icon

Je cvičenie jogy pre veriacich hriech?

3. aug 2024

Ahoj,
Otázka pre veriace
Som po 3 deťoch boli ma chrbát mám 33 rokov. Som veriaca na fyzioterapii mi bola odporúčaná jóga. Bola som tam bolo to skvele. Akože waw chrbat lepsi, pocit skvelý, relax. No počula som že jóga a kresťanstvo sa vylučuje že si pustíš do života niečo zle, okultizmus a bla bla.
Na joge neboli žiadne hindi sošky ani nič take, Mandala na stene bola.
Vie niekto objektívne povedať či je to hriech alebo niečo zle? Mám pred tým rešpekt. Na druhej strane keď to neuznávam ako božstvo a beriem len ako cvičenie a oddych, čo na tom môže byt zle. Nechcem sa zameriavať na tu duchovnu časť, neviem k tomu dohľadať kiahne žiadne odporúčania.

Dakujem

ckocka
3. aug 2024

@krsamkova Mnoho rehabilitačných cvikov vychádza z jógy, jednoduchou preto že to funguje. Takže ak bude chodit na cvičenie s iným názvom, a bude tam robiť rovnaké cviky ako na jóge, tak to je v poriadku? Neznášam frázu nerýpam, len sa pýtam, ale neviem ako to inak formulovať. Fakt na zaujíma odpoveď.

carolynka
3. aug 2024

Pilates ma takisto kopec pozicii prebranych z jogy. Krestania by si asi mali radsej vytvorit vlastne fyzio cvicenia, any ich nahodou neovladli demonicke sily. Slovensko 21.storocia, kam kracas??

maximiliana
3. aug 2024

@tilonka takze podla tvojej logiky je jedine spravne a prave nabozenstvo krestanstvo? Vsetci ostatni uctievaju demonov a diabla? To vazne? A vies, ze krestansky Boh je rovnaky vymysel ako egyptske bozstva?

maximiliana
3. aug 2024

@carolynka priamou cestou do pr...e 🤷‍♀️

simsalabim
3. aug 2024

@gab1sol ale ved ten pozdrav slnku sa da chapat ako vzdanie vdaky za svet, ktory Boh stvoril... ci? Ja som normalne v soku, ako niekto moze jogu povazovat za vstup do pekiel. Vyrastala som v rodine, kde sme od detstva jogu cvicili - moja mama bola cvicitelkou jogy (za socializmu!) a zaroven veriaca. Jogu sme vzdy brali ako cvicenie na zharmonizovanie tela, aby bolo zdrave... pozdrav slnku, pozdrav zemi a podobne asany nam mama vysvelovala ako telesne cvicenie, pri ktorom si uvedomime, aky krasny svet Boh stvoril a ako mu mame byt za to vdacni... Joga ma sprevadza cely, zivot, uz mam cez 50 a demona som nestretla.... Kde je v joge demonizmus? nehovoriac o tom, ake mnozstvo cvikov a asan prezvzal z jogy pliatel atd., su sucastou rehabilitacnych cviceni...uz roky rokuce. Mozno ich niekto svici a nevie, ze su z jogy.

trgypadl
3. aug 2024

@carolynka do prdele… zial….

gab1sol
3. aug 2024

@simsalabim vidíš a ja pozdrav slnku neberiem ako nič iné len, že to je názov pre konkrétny cvik ako napr. drepy, či kliky. Tak ako majú svoje meno iné cviky, tak aj toto je len meno. A keď som cvičila yogu, tak buď som úplne vypla mozog a relaxovala som, alebo som rozmýšľala, čo uvariť cez víkend, že treba ísť na nákup, čo máme v pláne na najbližšie dni… Proste všetky tie cviky boli pre mňa cviky a nič viac, nič menej.
A dnes ma dokocna po dlhom čase čaká yoga s týmito krásavcami a už sa nesmierne teším. A vôbec nad tým neuvažujem, že tam idem za nejakým duchovnom. Idem si zacvičiť a pomojkať sa so šteniatkami, keďže psy sú moje obľubené zveratá. 😉

simona20201309
3. aug 2024

@tilonka co je to za nezmysel že sa jogou otváras demonskym silám??? Hinduizmus je náboženstvo ktoré tiež uznáva nejakého svojho Boha nie satana. To potom he hriech keď kresťan navštívi mesitu alebo moslim nás kostol.

simsalabim
3. aug 2024

@gab1sol ano, k joge sa da pristupit uplne ako k telesnemu cviceniu. Preto fakt nechapem to fanaticke demonizovanie uplne neskodnej cinnosti - prave naopak, telu prospesnej.

simona20201309
3. aug 2024

Super... takže keď som pri ranných cvičeniach s deťmi mávala slniečku...🙈 môj ty boze🙏
Otvárala som im brány do pekla?

brrunetkaa
3. aug 2024

Rok 1650 si to ty? 🙈🙈🙈

gab1sol
3. aug 2024

@simsalabim ani ja tomu nechápem. Ale o tom je asi fanatizmus. A ja som rada, že ako katolíčka som stretla farárov, ktorí pozerajú na to ako ja. Ktorí uznávajú, že existujú aj iné viery a rešpektujú to. Ktorí nikoho a nič nenazývajú démonické brány pekiel (či ako to tu bolo pomenované)… A ako som už písala vyššie, práve takyp fanatizmus vrhá zlé svetlo na všetkých kresťanov, resp. akéhokoľvek veriaceho v čokoľvek.

