomu nemám čo dodat. Nikto nikoho nenúti, aby sa ohýbal. Ja mám astmu, preto necvičím cviky, kde sú zádrže dychu, resp. zádrže vynechám. A nebyt jogy, možno už dávno po operácii práve bedrových kĺbov som. A pri meditácii vobec nejde o stav nirvány, viem o čom hovorím, ale o uvedomenie si okamziku tu a teraz. Čo je na tom tak hrozného? Žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Moja známa bola v koncentráku a vrátila sa, jej psychická pohoda, vieme si predstavit. A vieš, co jej pomohlo? Joga, a cvičila ju do takmer 80 rokov, normálna frajerka. Bavila som sa o tom s nejedným kňazom a žiadny sa nevyjadril, že je to cesta do pekiel, že nie, joga nie je hriech.
@viestta prosím ťa nepočúvaj ich, majú svoju pravdu vo svojom svete. Ak ti joga pomáha, cítis sa po nej lepšie, smelo do toho. myslím, že je to záujme Boha, aby si sa cítila dobre. Nič zlé nerobíš, ver mi. Popr. kniha jóga a krestanstvo, kde vlastne aj Ježiš meditoval. A dokonca na spievaní mantier jógového tábora sa spievalo niečo - Boh je láska a zákon lásky nám Boh dal , miluj blížneho tak ako sebe, vraví Ježiš nám. A potom bola zbierka na opustené zvieratá, naozaj strašný hriech. zatratenie na nás 😂
@tilonka fiha, toto je uz diagnoza, co tu pises. Joga sa da cvicit ciste ako fyzicke cvicenie - ved uz deti v predskoslkom veku ucime "macicku" a ono to je vlastne Marjaryásana... Vyprazdnenie mysle nemusis trenovat vobec a ak ano, je to skor na zlepsenie sustredenia. Malokto ma ten drive a schopnost mysel uplne vyprazdnit, to by nam tych Buddhov behalo po svete trochu viac.
@simsalabim Pravda? Nestačím sa čudovat, to je naozaj na psychiatriu toto.
@simsalabim kto chce pochopi, kto nie tak nie..
@tilonka a kto chce, ten sa zamysli nad tym, co si napisala...
1) telo cloveka prirodzene nie je usposobene na jogove ohybanie sa, preto sa stava, ze ucitelia jogy podstupuju operaciu bedrovych klbov - to co je za blbost? To je, ako ked napises, ze ludia nad 50 rokov casto podstupuju operaciu bedrovych klbov.
2) "celny lalok je nuteny sa uzavriet, cim sa do tela vysliela melatonim (je to melatoniN) a telo si mysli ze prave spi" - wtf???? Ano, produkcia melatoninu sa sice zvysi, ale co je zle natom, ze si telo "mysli, ze spi"? Odhliadnuc od toho, ze si urcite nemysli, ze spi, ma meditacia, podobne ako odpocinok, pozitivny vplyv na telo, redukuje stres a atd. , Nie je v tom ziaden diabol..... no ale tazko, ked raz neikto veri takemu tmartsvu.
@tilonka ty tým bludom ktoré tu píšeš aj seriózne veríš? Jóga nie je nebezpečná. Nebezpečný je tvoj fanatizmus.
@simsalabim ja to neviem ja keď cvičím jogu práveže ostávam v pozornosti, vnímam svoje okolie. Hlavne v andrejovom kríži, to si práveže vyžaduje,aby si okolie vnímala(ak vnímaš, skôr spadnes 😂)
@tetapetra ano, ano pamatam si. A este si pamatam ako sa dve krestanky do krvi pohadali na existencii ocistca. 😝
@zaxinka mne ako ateistovi je nastastie dovolene vykonavat aj jogove cvicenia. Mam to stastie, ze mozem navstivit aj kostol, aj sinagogu, aj mesitu, aj hinduisticky chram bez toho aby to na mne zanechalo nejake skody. Kazda taka navsteva ma moze len obohatit o kulturny zazitok.
