Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?
Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.
Dakujem
@gab1sol Kňazi sú duchovní pastieri neviem či si už o tom počula. Nie je pravda, že kňaz má hovoriť sladké rečičky o láske. Ukáž mi otca ktorý deťom káže iba o láske. Ty si nikdy nebola na deti prísna? Ak si bola tak preto, že ti na nich záleží. Vieš aké riziká im hrozia. Chceš pre ne to najlepšie nie? A kňazom nemá záležať na ľudoch ktorí sa mu zverili? Aj lekári ak budú pacientovi klamať to nie je správne.
@bloger byť prísny a varovať pred rizikom je jedna vec, ale vzbudzovať a živiť ten strach, to je vec druhá… Aj ten kňaz, čo ma obťažoval ako dieťa, bol duchovný pastier. A presne taký by yogu zatratil ako najväčší hriech. A nie, žiadne sladké rečičky o láske, ale o skutočnom živote. Prečo pozeráš na to, že to musí byť ten opačný extrém?
@gab1sol No nič snažil som sa. Snažila sa aj fantaghiro. Ja ti prajem všetko dobré. Aby si robila to čo miluješ a aby si bola šťastná. Aj s tvojou krásnou rodinkou. A aby si nevidela v Cirkvi iba zlo. Aby si možno našla niekoho kto ťa pochopí a povzbudí. Tešilo ma. Ak budeš chcieť sa porozprávať napíš kedykoľvek. Ahoj.
@bloger ja vidím zlo? Nie vy tu píšete o démonoch a démonských svetoch? Že sú vo všetkom na okolo? Že vidíte zlo aj tam, kde nie je? A pritom nijako si sa nevyjadril k mojej (a nielen k mojej) skúsenosti s duchovným pastierom (nemusíš sa vyjadrovať, viac-menej to v tejto diskusii bola len taká rečničká otázka). Pretože yoga je hriech a pred ostatným stačí zatvoriť oči.
A šťastná som, to mi nemusíš priať, pretože nežijem v strachu. 😉
@gab1sol nikto nepise, ze su demoni vo vsetkom. Chapem tvoje rozhorcenie.
Je to vsetko o tom studovani a najma rozlisovani. V ...Keby niekto pred sebou videl Boha, neuveri, ze je to on, ved ho ani jeho ucenici nespoznali....
To plati aj v opacnom pripade. Nieco, co sa nam zda uplne normalne, nemusi az tak byt. Diabol ma rozne taktiky....
Tak, ako si sa ty mozno stretla s knazom , ktorý ta obtazoval , najdeme vo vsetkých povolaniach , smeroch tých lepsich a horsich...
Knazi su pastieri.Ale predsa nesmieme zabudat, ze su tiez ludia, tiez su pokusani diablom, mozno niekolko nasobne viac, ako bezný clovek. (to, ze neiktori ublizuju ich zase neospravedlnuje a maki by za to byt potrestaní )
Hovori sa, ze clovek, ktorý zije v stave hriechu, praktizuje rozne pristupove cesty diabla, nie je pre diabla az tak zaujimavý, Pretoze ho ma v podstate v hrsti.
Clovek, ktorý je dusou cistý, je pre diabla totalna zurivost...
Tým som chcela len reagovat na to, ze podla tvojho opisu knaz by mal byt 100% vo vsetkom , ale to sa neda, nie su, aj ked by sa mali usilovat este viac, ako bezný clovek...
(tvoja skusenost ma mrzi )
Osobne ma tiez rozculi , ci si niekedy potukam po cele ,ak sa niektori knazi vyjadruju k politike, huckaju svoje ovce k volbe mafianov,lebo ich bratia su v strane, lebo buzeranti , registrovane partnerstva je najvacsia katastrofa, lebo vsak asi nas vypalia, vypalia klasicke rodiny. ... siria si o tom videa, huckaju ludi k nenavistim podporuju mafianov, vrahov , zlodejov
Nie som za registrovane partnersta, ani nic podobne.a ni ich nepodporujem
Ale ....treba sa spýtat, co som spravila , aby knazi nerobili tolko zla? Modlila som sa dostatocne? To tak okrajovo (dobre na registrovane partnerstva povedal Bezak - ktoreho by vela veriac najradsej popravilo)
To, ze niekto mozno sa vyhýba joge, lebo vie a spoznal pristupove cesty zla, neznamena, ze bude v zivote svaty.
prikladam jeden zdroj a je tam viacero perfektých clankov, ako to je teda s tým "vsade su demoni " https://vojtechkodet.cz/otazky/joga-gravidjoga-...