osky
3. aug 2024

Nepytaj sa na forach,ale knaza!
Lebo tu nas akurat tak vysmeju.
Ale joga,to nie su iba cviky!
Pozor na to.
Kazda jedna pozicia ma svoj duchovny vyznam.
Pod ruskom nevinneho cvicenia sa pomaly dostanes,kam nechces....

maranco
3. aug 2024

@simona20201309 predpokladám že si tolerantná žena a vôbec by ti nevadilo, keby ráno tvoj manžel chodieval na balkón a popri rozcvičke kýval susede a poprial jej dobré ráno
taký pekný neškodný zvyk by mali

gab1sol
3. aug 2024

@osky cvičila si niekedy yogu? Kam si sa obyčajným cvičením dostala? Lebo ja som cvičila a žiadny duchovný význam som v tom nenašla. Raz ak verím v Boha, nebudem veriť v čakry, či čo všetko v tom je.

minenkak
3. aug 2024

@osky vieš o tom ,že yogu sme cvičili už na základnej škole,u nás sa to volá strečing

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
tilonka
3. aug 2024

@gab1sol miesas hrusky s jablkami. Autorka sa pytala na jogu, nie nejaku telesnu vychovu, joga je joga, nepreonacuj to. Su treneri, ktori poznaju dobre cviky a neptrebuju na to jogu. Bylinky sami o sebe nevychadzaju zo ziadneho nabozenstva, su stvorene Bohom. Ak sa ale bavime o joge, tak vysla z hinduizmu, to sa oddelit neda.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
koniarova
3. aug 2024

@osky pod rúškom nevinného cvičenia? To fakt? To ozaj nemôžeš myslieť vážne. 🤦

tilonka
3. aug 2024

@simona20201309 joga je jeden zo sposobov ako si duchovny (demonsky) svet k tebe otvara branu. Je to urcity proces, zalezi od viacerych faktorov ako ten proces postupuje, podla toho je clovek vystaveny mensiemu ci vacsiemu vplyvu, niekedy pre cloveka velky, niekedy na pohlad nebadany, ale ten vplyv je tam, jogou totiz prejavis suhlas

bloger
3. aug 2024

Autorka sú aj iné možnosti. Cvikov na problémy s chrbticou je veľa.

lavender94
3. aug 2024

Jóga existuje stovky rokov, cviky, ktoré sú využívané aj vo fyzioterapii, pilates a pod často vychádzajú z jogy. Možno to ani nie je priama inšpirácia jógou, ale ono zas tie cviky sú založené na precvičenie konkretnej partie, takže sa dosť pravdepodobne budú podobať. Často sú to polohy, do ktorých sa prirodzene dáme, keď nás niečo bolí. Dýchanie, niečo, co robime nonstop pre to aby sme žili, sa dá považovať za meditáciu, taktiež za terapeutickú techniku pri panickej atake alebo kognitívne behaviorálnej terapii, čo sú nábožensky neutrálnej veci.
@tilonka mňa by zaujímalo ako sa tí démoni prejavujú. Lebo 5 rokov cvičím jogu a ako jediné čo sa zmenilo, je, že menej jačím na muža…. asi ma posadol nejaký vadný démon, neviem či by som nemala ísť za Lilith reklamovať

gab1sol
3. aug 2024

@tilonka vážne? Tak to nazvyme strečing. Lebo mnoho cvikov na telesnej výchove už na základnej škike sú tie isté cviky ako v yoge. A opýtaj sa farára na bylinkárstvo a šamanstvo, ci je to v súlade s kresťanstvom… Či predsa je to tak, že bylinky používaš, tak si to ospravedlňuješ tým, však ich Pán Boh svoril? Tak si povedz, že Pán Boh svoril aj ľudí, ktorí precvičujú yogu, aby pomohli iným, ak majú zdravotné ťažkosti.

gab1sol
3. aug 2024

@esterr_ka nepytaj sa týchto žien? A ty si kto, že určuješ, kto sa má vyjadriť a kto nie? Ja som katolíčka a na túto tému som mala debatu aj s farárom, ktorý yogu ako cvičenie bez duchovna schváľoval (a nebol jediný, keďže máme za veľmi blízkehi rodinného priateľa farára). Mám právo sa vyjadriť a poradiť autorke, že ak to berie len čisto ako cvičenie, je to ok. Alebo jediná pravda je tá o otváraní pekelných brán?

13uzivatelka11
3. aug 2024

@tilonka práveže nemiesa jablká s hruškami, lebo veľa cvikov z jogy sa používa aj v inych cvičeniach.. Preto je to cele nezmysel, ze by nejaká jogova pozícia otvárala brány do pekla, keď tomu človek nepripoji aj to duchovno vedome, (resp aj kebyže to prepojí s duchovnom tak žiadny démon za tebou nepríde, 😉) keďže veľakrát jogove pozície asi už cvičil a nevedel o tom.. Sviečku ste koľkokrát cvičili na telesnej? 🙂

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
rozkvet1
3. aug 2024

@egonsk kokos presne. Veď tito fanaticki kresťania už pomaly z domu radšej nevyjdu lebo aj to je hriech podľa nich 😂

13uzivatelka11
3. aug 2024

@esterr_ka to ze je niekto veri v Boha automaticky nemusí znamenať, že sa necháva manipulovať strachom, o čo sa snaží väčšina náboženstiev.. Ja v Boha verím, ale tieto reči a šírenie strachu aké tu máte aj vy niektoré, mi teda logiku nedávajú.. Ty potom tiež asi žiješ v strachu a neveríš ze Boh je milosrdný, keď sa bojíš zacvičiť si obyčajnú jogu, ze by ta Boh za to potrestal..