@tetapetra ona zrejme myslela meditaciu... ktoru, mimochodom, rozhodne nepraktizuje vacsina tych, co jogu cvicia ako vyslovene telesne cvicenie... a ano, pri niektorych asanach sa treba dost sustredit, udrzat rovnovahu, nespadnut a nie podriemkavat.
@simsalabim v mojom prispevku som kratko vysvetlila ze joga sa neda oddelit, odduchovnit. Clovek sa vystavuje jej cvicenim prepriaznivym vplyvom, otvara sa im. To do akej miery je individualne, no to riziko tam je a cim viac do toho ides, tym je to horsie..
@tilonka všetko sa dá. Ty len tomu nerozumieš a čomu nerozumieš je podľa teba zlé. Zabudla si na jeden detail v kresťanstve sa to volá rozjímanie.
A presne ako píše @simsalabim
@tilonka ako sa neda??? Ved si zober cvicenie macky (gulaty hrbat, prehnut sa). Bezne ho cvicia v skolkach. Aj tam je “duchovne prepojenie”? Jogu cvicim desatrocia, moja mama bola hlboko veriaca cvicitelka jogy. Este za sociku. Nemeditujem, nejako na to uz nemam cas ani chut, hoci kedysi som to robievala. A som tu.
@tilonka ako to ty vieš 😂. Ja môžem tvrdiť,že je to jedno a to isté, len sa to inak volá. Ďalšia, ktorá to v živote nerobila,ale už teraz vie,že je to zlé. Lebo jedna baba povedala. A áno joga sú úplne bežné cviky, ktoré cvičia dokonca aj decká 👀.predklony, záklony, sviečky, mačky, mostíky,
@simsalabim clovek sa otvori urcitemu vplyvu. Zavisi od viacerych okolnosti aky je dosah, tak ako je clovek jedinecny, aj vplyv a rozsah je rozny..
@simsalabim moja mama taktiež chodí na cvičenie. Nie je to vyslovene cvičenie jógy, je to cvičenie pre seniorov v ich klube. Nie sú tam meditácie, ani mantry, ale mačací chrbát, pozícia dieťaťa, zlomená kvetinka, to se tam bežne cvičí. Chodí tam aj jedna pani, ktorá je hlboko veriaca, spieva v cirkevnom zbore, chodí dobrovoľničit do kostola a velmi si chváli. A dokonca, moj syn v 6.mesiacoch sám od seba spravil pozíciu pes hlavou dolu. Asi som ho mala íst znovu nanovo pokrstit?
@tilonka nerozumiem, prepac. Akemu vplyvu??? Ako sa otvorim vplyvu (coho?) ak budem cvicit macaci chrbat? To aj tie deticky v MS su otvorene vplyvu? Kto ti toto tvrdi, ake ma dokazy? Vedecke poprosim. Lebo o pozitivnych vplyvoch cvicenia jogy je ich dost.
@zaxinka veru, asi by si mala hned utekat... A ano, moja mama predcvicovala aj seniorom, vsetci si pochvalovali, ako sa im lepsie hybe a chrbat neboli. A nejakom vplyve dacoho nikto nic nevravel, aspon si nespominam.
Napriklad tu:
https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...
@simsalabim A ešte si spomínam. chodila som istý čas do folklórneho súboru a na začiatku každej hodiny sme sa takmer hodinu rozcvičovali a mačacie chrbty, pes hlavou dole, pozícia hory, každú hodinu. Chodili tam ateisti, i silne veriaci, vedúca bola veriaca, mamička 7 detí a velmi si to chválila. O hriechu tam nepadlo ani slovo.