@gab1sol neminaj svoju energiu. Nemá to zmysel ako sama vidíš.
@fantaghiro21 Vojtech Kodet má skvelé videá.
Uz som pisala-presviedcat vas nemienim...
Nema to zmysel....
V žiadnom prípade Ti ako katolíčke cvičenie jógy neodporúčam. Ak hľadáš relevantné informácie prečo ju necvičiť, viem Ti poskytnúť linky na relácie, kde sa toto rozoberá...môžeš si vypočuť aj skúsenosti exorcistu (niektorí bežní kňazi toto riziko totiž podceňujú, lebo s tým nemajú reálne skúsenosti) - opisuje tam aj prípad ženy, ktorá cvičila jogu a skončilo to u nej posadnutím až musela vyhľadať pomoc exorcistu. Ak chceš, ozvi sa mi cez IP, pošlem Ti linky. Najväčšou výhrou zla je presvedčiť človeka, že žiadne zlo mu nehrozí, lebo veď...ja chcem len cvičiť, robí mi to dobre a keď tomu neprikladám duchovný význam, tak nerobím nič zlé...omyl!
@ivka225 správne dýchať je základom asi každého cvičenia ale to čo prezentujú jogini je už niečo iné. Joga začína ako cvičenie ale keď prejdeš všetky "levely" chceš viac. Ako keď kulturista cvičí a pridáva si viac a závažia. Ja sa nesnažím nikoho presvedčiť len odpovedám na otázku z môjho pohľadu. Ak by autorka nemala o joge pochybnosti nepísala by sem 😊
@kvoli mne to pride praveze skvele,ked niekoho zacne nieco bavit.a este tym chce pomahat aj druhym..ak by ju zacalo bavit hackovat a hackovala by chobotnicky pre predcasniatka tiez by to bolo zle...lebo tomu prepadla..v tom prispevku sa nepise nic,ze by zle robila.len ,ze sa chce viac vzdelavat.. a myslim,ze na povzbudeni tela zeny,aby spravne fungovalo nic nieje...akoze chapem,ze je krestanstvo proti umelemu opl.alebo kondomom,co umelo ovplyvnuju otehotnenie,ale toto je proste cvicenie..a ked niekto zacne pochybovat o bohu a svojej viere na zaklade toho,ze sa mu zapacilo cvicenie asi nebol tak silne veriaci a casom by to prislo tak ci tak..
Po tejto vycerpavajucej konverzacii idem na pilates 🤣
Drzim palce,nech sa chrbat zlepsi 🙂 vyskusaj aj to SM je to tiez fajn.
Nečítala som celú diskusiu, ale jedno napíšem. Joga hriech nie je. Veď mi povedz, kde v Desatore sa spomína necvičit jógu. Ja viem, že sa to može medzi to nejako ,,schovat", ako napríklad predmanželský sex je vraj smilstvo, takže čisto teoreticky by to mohlo byt porušenie prvého Božieho prikázania, ale vedz, že nie je.
My sme sa aj kňaza na hodinách náboženstva ešte na strednej pýtali, čo si on myslí a povedal, že síce je pravda, že sú tam prvky hinduizmu a budhizmu, ale pokiaľ joga niekomu pomáha, baví ho, uvolní sa, tak nevidí dovod sa jej vzdávat.
To isté mi povedal aj ďalší kňaz z Veľkého Šariša a to je veľmi pobožný kraj. Ešte sa smial, že prečo hriech. Mám kamaráta kňaza a ten mi blahoželal ku složeniu skúšok na inštruktorku jógy. Rovnako kňaz, ktorý ma sobášil si želala zostavu cvikov, že má niečo s krkom.
Počula som dačo také, že pri jóge myslíš na seba, svoje potešenie a uvoľnenie a ty ako správna kresťanka máš mysliet na blaho druhého a druhých a nie sa do sebe ponárať a vnímat. Nuž dnešná doba je taká, že kladnie na človeka také nároky a všetko, aby to nebolo tak, že mna to prevalcuje, ja sa zrútim a nebudem prospešná potom nikomu. Nie je to sebectvo.
Navyše chodím na hodiny jogy, organizujem, kde je vstupné dobrovolné a vždy sa prispeje na niečo - či útulok týraných zvierat, či detské oddelenie v nemocnci, či domov dochodcov, tam kde je potreba a kde sa peniažky zídu.
A je pravda, ako píše gab1sol na začiatku - my sme ako deti cvicili jogu pozícia mačky, strechy, co je tiež vlastne jóga, mali sme protestovat, že nebudeme? Ved to sme nevedeli, čo je krestanstvo, nieto budhizmus a hinduizmus. Nemusíš spievat mantry, nemusíš neviem co robit, ale meditácia pred cvičením, kedy sa sústredíš na svoj dych, aby si správne dýchala (80% ludí nevie správne dýchat, aj ked žije), naučit sa správne dýchat a nie plytko, to ti každý lekár schváli a uvidíš, ako dobre ti bude.
To, že joga je hriech napíše len niekto, kto nemá o nej šajn, počúva len jednu stranu, ale hriech to nie je. Bodka.
@zaxinka to že joga nie je hriech napíše len niekto kto nemá šajnu o nasej viere. Je to hriech. Bodka. Študuj. https://www.bezhranicnalaska.sk/duchovny-rast/c...
@hopsas Prečítala som si aj redakčnú poznámku k tomu článku, a tam sa píše niečo iné, ako v samotnom článku.
@hopsas "Ak hovoríme „mens sana in corpore sana“ t. j. v zdravom tele, zdravý duch, potom toto prepojenie tela a ducha má svoj zmysel pre napomáhania zdravej rovnováhy v človeku, ale nie pre popieranie zjavených právd evanjelia.
Preto nepovažujem jednotlivé cviky, ktoré rovnako odporúča joga ako aj rehabilitačný lekár za niečo náboženské, ak to človek nerobí s takým úmyslom."
Je to v tom linku, ktory si mame nastudovat. Takze ako?
@hopsas Musela som sa zasmiať. Co by Ježiš povedal na jógu? Niekedy mi pripadá, že biskupi či kňazi hovoria o týchto veciach tak, ako by s Pánom Ježišom sedeli ráno na kávičke a debatovali.
Keby to takto fungovalo, tak príklad. Zlomím si ruku či nohu. Tak nebudem zháňat ortopéda, lekára, ale obrátim sa k Bohu, však on sa postará, on vie, on pomože.
Budem mat angínu a nepojdem k lekárovi, lebo len Ježiš mi pomoze, mi to tak pripadá.
Ďalej to, že v joge sa cítiem bohmi, no nikdy som sa necítila tak pokorne, ako v joge. A síce mám instruktorský kurz (pozor na mňa, mám diabla v tele), tak stále sa mám čo učit a rozhodne neviem všetko, nikto nevie všetko.
A to, že často dochádza skrz jogu k psychickým poruchám, až sialenstvu. Tak to asi písal niekto pod nejakými látkami, pacient na psychiatrii alebo neviem. Nikdy som nikdy na žiadnych kurzoch, jogových táboroch nevidela nikoho, kdo by utrpel nejakú újmu, ale nemám daleko utrpiet ju pri čítaní týchto bludov a nezmyslov. Ved to nemá ani hlavu, ani patu.

@kvoli presne ako som písala, nie poslednýkrát - rozlišujme yogu ako duchovno a yogu ako cvičenie. A téma znie “chcem cvičiť yogu”. Mňa nezaujíma, čo hrá v rádiach, čo kto praktizuje, v čo verí.
Autorka sa pýtala na yogu a ja ako veriaca som jej odpovedala. Následne som bola oslovená, že duchovno od fyzického sa nedá oddeliť. Ja, čo som cvičila yogu ako cvičenie, nie duchovné, tvrdím, že sa to dá, dala som tu aj pohľad farára, aj reálne príklady, že cviky z yogy sa cvičia už na základnej škole. A aj napriek tomu ma tu niekto presviedča o opaku, pritom reálnu skúsenosť nemá, nevie ako to na cvičeniach prebieha… A čerešnička na torte bolo to, keď mi tu jedna diskutujúca napísala, že ja veriaca nie som. Ono to celé je také pokrytecké…