@mamatroch A náš kňaz na toto povedal, že ak joga niekomu pomáha, tak nevidí dovod proti nej zbrojit. Napriek prvkom hinduizmu a budhizmu. A ako chce cirkev porovnávat Indiu so Slovenskom? Tu na SVk nemáme bezdomovcov? Len v Bratislave ich je viac než dost. Naviac v Indii sú choroby, aké u nás snád ani neboli, je tam iná životná úroveň a mentalita, ale tiež sú tam ludia vďační za každý úsmev, milé slovo. U nás som sa na jednu pani usmiala a hneď, že čo zízam a vysmievam sa. Not comment.
Jóga a ťažké následky na deťoch? Ozaj? Ja som jógu predcvičovala na školách (ano, satana na mňa) a nikomu z detí to neublížilo, neohrozilo, niektoré pochádzali z jogových rodín a boli to velmi šikovné detičky. Nezabudnem na ne nikdy.
A klaňanie sa náboženskému centru v Indii? Prosím? Ved žiak 1.ročníka azda ani nevie, kde India je. A ked budem cvicit cviky založené v Indii, tak sa klaniam Indii? Zaujímavý názor. Asi ako, ked budem pit cejlonsky čaj, stávam sa Indom, to je podobné. Potom sa Indii klaňajú tisícky ľudí na celom svete a ani chudáci o tom nevedia. A navyše, cvičila som jógu (jogu som modifikovala) a cvičila ju s mentálne postihnutými. Tí vobec nevedia, čo to jóga hriech, kde je a nie je India (to je asi nejaké satanské miesta, vymažme zo sveta), ale boli radi, že sa im niekto venuje, možu sa hýbat, sú súčastou niečoho a niekoho. Rovnako mojej babke čiastočne na vozíku som doporučila, aby sa pri dvíhaní sústredila na dych a hned sa jej vstávalo ľahšie. Len tolko, neplietla som tam jogu, babke islo len o to vstat podla možnosti bez bolesti, ale využila som poznatok z jogy. Doležité je, ako to človek uchopí. A dá sa uchopit aj správne. Sme predsa ludia.
Takéto ,,farariny" nie sú ničím podložené, stále je to len jednostranné. Ako zo 17.storočia, no doba pokročila.

@hopsas ano joga je nebezpecna. Hinduizmus ma dve siroke vetvy ateisticku a teisticku. Teisticka sa zaobera modlarstvom. Ateisticka uctievanim prirody, panteizmom - tu patri joga. Joga predstavuje prepojenie ludskej mysle s myslou "boha" shiva - hovori sa jej aj rohate bozstvo. V joge sa vystavuje clovek fyzickemu, dusevnemu a duchovnemu nebezpecenstvu. Zameriava sa na dva aspekty, a to pozicia a meditacia - vyprazdnenie mysle. Pri meditacii ide o umelu stimulaciu melatoninu, kedy sa clovek zameriava na vypnutie celneho laloky od myslenia, celny lalok je nuteny sa uzavriet, cim sa do tela vysliela melatonim a telo si mysli ze prave spi. Cielom je dosiahnut tzv. blazenost, stav nirvany. Preto Budha zomrel na crevne problemy, pretoze creva su slabe ked je mozog potlacany. Tieto casti tela su prepojene. Nirvana je stav vyprazdnenia, odputanie sa (a teda aj od pocitov ako laska), ide teda o stav nicoty. Pritom pravy, zivy Boh nas chce priputat a naplnit, uci nas laske a ist do aktivity, ovocia Ducha (laska, radost, ... ), nie do nicoty a vyprazdnenia. A pokial ide o fyzicku stranku, telo cloveka prirodzene nie je usposobene na jogove ohybanie sa, preto sa stava, ze ucitelia jogy podstupuju operaciu bedrovych klbov. Zaroven samotne cviky po duchovnej stranke predstavuju uctievanie falosnych bohov, clovek vedome ci nevedome vykonava toto uctievanie.
Joga sa neda oddelit od falosneho nabozenstva, lebo z neho vzisla. Vedome ci nevedome sa pod toho nabozenstvo clovek dostava.